Succé för Stora Folkparksdansen 2016

22 sep

fpdansenmariestad16

Stora Folkparksdansen blev en enorm succé i år. Rekord i förköpta biljetter och mycket folk båda dagarna på Karlsholme Folkets Park i Mariestad. Min bror och jag har varit med alla år var i år.De senaste åren har vi alltid hjälpt till med marknadsföringen av detta evenemang. I år fick vi ett erbjudande om att ta hand om hur festivalen syns i sociala medier. Så det blev att ha ansvaret för facebooksidan och göra intervjuer med bandet samt att förse besökarna med senaste nytt om banden och själva festivalen.

stfpdansen1601

stfpdansen1602

stfpdansen1603

I år hade vi ordnat med en extra dag i Mariestad. Det är så att samtliga arrangörer av Stora Folkparksdansen har en arrangörsträff med lite ”förfest” på torsdagen då man grillar och har det lite trevligt under enkla former. Hela arrangemanget arrangeras av ”Folkparkerna i Väst” som är ett samorganisation dit flera olika folkparker är anslutna. Och man gör detta helg gemensamt som en ena stor säsongsfinal kan man säga. Folkparkerna i Väst består av: Dalaborgsparken – Vänersborg, Dalsjöforsparken – Dalsjöfors (Borås) Falköpings Folkets Park – Falköping, Fokus Folkets Park – Skara, Herrljunga Folkets Park – Herrljunga, Karlsholme Folkets Park – Mariestad, Tidaholmsparken – Tidaholm och Valhallaparken – Bengtsfors. Så det var ett härligt gäng av Folkparksarrangörer som vi träffade på torsdagen. Det blev även musikquiz. Gissa vem som sopade hem alt och fick full pott? Tillsammans med Falköpingsparken blev vi oslagbara. Vilket team. Det var rätt skönt att gå till hotellet på kvällen och sedan vakna upp i den härliga vänerstaden Mariestad med en underbar hotellfrukost.

stfpdansen1604

stfpdansen1605

stfpdansen1606

stfpdansen1607

stfpdansen1608

Dagen tillbringade vi med att gå runt och kika i lite affärer. Vi besökte bland annat lite loppisar och lite andra mysiga butiker. Efter en god lunch gick vi till hotellet och tog en liten vila innan vi vandrade bort mot parken för att ta emot kvällens band, men framför allt ta lite kort på när dom packar upp som var fyra till antalet Mannerz, Sannex, Streaplers och Matz Bladhs.

stfpdansen1609

stfpdansen1610

stfpdansen1611

stfpdansen1612

Först på banan var Sannex följt av Mannerz. Det blev lite snack med banden och plåtande innan det var dags för dem att börja rodda upp alla sina instrument. Placeringen var som vanligt. Modernbanden på jubileumsteatern medans mogenbanden huserar inne på rotundan. När vi hälsat på alla banden traskade vi i väg till hotellet för att göra oss så snygga som vi bröder bara kan.

stfpdansen1613

stfpdansen1614

stfpdansen1615

stfpdansen1616

stfpdansen1617

Efter ungefär en timme var vi tillbaka på parken där vi fick våra ”dansband”. Började med ett besök i Rotundan där Streaplers svarade för dansmusik och startade upp aftonens första dans. Full bana från start. Vad mer kan man begära egentligen. Direkt när Kjetil räknade in till aftonens första dans så kände vi att det skulle bli en riktigt bra kväll. Och med facit i hand blev det det också. Efter en stund klev vi över för att stifta bekantskap med ett för mig nytt band som jag visserligen hört talas om men som jag aldrig hört live. Det var Mannerz orkester med sångerskan Linn Gustafsson som är bördig från Mariestad även om bandet utgår från Stockholm. Jag tycker det är kalasbra med ett ”nytt” uppstickarband varje år. Förra året var det Voize och i går var det allstå Mannerz som fick äran att spela nonstop med Sannex. Ett band som kommit mer och mer fram den senaste tiden.

stfpdansen1618

stfpdansen1619

stfpdansen1620

stfpdansen1621

stfpdansen1628

På café Holmen så hade man en riktigt trevlig trubadur vid namn Gunnar Wallmon som underhöll med härlig dansmusik. Något han gjort de senaste åren och som är väldigt uppskattat. Man hade här en speciell entré så att de som ”bara” ville ta en öl lyssna på Gunnar.

