Folkligt och festligt under årets Bälgspel

9 jul

balgspe1501

balgspe1503

balgspe1502

balgspe1504

Bälgspel vid landsvägskanten är världens största dragspelsstämma.2015 års upplaga var det 43:e Bälgspelet sedan starten 1972 Bälgspelet arrangeras varje år i andra veckan efter midsommar av Värmlands Dragspelsklubbars Förbund, Hembygdsföreningen i Ransäter och Studiefrämjandet. Platsen är Ransäters hembygdsgård som är belägen i Klarälvdalen ca 5 mil norr om Karlstad. Hit kommer tusentals med musikanter och publik från hela Norden, Europa och Amerika. På hembygdsgården finns två scener, tre logar och två dansbanor som enkelt fylls med glada musikanter och dansare under fem dygn.

balgspe1505

balgspe1506

balgspe1507

balgspe1508

Som traditionen lyder brukar jag alltid börja min semester samma dag som Bälgspel och så även i år. Vädret visade sig som vanligt från sin bästa sida. Varmt och svettigt med andra ord. Med bra musik i bilstereon och välfyllda vattenflaskor begav vi oss i väg mot Ransäter. Förväntningarna var många.

I år var det några band som vi skulle kolla in kolla in lite extra. Ett av dessa var Sweedz. Det är ett dansband från Eslöv i Skåne som spelar en stor portion gammaldans. Vissa kvällar är det rent av enbart gammaldans på menyn som här i Ransäter. Bandet består av tre unga musiker som älskar att glädja och roa andra med sin musik. Just denna kväll var dom förstärkta med ytterligare en dragspelare. Sen var det ett gäng som heter Tords band som vi var nyfikna på. Det är ett relativ nystartat gäng som spelar härlig dansant musik från 40, 50, 60-talet. Bandet består av dragspelaren och sångaren Tord Sölvesson, basisten och sångaren Stefan Möllberg som är känd som sångare i Hagforsorkstern Hûlphers samt trummisen tillika sångaren Stefan Lindberg. Sen var det en rad andra band vi skulle se. Deje Dragspelsklubb, Happy Skvett och så klart Lars Karlsson band som man absolut inte får missa. På mogendansbanan denna dag var det Donnez som svarade för dansmusiken.

balgspe1509

balgspe1510

balgspe1511

balgspe1512

Strax efter klockan fem rullade vi in på parkeringen. Betalade kvälls entrén och begav oss till scenen ”gropa” där invigningen var i full gång. Invigningstalare var en Kristinehamnare. Kenneth Andersson som är ordförande i Värmlands Dragspelsklubbars Förbund som är en sammanslutning av 15 dragspelsklubbar. Efter invigningen har man alltid en stor huvudakt som i år bestod Billy Opel och hans rekordkvartett från Dalarna. Detta var en ny bekantskap för mig. I vissa stunder på minde låtmaterialet lite om Larz Kristerz vilket inte är så konstigt då Opel samarbetat med bandet både som låtskrivare och på scen. Han blandade allvar och humor i sina texter. Men de flesta texter slutade lite olyckligt som han själv påpekade. Billy Opel är definitivt en artist jag gärna upplever live igen. En skön snubbe helt enkelt.

balgspe1513

balgspe1514

balgspe1515

balgspe1516

Just denna kväll då jag besökte Bälgspel så märktes det inte av någon fylla inne på själva området. Bara glada dansare och spelemän vart jag än såg. Det fanns ett öltält där det var håll i gång men jag tror att dom som satt där och drack öl stannade där resten av kvällen. Det kändes lite så när man gick runt på dom andra banorna.

balgspe1533

balgspe1534

balgspe1535

balgspe1536

Det som är lite fascinerande är allt detta buskspel som pågår. Överallt spelas det. Det kan vara några stycken som står och jammar lite och sedan ansluter sig fler och fler och till slut är dom en jätteorkester. Det är det som är så härligt. Alla kan vara med och spela någonstans ung som gammal. Och det är faktiskt många ungdomar som är här och spelar dragspel. En del är med på lägerskolan som arrangeras varje år. Den pågår under en vecka. Deltagarantalet på lägerskolan är nio stycken i åldrarna 12-20 år. Uttagningen till lägerskolan sker genom representanter från Värmlands Dragspelsförbund tillsammans med lärare. Eleverna ger alltid en konsert på teaterscenen samt spelar upp till dans på en av logarna. Mycket trevligt att se.

