Stil och profil i Forshaga Folkets Hus med Mats Bladhs

3 mar
Matz Bladhs till Forshaga
Matz Bladhs till Forshaga

Stil och profil är lite av deras varumärke som han arbetade fram under 90-talet då Paul Sahlin var sångare i bandet. Och jag kan lugnt påstå att varumärket stämmer lika bra idag som det gjorde då. Bandet består idag av gitarristen och sångaren Lars Olof Karlsson, Keyboardisten tillika sångaren och dragspelaren Niclas Olén som sjunger , Saxofonisten gitarristen och flöjtisten Håkan Nordling, trummisen Sören Kenstam, och sist men inte minst sångaren och gitarristen Conny Nilsson. Matz Bladhs är en av Sveriges mest älskade orkestrar, med över en miljon sålda plattor och över 5 000 genomförda konserter/spelningar.

Gammal gruppbild av Matz Bladhs
Gammal gruppbild av Matz Bladhs

Som kuriosa kan vi nämna att Matz Bladhs första gången såg dagens ljus, nyårsafton 68-69. Deta var det inte helt okomplicerat. Redan vid första spelningen på Ramshall utanför Laholm hotade arrangören med gageavdrag för kontraktsbrott. Orkestern var nämligen bokad under det gamla namnet Jean Thorgny´s. Inför sin spelning hade föga förståelse för att killarna tyckte att namnet Matz Bladhs lät mycket bättre. Man hade även på förslag ”Fyrvaktarna”, berättat killarna i orkestern, men så här i efterhand kan man nog säga att vi valde rätt. Anledningen till namnbytet var att vi skulle ge ut vår första skiva inför ett stort orkesterforum i Falkenberg 1969. Vi ville skapa en ny identitet och då var ett namnbyte mycket viktigt.

Baskaggen
Baskaggen
Sören trivs i Forshaga
Sören trivs i Forshaga

Men nu skriver vi 2015 och bandet är rykande aktuella med nytt album, Med denna i bagaget hade man det goda smaken att kvällen till ära styra orkesterbussen mot Värmland och härliga Forshaga Folkets Hus. Förväntningarna inför kvällen är höga. Det brukar alltid bli bra och mycket folk där dessa gossar är på plats. När vi närmar oss parkeringen så verkar denna kväll inte bli något undantag. Många bilar och förhoppningsvis många dansare är det som redan är på plats. Carina Ekman får vän är med denna kväll. Dessa Hallänningar är nämligen ett av hennes favoritband. I bilen på väg till dansen snackar vi om både Thor Erics, Bert Idoffs och Svennes där medlemmar i Matz Bladhs tidigare spelat.

Danspublik
Danspublik
Håkan med sin sax
Håkan med sin sax

Vi hälsar på bandet. Dom blev riktigt glada av att se oss där. Mycket hälsande och kramande innan dansen skulle börja blev det bland publiken. Plötsligt tänds lamporna och Sören bakom trummorna räknade in till kvällens första dans. ”Tänker du på mig ibland” får inleda med Connys varma stämma. Därefter tar ”Lollo” över med ”Låt oss börja om”. Efter detta blev det att dra upp på tempot. ”Det är dags att börja om” tog sin början. Nu var dansstilen på golvet mestadels bugg. ”Tänk om världen vore min” svarade Lollo för nästkommande låt. Jag tycker dom har en bra variation på låtar och vem som sjunger vad och när. Variation är aldrig fel.

Danspublik
Danspublik
Grabbarna på scenen
Grabbarna på scenen

Kavajerna åkte av orkestern vilket visar att det var varmt i lokalen. Värme, glädje och bra dansmusik genomsyrade danskvällen. Vad mer kan man begära av en februarikväll i Forshaga? Niclas som även är kapellmästare sjöng en gammal Thor Erics låt ”Sju ensamma kvällar”. Det byts danspartner och det dansas så det stod härliga till. Både orkestern och publiken verkar trivas. Lars-Olof Carlssons röst ljuder ur högtalarna i låten ”Girl from yesterday”. Han är den medlem som varit med längst i bandet. Han började redan 1987. Dagens sättning har spelat sen 2011.

Klockan drog sig mot paus och vi gick ner och fikade. Dricka och köttbulle macka satt som smäck. Det är lite trevligare att gå ner lite tidigare för att inte behöva köa. När vi fikat klart och kom upp var grabbarna i full gång med att spela gammaldans. ”Trolleboschottis” och ”Tivedhambo” verkar vara någon slags standard bland dansband, något slags formulär 1A kapitel gammaldans. Men det är ju bra låtar så jag ska inte klaga. Kul att se ”Lollo” spela bas.

Lollo basar innan paus
Lollo basar innan paus
Håkan spelar flöjt
Håkan spelar flöjt

I pausen pratar jag med en del dansare och alla är överens om att detta är en av årets trevligaste kvällar i Forshaga. Vi satt vid scenkanten och tog oss en funderare på om vi skulle kliva upp och riva av några låtar. Men kom fram till att det inte skulle vara uppskattat. Nej vi lämnar över denna syssla till dom som kan detta bättre. Sekunden efter entrar bandet som är mätta på tacos scenen igen. Sören gör en sista koll alla var redo. Å en, två, tre fyr så räknade han in till ”Vår egen bröllopsdag” av Mats Björklund, Harald Steinhauer och Elisabeth Lord.
Tillsammans med ”Finns det nån annan” fick detta inleda andra halvleken.

Nicolas var på plats och hjälpte till med sången
Nicolas var på plats och hjälpte till med sången
Sören bakom trummorna
Sören bakom trummorna

Kvällen börjar så sakteliga lida mot sitt slut. Orkester riktade ett stort tack till arrangörerna för fin god service. Inte varje ställe som bjuder på varm mat till banden. Men här i Forshaga gör man det. Vi i publiken fick även vi ett tack. Ja vad skulle orkestern vara utan oss? Och visst blev det blev ett extranummer. Vi snackade lite och tackade alla ordentligt innan vi köpte oss en korv. Även jag vill rikta ett stort tack till Forshaga Folkets Hus personal Inge Sandin i kassan och självklart Matz Bladhs. Tack alla inblandade för en trevlig kväll.

Här följer fler bilder från kvällen

¨

Conny sjunger
Conny sjunger

Niclas Olén sjunger
Niclas Olén sjunger
Fullt på dansgolvet
Fullt på dansgolvet
Nicklas med bälgaspelet
Nicklas med bälgaspelet
Conny med sin ljuva stämma
Conny med sin ljuva stämma
Lollo sjunger
Lollo sjunger
Publicerad: 2015-03-03 02:28:54

admin