Hedins släpper nytt album

29 nov

Hedins är på gång med ett nytt album. Och det första albumet som duo. Inspelningar har skett hos Gunnar Åkerlund i Liköping. Så det borgar för en kvalitativ platta. Man har tagit med låtar man gillar att spela ute live och som dessutom är publikens önskefavoriter. Plattan innehåller totalt tolv spår.

Följande låtar finns med på plattan:
1. Det var du som gav mig kärleken
2. Crazy Arms
3. Regniga natt
4. Hela hela dig
5. On the other hand
6. Välkommen hem igen
7. Mitt lilla krypin
8. Hjärtats röst
9. Tre goda skäl
10. Tänd ett ljus i fönstret
11. Vägen hem
12. Pokarekare ana

Succé för gammaldansveckan

29 nov


PA-Sköld

Under fem dagar har det arrangerats en gammaldansvecka digitalt som sänts via sociala medier. Idén till denna vecka kom från början från Anders Elison som spelar trummor i Dur-X. Dansbandsveckan i Malung ställdes ju som bekant in och SVT visade dansband varje dag under en vecka i somras. Man lånade således idén men gjorde det med gammaldansband i stället. Sen är det dansinstruktörerna P-A och Marie Sköld som varit med och tagit fram utformningen av den. PA sköld har även varit värd under hela veckan. Så det har blivit lite snack med banden som medverkat. Jag tycker han tar tagit sig an uppgiften med den äran.

Hans Persson på HP Promotion/Ateljé Braun är den som stått för filmandet av denna vecka. En underbar och proffsig person som verkligen kan sin sak. Han har genom åren plåtat flera olika band i sin fotostudio. Så behöver du proffsiga bilder eller en snygg rörlig produktion är det till honom du skall vända dig.


Diggarna i farten

Totalt har det varit fem band som spelat upp under fem dagar. Diggarna, Charlies, Dur-X, Rent Drag och C-laget. Alla banden har jag hört talas om men inte upplevt live. Jag har dock träffat flera av dessa duktiga musiker i Ransäter under Bälgspel vid Landsvägskanten som jag är flitig besökare av.

Banden har filmats live inför publik i Sätila Bygdegård. Man har följt folkhälsomyndighetens rekommendationer noga. Till varje inspelning har man bjudit in tio danspar som enbart dansar med den parter som man kom dit med. Man byter inte danspartner under kvällen.


Dur-X spelar upp

Jag tycker detta initiativ har varit fantastiskt. Att visa upp denna sidan av dansbandsbranchen. Jag vet en del i våra nordiska grannländer Norge och Finland som tycker att vi svenskar är tråkiga som normalt bara dansar bugg och foxtrot på en ”normal danskväll”. Har man tur säger de kan det bli någon gammaldans innan paus. Då tror jag inte de känner till denna del av dansbandsbranchen. Och det är just lite därför som man gjort gammaldansveckan. Det är för att sprida vad gammaldans egentligen är. Många kanske tror att det bara är knätofts och folkdräkt. Men så är det absolut inte. Gammaldans är precis så som mycket annan dans är. Glädje, motion, och otroligt mycket social samvaro.


Sture Johansson i Rent Drag

Som jag skrev tidigare så hade man till denna veckan bjudit in fem orkestrar som spelade varsin kväll. Diggarna, Charlies, Dur-X, Rent Drag och C-laget. Jag tycker att varje band har sin stil och sitt signum. De har gjort sina egna arrangemang på en del låtar. Några band spelade dessutom egna gammaldanser som de själva skrivit. Nu bjöds det inte enbart på gammaldans utan även på lite modernt i form av bugg och foxtrot. Man dansade varannan modern. Något som verkligen ger variation på danskvällen. Och jag är övertygad om att som musiker måste vara kul med variation på kvällen. Jag är ute en hel del på dans och när det gäller kvällsdans på helgerna så spelas det ungefär två till tre gammaldanslåtar innan paus om publiken önskat det. På de motions/trivseldanser jag besökt så dansar man 4 moderna och 1 gammal.


