Efterlängtat Bälgspel vid Landsvägskanten

12 jul

Efter två inställda festivaler var det så dags för Värmlands dragspelsklubbarsförbund att arrangera Bälgspel vid landsvägskanten. Äntligen skulle det bli av. Som många längtan. Jag åkte som vanligt upp på fredagen för att besöka festivalen. Denna kväll var det mina vänner i Holidays som skulle spela upp till dans på mogendansbanan. Men det var en massa andra artister och band som jag såg fram emot att höra. Bland annat Arvika och Vetlanda Dragspelsklubb, Per Martin Band, Sigmund´s orkester samt Happy Skvett. De sistnämnda fick jag ingen skymt av. Det berodde på att ett annat band uppträdde samtidigt. Det var underbara Sellmans orkester.

Kikade man i programmet så var det de norska dragspelsgängen som dominerade. Flera band som jag uppträtt tidigare saknade jag i programmet. Men de som uppträdde gjorde det med den äran. Det är så kul med blandningen av musiker och band i Ransäter. Oavsett om du gillar dansa gammalt eller mer modernt så får du till lystmäte. Här finns något för de flesta för att inte säga alla som gillar dans.

När vi kom dit så besökte vi Gropa för att ta del av den fina underhållning som var där. Härligt att få lyssna till så mycket bra och duktiga musiker. Det är så att man önskade att man själv kunde lira dragspel. De säger ju att det är aldrig försent att börja lära sig. Så man kanske kan låna pappas gamla Hagström och öva på. Efter en stund gick jag bort till stora dansbanan där mina vänner i Holidays nyss hade anlänt och var i färd med att börja rodda upp alla sina saker. Jösses vad prylar i kontrast till de andra banden som spelar här.

Alltid när jag besöker Ransäter så besöker jag alltid norska Norilds som är där. De säljer dragspel, noter, skivor och filmer. Så det blir alltid lite trevlig musik med hem. Kul med artister som fortfarande ger ut skivor. Ett gäng till som jag stannade till hos var Vetlanda Dragspelsklubb. De hade en liten konsert utanför ett av husen. Mycket trivsamt att lyssna på dem. De flöt på riktigt fint när de spelade. Såg att de sålde skivor så jag köpte med mig en platta hem.

Klockan närmade sig nio så vi traskade bort till stora dansbanan där Holidays skulle spela upp till dans. Och vad mycket folk som var där. Full dansbana från stat bådade gott. Många kända ansikten i publiken som vinkade och hejade glatt på mig. Han inte prat med alla men en del i alla fall. Kul att ser er efter några års frånvaro. Holidays levererade som vanligt. Så härligt att höra er lira grabbar.

Arvika Dragspelsklubb såg jag fram att lyssna på. Det som slog mig när jag blickade mot scenen var att de hade en stor åldersspridning i föreningen. Härligt att se så många ungdomar blandat med de som är lite äldre. Man kan ju fundera lite på vad dom gjort som lockat till sig så mycket trevliga ungdomar. Såg även duktiga Ronny Björn i orkestern. Mycket trevligt. Jag filmade några låtar med min mobil som jag lagt ut på min youtubekanal. De spelade många trevliga låtar så dessa lyssnar jag gärna på igen.

De började kurra lite i magen så det blev att köpa en burgare med strips. Burgaren smakade helt ok men stripsen var ingen höjdare. Lite sega och hårda. Efter lite mer Holidays kikade vi lite i programmet och fann att det stod vakant på loge C som avslutning. Fick reda på sen att det var underbara Sellmans som skulle spela där. Jäsiken vad kul. Det är ett band som verkligen har fart och fläng med den rätta takten. När Sellmans spelar vet man att det blir klackarna i taket. Och denna spelning likt tidigare i Ransäter var inget undantag. Så härligt att få höra Rickard Sellman, Conny Andersson, Stigge, Roger Lindroth och alla de andra i Sellmans. Jag tror inte ni gjorde någon besviken med er svängiga musik. Tack för en show utan dess like.

Som avslutning till jag tacka samtliga inblandade för en trevlig eftermiddag och kväll. Så många härliga musiker och dansare som man träffat och fått pratat med. Vi ses nästa år igen.

Publicerad: 2022-07-12 11:29:29

admin