Veckans dansband 1: The Grabbs / Grumsgrabbarna på G igen…

6 jan
The Grabbs anno 2012
The Grabbs anno 2012

Nu är dom åter på banan igen. The Grabbs. Kanske mest kända som Grummsgrabbarna.
bandet spelade en torsdagkväll i Forshaga Folkets Park där Forshagabuggarna hade danskväll.
Fröet till detta band föddes för sisådär 35 år sedan i värmländska bruksorten Grums och skolans nya lärarmatsal.

Efter lite trevande med diverse låtar började man så sakteliga forma bandet. Snabbt blev bandet intalade att enda chansen att få komma ut och spela var att spela på dansställen, samt att få ordning på låtval och repertoar. Ett 50 tal låtar på repertoaren skulle man ha. Sen var man tvungen att varva med lugna foxtrot låtar, m.a.o. 2 lugna och 2 snabba låtar.

Men att bli dansbandsorkester var väl inte direkt ”coolt” men efter några spelningar var upplevelsen en helt annan speciellt närpublikresponsen var så positiv.

Orkestern kallade sig inledningsvis för Gamblers, men blev med tiden tvingade att byta namn då en Åmålsorkester tydligen hade ensamrätt på detta namn.

1977 var bandet inne i studio CMC-Records i Arvika och spelade in en LP-skiva med eget material på. Att få i hop egna låtar med någolunda kvalité är inte helt lätt. Men skivan emottogs ganska positivt och är trots allt okej för att vara första skivan och även bandets enda skiva.
Bandets repoertoar var unik på sitt sätt, då många band spelade typiska dansbandslåtar, hade Grums-Grabbarna oftast sin egen stil och låtval som inte alla gånger kanske uppskattades av arrangörer.

I slutet av 70-talet svepte den förbaskade discovågen in över landet och raserade många dansband. Trots några medlemsbyten i bandet lade man så ner bandet 1983.

Nu satsar man så igen och kör med så mycket originaluppsättning det går. Man betonar att man inte var något typiskt dansband och har inga ambitioner att vara det nu heller. Grabbarna vill spela musik som dom själva växt upp med, som de gillar och står för och som är absolut dansbart.

Blandade bilder på The Grabbs och Grumsgrabbarna
Blandade bilder på The Grabbs och Grumsgrabbarna

Bjuder er här på två låtar med bandet

Publicerad: 2013-01-06 00:02:17

admin