Holens förgyllde söndagsdansen i Storfors

12 feb
Storfors i snöslask
Storfors i snöslask

Härliga söndag. Vaknade till liv efter gårdagens dans till Claes Lövgrens och var lite småtrött. Men efter lite frukost var man på G igen. Tänkte ta mig en promenad men det snöade så in i baljan att jag avstod det hela. Funderade ett tag på om det skulle snö hela dagen och om det över huvudtaget skulle vara några som gav sig ut i denna vädret för en dans. Men det var det ju.

Bussen parkerad utanför Kulturhuset
Bussen parkerad utanför Kulturhuset

Strax innan klockan två på eftermiddagen upphörde snöandet och hoppet tändes upp. Idag skulle jag bege mig ensam till Storfors på dans. Då kanske ni undrar hur man tar sig till vildmarken i Storfors en söndag? Jo man åker kollektivt så klart, precis som orkestern gör. Det är roligare att åka tillsammans. 15.10 rullade den gula faran i väg norr över. Rullande efter en halvtimma ungefär är jag framme i Storfors som dagen till ära bjöd på snöslask.

Jag tog en tur runt Storfors centrum och tog några bilder till bloggen. Besökte Konsum där jag konsumerade en baguett och lite dryck till kvällens paus. Allt verkade så fridfullt denna söndagseftermiddag. Det var inte mycket liv och rörelse i denna lilla by. Kanske låg alla och viljade efter strapatserna dagen innan? Jag såg på en affisch att man har Rallypub dagen innan med Jönssonz. Var säkert bra drag.

Så här ser det ut från scenen
Så här ser det ut från scenen

Bra drag skulle det även bli denna eftermiddag. Efter att jag plåtat klart begav jag mig till Storfors Kulturhus som Folkets Hus numera heter. Där hade kvällens orkester Holens riggat upp sina instrument och var i färd med att börja med soundcheck. Proffs som dom är behövdes det inte många låtar innan Kent och dom andra var nöjda. Jag funderade lite kort om dom fått till ”det perfekta ljudet”. Och med tanke på deras leende var det nog så.

Moncia, Roger, Kent och Jerka
Moncia, Roger, Kent och Jerka

Innan avspark blev det lite prat i logen om det ena än det andra. Inte så att vi försökte rädda världen men ändå. Lite kaffe och läsk intogs för lite ny färsk energi. Detta var bandets tredje spelning denna helg. Man hade i fredags spelat i Folkparken Avesta för PRO. Lördagen på ett privat fest i något som heter Marmorbyn. Ett samhälle i Vingåkers kommun beläget vid sjön Kolsnaren mitt emellan Katrineholm och Vingåker i Södermanland. Och idag var det så dags att underhålla med sin sprudlande dansmusik i Storfors.

Jerka med sin skönsång
Jerka med sin skönsång

Lika punktligt som tåget till Bålsta knackade Jerka in till första dansen. Jag har beskrivit det förr på samma sätt men det ser verkligen ut som en getingsvärm när golvet fylls till bredden av glada dansare. Jag kan inte förstå hur man kan tillåta 590 personer danslokalen ”Galejan” men det står i alla fall på en skylt från brandmyndigheten. Denna kväll var det ungefär 155 personer på plats. Jag hade hoppats på exakt 156 för det var just det som jag tippade. Men man kan ju inte ha rätt jämt.

Roger briljerar med sitt dragspel
Roger briljerar med sitt dragspel

Holens spelade väldigt varierande dansmusik med tungvikten på mogen dansmusik. Det bjuds på bugg, foxtrot, vals, tango, pariserpolka och schottis. Ingenting verkar vara omöjligt för detta gäng Gamla godingar blandas med nya godingar och en del egna låtar med dessutom.