C-Laget på scenen

Och när man sett alla dessa danskvällar så kanske man kan undra om man blivit inspirerad? Självklart. Att bara i dessa tider få se dansband uppträda live inför dansande publik har varit en fröjd för både ögat och öronen. Jag hade mer än gärna lärt mig dansa snoa, shottis, polka, hambo, vals och mazurka. Men man kanske skall ta en dans i taget :-) Det ser så himla kul ut med gammaldans.


P-A Sköld intervjuar Peter Brodin i C-laget

Så sammanfattningsvis vill jag tacka Anders Elison i bandet Dur-X som kom på denna briljanta idé. Danssköldarna P-A och Marie som styrde upp det hela. Jag vill även så klart berömma samtliga medverkande band som jag tycker gjort ett strålande jobb med att leverera musik till oss tittare/dansare. Sist men absolut inte minst tack till Hans Persson på Ateljé Braun som filmade det hela.


Ingemar och Anders i Charlies

Och för de som vill se mera kan jag kan glädja er med att det kommer mera. När dessa program spelades in så passade man samtidigt på att spela in ett avsnitt
med ett anal instruktörer. Dessa kommer visa och lära ut stegen i de sex olika grunddanserna snoa, shottis, polka, hambo, vals och mazurka.
Detta tillsammans med orkester på scenen. Programmet kommer att sändas i mellandagarna. Så är du sugen på att se mer gammaldans och framför allt
lära dig lite mera så har du här något att se fram emot.


Sätila Bygdegård

Bilderna i reportaget kommer från varje bands livestream som Hans Persson på HP Promotion/Ateljé Braun filmat. Vill ni se dessa livestreams med publik. Gå in på youtube och sök på gammaldansveckan så löser sig allt.

Följ oss på facebook:
Danssköldarna PA och Marie
Ateljé Braun
Rent Drag
C-laget
Diggarna
Dur-X
Charlies har ingen facebooksida tyvärr.

Recension: Casanovas – Mota Olle i grind

28 nov

CASANOVAS – MOTA OLLE I GRIND
Antal spår: 15
Total speltid: 48:24
Betyg: 5

Det har gått två år sedan plattan ”Vi lever här och nu”. Casanovas med Hernik Sethson i spetsen har nog aldrig gjort mig besviken när det kommit en ny platta. Och denna platan är inget undantag. Det är leverans till 100%. Detta är bandets tolfte album med samlings och livealbum inräknat. Plattan inleds med titelspåret ”Mota Olle i grind” som Första veckan genererade 87.000 streams på Spotify. En låt som blev en uppmaning till kulturminister Amanda Lind att göra något åt den situation för dansbanden. Låten följs upp av ”Jag sjunger för dig” av David Lindgren Zacharias och Pär Soini.

”I kväll är det jag som är kung av David Gällring, Henrik Sethsson, Magnus Lindqvist, Mattias Törnell och Mikael Gunnerås. ”99 av 100″ av Henrik Sethsson och Mikael Wigström”, ”En bättre man” av Bobby Ljunggren och Henrik Sethsson.” är andra spår som är värda att nämna.

”Akta dig för svärmor” av Henrik Sethsson, Lars Blomqvist och Thomas Deutgen är en låt från Donnez repa. Låten gjorde Casanovas i projektet ”Tillsammans på ett annat sätt” där olika dansband tolkade varandras låtar.
Här har de verkligen gjort sin egen version av låten. Från detta projekt har man tagit med två ytterligare spår. Jag kan inte andas utan dig” av Lars Lundgren och ”Tiden läker sår” av Carolina Skaarup Lagerborg som är sångerska i Callinaz.

Plattan avslutas med finstämda ”Decembernatt” skriven av Henric Axelsson och Henrik Sethsson som passar perfekt i dessa tider.

När man lyssnar på Casanovas förstår man varför Henrik Sethson blev vald till årets sångare på guldklavegalan 2018 och varför han överösts med priser för sin låtkomponerande.
Det är variation på hela plattan. Du kastas mellan fartiga bugglåtar och mysiga foxlåtar. Men de håller i hop det utan att det blir spretigt. Med ”Mota Olle i grind” visar Casanovas hur lite modernare dansmusik kan låta 2020.

