Unikt releaseparty med Holidays

22 nov
Holidays
Holidays

I dag var det lite av en långtur som stod på programmet. Målet för denna danskväll var Svanskog eller Svaneholm som orten numera heter. Vi puttrade väg tidigt denna kväll för att vara säkra på att hinna fram i tid. Med oss i bilen var vår vän Carina som även var med på Excess. Alltid lika trevligt med ressällskap.

Folkets Hus i Svaneholm
Folkets Hus i Svaneholm

Denna spelning i Svaneholm var inte vilken spelning som helst. Det var nämligen releaseparty för bandets nya cd ”Allting kan hända”. Och personligen tycker jag att titeln stämmer riktigt bra in. Jag har själv varit involverad i plattan på det sättet att jag gjort allt grafiskt arbete med skivan. Det är alltid lite pyssel med att få allt rätt och riktigt. Men det är ett riktigt roligt pyssel. Och det är ju så att när man arbetar med sådana här saker så kan ju faktiskt allt hända. Just i detta avseende var det så att logistiken inte riktigt var på grabbarnas sida denna gången. Skivan som trycktes på annat håll än i Svedala han helt enkelt inte fram i tid. Så det blev ett releaseparty utan skivan. Jag tror att Holidays är ensamma att som dansband hålla ett releaseparty utan skiva. Men någon skall ju vara först med det med.

Melin med sina tangenter
Melin med sina tangenter

Vi for på E-18 förbi det lilla samhället Grums följt av Slottsbron. När man ser skylten slottsbron tänker man alltid på Sven Ingvars. Med god musik i stereon (Dannys denna kväll) så styrde broder den blåa volvon med van hand. När vi for förbi nerfarten till Säffle så slog jag på GPS:en för att hålla kollen på vart vi var. Knappade in Svanskog och kammande noll. Efter att ha ändrat till Svaneholm gick det mycket bättre. Min GPS i mobilen funkade rätt okay. Även om den ibland envisades med att berätta att vi var mitt ute på sjön och åkte. Men till slut såg vi avtagsskyltarna till, ja just det. Svaneholm.

Jönsson med sin bas
Jönsson med sin bas

Det var ganska enkelt att hitta till Folkets Hus där. I och för sig var det inte så många vägar att köra fel på. Då vi var tidiga tog vi en repa på stan innan vi körde fram till själva danslokalen. I detta lilla samhälle bor det ungefär 530 personer som tillhör Säffle kommun. När vi for genom samhället fann vi bland annat en Coop butik och en pizzeria. Så svälta behöver dom i alla fall inte göra här i byn.

Holidays på scenen
Holidays på scenen

När vi kliver in kommer Karin Olsson som är föreståndare för Folkets Hus fram och hälsar oss välkomna. Det vi möts av är ett riktigt mysigt Folkets Hus som andas nostalgi. Det ligger i luften att detta kommer bli en riktigt bra kväll med mycket folk. På väggarna i danslokalen hänger det dagboksanteckningar i form av autografer från band och artister som besökt stället. Thorleifs, Sten & Stanley, Saints, Rock-Olga. Little Gerhard, och många andra hade satt sin signatur.

Danspublik
Danspublik

Lika punktligt som tågen som stannar i Svaneholm kickad Håkan Wikström i gång danskvällen. Det är alltid kul att komma till nya ställen och dansa och se vilken publik det är. Det skulle visa sig vara en mycket blandad publik som gillade att bugga. Det är så här det ska vara på dans. Blandade åldrar på ett och samma dansgolv. Här går man ut för och roar sig för att det är kort och gott DANS och för att det händer något ”på byn”.

