Anna Bromee glänste med Vi älskar dansbandz

2 aug

Finns det något mer typiskt svenskt än en folkpark på landsbygden? Tänk er en ljummen sommarkväll i en äkta genuin folkpark med ett dansband på scen, chokladhjul, pilkastning, kaffeservering lite hångel i någon buske. Det är magiskt. Även om det inte var något hångel i busken och chokladhjulet och pilkastningen var stängda så blev det en magisk kväll i Björneborgs Folkets Park. För er som inte är så bevandrad i den svenska geografin kan jag nämna att Björneborg, Värmlands Björneborg, är en tätort i Värmland, cirka 12 km sydost om Kristinehamn och cirka 12 km sydväst om Degerfors.

Denna förtjusande sommarkväll var det dags för dansband i parken. Dansband på ett lite annorlunda sätt skulle man kunna säga. Det var nämligen superduktiga Anna Bromee som var på besök med sin show ”Vi älskar dansbandz”

”Vi älskar Dansbandz” är en kärleksfull, humoristisk och musikalisk scen-hyllning till våra svenska dansband! Skön nostalgi möter nutid i det bästa från 60-talet till nu. En feelgood-kväll för alla åldrar med Anna Bromee. Detta glädje-piller till föreställning lockar till skratt, allsång och dans! Ja så står det att läsa inledningsvis i pressreleasen. Och jag kan säga allting stämmer till 100 procent. Det blev en hyllning som heter duga. Showen inledes med dansbandslåtarnas dansbandslåt ”Inget stoppar oss nu”. En låt av Lasse Holm och Ingela ”Pling” Forsman. Många tror det heter ”Inatt inatt” med det är helt fel. Första dansband att spela in den var inte Black Jack som många tror utan det är skånska Canyons.

Scenen hade pyntats med gamla och lite nyare skivomslag, en gammal grammofonspelare och lite annan typisk rekvisita. Vi blev förflyttade tillbaka till året 1956. Då i Segmons folkets hus i Värmland gjorde en grupp sin allra första spelning. Gruppen hette Sven Ingvars med inte helt okände sångaren Sven Erik Magnusson. Även om de inte till 100% varit ett dansband så har de alltid förpassats till denna genre. Publiken var inte sen att stämma upp i de sånger som Anna bjöd på. Anna har en fantastisk röst och scenpersonlighet.

Publiken klappade takten och sjöng med. På en tv visade hon småroliga inslag och en massa gamla dansbandskort. Där man fick se alla dessa fantasikostymer och hon berättade varför de flesta banden hade dessa scenkläder. Det verkade inte finnas någon hejd på galenskaperna när man tittar på kläderna. Ju mer galet det var desto bättre. Hon visade även upp ett band från Göteborgstrakten som uppenbarligen tyckte scenkläder var överflödigt och plåtade sig helt nakna och skyddade sina ädla delar med enbart tulpaner.

I showen fick vi även veta historien bakom alla dessa härliga dansbandsnamn och varför det är så populärt att stava med Z. Det var ett visst Skåneband som lirade på hemmaplan i Folkparken Sommarlust. Där hade man en tavla där man med lösa bokstäver textade vilket band som skulle spela för kvällen. Men det fanns begränsat antal av varje bokstav vilket resulterade att bokstaven S tog slut. Folkparksföreståndaren tog då till en nödlösning och satte dit ett Z på slutet. Detta tyckte bandet såg så fräckt ut så de behöll det framledes. Och efter detta har massor av dansband följ efter med att sätta ett Z på slutet. Nästan så att det blivit en garant för att det är ett genuint dansband.

Anna Bromee har en bakgrund som dansbandssångerska hemma i Södermanland på 1990-talet där hon sjöng i Haddons orkester. Kikar man på hennes utmärkta hemsida får man ta del av hennes enorma cv.

Anna är skådespelerska, revyartist, sångerska, ståupartist och manusskribent för att bara nämna några av alla ben hon står på Bromée är utbildad vid olika fristående kurser på Teaterhögskolan i Stockholm. Hon har skrivit och uppträtt i både egna och andra uppsättningar på flera stora teatrar runt om i Sverige. Hon har uppträtt med bland annat Jörgen Mörnbäck, Stefan & Krister, Eva Rydberg, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson, Patrik Isaksson samt Falkenbergsrevyn

År 2011 fick hon Bosse Parnevik-stipendiet. 2017 belönades hon med Sällskapet Stallfåglarnas Humorpris. 2015 och 2016 var hon med och vann Kristallen för Partaj (Årets humor-program) respektive Familjen Rysberg (Årets barn- & ungdoms-program). År 2018 tilldelades hon Povels penna samt Laila Westersund-stipendiet.

Vi fick även historik om bandet från Karlskoga som föddes 1962 och som fick namnet Sten & Stanley, I Arvika startade 1957 några grabbar ett band. De kallades sig för Ji Coo´s and the Wikings. Det bytte sedan namn och blev Vikingarna. Man fick även följa med på dansbandens nedgång på 80-talet. Då kom discon och gjorde entré. Det var många band som inte överlevde denna discovåg.
Men det blev ett uppsving på 90-talet då en rad nya yngre band kom på tapeten och rörde om lite i grytan. Några av dessa var Arvingarna och Barbados.

Det var en medryckande föreställning och show. Anna visade även prov på att den är en mycket bra imitatör. Vi fick bland annat prov på hur det låtit om Eva Dahlgren sjungit dansband. Anna visade även en del bilder på dansband som skulle kunnat ha existerat. Vad sägs om Glenn Glennz från Göteborg med Glenn Strömberg och Glenn Hysén. Hon berättade om ett dansband som skulle kunna ha blivit verklighet Ztefan & Kristerz. Vilka hon syftar på får ni fundera på.

Sedan berättade Anna om ett dansställe utanför Falkenberg som hette Cortina där skulle legendariska Jigs spela upp till dans. Inget konstigt med det man kan tycka. Men anmärkningsvärt var att i pausen skulle ett band från Australien uppträda. De kallade sig ACDC med sångare vid namn Angus Young i skoluniform. Hur detta slutade får ju också klart veta i denna lysande show.

Nu har jag inte berättat om allt i föreställningen utan sparat en del för att just du skall gå och se denna föreställning. En show fylld av värme, sång, musik och humor. Alltsammans i en härlig mix. Det märktes att hon övat mycket på manus och låtarna innan. Detta var hennes andra föreställning. Och jag kan som sagt med varm hand rekommendera er alla att gå och se denna.

Turnéplan
2021-09-26 VÄSTERVIK
2021-10-14 SEGELTORP, Stockholm
2021-10-15 SKILLINGARYD
2021-10-24 LUND, Folkparken
2021-10-30 KIL
2021-10-31 HAGFORS
2021-11-02 KRISTIANSTAD
2022-02-19 HÖGSBY

Publicerad: 2021-08-02 22:24:32

admin