Positiva vindar blåser i Dansbandssverige

6 apr

Dansholidays

Det verkar som om det börjat blåsa mer positiva vindar inom Dansbandssverige. Man får väl nästan hoppas det smittar av sig på vårt grannland i väst när allt fler ställen lägger ner, dansevenemang ställs in.

Det första vi får hoppas att danstillståndet försvinner. Känns väldigt gammalmodigt att ha sådana regler. Som om de som driver dansrestauranger inte hade nog med tillstånd att söka och hålla ordning på.

Leif Wibrons delseger mot skattemyndigheten är också något som man gläds åt. Hoppas man kan komma till rätta med dansmomsen så att den jämställs med all övrig kultur. För varför skall det vara skillnad att gå på en konsert med Swedish House Mafia på Friends Arena, Håkan Hellström på Ullevi mot att gå och dansa till Streaplers i Parken Trollhättan?

Några nya dansställen har startat upp och börjat med dans. Danshallen Karlskoga kör danser hela våren på fredagarna. i Eskilstuna hade man på skärtorsdagen premiär för ett dansställe som även serverar mat och dryck.

Som om detta inte vore nog så har jag fått raporter från flera håll att det är stort intresse av att gå och lära sig dansa till exempel bugg. Härligt det låter. Sen gäller det bara att få dessa personer att åka ut på dans efter avslutad kurs och under kursen.

Danstillståndet kan avskaffas

6 apr

driftersfrod1629
Dans på Hotell & Restaurang Gustaf Fröding. Foto/Copyright: Markus Redman

Ja ni läste faktiskt rätt. Danstillståndet kan avskaffas.

Under tisdagen biföll Justitieutskottet, med bred majoritet, Vänsterpartiets motion om att avskaffa danstillståndet. Detta skulle underlätta för många som vill arrangera dans. Nu kommer frågan att tas upp i Riksdagen den 14 april, där den kan avgöras en gång för alla.

En alla de som stod bakom denna motionen är vänsterpartisten Rossana Dinamarca. Till SVTs kulturnyheterna säger hon att hon tror att den breda politiska viljan att avskaffa danstillståndet kommer leda till att det röstas igenom denna gång.

Danstillståndet innebär att en bar- eller restaurangägare, utöver alla andra tillstånd som behövs, också måste ha ett särskilt tillstånd för dans. Om spontandans uppstår utan tillstånd måste den avbrytas omedelbart, annars riskerar ägaren att få både böter och indraget serveringstillstånd.

Källa: SVT.se

Leif Wibron får rätt mot skatteverket

6 apr

parkengavle
Parken Gävle: Foto/Copyright: Anders Sundin/SVT

Motionsdans eller renodlad dansverksamhet det är frågan. Enligt skatteverket är detta en skillnad på 6% moms eller 25%
Under 2014 skrev arbetarbladet om att Leif Wibron. Skatteverket menade att han tagit ut för lite moms på sina dansarrangemang och krävde honom på 780 000 kronor.
Dansmarornas arrangör Leif Wibron har hela tiden hävdat att den största delen av hans verksamhet är motionsdans. Skatteverket har inte sett det på samma sätt.

Förvaltningsrätten gav nyligen Leif Wibron rätt mot Skatteverket.
Det innebär att Skatteverket får backa. Leigf säger till arbetarbladet att de förvisso kan överklaga. Men de hade inga argument under rättegången så jag kan inte se att de ska ha det sen heller.

Detta gäller dock bara hans motionsdanser. De populära dansmarorna omfattas inte av detta, utan där är det den höga moms på 25%.

Läs mer här: /www.arbetarbladet.se

Källa: Arbetarbladet