Folkparksdansen i Mariestad 2012 Del 1

27 aug
Stora Folkparksdansen

Så har då ett år gått och det var så dags för årets upplaga av Stora Folkparksdansen i Mariestad. Bakom detta fina arrangemang står Folkparkerna i Väst som består av Dalaborgsparken, Vänersborg, Dalsjöfors Folkets Park, Falköping Folkets Park, Fokus Folkets Park, Skara, Fåglavik Folkets Park. Det är fantastiskt att man kan samarbeta parkerna i mellan om denna superhelg.

Dansen i full gång i Mariestad
Dansen i full gång i Mariestad

I år var det för 3:e året som Stora Folkparksdansen gick av stapeln i den vackra staden Mariestad. Jag tycker detta är helt perfekt arrangerat vid en mycket fin park som ligger belägen intill Vänerns vackra strand.

På fredagen var det Streaplers och Donnez som delade på kvällen inne på rotundan och Jannez och Sannex som spelade på jubileumsteatern. Jag tycker det är kul att man varje år bokar in några nya band och inte enbart kör med samma band varje år. Det ger variation för publiken. Två max tre nya band varje år tillsammans med några återkommande säkra kort som Streaplers, Jannez , Flamingo och Casanovas. Hoppas mina vänner i Claes Lövgrens får komma och spela nästa år. Eller varför inte boka in några av stadens egna band Rios Orkester eller Alvenfors till nästa år. Kanske är banden för okända för att bokas in?

Donnez spelar på
Donnez spelar på

I år besökte jag folkparksdansen som vanligt med min bror. Skillnaden från föregående år är att vi inte bodde på hotell inne i stan utan på ett mysigt vandrarhem cirka 1 mil söder om stan.
Ett riktigt naturskönt ställe med betande getter utanför husknuten Fräscht ställe som är byggt 2011. Ett ställe jag varmt kan rekommendera om ni vill bo på landet.

Runt halv åtta var vi så nyduschade och omsvidade för en kväll på Karlsholme Folkets Park. Det tog inte speciellt lång tid att rulla in till Mariestad city från vandrarhemet. Med Streaplers sköna bugglåtar i bilstereon var vi taggade till tänderna. Redan vid entrén träffade vi massa känt folk som vi annars brukar se på dansbanorna hemma i Värmland. Hit till Karlsholme och stora Folkparksdansen åker man långt för att uppleva den underbara stämningen som finns.

Streaplers
Streaplers

Vi började med ett besök på Rotundan där Streaplers var i full färd med att starta upp kvällen. Och vad säger man? Full bana från start var en mäktig syn. Bandet rivstartade med två bugglåtar i äkta sann Streaplersgunganda. Här spelade banden 30 minuter var fram till det att klockan slog 01.00 Det var en fröjd att se och höra två band som verkade supertaggade och som verkligen levererade. När man ser Donnez och Streaplers kan man verkligen tala om äkta sann spelglädje.

Streaplers och Kjetil
Streaplers och Kjetil

Efter ungefär 45 minuters vistelse på rotundan kände vi oss mogna för lite mer modernare tongångar. Sagt och gjort tog vi oss ut till jubileumsteatern som ligger jättefint ute på en udde Där finns en pir där man kan gå ut och njuta av Vänerns vågor och solnedgång. Är det riktigt klart väder, som det var denna kväll kan man se bortåt Torsöbron som delvis är upplyst. Här spelade Sannex och Jannez. När vi steg in hörde vi Andreas Olssons ljuva stämma sjunga om Husvagnssemester. Ja än är inte sommaren slut konstaterade vi glatt. Även om det var blandad publik på Karlsholme kan man nog säga att det var här på jubileumsteatern som medelåldern var något lite lägre än på rotundan. Och det var här det var mer gnuss och dirtyfox.

Andreas Olsson i Sannex
Andreas Olsson i Sannex

Sannex är ett band som jag följt sedan mitten på 90-talet. Då hade man stora hits som ”Vem slår ditt hjärta för”, ”Kvällen är över”, ”Kärlekens klockor” och ”Mr De Jay”. Nu c:a 18 år senare är det ett annat Sannex på scenen. Bandet har sen ungefär 10 år tillbaka föryngrats lite vad gäller medlemmar och låtval. Även om jag är störtkär i gamla Sannex tycker jag dom är minst lika bra nu. Man har hittat en stil som är lagom modern tycker jag.