Åter till Jubileumsteatern där Sannex är i full gång att spela. Riktigt mycket folk på golvet vilket känns glädjande. När jag står och lyssnar och ser alla som dansar så förstår jag varför Sannex två år på raken blivit korade till årets dansband på Guldklaven. Så tight det låter och riktigt bra ljud. Även publiken verkar gilla det. Det känns fantastiskt att Stora Folkparksdansen satsar på så bra dansband som drar så mycket folk. Det känns underbart.

stfpdansen1622

stfpdansen1623

stfpdansen1624

Inne på rotundan är det högtryck med Matz Bladhs. Så mycket folk och kokande värme. Riktigt varmt. En eloge till Bladhs som genomförde kvällen på fyra medlemmar då deras sångare var hemma och var krasslig i halsen. Sist bandet gästade Stora Folkparksdansen var de också fyra medlemmar. Då hade sångaren Conny andra upp drag. Så man kan ju lite skämtsamt undra om man är allergisk mot Mariestad. Skämt å sido. Hälsan går före allt annat.

stfpdansen1625

stfpdansen1626

stfpdansen1627

Till sist närmade sig klockan 01.00 och det var dags för banden att avrunda sina danskvällar. Vi stannade kvar och snackade en del med banden. Mycket grejer är det som skall packas in respektive bussar innan det är dags för banden att resa vidare till nästa stopp. Klockan var en bit över två då vi i sakta mak började dra oss mot hotellet för lite sömn.

Lördagen började med en rejäl frukost innan vi gick ner till hamnen för en äkta Kling Glass. Detta är något man inte får missa när man är i Mariestad. Sedan vandrade vi upp på stan och kikade på torghandeln som var i full gång av allehanda saker. Full kommers. Efter en stund så började dansbandsbussarna rulla in på torget. En helt ny scen hade man fått upp på torget. Såg mycket proffsigt ut till skillnad från de lastbilsflak man haft tidigare år.

stfpdansen1629

stfpdansen1630

stfpdansen1631

stfpdansen1632

Det började fyllas på rejält med folk på torget. Klockan ett skulle nämligen ”Dansare på stan” gå av stapeln. ett fantastisk evenemang där man dansar på gator och torg i Mariestad likt ett karnevalståg. ”Dansare på Stan” är en manifestation för dansen och hur kul man har när man dansar.

stfpdansen1633

stfpdansen1634

stfpdansen1635

De som håller i detta är de otroligt duktiga danslärarna Gunilla Sandberg och Göran Adamson som kommer från Mariestads dansklubb ”Allt i dans”. När de inte har hand om detta så arrangerar de danskurser på Karlsholme Folkets Park. Det är en fröjd att se alla duktiga dansare som ställer upp och visar hur trevligt detta är med dans. Kul att se så mycket folk efter vägarna som tar sig tid och stannar upp och kikar på danståget.

stfpdansen1636

stfpdansen1637

stfpdansen1638

stfpdansen1639

stfpdansen1640

Efter ytterligare en Kling Glass så var det dags för dansband på stan. Ett härligt evenemang där några av kvällens band ställer upp och spelar upp gratis på torget och bjuder lite på sig själva,skriver autografer och säljer skivor. Varje år har man en ”nostalgigäst” Tidigare år har det bland annat varit Magnus Kvintett, Ove Pilebo, Lars Sigfridsson och Marie Arturén. I år hade man slagit på stort och fått dit före detta Matz Bladhs sångaren Paul ”Paljett” Sahlin som även varit sångare i Säwes. Det blev stora applåder när han äntrade scenen och rev av sina hits. Melodifestivalen 1987 sjöng han ”Ung och evig” med Anne Kihlström. Den framförde han. Men även den som nog får kännetecknas som den absolut största. Nämligen låten ”Guenerina” från 1997. Hans stora genombrottslåt.

stfpdansen1641

stfpdansen1642

stfpdansen1643

stfpdansen1644

stfpdansen1645

Hela evenemanget leddes av den alltid så härliga Henrik Sethsson som även är sångare i Casanovas. På ett träffsäkert sätt med glimten i ögat agerar hans konferenser på torget och gör det med bravur. Dags för Donnez att äntra scenen för att riva av några låtar. Det blir ett extranummer där Mikael Strömqvist får visa vilket lirare han är på gitarr tillsammans med sina spelkamrater. Inte många som kan lira med gitarren på ryggen. Imponerande. Jag tror de fick hela torget i gungning.

