På dans i Karlstad med Thoniez orkester

1 nov

thoniezseniorkd1614

Thoniez är ett fräscht mogenband som jag samarbetar lite med och gör lite reklammaterial och så. När de spelade i Karlstad tog jag chansen att överaska dem med ett besök. Jag skrev då ett reportage som danslogen publicerade. Nu har det legat en tid hos danslogen så jag tar mg friheten att även publicerade det här nedan också. Trevlig läsning.

Det är en varm och härlig höstdag när jag besöker Karlstad. I stadsdelen Sundsta har Seniorerna har ett helt eget hus. Sundsta herrgård är ett allaktivitetshus för alla seniorer inom Karlstads kommun. Det är en öppen mötesplats med en stor variation av utbud och program.

Aktiviteterna i huset tas fram i samverkan med ett husråd som i dagsläget består av åtta seniorer och andra frivilliga medarbetare.

Just denna söndag då jag är på plats är det dans som står på menyn. Det är Thoniez från Bengtsfors som svarar för dansmusiken. Det är ett relativt nystartat band som verkligen är på gång. Bandet består av Ralf Wennberg på gitarr och sång, Jarmo Björkman på trummor och sång, Jacob Husberg på klaviatur och sång och sist men absolut inte minst Tony Persson på bas.

thoniezseniorkd1601

thoniezseniorkd1602

thoniezseniorkd1603

När jag anländer har bandet fullt upp med att rodda upp alla sina saker på scenen. Jag hälsas välkommen av otroligt trevliga arrangören Ann-Sofi Bengtsson. Hon berättar att när hon kom till Karlstad tyckte hon det var trist att det i en stad som Karlstad med närmare 89 000 invånare inte fanns något ställe där äldre kunde gå och dansa och roa sig. Till en början höll man till en annan stadsdel i utkanten av Karlstad. Men sedan några år håller man till mer centralt på Sundsta. Varannan söndag har man dans med start 17.00

Man är en danskommitté som hjälps åt med dansarrangemanget och med att boka in orkestrarna. När jag kikar i programmet för seniorernas hus ser jag att man har satsat på kvalité framför kvantitet. Att det skall vara bra dansant musik är viktigt. Orkestrarna som spelar kommer de flesta från mellansverige.

thoniezseniorkd1604

thoniezseniorkd1605

thoniezseniorkd1606

Klockan är bara fyra när de första dansgästerna börjar slinka in. Här kommer en del tidigt för att få bra fikaplatser samt bekanta sig med övriga gäster. Det är många stammisar som kommer varje gång som det arrangeras dans. Det är inte enbart dansanta Karlstadbor som kommer hit. Sen man började med danserna här har ryktet spridit sig och nu kommer man från hela Värmland hit för att dansa och roa sig med likasinnade.

thoniezseniorkd1607

thoniezseniorkd1608

thoniezseniorkd1609

Grabbarna i bandet har avslutat sin soundcheck och är nöjd med sina lyssningar. De går en trappa ner i källaren för att skifta om till scenkläder och ladda upp inför kvällen. Klockan slår fem och ljuset tänds på scenen och Jarmo räknar in till kvällens första dans. ”Evig Kärlek” och ”Om jag ber dig stanna kvar” får inleda denna danskväll. Det dröjer inte många sekunder innan det är fullt på dansgolvet. Orkestern hälsar alla varmt välkomna och påannonserar lite bättre fart i dans nummer två. ”En natt med dig” och ”Tre goda skäl”. Så var kvällens dans i gång på Sundsta.

Det var många nyfikna blickar åt mitt håll där jag stod med kamera och mobil. Glömmer man block och penna kommer mobilen väl till pass. Det var en del som skämtsamt undrade om jag var från ”Hänt i veckan”. Jag berättade att jag gjorde reportage för danslogen och min egen hemsida markuz.se. Det var många som berättade att det var stadiga besökare av danslogen för att planera in sina danskvällar. Det är riktigt kul att höra.

thoniezseniorkd1610

thoniezseniorkd1611

thoniezseniorkd1612

”Österäng” och ”Tänd ett ljus i fönstret” är två riktigt bra låtar som Thoniez framför. När jag står och lyssnar på dem så slås jag av hur bra dom är. Om det är någon som råkar känna igen dessa

trevliga musiker kan jag upplysa er om att de tidigare spelar i band som Robins och Extas. Bandet har mycket på gång i höst. Bland annat kommer de att åka ner till ”Playa Del Sol” för att underhålla skandinaviska turister under två veckor. Sen blir det så klart spelningar här hemma lite varstans. Vill man ha full koll på vart de spelar kikar man så klart här på danslogen eller på bandets egna hemsida.

thoniezseniorkd1613

thoniezseniorkd1615

thoniezseniorkd1616

När det är dags för paus ställs det ut bord och stolar på dansgolvet där dansgästerna kan spisa sin medhavda kaffekorg. Här är det ”knyt” som gäller. Var och en tar med vad de vill dricka. Enklare och smidigare kan det inte bli. Själv blir jag och orkestern bjuden på smarriga smörgåsar som arrangörsstaben ordnat. I pausen pratar jag med ett par som kommer ifrån Karlstad. De är här så ofta de kan. Det är så trevligt här och så fin musik. Förr var vi på Sandgrund och dansade men nu är det Seniorernas Hus som gäller säger de. En kvinna som jag träffat flera gånger i Storfors och Degerfors kommer fram och hälsar på mig. Hon säger att vill man dansa finns det några alternativ i veckorna. Men det är bra att det finns dans här i Karlstad också. Det är ju inte alla som har bil säger hon innan hon försvinner in på dansgolvet igen där Thoniez startart andra halvlek.

thoniezseniorkd1617

thoniezseniorkd1618

thoniezseniorkd1619

En dansbandsmusiker sa en gång att man är inget riktigt dansband som man inte har ”Främling” på repertoaren. Och då är frågan. Spelade Thoniez denna låt? Jo självklart har man denna på repertoaren, Den ena goa danslåten avlöser den andra och det dröjer inte länge innan det är dags för kvällens sista dans. Orkestern tackar publiken för en riktigt trevlig kväll och jag är benägen att hålla med till 100 procent. Alltid kul att uppleva ”nya” ställen. I bland är man tyvärr lite hemmablind. Seniorernas har allt som behövs för en trevlig kväll. Bra musik, trevliga arrangörer, trevlig musik och ett bra dansgolv. Vad mer kan man begära?

thoniezseniorkd1620

thoniezseniorkd1621

thoniezseniorkd1622

När de sista tonerna ebbat ut var det dags för orkestern att svida om till ”blåstället” igen och packa ner all utrustning igen. Ungefär en timme senare var alla instrument i bussen och det var dags att säga hej då till Ann-Sofie med stab. Efter att jag blivit skjutsad till busstationen av orkestern väntade ungefär tre kvarts bussfärd hem till Kristinehamn. Tack alla inblandade för en trevlig kväll. Nästa danskväll på Seniorernas Hus blir 23 oktober då Samzons kommer på besök.

thoniezseniorkd1623

thoniezseniorkd1624

thoniezseniorkd1625

Publicerad: 2016-11-01 00:28:20

admin