Svanskog är lite av hemmaarena för Holidays. Det är här som gitarristen sångaren och saxofonisten Michael Andersson bor. Det är även här som bussen står parkerad när dom inte är på turné. Mycket applåder blev det efter första dansen. Basisten och sångaren Hans Jönsson påannonserade att de nu skulle öka på farten med en låt från nya plattan skriven av Agnetha Mårtensson med titeln ”Älska mig mest” Efter den Torgny Melins låt ”Jag kommer i morgon”. Vilket gott drag det var på dansgolvet så här tidigt på kvällen. Efter detta var det åter dags lugna ner tempot med en låt som Mats Bergmans gjort känd ”Rosen som du gav mig”. På den följde ”De ensammas promenad” av Arvingarna.

Kristoffer Persson på dragspel
Kristoffer Persson på dragspel

Holidays hade dagen till ära en gästartist på scenen. Det var otroligt duktiga Kristoffer Persson från Säffle som i några låtar förstärkte bandet på dragspel. Oerhört bra jobbat. Alltid kul med överraskningar.

Håkan bakom trummorna
Håkan bakom trummorna

Pratade med en del trevliga ortsbor och alla var överens om att det var en riktigt trevlig kväll med mycket trevlig musik. En grabb sade att dom var minst lika bra om inte bättre än Lasse Stefanz. Inte så pjåkigt för grabbarna att bli jämförda med sådana storheter. Holidays har ju även en och annan låt av Lasse Stefanz på sin repertoar.

Tummen upp för Holidays
Tummen upp för Holidays

Stämningen på scenen var på topp trots att skivan inte kom fram i tid. Man bjöd på en del låtar från skivan. Bland annat framfördes deras egna ”En stunds love”. En fin låt komponerad av Maritha Johansson och Maria Mia Olsson.

Björn med en ny affisch
Björn med en ny affisch

Dagen till ära fanns det ett födelsedagsbarn på scenen. Det var Håkan bakom trummorna som fyllt år. Vi alla som var där sjöng för honom och han blev ordentligt firad med paket och hyllningar av sina bandkamrater. Man kan inte tro att han knappt fyllt trettio.

En leende Håkan
En leende Håkan

I takt med att orkestern spelade rann även klockan i rask takt. Och när sista tonen i den sista snabba dansen ebbade ut tog basisten Hans Jönsson ton och tackade alla som kommit denna kväll och dansat. Publiken svarade med stående ovationer. Detta är verkligen en trevlig dansfest som jag övertygad om att det kommer pratas länge om i Svaneholm. Kommer du ihåg när vi dansade till Holidays på Folkets Hus. Ja tänkt vad skoj vi hade det då. ”För dina blåa ögons skull” och ”Vem får din sång” fick runda av denna fina danskväll.

Blir det bra så här?
Blir det bra så här?

Vi tackade dom genomtrevliga arrangörerna av danserna som bjöd oss på korv och dricka. Hit till Svaneholm kommer vi gärna och dansar igen. Det var en riktigt familjär och hjärtlig stämning. Vi tackade även av orkestern. Hans Jönsson som spelat bas och sjungit, Hans Melin som spelar klaviatur, Håkan Wikström som svarat för trummandet, Michael Andersson som tagit sig ton spelat sax och gitarr och Björn Björklund som sjungit och spelat dragspel och gitarr. Vi kryssade sedan sakta hemåt i den stjärnklara natten.

Här följer ytterligare en drös med bilder från dansen i Svaneholm.

Entrén till Folkets Hus
Entrén till Folkets Hus
Björn i draget
Björn i draget
Micke showar
Micke showar
Danslokalen
Danslokalen
Danspublik
Danspublik
Full fart på dansen
Full fart på dansen
Melin på klaviatur
Melin på klaviatur
Björn och Kristoffer
Björn och Kristoffer
Michael på guitar
Michael på guitar
Björn och Michael myste
Björn och Michael myste
Danspublik
Danspublik
Danspublik
Danspublik
Hans Jönsson basar
Hans Jönsson basar
Bara lilla jag
Bara lilla jag
Publicerad: 2014-11-22 23:16:28

admin