Värmlands finaste festplats?

2 aug
Älgsjövallen i Bjurberget
Älgsjövallen i Bjurberget

Frågan är om inte Älgsjövallen i Bjurberget i hård konkurrens med Upperudslogen i Molkom får betecknas som Värmlands finaste festplats?

Älgsjövallen har postadress Bograngen. Bograngen är ett litet samhälle i Torsby kommun i norra Värmland och kyrkbyn i Södra Finnskoga socken. Bograngen ligger cirka 7,5 mil norr om Torsby. I byn finns lanthandel och bensinstation. Södra Finnskoga kyrka ligger omedelbart väster om Bograngen. Själva Bjurberget där festplatsen finns ligger ungefär 2 mil söder om Bograngen.

Denna festplats har stora anor. Det hela började sommaren 1957. IF Kamraterna Bograngen körde sina festarrangemang i den hårt nedslitna parken i Bjurberget. Plötsligt kläckte någon idén om att dra igång något större.

Blandade artister som uppträtt på Älgsjövallen
Blandade artister som uppträtt på Älgsjövallen

Det är lite smått kittlande att danspubliken hittar ut till denna pärla som egentligen ligger mitt ute i ingenstans. Publikrekordet är från 1995 då 4500 personer kom för att se Sven-Ingvars spela här för andra gången.

På listan över artister som uppträtt kan finns Snoddas, Gyllene Tider, Herreys, Kicki Danielsson, Hepstars och Jerry Williams, Carola, Lill-Babs, Owe Thörnqvis, Galenskaparna och Aftershave.
Bland kända dansband som besökt platsen kan Streaplers, Lasse Stefanz, Elisas, Ingemars, Contrazt, Fernandoz, Hûlphers, Simons, Thor Görans, Torgny Melins, Hedez, Mona Gs och Helene & Gänget nämnas.

Älgsjövallen Bjurberget
Älgsjövallen Bjurberget

Enda egentliga tråkiga minnet när det gäller artist är när norske Alexander Rybak, som 2009 vann Eurovisionsschlagerfestivalen, ställde in spelningen. Han visste nog inte vad han gick miste om.

Arrangör för Älgsjövallen är Stig Arnesson. Han är verkligen Mr Älgsjövallen som arrangerat dans så länge man kan minnas. Han fyllde i mitten av juni aktningsvärda 80 år. Han har dock inga tankar på att sluta som arrangör. Själva Älgsjövallen firade 50-årsjubileum sommaren 2008 med bland andra Rock-Ragge och Rock-Olga på scenen.

På de 56 åren som man arrangerat dansfester har det inte varit tal på att ställa in någon fest. Tillsammans har man med bygdens eldsjälar sett till att eventuella problem manövrerats. Bland annat så kom det tolv centimeter nysnö dagen före premiären den 13 juni 1981
Det var fullt vinterlandskap men att det inte skulle bli fest fanns inte på kartan. 1987 skulle man ha premiär av den nya dansband. Men arbetet var försenat. Dagen innan festen skulle hållas det fanns knappt en bräda på plats. Olyckskorparna sa ”här kan ni inte ha fest” men det ordnade sig. Sjutton man hamrade på fredag kväll och på lördagen hade man dansfest.

Älgsjövallen Bjurberget
Älgsjövallen Bjurberget

Denna danssäsong är i full fart och man har hunnit avverkat flera danskvällar. På midsommardagen lirade Framed med scenuppträdande av Eva Eastwood. 28 juni var Elisas på plats. Den 8 augusti kommer Donnez på besök. Årets danssäsong avslutas traditionsenligt med Eldfesten. Då blir det stort fyrverkeri och dans till Streaplers.

Publicerad: 2014-08-02 00:58:36

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.