Full fart med Excess på KCC

10 mar
Kristinehamn Conference Centre
Kristinehamn Conference Centre

Just denna söndagen den 23/2 var det lite dansbandskrock för min del. Två av mina favoritband spelade samtidigt upp till dans. Dom ena på hemmaplan och dom andra i Storfors. Valet föll på att stanna på hemmaplan och uppleva lite Excess på Kristinehamn Conference center. Det rä ju tyvärr inte så ofta som bandet är i dessa krokar så man får passa på när tillfälle erbjuds.

Låtmöte
Låtmöte

Strax efter lunchtid så var jag och broder nere på KCC som Folkets Hus heter sen något år tillbaka. Excess hade redan fått upp alla prylar och var i färd med att repa in en massa nya låtar.Ska vi höja eller sänka låten? Hur blir det om jag sjunger så här? Du måste ju spela hela vägen där annars kommer det låta konstigt. Men dom spelar ju faktisk så här på originalet. Ja det inte helt lätt att repa in nya låtar och sätta sin personliga prägel på dem.

Therese och Vincent
Therese och Vincent

Första gången jag såg detta band live var i Sunne under Fryksdalsdansen. Då hette sångare Roger Zetterqvist och man spelade nonstop med ett band som heter Sunlights. Orkestern hade en sångerska som hette och heter fortfarande Therese Sundahl. Så man kan ju säga att cirkeln är sluten. Inte trodde hon nog då att hon tio år sedan skulle stå och sjunga i just Excess.

Excess på scenen lite från ovan
Excess på scenen lite från ovan

Eftermiddagen rullar på liksom repen på dom ”nya låtarna”. Det låter riktigt bra om bandet och jag njuter i fulla drag av att höra Therese härliga röst. Jag hjälpte även arrangören Nina Fyhr att iordningställa danslokalen med bord och stolar för att få det så optimalt som det går. Man har på KCC gjort om en del och byggt om och gjort en större scen. Det hela resulterade i ett något mindre dansgolv. Men jag tror inte dansarna störs av det.

Vincent och Hasse rockar loss
Vincent och Hasse rockar loss

Timmarna flyter på och det är dags för broder och mig att lämna lokalen för att åka hem och försöka göra vad vi kan med vårat yttre. Nya kläder har inhandlas och skall användas denna kväll. Ska man träffa ett sådant snyggt dansband som Excess gäller det att göra vad man kan för att väga upp mot orkesterns utstrålning. Det är inte helt lätt om jag säger så. Skämt å sido.

Sjönsjungande Therese
Sjönsjungande Therese

En kvart innan dansens start anländer broder och jag till KCC: Parkeringen är full av bilar. Detta kan bli en trevlig kväll tänker jag. Och vad rätt hade jag inte i det? Excess gav allt på scnenen och publiken verkade njuta i fulla drag. Många vi snackade med sa att det var det bästa dom hört i kväll, eller på mycket länge i alla fall. Det behövs ”nya” fräscha band även om Excess inte är några dunungar. Man har ju existerat sen 1992 som band och arbetat sig upp till den popularitet man har idag.

Maistro alias Mårten
Maistro alias Mårten

Full fart på golvet och scenen från första tonen gick inte att ta miste på. Therese och grabbarna verkade riktigt spelsugna på att få visa Kristinehamnarna och andra tillresta vart skåpet skall stå, vilket dom gjorde med besked. Något jag tycker är trevligt är att man i orkestern har lite steelguitar. Det är inte många band som har detta, men det är riktigt trevligt. Är man som jag väldigt svag för country är det ju underbart att höra detta.

Danspublik
Danspublik

Kvällen drar i väg i ett rasande tempo och vipps så är det dags för kvällens paus. Det smidigaste är att man i förväg i entrén kan köpa en fikabiljett. Då slipper man att att stå i kö i stort sett hela pausen som man kan få göra på andra ställen. Man lägger sin biljett i skålen och tar sitt fika. Går rikligt snabbt och smidigt. Kanske fler arrangörer borde ta efter detta?

Hasse med basen
Hasse med basen

Efter paus är det full fart på golvet igen. Excess levererar verkligen denna kväll. Det är nog inte så svårt att spela för en sådana underbar publik som finns på KCC. Applåder och ovationer i massor från golvet.

Trimmis Andreas
Trimmis Andreas

Tiden tickar i väg och kvällen börjar lida mot sitt slut. Ledins ”Snart tystnar musiken” får avsluta denna kvällen. Trodde orkestern i alla fall. Men publiken vill ha mer. Stående ovationer och jubel så att jag tror det nästan vibrerade i golvet. Snudd på att man kunde uppmäta det på Richterskalan. Och visst blev det ett extranummer.

Therese
Therese

Efter att ha tackat av orkestern och dansarna blev det korv. Äkta värmländsk varmkôrv.
Vi stannade kvar och tjötade lite med bandet medans dom packade ihop sina prylar. Mycket grejer är det på en plog om man säger så. Var sak har sin plats. Klockan började innan iväg och vi skulle upp och jobba dagen efter. Så när bandet fått in nästan alla prylar i bussen tackade vi för oss och begav oss hemåt. Tack Excess för en trevlig kväll.

Excess samlat
Excess samlat

Här kommer lite fler bilder från kvällen

Vincent och Therese
Vincent och Therese

Therese
Therese
Hasse med basen
Hasse med basen
Mackan
Mackan
Jag innan dansen på Kristinehamn Conference Centre
Jag innan dansen på Kristinehamn Conference Centre
Soundcheck
Soundcheck
Jag och Therese
Jag och Therese
Andras bakom trummorna
Andras bakom trummorna
Kramkalas med arrangören
Kramkalas med arrangören
Jäklar vad bra man spelar med Converse
Jäklar vad bra man spelar med Converse
Steel
Steel
Publicerad: 2014-03-10 22:00:23

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.