stfpdansen1646

stfpdansen1647

stfpdansen1648

Sen var det dags för (trumvirvel) Årets dansband att inta scenen. Blender med den alltid så duktiga och skönsjungande Maria Persson. De fick en rejäl applåd från alla oss på torget. Det måste värma något enormt. de bjöd på några låtar från sitt alldeles utmärkta album ”Ängel utan vingar”. Alltid lika trevligt att höra Maria sjunga. Mellan musikakterna lottades det ut lite kryssningar från Birka Cruises. Till stora Folkparksdansens Facebooksida tog jag bilder på de lyckliga vinnarna. Stort grattis till alla som vann.

stfpdansen1649

stfpdansen1650

stfpdansen1651

När dansband på stan var över begav sig brorsan och jag till restaurang Karlsholme för att avnjuta en härlig lunchbuffé.Riktigt bra mat som det serveras här. En restaurang som jag varmt kan rekommendera. Sen är utsikten över Vänern inte fy skam heller. Så har ni vägarna förbi är detta helt klart ett bra matalternativ. Efter maten begav vi oss till hotellet för att vila lite innan det var dags att göra sig klar inför kvällens dans.

stfpdansen1652

stfpdansen1653

stfpdansen1654

stfpdansen1655

På väg mot hotellet såg vi Flamingokvintettens buss komma rullandes så jag passade på att plåta den som ett kvitto på att även dom landat i Mariestad. De var ju inte med under dansband på stan utan spelade bara upp till dans på kvällen. Men det är inte fy skam det.

Så var vi på väg till parken igen Denna fina park Karlsholme i Mariestad. Dags för kväll nummer två med bandet Blender och Casanovas samt Donnez och Flamingokvintetten. De sistnämnda var inbokade på publikens begäran efter några års frånvaro från denna festival. Så man kan säga att det var ett kärt återseende med Dennis och Hasse och de övriga grabbarna på scenen. Nostalgi på hög nivå som alltid när man spelar. Säkra kort med andra ord. Men jag tyckte mig höra en och annan ny låt på repan med. Det uppskattar jag i alla fall

stfpdansen1656

stfpdansen1657

stfpdansen1658

stfpdansen1659

stfpdansen1660

Inne på jubileums lackar svetten på de dansande. Årets dansband Blender i högform står på scenen. Jag tror att man taggar sig lite extra på vissa spelningar som sådana hära nonstopgigg. Och får man spela nonstop med Casanovas kan det inte bli mer rätt. Klockren kombination. Maria Persson i Blender är lite av en favoritsångerska bland modernbanden. Å andra sidan finns det inte så många kvar tyvärr. Men Blender är ju ett av de främsta och ett band jag håller väldigt högt. Stora Folkparksdansen utan Blender skulle inte fungera. Att de tillsammans med tidigare nämnda Casanovas är publikfavoriter hörs om inte annat på applåderna från publiken. Detta är två helt unika band som kör sin egen stil.

stfpdansen1661

stfpdansen1662

stfpdansen1663

stfpdansen1664

stfpdansen1665

Inne på rotundans stod ett annat publikdragande band som lyssnar till det välklingande namnet Donnez. I våras fick Donald problem med rösten och man fick ta in en vikare. Inför deras spelning här avslöjade man att denna vikarie numera blir permanent medlem. Det är countrysångaren Martin Nilsson som tagit klivit in i dnsbandsbranchen och trivs som fisken i vattnet. Bra drag var det på bandet hela kvällen. Hur orkar dom egentligen? Full gas i 120 kan jag säga. Men det är gott att se att publiken trivs i alla fall.

stfpdansen1666

stfpdansen1667

stfpdansen1668

stfpdansen1669

stfpdansen1670

Tiden går fort när man har roligt. Så var vi framme vid kvällens sista danser.Det var lite trist att det gått så fort dessa underbara kvällar i Mariestad. Det blev en hel del snack med banden och alla arrangörerna. Vi har fått en hel del inbjudningar så nästa gång blir det nog besök på diverse parker. Alltid kul att komma ut på nya ställen som man inte besökt tidigare. Strax efter klockan halv tre kryssade vi ut från Karlsholme för detta år.

stfpdansen1671

stfpdansen1672

stfpdansen1673

stfpdansen1674

stfpdansen1675

stfpdansen1676

Tack alla inblandade för fantastiska dagar i vänerstaden Mariestad. Vi ses nästa år igen.

Publicerad: 2016-09-22 00:02:26

admin