En tur till Östra Ämtevik

23 jul

I söndags skulle vi till Kil och lyssna på Erik Lihm och Britt-Enders. Då vi var lite tidigare föreslog pappa att vi skulle ta oss en tur och köpa en glass så länge. Det hela slutade med att vi hamnade i Östra Ämtervik en bit utanför Sunne.

Östra Ämterviks socken i Värmland ingick i Fryksdals härad, uppgick 1963 i Sunne köping och området ingår sedan 1971 i Sunne kommun. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Östra Ämterviks församling och för de borgerliga frågorna bildades Östra Ämterviks landskommun. Landskommunen uppgick 1952 i Stora Sunne landskommun som 1963 uppgick i Sunne köping som 1971 uppgick i Sunne kommun.

Östra Ämterviks socken ligger nordväst om Karlstad öster om Mellanfryken kring ån Ämtan och sjöarna Gårdsjön och Skacksjön och med sjön Visten i öster. Socknen har odlingsbygd i ådalen och invid några av sjöarna och är i övrigt en kuperad skogsbygd med höjder som når över 200 meter över havet

Här blev det en glass vid Prästbols handel och café. De har ett litet sortiment av matvaror också förutom cafédelen. Förr var det det större sortiment på livsmedel med i början av året begärde Östra Emterviks lanthandel sig själva i konkurs. Oerhört trist med butiker på landet som tvingas lägga ner. Det gäller att vara lojal mot sin butik.

Men nu har det som sagt en handel och café som är mycket trivsamt. Trevlig personal. Mycket goda bullar och god glass. Väl värt bett besök.

Sedan vill jag även passa på att tipsa om att det finns en mycket fin fotbollsanläggning här. Prästbols IP. IS Emtarna heter föreningen som huserar här. De bildades 28 juli 1942. I dag har de ett A-lag som spelar i div Div 6 norra herrar tillsammans med lag som Rinns AIK från Torsby, IFK Edebäck-Uddeholm, Lesjöfors IF, Sörby IK från Lakene, Ekshärads BK och Bäckalunds IF för att nämna några. Ni utsocknes vet nog inte vart alla dessa platser ligger. Men ta då google till hjälp.

När vi kändes oss klara kryssade vi sakta mak tillbaka till Kil och Fryksta gamla station.

Publicerad: 2018-07-23 10:57:03

admin