Sannex
Sannex

Just för dagen hade man en vikarie i Patrick Rundström som tidigare spelat i Znits och vikarierat i Wahlströms. Det var riktigt kul att studera in alla dansstilar. Jag kan konstatera att det finns lika många dansstillar som det finns dansband i Sverige.

Jannez
Jannez

Efter ungefär tre kvart tog så grabbarna från Fölinge över stafettpinnen. Detta är ett band jag hört flera gånger tidigare och dom är lika bra varje gång. Man blir aldrig besviken på dessa gossar. Just i kväll skulle jag vilja dela ut en guldstjärna till Kjelle Danielsson sjöng trots att hans hals inte verkade vara i toppform. Men med duktiga bandmedlemmar fixade man detta med bravur.

Delar av publiken under fredagen
Delar av publiken under fredagen

Innan ett orkesterbyte så bjöd man publiken på godis från repertoaren ”Bröderna Jannez”. Schottis, Hambo, Pariserpolka, Snoa, vals och Mazurka bjöd man publiken på. Riktigt kul att se på även om jag själv inte kan dansa sådant. Men det är ju alltid trevligt med dragspel.

Rotundan och Jubileumsteatern ligger uppskattningsvis 60 meter från varandra så avståndet är inte långt om man som mig vill ha lite variation på kvällen. Åter till rotundan där Donnez höll låda med sin underbara dansmusik. Jag skriver ju bara om hur underbart allt är och ni kanske undrar om det var så? Ja det var lika underbart som jag skriver. Det fanns ingenting att klaga på under dessa dagar förutom det regn som sipprade ner under lördagen. Allt var perfekt arrangerat och det märktes att både publik och arrangörer trivdes. För Donnez var detta deras andra besök på Stora Folkparksdansen medans Streaplers gjorde ett hattrick med sin tredje medverkan.

God hamburgare
God hamburgare

Man kan lätt bli hungrig när man håller i gång. I år lade vi märke till att man på Piren vid jubileumsteatern inte hade någon servering. I Stället hade man slagit upp en ny servering intill rotundan utomhus. Jag har inget minne om den fanns där förra året. Där serverades det goda hamburgare som brorsan och jag intog med stor aptit. Man har även fullständiga rättigheter. Trots detta är det aldrig stökigt. Trots att det var en bit över 1800 personer på området var det aldrig något bråk. Det är väl så det är och skall vara på dansevenemang. Vakterna verkade ha det väldigt lugnt och kunde nog ta det piano denna kväll .

Sannex busar
Sannex busar

Klockan närmade sig halv ett och Streaplers aviserade om att man tackade för sig och spelade upp till sin sista låt denna kväll, innan man skulle lämna över till Donnez som skulle spela fram till 01.00 Många som vi pratade med under kvällen var helnöjda med hela evenemanget och ville aldrig att kvällen skulle ta slut. Vid piren delade Jannez och Sannex på den sista halvtimmen. Det sistnämnda bandet busade lite med publiken och klädde ut sig till tjejernas och vissa grabbars stora förtjusning. Efter flera extranummer var det så dags att tacka samtliga orkestrar för en toppenkväll. Det var riktigt magiskt denna kväll. Man levde ständigt i ett lyckorus.

Amerikansk träskopolka med Donnez och Kjetil
Amerikansk träskopolka med Donnez och Kjetil

Inne på Rotundan verkade inte alla musikerna få nog av spelandet. När banden höll på att packa ner sina instrument bjöd Donald och Micke från Donnez tillsammans med Kjetil från Streaplers på ett musikaliskt stycke av sällan skådat slag. Mitt öra sade att det var Amerikansk träskopolka som framfördes. Man fick även höra Kenny Samulsson traktera dragspel.

En kvart senare så tyckte vi det var dags att lämna parken för att resa tillbaka till vandrarhemmet för lite välbehövlig nattsömn. Det skulle ju komma en dag i morgon med som skulle bestå av mycket mera dansmusik.

Publicerad: 2012-08-27 19:00:44

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.