Rose-Maries satte fart på dansfötterna.

21 aug
Rose Maries orkester
Rose Maries orkester

Så var det så onsdag igen och en dans i Degerfors väntar igen I dag stod ett par trevliga vänner från Öland på menyn. Rose-Maries orkester som även ibland spelar som Znits.
Detta är ett band som har anor långt tillbaka i tiden. Läser man historieböckerna så nämna Rose-Maries första gång på 50-talet. Inte illa att än idag vara lika aktuella. Snacka om still going strong. Själva orkestern startades 1969. Sen dess har mycket hänt i orkestern. Hela bandets historia kan beskådas på rosemaries.nu

Rose-Maries Orkester
Rose-Maries Orkester

Det var tre år sedan nu som jag första gången fick uppleva Rose-Maries live för första gången och blev brädad direkt. Jag visste ju till bandets existens och hade haft förmånen att vid ett flertal tillfällen spelat deras musik då jag sände dansbandsradio.

Berit i Rose-Maries
Berit poch Fredrik i Rose-Maries

Denna onsdag var vädret som vanligt toppenbra. Folk har gnällt så på sommarvädret men i Degerfors om onsdagarna har fröken sol med lyst all sin kraft. Manne som är arrangör i parken har verkligen bra kontakt med vädergudarna. Hur han gör vill han så klart inte avslöja.

När jag anlände till parken slog just klockan sju och bandet räknade in till första dansen, Snacka om bra timing. Folk snackar om kris i branschen och halvfulla dansbanor. Det är inget man märker av i Degerforsparken som i år fyller 100 år som folkpark. Det för det mesta full dansbana, och en stor trogen skara dansare som återkommer på onsdagarna för lite trivseldans mellan 19.00 och 22.30 med en kaffepaus i mitten.

Ola i Rose-Maries
Ola i Rose-Maries

Sedan våren har man en ny trummis bandet. En riktig dansbandsveteran i form av självaste Mathz Åhlund som var trummis i Tonix under flera decennier. Övriga medlemmar i bandet är Fredrik Backman som spelar klaviatur och dragspel, Ola Gustafsson som spelar Gitarr, saxofon, dragspel, munspel och sjunger dessutom och sist men absolut inte minst Bertit Gustafsson på Sång och gitarr.

Danspublik till Rose-Maries
Danspublik till Rose-Maries

Bandets styrka förutom att dom spelar och sjuinger väldigt bra är att man har så många egna starka originallåtar på repertoaren. Alla egna låtar är signerade Ola Gustafsson och jag misstänker att Berit även hon hjälper till på ett litet hörn. Vill man lyssna på dessa kan jag rekommenderas platta ”Ett ögonblick av evighet”. Kan egentligen rekommendera alla deras skivor om du gillar mogendans och kultisdans.

Matz Åhlund
Matz Åhlund

Just kultisdans eller gammaldans är bandet riktigt bra på, vilket syns eftersom många är uppe och dansar när det bjuds på schottis, hambo, vals och polka. Jag gillar verkligen att se och höra på detta. Det som är kul är att Rose-Maries har ett så oerhört brett register att välja från Sen är det kul att höra att man i bland gör gammaldans av låtar man inte tänkt på funkar som gammeldanser.

Berit i Rose-Maries
Berit i Rose-Maries

Berit har en riktigt fin och klar röst. Det är en fröjd för örat att lyssna på när hon sjunger. Även hennes man Ola sjunger riktigt behagligt.

Liksom tidigare kvällar i Degerfors går tiden fort när man har kul. Poff så var klockan halv elva och det var dags att ta farväl av orkestern. Farväl låter så drastiskt man kanske ska skriva att man tackade för kvällen och sade hej då. Fick med mig lite sockerpiller med mig hem i tillplattad form. Det blev en riktig trevlig hemfärd. Ser fram emot att snack få uppleva Rose-Maries eller Znits igen utan att det skall gå ett helt år.

Fredrik i Rose-Maries
Fredrik i Rose-Maries
Dans till Rose-Maries
Dans till Rose-Maries
Publicerad: 2012-08-21 19:14:19

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.