Fars dag. Ännu ett komersiellt jippo?

8 nov
Fars dag med blommor och tårta
Fars dag med blommor och tårta

Den andra söndagen i november är det här i Sverige alla pappors speciella dag – Fars Dag. Jag förstår inte varför det ska finnas fars dag och mors dag. Kan man inte uppskatta sina föräldrar andra dagar med och överraska dem? Hur som helst. Jag kommer uppvakta min pappa idag men jag kommer även göra det på många av årets andra 365 dagar.

Så här står det om fars dag på wikipedia.
Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder och inträffar i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars Dag i hela USA.

Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.

Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland). En del länder har tämligen nyligen flyttat den dag då Fars dag firas.

Publicerad: 2009-11-08 13:06:12

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.