Hindersmässa i Örebro

29 jan

I lördags var det Hinersmässa i Örebro. En slags marknad med diverse försäljare. Hindersmässan är Örebros mest långlivade tradition och det största återkommande evenemanget i staden. Den hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmännen från Bergslagen sålde sitt järn vidare. Det var även en stor marknad för försäljning av skinn av allehanda slag. Den arrangeras sista hela veckan i januari och har ett besökarantal på cirka 80 000 personer.

Här kan man åka skridskor
Här kan man åka skridskor

Kom till Örebro med buss runt efter 10-tiden på lördagsförmiddagen. Med raska steg tog jag mig till Järntorget där marknadskommersen var i full gång. Säljare från hela landet hade kommit för att sälja allehanda ting. Godis, pälsmössor, skivor, prydnadssaker, gardiner och tyger, tavlor, leksaker och mycket mycket annat.

Trångt på gatorna i Örebro
Trångt på gatorna i Örebro

Det var stundtals trångt i leden på marknaden. Underart att se. Vädret var lite halvgrått utan sol. ovan en bild tagen på Stortorget på väg upp mot Sankt Nikolai kyrka eller Nikolaikyrkan som den kallas i folkmun.

VildHasse var så klart på plats
VildHasse var så klart på plats

Han sålde i vanlig ordning sina korvar. Han är ju en institution på marknader i Sverige. Ingen riktig marknad utan Hasse säger en del.

Skivor i långa rader
Skivor i långa rader

Då jag är storsamlare av skivor kunde jag ju inte låta bli att inhandla mig några till samlingen. Denna gången blev det två skivor. En med norska dansbandet Torino och en skiva med Zenits orkester. Lite kul att handla på sig lite mer udda dansband som inte finns överallt.

Dagens Lunch: Pasta Carbonara
Dagens Lunch: Pasta Carbonara

Dagens lunch intogs på Restaurang & Pizzeria Kungen som ligger på Kungsgatan 29 i Örebro. Ett mycket litet ställe tyckte jag till en börjam tills jag förstod att det fanns fler sittplatser en trappa upp. Denna dagen var det tydligen bandy i stan. Många kom dit för att ta sig en öl och en pizza för att ladda upp inför matchen. Efter lite efterforskningar visade sig att ÖSK Bandy hade hemmamatch mot Falu BS som man vann med 5-4. Grattis får man väl säga.

Krämaren Köpgalleri i Örebro
Krämaren Köpgalleri i Örebro

Det blev även en tur i diverse andra butiker. Alltid kul med affärer som vi inte har här i vår lilla by. Besökte ”New Yorker” som är en butik som har galet billiga kläder. Köpte här en cool kepa och ett fräckt bälte. Allt sammans för 70 pix. Inte alls dyrt om du frågar mig. Butiken ligger föresten i köpcentrat Oscar C.

Mycket folk på gatorna
Mycket folk på gatorna

Det blev en sista sväng bland marknadsstånden för att se om man missat något. Sen blev det lite godis innan bussen åkte hemåt.

Publicerad: 2012-01-29 19:33:23

admin