Guldklavegalan 2017 – Reflektioner

17 jul

Så var årets guldklavar utdelade och jag tycker att det hamnade rättvist. Kul när det ”yngre generationen” blir premierade.

Micke Strömqvist är en härlig musiker som saknar motstycke tror jag. En härlig sympatisk musiker och energiknippe av sällan skådat slag. Jag minns mitt första möte med Micke. Det var på Upperudslogen då han vikarierade med Donnez. Sedan dess har det blivit några gigg för Micke. En riktigt slitvarg.

Årets album blev Casanovas som även blev årets dansband. Kan inte bli mer rätt. Även i alla nominerade plattor är bra plattor så tycker jag Casanovas är värda priset. Speciellt kul när Henke har med några egna låtar och det blir lite som ett kollektivt pris. Att de blev årets dansband är enormt kul. Det visar lite vad svenska folket tycker om. Casanovas har ju tidigare bara vunnit enskilda priser om man säger så. Så det är kul att de fick dessa priser som band. Stort grattis Henrik, Jimmy, Hans och Stefan.

Årets sångare blev Tony Westland. En grabb som jag såg första gången när han sjöng i Kindbergs nån gång på 90-talet som då var mogendansband. Sen 2015 återser vi honom i Expanders. Ett band som är fullkomligt unik. Tillsammans med Tony låter dom som inget annat band gör. Tony har en personlig röst och ett speciellt id.

Årets sångerska blev härliga Maria Persson i Blender. En sångerska som varit nominerad tre år på raken och vunnit två klavar. Alla tre tjejerna som är nominerade är mycket duktiga och väl värda priset. Maria Persson har slitit hårt med sitt band Blender och har liksom Tony en unik röst tycker jag.

Årets låt blev ”Jag é stark” med Sannex. Och ska jag vara riktigt ärlig så har jag inte hört låten så mycket. Jag får skämmas lite här. Men det jag hört av låten så tycker jag den är riktigt bra och med en text som sticker ut lite. Kul att det går så bra för Andreas egna texter.

Juryns special pris var ju också det bara helrätt. Finns inte så mycket att tillägga Jag tycker alla dansband som är ute och kuskar runt och spelar borde ha en hjärtstartare och utbildning. Inget snack som saken. All heder till Streaplers som har detta. Lite trist bara att dom behövt använda den. Men som Kenny sa. De har behövt använda den tre gånger och det har gått bra i två av fallen.

Noterbart är ju att de som räknas som Sveriges största dansband inte fick någon klave som årets dansband Men å andra sidan sett behöver dom inga priser för att bevisa att de är störst. Återstår bara att se deras reaktion i media. För det lär att komma.

Galan i sig var mycket bra. Så roligt med en ny galaprogramledare. Linda Bengtzing skötte sig exemplariskt. Kul med lite nya röster. Hoppas hon för fortsätta även nästa år. Thomas kan gott ta semester i når år till framöver.

Musikaliskt var det mycket bra. Många fina tolkningar av Sven Ingvars låtar. Det som jag tror rörde mig mest var Oscar Magnussons egna tolkningar av ”Två mörka ögon” och ”Anita”. Jag tror nog att inget öga var tort på galan där.

Publicerad: 2017-07-17 22:59:26

admin