Succé för gammaldansveckan

29 nov


PA-Sköld

Under fem dagar har det arrangerats en gammaldansvecka digitalt som sänts via sociala medier. Idén till denna vecka kom från början från Anders Elison som spelar trummor i Dur-X. Dansbandsveckan i Malung ställdes ju som bekant in och SVT visade dansband varje dag under en vecka i somras. Man lånade således idén men gjorde det med gammaldansband i stället. Sen är det dansinstruktörerna P-A och Marie Sköld som varit med och tagit fram utformningen av den. PA sköld har även varit värd under hela veckan. Så det har blivit lite snack med banden som medverkat. Jag tycker han tar tagit sig an uppgiften med den äran.

Hans Persson på HP Promotion/Ateljé Braun är den som stått för filmandet av denna vecka. En underbar och proffsig person som verkligen kan sin sak. Han har genom åren plåtat flera olika band i sin fotostudio. Så behöver du proffsiga bilder eller en snygg rörlig produktion är det till honom du skall vända dig.


Diggarna i farten

Totalt har det varit fem band som spelat upp under fem dagar. Diggarna, Charlies, Dur-X, Rent Drag och C-laget. Alla banden har jag hört talas om men inte upplevt live. Jag har dock träffat flera av dessa duktiga musiker i Ransäter under Bälgspel vid Landsvägskanten som jag är flitig besökare av.

Banden har filmats live inför publik i Sätila Bygdegård. Man har följt folkhälsomyndighetens rekommendationer noga. Till varje inspelning har man bjudit in tio danspar som enbart dansar med den parter som man kom dit med. Man byter inte danspartner under kvällen.


Dur-X spelar upp

Jag tycker detta initiativ har varit fantastiskt. Att visa upp denna sidan av dansbandsbranchen. Jag vet en del i våra nordiska grannländer Norge och Finland som tycker att vi svenskar är tråkiga som normalt bara dansar bugg och foxtrot på en ”normal danskväll”. Har man tur säger de kan det bli någon gammaldans innan paus. Då tror jag inte de känner till denna del av dansbandsbranchen. Och det är just lite därför som man gjort gammaldansveckan. Det är för att sprida vad gammaldans egentligen är. Många kanske tror att det bara är knätofts och folkdräkt. Men så är det absolut inte. Gammaldans är precis så som mycket annan dans är. Glädje, motion, och otroligt mycket social samvaro.


Sture Johansson i Rent Drag

Som jag skrev tidigare så hade man till denna veckan bjudit in fem orkestrar som spelade varsin kväll. Diggarna, Charlies, Dur-X, Rent Drag och C-laget. Jag tycker att varje band har sin stil och sitt signum. De har gjort sina egna arrangemang på en del låtar. Några band spelade dessutom egna gammaldanser som de själva skrivit. Nu bjöds det inte enbart på gammaldans utan även på lite modernt i form av bugg och foxtrot. Man dansade varannan modern. Något som verkligen ger variation på danskvällen. Och jag är övertygad om att som musiker måste vara kul med variation på kvällen. Jag är ute en hel del på dans och när det gäller kvällsdans på helgerna så spelas det ungefär två till tre gammaldanslåtar innan paus om publiken önskat det. På de motions/trivseldanser jag besökt så dansar man 4 moderna och 1 gammal.


C-Laget på scenen

Och när man sett alla dessa danskvällar så kanske man kan undra om man blivit inspirerad? Självklart. Att bara i dessa tider få se dansband uppträda live inför dansande publik har varit en fröjd för både ögat och öronen. Jag hade mer än gärna lärt mig dansa snoa, shottis, polka, hambo, vals och mazurka. Men man kanske skall ta en dans i taget :-) Det ser så himla kul ut med gammaldans.


P-A Sköld intervjuar Peter Brodin i C-laget

Så sammanfattningsvis vill jag tacka Anders Elison i bandet Dur-X som kom på denna briljanta idé. Danssköldarna P-A och Marie som styrde upp det hela. Jag vill även så klart berömma samtliga medverkande band som jag tycker gjort ett strålande jobb med att leverera musik till oss tittare/dansare. Sist men absolut inte minst tack till Hans Persson på Ateljé Braun som filmade det hela.


Ingemar och Anders i Charlies

Och för de som vill se mera kan jag kan glädja er med att det kommer mera. När dessa program spelades in så passade man samtidigt på att spela in ett avsnitt
med ett anal instruktörer. Dessa kommer visa och lära ut stegen i de sex olika grunddanserna snoa, shottis, polka, hambo, vals och mazurka.
Detta tillsammans med orkester på scenen. Programmet kommer att sändas i mellandagarna. Så är du sugen på att se mer gammaldans och framför allt
lära dig lite mera så har du här något att se fram emot.


Sätila Bygdegård

Bilderna i reportaget kommer från varje bands livestream som Hans Persson på HP Promotion/Ateljé Braun filmat. Vill ni se dessa livestreams med publik. Gå in på youtube och sök på gammaldansveckan så löser sig allt.

Följ oss på facebook:
Danssköldarna PA och Marie
Ateljé Braun
Rent Drag
C-laget
Diggarna
Dur-X
Charlies har ingen facebooksida tyvärr.

Publicerad: 2020-11-29 19:45:38

admin