Klassisk byggnad i Karlstad

16 jul
Sandgrund i Karlstad
Sandgrund i Karlstad

Klassisk byggnad i Karlstad. Undrar varför man gjort skylten orange när den var blå förut?

Följande kan man läsa på Wikipedia om Sandgrund.

Sandgrund är namnet på en tidigare restaurangbyggnad på Sandgrundsudden i Karlstad. Byggnaden köptes 2011 av Karlstads kommun och omvandlades till ett Lars Lerin-museum.

Restaurangen tillkom på initiativ av byggmästaren Paul Jardeby och invigdes 1960. Året innan hade den tidigare klassiska restaurangen Stadsträdgården i stadsparken bränts ned av en pyroman. Arkitekt Uno Asplund på Wästlunds Arkitektbyrå fick i uppdrag att utforma ny modern restaurang på Sandgrundsudden. Byggnaden projekterades och byggdes på rekordtid. Dess modernistiska arkitektur, med de stora panoramafönstren mot Klarälven, uppmärksammades internationellt. Vid senare ut- och ombyggnader har dock mycket av det arkitekturhistoriska värdet gått förlorat.

Restaurangen räknades vid 1960-talets början som en av landets största och modernaste. Man började snart med danskvällar, och Sandgrund förvandlades till ett danspalats med en tillrest publik från stora delar av Sverige och Norge. Under restaurangens glansperiod på 1980-talet gästades danskvällarna fem dagar i veckan av landets största dansband. I början av 1990-talet inleddes en nedgång där dansbanden mötte hård konkurrens av diskoteken. 2003 gjordes restaurangen om till Blue moon bar av ägaren Baldakinenrestaurangerna, och dansbanden försvann helt.

Publicerad: 2013-07-16 12:47:34

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.