Fullt drag i Bälgen i värmändska Ransäter

10 jul
Dragspelare
Dragspelare

Bälgspel vid landsvägskanten är världens största dragspelsstämma. Årets upplaga var det 41:e Bälgspelet sedan starten 1972. Bälgspelet arrangeras varje år i andra veckan efter midsommar av Värmlands Dragspelsklubbars Förbund, Hembygdsföreningen i Ransäter och Studiefrämjandet. Platsen är Ransäters hembygdsgård som är belägen i Klarälvdalen ca 5 mil norr om Karlstad. Hit kommer det alltid tusentals med musikanter och publik från hela Norden, Europa och Amerika. På hembygdsgården finns två scener, tre logar och tre dansbanor som enkelt fylls med glada musikanter under fem dygn. Onsdag – söndag.

Publiken i Gropa
Publiken i Gropa

Jag var på plats som vanligt på fredagen då det var invigning med efterföljande show med Östen med Resten. Extra kul var det i år att brorsan följde med upp. Det var nog lite lättare att få han med upp i år då hans och mina favoriter Bengt Hennings spelade upp till dans.

Vi anlände strax efter invigningen och Östen med Resten hade börjat sitt framträdande. Jäklars vilka entertainers dess grabbar är. Här snackar vi underhållning på hög nivå. Det är full fart och man har inte tråkigt en enda sekund med dessa härliga grabbar på scenen.

Östen med Resten
Östen med Resten

Efter detta fantastiska framträdande kom nästa musikaliska guldklimp. Lars Karlsson Band. Vilka lirare det är. Man blir stum av förundran när han sätter fart med sina spel. Blev imponerad första året vi ar här för fyra år sedan och blev lika imponerad nu med.

Lars Karlsson Band
Lars Karlsson Band

Efter deras framträdande gick broder och jag till mogendansbanan och hälsade på BH som börjat riggat upp sina prylar. Pratade lite med Kjell, Robban, Mats, Peter och Roland. Riktigt trevliga musiker detta är. Även Henry och Kenta var med på detta äventyr. Det var första gången som Bengt Hennings var i Ransäter på denna festival. Jag tror dom blev lite överraskade över hur stort detta är.

Vi blev sedan lite hungriga och vandrade bort för att köpa en hamburgare med strips. Smakade gott så här på kvällskvisten. Efter denna måltid gick vi runt på olika logar och dansbanor och lyssnade på diverse spelmanslag och dragspelsklubbar. Man slås över hur många bra musiker det finns. Upplevde många bra norska orkestrar som både sjöng och spelade jättebra. Det märks att detta med dragspel (trekkspill på norsk) är stort i Norge.

Dragspelare
Dragspelare

På plats på området var även Norilds Musik från Norge. Dom var som vanligt där och sålde dragspelsmusik på cd, dvd och noter. Jättestort utbud har dom. I sortimentet hade dom så klart mycket norsk dragspelsmusik men även en hel del svensk. Jag köpte inget eftersom hade svårt att bestämma mig vad jag ville ha. Men söker man dragspelsmusik på cd kan man kontakta dessa. Även Karlssons Musik har en massa skivor med.

Förutom spelandet på alla scener, dansbanor och logar så var det allspel ett stenkast från entrén plus att det spelades vid varenda husknut och i varenda buske. Det roliga här att alla kan vara med. Oavsett hur bra eller mindre bra du är. Det är bara att hänga på. Fantastiskt!
Jag lider lite av att inte kunna spela dragspel. Det ser ju enormt kul ut. Men någon gång kanske man får tid över att köpa sig ett spela och börja öva.

Dragspelande musiker
Dragspelande musiker

Vi vandrade sedan vidare till det stora danstältet där Bengt Hennings nu börjar spela. Det var mycket folk från start som testade sina lurviga till BH.s ljuvliga toner. ”En liten gulnad lapp” fick traditionsenligt inleda kvällen. Och grabbarna var taggade till tänderna, det märktes. Henry och Kenta var även dom på toppenhumör. Kan det bli bättre än så här när man är på dans i Värmland?

Danspublik till BH Band
Danspublik till BH Band

Strax efter kl 23.00 begav vi oss bort till loge C där Kristinehamns Dragspelsklubb skulle spela upp till dans. I dessa sammanhang kan man säga att dom spelade modernt. D,v,s låtar som man kan dansa bugg och foxtrot till. Dom kan så mycket mer men valde just vid detta tillfälle att spela klassiska dansbandslåtar. Kristinehamns Dragspelsklubb spelade u upp flera gånger under Bälgspel. Det var fullt med dansare här med. Roligt med så många duktiga dansare inne i denna mysiga loge.

Dragspelare
Dragspelare

Efter detta gick vi tillbaka till dansbanan där Bengt Hennings spelade på för fulla muggar. Nu hade det strömmat till ännu fler dansare. Vi började tänka på refrängen och en kvart efter kl ett tackade vi av orkestern och drog oss i sakta mak hemåt Kristinehamn.

Nedan följer lite mer bilder från Bälgspel vid landsvägskanten 2013

Kvällsmat
Kvällsmat

Ransäter
Ransäter
Brröderna Trûck
Brröderna Trûck
Danspublik till BH Band
Danspublik till BH Band
Skådespel på himlen i Ransäter
Skådespel på himlen i Ransäter
Bengt Hennings Live
Bengt Hennings Live

Då jag inte filmade något i år så bjuder jag er på ett klipp jag hittade på youtube.

<

Publicerad: 2013-07-10 22:53:49

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.