Trevligt nationaldagsfirande i Filipstad

16 jun

6junifilip15-01

Flaggan är hissad
Flaggan är hissad

Filipstad är nog Sverigebäst på att fira nationaldagen. Dom är en av få städer som tagit detta med nationaldagsfirande på allvar och firar rejält. Det firades från tidigt på morgonen till långt in på natten.

Man startade redan klockan åtta på morgonen med högtidlig flagghissning på Monitorholmen.

Under dagen blev det så klart den traditionsenliga nationaldagsparaden med fanbärare, mängder av blå och gula ballonger, flaggor, nationalsången, ballonguppsläpp, somlig musik, glass till barnen.. Paraden går från Bussterminalen till Stora Torget. Medverkade gjorde även duktiga kulturskolan i Filipstad.

6junifilip15-02

Efter lunchtid var det dags för stadsloppet i Filipstad. Miniloggen för barn upp till 12 år. Det är längdlöpargruppen inom Filipstads friidrott som står som arrangör till detta. Många barn var det som var med och tävlade.

6junifilip15-02

När klockan slog tre var det dags för det stora fikakalaset. Värmlands största kafferep utan tvekan man lugnt säga att det är. Det är Lottakåren och Filipstads kommunpolitiker som bjuder på gott nationaldagskaffe, kaka och bakelse. Som underhållning till detta så hade man år valt att boka in några riktigt norrländska entertainers i form av Östen med resten. Mer musikaliska gossar n dessa får man leta länge efter. Det var mycket musik blandat med en stor portion humor. Medlemmarna, Östen Eriksson, Jens Kristensen, Gunnar Morén och Staffan Lindfors vet verkligen hur man underhållet en publik.

6junifilip15-02

Efter att Östen med Resten showat klart var så dags för slottsbrons Musikkår med Drillflickor att marschera till Stora Torget. Där blev det så klart nationalsången och mer musik från Slottsbrons musikkår. Vilken bredd dom har på sin musik. Man har mycket läckra arrangemang dessutom.

6junifilip15-10

6junifilip15-11

6junifilip15-12

Årets högtidstal hölls av Jörgen Andersson som är rektor Bergsskolan. Man delade även ut
Utmärkelser för Årets Filip och Filippa. Priset delas ut för att hylla personer som gjort något bra för Filipstad.

6junifilip15-13

6junifilip15-14

Årets ”Filippa” blev Pia Skoglund och årets ”Filip” Patrik Bergwall. Pristagarna utses av Filipstadsföretag i samverkan. Pia tilldelas priset för sin framåtanda, initiativförmåga och insatser inom kulturlivet. Patrik fick priset för sin servicekänsla, energi och kundvänlighet genom driften av butiken Bad och värme. Båda var dock överens om att dom inte klarar det helt själva utan såg det som ett kollektivt pris. Efter prisutdelningen blev det lite mer underhållning av Slottsbrons musikkår.

6junifilip15-15

6junifilip15-16

6junifilip15-17

När detta var över var det lite paus på aktiviteterna från Barillascenen på torget. Då passade det bra med en promenad i vackra Filipstad. Det finns så mycket fint att dokumentera. Även om man har varit här en hel del finner jag alltid nya saker att plåta. Man upptäcker nya fasader, vinklar och vrår.

Senare på kvällen skulle Drifters spela upp till dans på torget. Det var en liten stund kvar till dess så vi passade på att få i oss lite mat hos Pizzeria torggrillen. En god pizza blev det för min del. Efter maten tog pappa och jag oss en promenad runt i Filipstad. Han har ju faktiskt bott i staden så det var trevligt att få höra vad vissa byggnader användes till förr.

6junifilip15-26

6junifilip15-27

Till slut närmade sig klockan 21.00 Innan dansens början fick jag mig en trevlig pratstund med Hans Nordlund som varit konferencier under dagen. Jag tipsade honom om lite aktuella saker med Drifters. Klockan närmar sig nio och Hasse går upp på scenen för att presentera Drifters. Han passade på att berätta om trummisen Tim Nilssons guldklavenominering i årets musiker och lite annat som är aktuellt för orkesterns räkning. Tim räknade in till kvällens första dans Livet går inte i repris fart och fläng direkt inledningsvis därefter Ingen i världen. Viket drag publiken var med direkt och fyllde dansgolvet på torget. En del stod lite avvaktande och såg på innan dom gick upp på golvet.

6junifilip15-28

6junifilip15-37

6junifilip15-38

Ronny som sköter mellansnacket i bandet berättade att orkestern som sig bör skulle höja upp tempot i dans nummer två. Det gjorde dom med lite Abba och en melodi som heter Ring, ring. Efter det blev det lugnt i låtarna ”Nina fina ballerina”. Det bjöds på en hel del låtar från deras senaste skiva ” Blå, blå känslor”.

6junifilip15-33

6junifilip15-31

6junifilip15-32

Det strömmade till lite fler människor till torget ju mer av kvällen som led. Framför scenen hade det samlats mycket barn som dansade glatt när Erica sjöng ”Only sixteen” sjöng Ronny och man flög iväg till sextiotalet även om man inte var född då. Det bjöds på en massa härliga låtar både med Drifters och covers som publiken älskar.

6junifilip15-34

6junifilip15-45

6junifilip15-46

Det är alltid lika trevligt att komma upp till dessa danser på torget i Filipstad. Jag vet inte för vilken gång i ordningen som jag är här. Men jag minns den första gången. Då var det Christina Lindbergs orkester som stod på scenen. Jag antar att det var någon gång 1993 1004 någon gång då i alla fall. Sedan dess har många band passerat revy som Mats Bergmans, Fernandoz, Bengt Hennings, Keith Elwins, Mona Gs, Claes Lövgrens, Martinez och Gamblers för att bara nämna några av banden som spelat här. Från början hade man en scenvagn men numera har man en fin permanent scen som kallas för ”Barillascenen”.

6junifilip15-29

6junifilip15-47

6junifilip15-48

En fröjd är det att se hur Erica och killarna bjuder så enormt mycket på sig själva. Kylan gjorde sig påmind och det var inte den behagliga sommarvärmen som man hoppats på att det skulle vara. Tiden springer i väg och det så dags för Ronny att presentera kvällens sista dans. När dom sista tonerna ebbat ut så börjar dom packa på en gång. Med tanke på väderleken så förstår jag att dom vill får ner grejerna och komma in till värmen i bussen. Vi snackade lite med bandet innan vi styrde kosan hemåt.

Här följer fler bilder från dagens firande:

6junifilip15-06

6junifilip15-20

6junifilip15-24

6junifilip15-25

6junifilip15-21
6junifilip15-07

6junifilip15-08

6junifilip15-18

6junifilip15-19

6junifilip15-22

6junifilip15-23

6junifilip15-30

6junifilip15-39

6junifilip15-40

6junifilip15-41

6junifilip15-42

6junifilip15-43

6junifilip15-44

Publicerad: 2015-06-16 08:57:13

admin