Veckans dansband 21: King Edwards

20 maj
King Edwards 2013
King Edwards 2013

Sveg! Denna lilla pärla i Härjedalen har vi tagit oss upp till. Sveg är beläget vid Ljusnan och väster om byn ligger den konstgjorda sjön Svegssjön. Med sina 2 547 invånare är Sveg den största tätorten i Härjedalen och den fjärde största i Jämtlands län. Som vanligt höll jag på att sägs så har jag rotar fram lite kända personer från Svegingar. På min lista återfinns bland andra; Henning Mankell, författare, Erik Ekstrand, programledare, Beatrice Ask, politiker, Ida Ingemarsdotter, längdåkerska och sist men absolut inte minst Roland Cedermark, musiker. Och inte att förglömma, veckans dansband: King Edwards.

King Edwards är en orkester som har funnits sedan 1993 men har mestadels spelat runt om i Härjedalen och inte gjort så mycket väsen av sig. Första gången som jag personligen stött på namnet fick jag (utan att ha sett en gruppbild) för mig att det var ett gäng äldre herrar 60+ som spelade upp till PRO-danser. Döm om min förvåning när jag x antal år senare fick se något helt annat. Det är inte alltid som verkligheten stämmer överens med bilden man fått i huvudet.

Flera av medlemmarna har spelat i andra band under vissa perioder. Trots detta så har King Edwards alltid levt vidare med vissa fasta spelningar under åren.

King Edwards
King Edwards

Hos King Edwards är det viktigaste dansbarheten i musiken!
Grabbarna gillar stämsång, och man är tre som sjunger lead, så det blir en riktigt härlig blandning låtar med olika sångare under kvällen.

På repan har man hämtat låtar från -50 talet och framåt och ser till att dom blir dansbara och fyller ut med stämsång. Bandet har även en hel del eget material.
King Edawrds levererar 100% livespelad dansmusik och använder sig inte av förinspelade bakgrunder utan spelar och sjunger allt live.

King Edwards live
King Edwards live

På skivfrotnen har det blivit 2 singlar lika många singlar. 2009 kom debutplattan Vågar du att älska som året efter följdes upp med singeln Mot stjärnor och planeter. 2011 kom en försmak på nästa full-cd i form av singeln För varje andetag.

2012 kommer så full-cd nummer två som får titeln ”Här och nu”: Skivan mottages tacksamt hos danspublik och recensenter som hyllar skivan i pressen med toppbetyg. En styrka på bandets plattor är att man s skriver det mesta materialet själva. Som producent för senaste plattan har King Edwards anlitat Marcus Persson som tillsammans med Tobias Nyström även står för arrangemang.

Samma år blev man kontrakterade på en något lite udda turnésväng. Åke Henriksson, kontaktperson och tillika sångare och gitarrist i bandet, anordnade då två veckors spelningar på en dansrestaurang på Playa del Ingles på Kanarieöarna. Till denna restaurang har skandinaver vallfärdat sedan 70-talet.

King Edwards på Playa Del Sol
King Edwards på Playa Del Sol

Innan man åkte ner fick bandet frågan att delta i programmet ”Danspalatset Playa Del Sol” som skulle sändas på tv3. Serien var en Reality- serien som skildrar tillvaron för semesterfirare och personal på Playa del Ingles.
Resultatet blev massor av tv-tid i tv3 där man fick följa bandet både på och bakom scenen.

Bandet spelar ungefär 4 – 6 gånger i månaden och bland sommarens höjdpunkter finns bland annat Malungs dansbandsvecka där man Torsdag 18 juli på bana 6 spelar nonstop med Alvenfors orkester. Men innan dess blir det även dansgala i Brunflo lördag, 8. juni 2013 tillsammans med Jannez och Umbrella,

King Edwards
King Edwards

I år firar bandet 20 år som dansband. Detta kommer firas med en stor fest. Det hela kommer gå av stapeln lördagen den 25 maj på Storöns FolkPark i Sveg,
Om man vill kan man boka in sig på middag kl 18,00 med välkomstdrink ,middag,kaffe, tårta och underhållning . Det är i skrivande stund ca 100 pers bokade. Under kvällen kommer alla som spelat i King Edwards framträda på scenen och spela någon låt. En hel del annat spex utlovas med. Så varmt välkomna till en trevlig afton.

2013 bestrår bandet av:
Åke Henriksson – sjunger och spelar gitarr.
Mats Elfqvist – sjunger och spelar bas.
Håkan Ryden – sjunger och spelar keyboard.
Thord Forslund – sjunger stämmor och spelar trummor.

Till små öar

Mary-Ann:

Publicerad: 2013-05-20 00:58:32

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.