Skärgårdsdansen 2022

17 jun


17-18 Juni 2022 så kommer Wahlströms och Titanix till Gryts Varv – Restaurang, Hotell & Konferens.
Dt blir således en danbandshelg.

Dansbandsutställning på Kristinehamns Historiska

16 jun

Sven-Ingvars, Tommy Berghs, Thorleifs och Flamingokvintetten. Är dansband kultur och kan det ställas ut på museum?

Absolut! Dansbandskulturen är väl förankrad i den svenska och värmländska folksjälen och vem blir inte nostalgisk inför minnena av den gamla dansbands- och dansbaneepoken?

Med hjälp av skivomslag, orkesterkort, dansbandsaffischer och tidstypiska kläder får vi hjälp att minnas storhetstiden på 1960-talet och 1970-talet när det fanns omkring 2.500 dansband som kuskade runt på de svenska vägarna för att möta sin entusiastiska publik i folkparkerna.

Utställningen kommer att visa scenkostymer från Karlstad-Örjans. Men till utställningen har museet även lyckas få tag på scenkostymer från Vikingarna. I utställningen kommer en del av de Kristinehamnsband som fanns när det begav sig under storhetstiden finnas med såsom Tommy Bergs.

Markus Redman har lånat ut orkesterkort och skivkonvolut. Folkparken i Kristinehamn har fått en del i utställningen liksom stadens nöjespappa Pelle Nilsson.
Lördagen den 18 juni kl. 12.00 invigs sommarutställningen Dansband på Kristinehamns historiska museum med bland annat Duon Sigge & Maria som kommer att underhålla med svängig dansbandsmusik.

Utställningen pågår under tiden 18 juni till 31 augusti 2022.

Eklöfs i vackra Degerforsparken

14 jun

Trots att jag varit ute på dans sen 1992 så finns det band som jag aldrig sett live. Ett av dem som jag aldrig upplevt live för än nu är bandet Eklöfs orkester. Orkestern blev tv-kändisar genom tv3:s program ”Playa Del Sol” som sändes för några år sedan. I år firar man 10 år som orkester. Bandet består av Patrick Eklöf och Roger Zetterqvist. Båda är dansbandsrävar som tidigare varit med i band som Dancemän, Excess, Lasse Bergs, Leif Hermanssons och Svängrabbarna. Så ni förstår att det finns mycket rutin och erfarenhet i dessa trevliga grabbar.

Jag var inte med från början på kvällen. Jag var upptagen i ett digitalt möte med en dansbandsfestivals som jag arbetar med som heter Stora Folkparksdansen. Men jag hörde i alla fall vilka goa låtar som de inledde kvällen med. Förstår egentligen inte innan varför jag inte kommit mig för att uppleva dessa grabbar förr. Herregud vad bra dessa killar spelade. Många goa dansanta låtar som man kände igen. En härlig mix mellan bugg, fox och en annan gammaldans. Det märktes på publikens applåder att de gillade det som de hörde. Och jag kan bara stämma in i hyllningskören.

Eklöfs spelställen är allt i från motions och trivseldanser, privata fester till större evenemang i folkparker och folkets hus. I bland när inte Roger har möjligheter att följa med tar Patrik med sig vikarier. Ovh i bland ger han sig även ut helt på egen hand och spelar upp till dans med även håller i allsångskvällar, musikquiz med mera.

Kvällen i Degerfors blev så där fantastisk som källarna brukar bli i Degerfors. Alla ingredienserna fanns där. Bra musik, bra väder, trevlig danspublik och härligt gofika i pausen. Vad mer kan man begära? Alla dansare som jag pratade med var toppen nöjda med kvällens danskväll. Det kan jag gott förstå. Jag hoppas att det inte dröjer allt för länge tills jag får åka ut och uppleva Eklöfs igen. Tack grabbar för en kanonkväll. Tack även till Anitai Degerforsparken som hade den goda smaken att boka in dessa härliga grabbar.

Sommardans i Gamla Linköping

12 jun

Folkungagillet, Friluftsmuseet Gamla Linköping och orkestrarna bjuder upp till sommardans på dansbanan i stadskvarteren!
Kl 19-21 med en kort paus, då fika med hembakat och korv finns att köpa.

Tisdag 31 maj Bosse Franks (modern dans)
Torsdag 2 juni POP 65 (danslåtar från 60-talet)
Tisdag 7 juni Linköpings storband (storbandsdans)
Torsdag 9 juni Svartrockarna (gammeldans och några gilledanser)
Tisdag 14 juni J-L:s Band (modern dans)
Torsdag 16 juni Stisses (modern dans)
Tisdag 21 Juni Tebes (modern dans)
Torsdag 23 juni Midsommar – ingen dans
Tisdag 28 juni Frazzes Band
Torsdag 30 juni Lars-Henriks Spelmän (gammeldans)
Tisdag 2 augusti Anders Nilssons orkester (modern dans)
Torsdag 4 augusti Strängt Draget (gammeldans)
Tisdag 9 augusti Bosse Franks (modern dans)
Torsdag 11 augusti Gammeldans och polskor med spelmän från Zornmärkesuppspelningen
Tisdag 16 augusti Tebes (modern dans)
Torsdag 18 augusti Frazzes Band (modern dans)
Tisdag 23 augusti Linköpings storband (storbandsdans)
Torsdag 25 augusti Lars-Henriks spelmän (gammeldans)
Tisdag 30 augusti Hardes storband (storbandsdans)
Torsdag 1 september Emmas orkester (gammeldans)