Mitt premiärbesök i Kolbäcksparken

12 aug

På vintern finns det gott om trevliga dansställen i Västmanland, men på sommaren är det sämre ställt. Det tog PRO Kolbäck fasta på och började arrangera danskvällar i den egna folkparken Kolbäcksparken.

Den gamla välbevarade parken har blivit Mälardalens populäraste träffpunkt för dansglada pensionärer som vallfärdar hit varje onsdag i mitten av maj till början av september. I år är 27:e året som föreningen arrangerar sina sommardanser. Och trots att man hållit på så länge är det fler och fler som upptäcker att det här är ett ställe som man gärna återkommer till.

Just denna onsdag då jag besöker parken är det Matz Rogers från Sunne som svarar för dansmusiken. När jag anländer till parken möts jag av en välfylld parkering. Detta kan bli en riktigt trevlig eftermiddag, vilket det också blev med facit i hand. Kön till entrén ringlade sig lång. Det är alltid trevligt att besöka nya ställen för att se hur det fungerar.

Grabbarna i Matz Rogers blev riktigt förvånade över att se mig och min familj på plats i parken. Alltid kul att överraska. Klockan närmade sig halv två och det var så dags för grabbarna att beträda scenen i den vackra rotundan. Innan de började steg arrangören upp och hälsa alla välkomna till dansen. Gensvaret blev en rejäl applåd till dessa trevliga herrar från Fryksdalen.

En och annan värmlänning skymtar förbi på dansgolvet. Det är en och annan som man känner igen från dansgolven där hemma i Värmland. Det är ett tecken på att Matz Rogers är populära. Och det skulle visa sig bli en av säsongens hitintills bästa publiksiffror. Mycket publik ger klirr i kassan för föreningen. Danserna är föreningens största inkomstkälla. Det ger dem möjlighet att driva en bra verksamhet andra delar av året då inte dansen är i fokus.

Kolbäcksparken är en fin välbevarad park som till större delen sköts om att PRO. Fram på vårkanten ser man till att göra parken fin inför kommande säsong, ställer ut möbler och gör parken redo för sommarens danser. I oktober hjälps man åt att stänga parken inför vintern då man bland annat räfsar löv.

I pausen kan man köpa gott fika i den fina cafébyggnaden som bara är några år gammal.
Den gamla gick inte att använda, bland annat på grund av mögel. Därför satsade Hallstahammars kommun fyra miljoner kronor på att bygga en nytt likadant. Jättekul att det satsas på att bevara denna fina park. Vill man förbeställa sitt fika gör man det innan dansens början. Då är det bara att i pausen gå och sätta sig till dukat bort. Mycket smart idé.

Som jag skrev tidigare är det mesta i parken i gott skick. Men blickar man bort på teatern ser det lite värre ut. Avspärrningar för att hindra besökare vittnar om att konditionen nog inte är så god. Vi får hoppas att någon förbarmar sig även över denna delen

Här i Kolbäcksparken satsar man på populära orkestrar som spelar dansvänlig mogen dansmusik. De skall även kunna spela gammaldans då de här dansar fyra moderna och en gammaldans. Och hålla kollen på detta gör publiken genom en skylt som visar vad nästa dans blir. Ett axplock av orkestrarna som spelat och som kommer spela i Kolbäck under säsongen kan nämnas Gideons och Junix från Eskilstuna, Rose-Maries från Kalmar, Samzons från Norrköping, Hedins från Ängelholm, Sandins från Karlstad, Lövgrens från Söderköping, Micke Ahlgrens från Enköping och Ola & Jag som kommer från Skälevad utanför Örnsköldsvik. Med andra ord är det stor geografisk spridning på banden.

Som vanligt blev det en del dansbilder. Fler bilder kommer sedan att publiceras på danslogen.se Detta i syfte att visa upp hur trevligt vi har det här i parken och där med göra reklam för danserna. Har du kommit med på bild mot din vilja? Maila mig så plockar jag bort bilden.

Slutligen så var det dags för bandet att spela upp till sista dansen. Mycket applåder fick de för denna trevliga eftermiddag. Det blev som vanligt lite snack med bandet efteråt innan det bar i väg mot Västerås och danskväll nummer två denna dag.

admin