balgspe1517

balgspe1518

balgspe1519

balgspe1520

När det gäller dansen under Bälgspel är det uteslutande gammaldans som gäller. Men det finns ett stort danstält där det från onsdag – söndag bjuds på mogendans. Dock det där med mogendans kan ju diskuteras om man är petig. Det är dans till dansband i alla fall. Kindbergs och Foxie som spelade under onsdagen och torsdagen är väl inte direkt kända för att spela genuin mogendans även om dom spelar bra musik. Men det var mycket folk där och dansade och som hade det kul och det är ju huvudsaken. Denna dag då jag var på plats var det Skånepågarna Donnez som svarade för dansmusiken. Klockan nio räknade Max in till kvällens första dans. Det dröjer inte många sekunder innan golvet kvar knökfullt. Det foxades och buggades till deras underbara musik. För Donald (som är kapellmästare i bandet) svar festivalen ett kärt återseende. Han berättade att han varit här som liten grabb. Och nu var han således här igen, nu med sitt band. Donnez sound bygger ju en hel del på just dragspel så det passar ju perfekt.

balgspe1521

balgspe1522

balgspe1523

balgspe1524

Happy Skvett är ett norskt gäng som spelat i över 20 år och utav dem ett otal gånger i Ransäter. Dessa brukar jag och broder alltid att försöka uppleva live. Det är ett sjuhellsickes drag när dom spelar upp. I år var inget undantag. Det var fullknökat inne på loge B där dom skulle spela. Långt innan dom ens klivit upp på scenen var det packat med folk. Det blev till slut som en kokande gryta där alla stod och diggade, dansade och sjöng med. Norrmän kan verkligen detta med att skapa stämning. Till slut blev det så varmt så jag var tvungen att hämta en nypa frisk luft.

balgspe1525

balgspe1526

balgspe1527

balgspe1528

Åter till stora danstältet där Donnez var i färd med att dra upp tempot. Full dansbana var det även här. Jag ställde mig längst bak för att ta lite publikbilder till danslogen. Det blev en hel del kort. Härligt med folk som bjuder till när man fotograferar. Även grabbarna i Donnez var på g denna kväll. Det märktes att dom taggade till lite extra.

balgspe1537

balgspe1538

balgspe1539

balgspe1540

När Donnez tog paus gick vi i väg för att spana in en annan Skåneorkester vid namn Sweedz. Som jag skrev tidigare så är detta ett dansband från Eslöv i Skåne som spelar en stor portion gammaldans. Vissa kvällar är det rent av enbart gammaldans på menyn som här i Ransäter. Bandet består av tre unga musiker Maria Frid, Manfred Frid samt Fredrik Andersson som älskar att glädja och roa andra med sin musik. Just denna kväll var dom förstärkta med ytterligare en dragspelare, nämligen Conny Brodin från dansbandet C-laget. Det blev ett drag utan dess like. Dom började med Hasse Andersson stora slagdänga ”Guld och gröna skogar”. Gensvar direkt från publiken som tjoade, dansade och diggade. Det märktes väl att dom hade med sig ”fancluben” från Skåne. Sweedz bjöd på enorm spelglädje och det märkets tydligt att dom gillar det dom håller på med. Härligt att se Sweedz.

balgspe1529

balgspe1530

balgspe1531

balgspe1532

Klockan drogs sig över tolvsnåret och det var dags för oss att bryta upp och fara hemåt. Vi slank förbi mogenbanan och tackade av Donnez. Det var en nöjd familj som satte sig i bilen för att rulla hemåt Kristinehamn. Så mycket härlig musik som vi har fått lyssnat på i kväll, både nya bekantskaper och några gamla. Detta musikaliska smörgåsbord kommer vi leva på länge.

Här följer lite fler bilder från Bälgspel 2015

balgspe1541

balgspe1542

balgspe1543

balgspe1544

balgspe1545

Publicerad: 2015-07-09 03:37:33

admin