Veckans dansband 24: Umbrella

10 jun
Umbrella 2013
Umbrella 2013

I dag har vi tagit oss till Jämtland där vi funnit det nya fräscha dansbandet Umbrella .
Bandet kommer från den lilla byn Föllinge i Jämtland. Föllinge eller som man säger på jämtska: FöLing är en tätort i Krokoms kommun, belägen omkring 65 kilometer nordväst om Östersund. Här ifrån kommer även orkestern Jannez som verkligen satt byn på kartan.

Umbrella bildades hösten 2011 av tre medlemmar från orkestern Fålings tillsammans med två nya tillskott. Bandet siktar på ett fräscht och modernt sound och satsar fullt ut på detta med grymt mycket spelglädje.

Fålings 2011
Fålings 2011

Musik är verkligen livet för dessa grabbar och alla bandet har ju hållit på med det här sedan vi var 13–14 år. Som så många andra band så hade man sin början på en skolspelning. Fast då var det mer som ett rockgäng och på repertoaren fanns mest instrumental musik. Ibland är det slumpen som avgör att man är på rätt plats i rätt tid. Och det kan man verkligen snacka om här. På plats på skolspelningen var också en av medlemmarna i Zlips. Ett namn måste man ju ha så vi fick förslaget på The Fålings. Något som lät riktigt bra till en början.

Man har en förkärlek till just Sven-Ingvars vilket märktes tydligt på repertoaren i början. Man kan säga att bandet blev ett slags coverband som spelade låtar av Karlstads stoltheter. Detta började sprida sig runt om i landet. Nyheten nådde till slut även Karlstad. Det dröjde inte länge innan telefonen ringde. Det resulterade i att man blev inbjudna att spela på Sven-Ingvars stora avskedsföreställning i augusti 2006. Det var på Sandgrund i Karlstad.

Umbrella live. Bild lånad från bandets facebooksida
Umbrella live. Bild lånad från bandets facebooksida

Efter något år kände man att man ville satsa på något eget. Bygga upp ett eget varumärke.
Man bytte namn till Umbrella för att visa att man hade något nytt på gång. Hårt slit och idogt spelande ger resultat Det kan grabbarna skriva under på. De har för något år sedan en professionell bokare som jobbar på riksplanet och som redan har fått in Umbrella på flera stora dansställen, dansgalor och festivalen. Störst av dom alla är den stora dansbandsveckan i Malung.. Har man kommit in för att spela i Malung anses man absolut vara ett band att räkna med. Man har även deltagit på en rad olika dansgalor där man spelat tillsammans med bland andra: Jannez, Perikles, Zlips och King Edwards för att nämna några.

Under 2012 släppte man en ep-singel med fyra låtar på. Easy To Pick Up Hard To Put Down, Let Me Be the One, Mina Drömmars Ängel och Sista Andetaget. Och efter att ha lyssnat vill jag bara ut och uppleva bandet live. Det låter riktigt bra och tight på Umbrella. Att flera av låtarna toppat olika dansbandslistor är inte alls svårt att förstå. Detta är ett band som verkligen har framtiden framför sig.

Umbrella orkesterkort och affisch
Umbrella orkesterkort och affisch

I början av juni vann man titeln ”Årets modernband” i tävlingen guldsladden som är nordens största dansmusikpris som röstas fram av danspubliken. Motiveringen löd. Ett nytt, ungt och fräscht dansband från Jämtland har i år knipit om titeln som året modernband. Trotts att dom är ett nytt band är dom redan älskade av dansarna och får hyllningar efter hyllningar.

Inte nog med detta så blev man även detta år tilldelade Richard Holms stipendium! Fonden kom till efter det att Jannez basist omkom för några år sedan i en tragisk olycka. Fondens syfte är att med ett stipendium eller bidrag kunna stötta enskild person eller grupp i Jämtlands län som arbetar med att föra sällskapsdansen på dansbanorna framåt i en positiv utveckling till gagn för länets ungdomar. Och i år blev det Umbrella som tilldelades detta stipendium

Bandet består av:
Linus Isander – Klaviatur och sång
Dennis Holm – Gitarr och sång
Anton Forss – Gitarr och sång
Niklas Andersson – Bas och sång
David Berg – Trummor och sång

Umbrella
Umbrella

Bjuder er här på ett smakprov från bandets ep-singel. Låtarna du hör är Mina Drömmars Ängel, Sista Andetaget, Let Me Be the One, och Easy To Pick Up Hard To Put Down,

Källa: En del fakta kommer från Östersunds Posten

Publicerad: 2013-06-10 09:59:05

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.