Danspublik
Danspublik

Det är riktigt mysigt på danserna i Storfors. Det innefinner sig en slags familjärstämning. Trevliga dansorkestrar, trevlig danspublik och genomtrevliga arrangörer är en del av receptet för dessa trevliga söndagar. Har du varit i Storfors så har du absolut missar något. Har du inte dansar till Holens kan jag även där meddela att du missat något.

holen140209

Föregående kväll med Claes Lövgrens hade något gemensamt med kvällen i Storfors. Det jag söker efter kallas extranummer. Man kan ju inte lämna en publik i extas. Innan orkestern packade ihop blev det lite fotograferande i baren. Jag dröjde mig kvar under nerpackningen i väntan på att min buss hem till Lusasken skulle avgå. För er som inte vet det så kallas Kristinehamn för Lusasken. Med kvarten kvar innan min buss skulle avgå tackade jag av orkestern som hade en tur hem till Vingåker.

Dansbandsglamour
Dansbandsglamour

Publicerad: 2014-02-12 10:28:48

Full fart i Brunnsparken trots OS och Mello på tv

12 feb
Bandet in action
Bandet in action

Trots OS och Melodifestivalen på tv var det full fart i dansen på Brunnsparken Örebro. Det bevittnar väl inte om vad folk föredrar. Lite social tillvaro framför att vara ensamma hemma en lördag kväll. En bit över 500 personer kom och svängde loss till Claes Lövgrens svängiga toner. Det var till och med kö för att komma in. Vi startade från Kristinehamn ungefär kvart i åtta och kom fram ungefär en timma senare.

Exakt enligt tidschemat räknade Andreas Ekenmo in till kvällens första dans som inleddes av Nyckeln till mitt hjärta av Keith Almgren och Yngvar Gregersen. Golvet fylldes snabbt av dansglada människor. Riktigt underbart att se.

En leeende Claes Lövgren
En leeende Claes Lövgren
Carl-Johan Andy, Annti och Ante
Carl-Johan Andy, Annti och Ante

Claes och grabbarna var på ett enastående spelhumör som alltid. Det är så härligt att se och höra vilket härligt gäng Lövgrens är. Nya fräscha låtar på repan samtidigt som en del av dom äldre låtarna som hängt med ett tag har fått nya arrangemang. Har man hört en del låtar rätt ofta så vet man ungefär hur det kommer att låta. Därför var det extra skoj att höra att man arrangerat om en del låtar. Det är så man håller repertoaren levande.

Om någon vecka så släpper bandet ett nytt färskt album ned titeln ”Vi börjar om igen”. Kanske en passande titel på skivan eftersom man på något sätt börjat om med nya medlemmar för något år sedan. Det bjöds på en del smakprov från skivan och det lät jättebra måste jag säga. Så detta är en platta jag ser fram emot.

Claes med sitt dragspel
Claes med sitt dragspel

Bugg, foxtrot, schottis, hambo och pariserpolka hinner grabbarna med innan det är dags för kvällens paus Trots att det är mycket folk går det relativt snabbt att få sitt fika. Denna kväll hade man tre olika försäljningsställen. Det är inte roligt att behöva köa hela pausen för att få sig lite fika. Men denna kväll gick det som på rälls.

Det finns kvällar som man inte vill ska ta slut så fort. Detta var en sådan kväll. Men allt har ju tyvärr ett slut. Applåderna ville inte ta slut så när sista dansen ebbat ut blev det verkligen åka av. Som överraskning hade boysen knåpat ihop ett rockmedley som säkert skulle ha åkt fast för fortkörning om det vore ute på vägarna. Ett riktigt svängigt sådant Tack Claes Lövgrens för detta.

Andys snygga trummor
Andys snygga trummor

Efter lite eftersnack med orkestern blev så dags att styra kosan hemåt Kristinehamn igen och ladda batterierna för morgondagens dans med Holens i Storfors Folkets Hus där Korpen Karlskoga har söndagsdanser.

Här följer lite fler bilder från kvällen:

Andy med sina trummor
Andy med sina trummor

Ante, Carl-Johan och Claes
Ante, Carl-Johan och Claes
Anti med sin sax
Anti med sin sax

Publicerad: