Glädje trots regnigt bälgspel

7 jul

Sommaren 1971 markerade starten på något unikt i Värmlands hjärta. Signe Gustavsson från Filipstad fick en lysande idé om att anordna en dragspelsfest, vilket hon delade med världen via ett radioprogram. Idén föll i god jord, och särskilt Sven Hellqvist, dåvarande ordförande i Ransäters hembygdsförening och en passionerad folkmusikälskare, blev genast intresserad. Vintern 1972 fick Signe en ny chans att marknadsföra sin vision i Sveriges Radio, och tillsammans med George Dahlgren från Hagfors sattes arbetet i gång för att arrangera den allra första dragspelsstämman i Ransäter – Bälgspel vid Landsvägskanten.

Den första festen blev en omedelbar succé med 300-350 dragspelare som deltog, och sedan dess har evenemanget blivit en årlig höjdpunkt för både deltagare och besökare som lockar tusentals besökare från hela norden.

För många har Bälgspel vid Landsvägskanten blivit en självklar tradition. Atmosfären är alltid fylld av glädje, gemenskap och underbar musik. Trots att vädrets makter ibland visar sig från sin sämre sida, som i år när regnet tvingade in fredagens evenemang från gropa till loge B, har detta aldrig hindrat entusiasterna. Den här dagen underhöll A-Laget, Per Martin Malin & Martin Skär inomhus, och trots förändringen i miljö var stämningen fortsatt på topp.

Evenemanget bjuder alltid på en imponerande mängd talang. Bland de många skickliga musikerna och orkestrarna som uppträdde i år fanns Vetlanda Dragspelsklubb, Løvås med vänner och norska Bæljtrøkken. uppträdde gjorde även mina favoriter i Sellmans orkester som verkligen bjöd på en makalös showe med sin magiska uppvisning. Sellmans är en unik sammansättning av musiker från olika band som samlas och spelar tillsammans, vilket skapar en alldeles särskild dynamik och glädje på scenen.

För de som älskar att dansa bugg och foxtrot finns det en särskild dansbana för detta, där några av Sveriges ledande dansband spelade varje dag. På fredagen bjöd PHs på härlig musik med sin spelglädje. Bandet, bestående av Mats Elfqvist, Per-Håkan Helén, Linus J Karlsson och Anton Axelsson, höll dansgolvet fyllt hela kvällen.

Trots att vädret inte var det bästa, gav uppehållsperioder möjlighet för buskspel, där besökarna kunde önska sina favoritlåtar. Detta spontana musikskapande, där musiker spelar på begäran, liknar en levande jukebox och bidrar till den unika stämningen som kännetecknar Bälgspel vid Landsvägskanten.

Som vanligt var Norilds Musik från Norge på plats, Skandinaviens största skivbutik för dragspel, gammaldans och folkmusik. De erbjöd ett brett utbud av skivor, DVD-filmer
, nothäften och självklart dragspel. Många, inklusive jag själv, passade på att köpa med sig några skivor hem som ett minne från denna fantastiska dag.

Trots lite regn blev det en härlig dag fylld med musik, dans och gemenskap. Bälgspel vid Landsvägskanten fortsätter att vara ett älskat evenemang som samlar musikälskare från när och fjärran. Det är en plats där tradition möter innovation, och där varje ton av dragspelen skapar minnen för livet.

Publicerad: 2024-07-07 01:40:56

admin