Samarbete är A-O

17 mar

För ungefär ett år sedan så höll jag och min bror tillsammans med arrangören på Upperudslogen i Molkom att planera sommarens danser. Jag hade designat nya dansprogram som vi tryckt upp på mitt jobb. Allt var laddat för 40:e säsongen på Upperudslogen i Molkom. Jag minns att vi överlämnade dessa i Forshaga Folkets hus den 7 mars då Tommys orkester stod på scenen. Ingen kunde väl ana då att det skulle bli vår sista ”riktiga” danskväll på över ett år. Sedan tog det som bekant tvärstopp i branschen. Det var som att dra i handbromsen på bussen och slänga bort nyckeln. Vad skulle det bli av detta? Jag minns några arrangörer som jag samarbetar med som bad mig göra några annonser med budskap om att deras danskvällar var inställda. De började med att ställa in en dans i tagen innan de till slut ställde in resterande säsong. De sa att vi i alla fall får glädjas åt att sommarens danser förhoppningsvis får komma i gång. Nu har vi facit i hand och vet att så blev inte fallet. Man funderar på hur länge detta stålbad skall fortsätta?

Under denna pandemin uppkom ett nytt ord på var mans läppar. Och då tänker jag inte på ordet ”statsepidemiolog” utan på ordet ”livestream”. Digitala sändningar över sociala medier. Där banden ställer upp en eller flera kameror och spelar upp till dans direkt hem i folks vardagsrum. Vissa riktiga proffsiga medans andra lite mer enklare. Ganska snart insåg banden att detta var något som de skulle få hålla på med länge. Några band har varit och är riktigt flitiga med att hålla livestreams, andra har gjort det lite då och då medans andra av olika anledningar inte gjort det alls. Men det är ju så klart upp till var och en hur man känner inför detta. Och det är här man ser hur bra vissa band banden tar hand om sina fans som följer deras sidor. Det gäller att vårda de följare man har och försöka hålla humöret uppe.

I dessa tider har jag gjort försökt göra vad jag kan för att hjälpa banden med att nå ut med sina livestreams. Inför en livestream har jag gjort ”annonser” som jag publicerat på min hemsida samt på Facebook. Dessa har flera band tacksamt delat och spridit runt. Och det är ju så det måste fungera. Samarbete. Då jag vet att många band har det otroligt tufft ekonomiskt så har det varit en självklarhet att inte ta något betalt dör dessa annonser. Dessutom gör jag ju det på eget bevåg och av egen vilja. Jag har ju inte fått något uppdrag att göra dessa annonser. Så allt detta har jag gjort för att jag brinner så för detta med dansband. Det är bara trevligt att få sprida reklam om banden och deras livestreams på olika sociala plattformar. Sen är det extra kul när man får trevliga mail från band, arrangörer och övriga för det jobb man gör, Men det är inte för ära och berömmelse som jag gör detta. Jag gör det för att dra mitt lilla strå till stacken och få brunchen att överleva. Vi måste ALLA hjälpas åt att dra denna skuta på rätt köl och samarbeta istället för att motarbeta varandra.

Det har ju innan denna pandemi satte fart pratats mycket om samarbete mellan arrangörer, bokare och band. Och nu i dessa tider tycker jag det är ännu viktigare att stötta varandra när det gäller livestreams och skivutgivningar. För de finns ju band som i dessa svåra tider släpper skivor. Och ni som följt min sida har säkert sett att jag recenserat flera av dessa här på hemsidan. Jag tycker det är en trevlig syssla som jag gjorde mycket förr när jag arbetade för sidan dansaktuellt. En sida som idag inte finns kvar. Detta med skivrecensioner tror jag kan hjälpa banden. En snygg och bra recension kan ju hjälpa banden att sälja lite fler skivor eller bara synas, att folk läser om dem och få reda på att de finns. Då kan ju fler bli nyfikna på hur bandet låter och rent av köpa deras skivor. Därför blev jag glad när jag skrev en recension som bandet ifråga glatt delade med sig på sin facebooksida.
Jag hoppas att den kan sprida glädje för bandet så att de kan sälja några skivor. Väluppfostrad som jag är så skrev jag och tackade än en gång för en bra skiva. Jag skrev till bandet att de gärna fick berätta om recensionen i sin kommande livestream om de ville. Döm om min förvåning när de sa att de inte fick göra reklam för min recension. De hade ju även fått en hyggligt fin recension i Får Jag lov med som de hade kunnat NÄMNA också. Det är ju aldrig fel att berätta att skivan man slitit med har blivit uppskattad. Beslutet att inte göra reklam låg så klart inte bandets utan beslutet låg hos den de skulle sända ifrån. Men strunt samma. Men det är det är här jag menar att samarbete inte missgynnar någon i dessa tider. Snare tvärtom.

Jag började i våras/somras att skissa på en lista där man kunde se vilka band som livestreamar. Ungefär som en tv-tablå. Jag såg att några andra gjort liknande. Så jag började i liten skala på min egen hemsida. Sedan började även publicera denna på lista på danslogens facebooksida. En lista som idag innehåller en bit med över 100 sändningar från nordens alla hörn. Det som slagit mig är att inga danska dansband har livestreamat. Inte vad jag vetat om i alla fall. De som är flitigast är de svenska och norska banden. Men detta är absolut ingen tävling i vem som streamar mest eller så. Som skrev tidigare upp till var och en hur man gör. Sen har ju alla olika förutsättningar. Men jag vill ändå lyfta fram Donnez som är otroligt aktiva mot sina fans. De sänder via olika plattformar och samarbetar till höger och vänster för att så många som möjligt skall kunna ta del av deras sändningar. Även de som inte har facebook skall kunna se deras sändningar. De är otroligt aktiva och delar information om sina sändningar.

När man nu inte får åka ut på dans, för att det helt enkelt inte arrangeras några har man fått tid och möjlighet att lyssna till många band som man inte haft möjlighet att höra innan. Många som jag blivit positiv överraskad utav. Så när pandemin är över och vi tillsammans rett ut detta vet jag flera band som jag tänker åka ut och uppleva live. Jag har även fått frågor om att varför livestreamar det och det bandet. Mitt svar är att fråga banden själva. Sen tror jag det är så att vissa band inte får livestreama. Detta på grund av att de har sina bolag vilande. Och som jag fattat det som är att en livestreama räknas som aktivitet i bolaget. Detta är ett redigt virrvarr som jag inte tänker gå in på här då jag helt saknar kunskapen om detta.
I stället tänkte jag ta och sätta punkt för detta inlägg som kanske blev lite väl långt. Men jag hoppas ni förstår vad jag vill säga med det. Så vi får väl snällt sitta ner i båten tills detta reder ut sig. Och så får vi hoppas att vi inte tappat bort allt för många band och arrangörer längs vägen. Kramar och fridens liljor på er alla vänner. Avslutar detta inlägg på tal om gott samarbete med en bild på ett underbart band som heter Holens. Bilden är tagen i Degerforsparken på dem gamla goda tiden då man fick vara ute och svänga sina lurviga. Och jag säger som jag skrev i en recension för inte så längesen. Vi får hoppas att det inte bara blir minnesbilder.

Publicerad: 2021-03-17 00:59:10

admin