3500 på Folkparkdansen (Del 2)

27 aug
Jag vid Vandrarhemmet
Jag vid Vandrarhemmet

Lördagens uppvaknande på vandrarhemmet var till tonerna av getter och duggregn. Vi som hade planerat att sitta ute på verandan och njuta av vår frukost vi köpt på Lidl fick vackert sitta inomhus. Så kan det vara ibland när vädrets makter inte är på vår sida. Men faktum är att vi haft otroligt få regniga danskvällar denna sommar. Tror det bara är tre stycken av de drygt 20 stycken som varit regniga. Så der får man se som ett gott facit. Efter lite sedvanlig tillfräschning/styling så var två dansbandstokiga värmlänningar redo för att göra Mariestads city osäkert. Skämt å sido så är vi ganska fredliga av oss.

Lars och Magnus från Magnus Kvintett
Lars och Magnus från Magnus Kvintett

I dag skulle man arrangera ”Dansband på stan”. Detta är ett evenemang som arrangeras av Folkparkerna i väst, Birka Paradise och köpmännen i Mariestad. Detta är ett kul och spontant evenemang som lockar ut så väl inbitna dansbandsfans som nyfika ortsbor och andra tillresta.
Från en scen på stan bjuder några av de medverkande banden på gratis underhållning. Regnets makter som man inte kunde bestämma över gjorde att evenemanget blev något försenat.

Maria, Elisa, Henrik och publik
Maria, Elisa, Henrik och publik

I år var det Casanovas, Blender, Elisas och sist men absolut inte minst Magnus Kvintett som stod för musiken. Det var riktigt stort att se och höra Magnus Andersson och Lars Waldefeldt från Magnus Kvintett. De framförde sin stora hitlåt Monica kompande av utvalda delar av Casanovas som förövrigt ställde upp med utrustning åt de andra banden. Blender bjöd på smakprov från sina senaste plattor. Bland annat min favoritlåt ”Minnen från lyckliga dar” som framfördes av Maria på sång och Rickard på piano. Riktigt fint må jag säga.

Maria i Blender
Maria i Blender

Efter Blender framförde Henric några låtar tillsammans med sitt band Casanovas. Dra dit pepparn växer från dansbandskampen fick några i publiken att svänga loss på torget.
Elisas avslutade det hela. Dansband på stan var riktigt lyckat i år. Mycket folk som stannat till för att lyssna eller ta sig en spontandans.

Publik på torget
Publik på torget

Då Birka hade ett finger med i spelet så anordnade man även tävlingar där man kunde vinna kryssningar. Då jag vann en resa förra året tyckte jag det var mer än rätt att brorsan denna gång skulle åka hem till Värmland med en kryssning i bagaget och visst blev det så. Kunskapen om att Flamingokvintetten spelat in Sjätte september gav han en lyxkryssning.

Elisas gjorde reklam för att dom ska spela på Birka
Elisas gjorde reklam för att dom ska spela på Birka

Segern firade vi tillsammans på en närliggande pizzeria & bistro inte långt från torget.

För att inte trötta ut er läsare allt för mycket så spolar vi fram bandet till klockan 20.00.
Då står åter igen killarna från Värmland, (mer kända som ”bröderna brothers” i dansbandskretsar) i ny outfit på Karlsholme Folkets Park för att ge sig i kast med dansgolvet och kvällens band. På lördagens meny fann man Elisas och Flamingokvintetten på Rotundan och Casanovas och Blender på jubileumsteatern.

Elisas fyllde dansgolvet i Rotundan
Elisas fyllde dansgolvet i Rotundan

I dag fick man känslan av att det var mindre folk från start än dagen innan. Kanske var det regnet som skrämde bort några dansare? Även om alla dansbanor är inomhus under tak så är det ju trevligare om det inte regnar. Dock hade man en servering utomhus, men det verkade fungera fint ändå.

Lasse och Maria i Blender
Lasse och Maria i Blender
Blender
Blender

Dagens stora överraskning var Blender. Ett band jag inte lyssnat så mycket på tidigare. Men nu skulle jag ge bandet en chans. Det är nästan så jag svävar lite på moln efter helgens Blenderupplevelse på Stora Folkparksdansen i Mariestad. Jag har tidigare tyckt att dom mest varit ett modernband bland ”alla andra”. Men ack så fel jag hade. Dom var ju helt underbara med massor av eget material. Det lär bli fler Blenderkvällar framöver. Jag blev helt blendad av deras musik och bandets utstrålning och spelglädje kan man säga.

Casanovas i högform
Casanovas i högform

Tillsammans med superproffsiga Henrik Sethson och Casanovas blev kvällen underbar ute på piren. En toppenkväll med många svenska låtar också. Casanovas är ett band som följt ända sedan vinsten i dansbands-sm i Sunne 1998.

På rotundan spelade Elisas och Flamingokvintetten tillsammans. Flamingo är ju ett band jag tycker har svårt för att förnya sig. Dom förlitar sig på sina gamla klassiker. Och det är väl de låtar som folk vill höra. Men till skillnad från Streaplers håller nästan lite för hårt på sina klassiker. Men man kan inte komma ifrån att det är stort att höra Hasse Carlssons stämma ljuda i ”Lilla Ann” och ”Sjätte september”. Sen har jag alltid undrat över deras senaste platta ”Tack å förlåt”. Vad är det man ber om förlåtelse för?

Flamingokvintetten
Flamingokvintetten

Elisas med Elisa Lindström var som vanligt helt superbra Folket som var där fick stifta lite bekantskap med Felix Rajamäki som är bandets nya basist. Och att han var färsk i bandet var det ingen som märkte av. Allt rullade på som vanligt med Elisas. Gött att bandet hittat en sådan duktig basist som sätter alla låtar på en gång. Hela bandet utstrålade värme och spelglädje. Det kanske inte var så konstigt eftersom man nästan spelade på hemmaplan.
Det är väl då man taggar upp sig extra mycket.

Elisas
Elisas

Kvällen flöt på fint och som vanligt tycker man den gick alldeles för fort. Brorsan och jag kunde åter igen se tillbaka på en trevlig helg i Mariestad och en fin dansfestival med åtta riktigt trevliga band på scenen. Och riktigt kul är att man i år slog publikrekord. 3500 på två dagar är inte illa.

Dansare
Dansare

Bjuder er nedan på några fler bilder från lördagen. Håll till godo :)

Elisas
Elisas

Publicerad: 2012-08-27 19:12:08

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.