Recension: Anna & CO – Lyckan du gav mig i livet

27 nov

ANNA & CO – LYCKAN DU GAV MIG I LIVET
Antal spår: 16
Total speltid: 58:00
Betyg: 3

Anna & Co är en trio från Norje en tätort i Sölvesborgs kommun i Blekinge.
Anna & Co består av sångerskan Anna Grahn, Martin Grahn och Henrik Holm. Det var igenom ett bröllop som de träffades och uppträdde för första gången.

Nu har trion gjort något modigt. Att i dessa konstiga tider ge ut en full-cd. En cd som dessutom innehåller enbart egenskrivet material av Anna och Martin. Skivan som innehåller 16 spår ser de själva som en ljusglimt i coronatider. Och visst finns det ljusglimtar bland alla dessa spår.

Bland de låtar som fastnar kan ”Hela livet”, ”Livet ger livet tar, ”Det finns en mening”, ”Jag tar en dag i sänder”, ”Kärleken är större än allt”, ”Lyckan du gav mig i livet”, ”Det känns så mycket bätre”, ”Har du någon som du saknar” ”Nya vägar” och duetten ”Det är du och jag”.

En låt som sticker ut lite på plattan är ”Starkare än någonsin”. En låt som handlar om den tuffa tid som vi är i just nu. Eftersom de flesta spelningar har skjutits på framtiden passade de på att göra någonting musikaliskt tillsammans i familjen. När man lyssnar på den ger den hopp om att det en dag kommer att bli bra igen. Det behövs sådana här låtar i dessa tider.

På det stora hela tycker jag det låter helt okej om Anna & Co. Personligen hade jag kanske tagit med någon eller några cover på plattan. Men det är som jag sagt skrivit tidigare modigt att enbart ha med eget material. Allt är inte bra men merparten av låtarna tycker jag funkar. Alltsammans landar i en otroligt stark trea på gränsen till en fyra.

Låtarna på plattan är följande:
1. Det känns så mycket bättre
2. Hela livet
3. Livet tar och det ger
4. Nya vägar
5. Det finns en mening
6. Det är du och jag
7. Jag tar en dag i sänder
8. Om du var min
9. Kärleken är större än allt
10. Lyckan du gav mig i livet
11. Dansa natten lång
12. Var glad för varje minut
13. Har du någon som du saknar
14. Visa var du står
15. Starkare än någonsin
16. Till mitt älskade barn

Livestream med C-Laget

26 nov


Foto: Robert Nordfeldt

I kväll är det finalen på gammaldansveckan. Jösses vad fort det har gått. Kvällens band som kommer att knyta ihop säcken skulle man kanske kalla för Brodins. Men det heter i stället C-laget. Något som de gjort i snart 40 års tid. Bandet startade redan 1981 så de är verkligas veteraner i brunchen. Det fanns en period då de helt försökte sig på mogedans och kom in på en del dansrestauranger och liknande. De hade lite svårt att få jobb på danskrogar på grund av namnet som många tyckte lät för mycket gammeltjo. Man började då spela under namnet Conny Brodins på dessa spelningar för att markera att det ”bara” var mogendans som gällde.

Idag är det C-laget som gäller. Bandet står av tidigare nämda Conny Brodin som spelar klaviatur och dragspel. Sen har vi hans två söner; Peter Brdon som spelar gitarr och bas samt Dennis Brodin som spelar trummor och sjunger. Peter är på senare tid även medlem i bandet Sannex och jobbar till vardags hos Karlssons Musik i Fjärås.

Så missa inte detta med start 19.00

Detta är ett samarbete mellan HP Promotion/Ateljé Braun, Fjärås/Sätla GDV och Danssköldarna.

Livestream med Rent Drag

25 nov

Näst sista kvällen på gammaldansveckan. I dag får bi stifta bekantskap med bandet Rent Drag. Denna duo består av Sture Johansson som svarar för dragspel, klaviatur, sång och Ulf Carlsson som sjunger och spelar gitarr. Enligt bandets hemsida har de som mål att spela musik på det sätt som kompositören avsett samt försöka ge publiken en upplevelse av detta. Sture blev aktiv i Marks dragspelsklubb i mitten på 70-talet och började sedan att spela tillsammans med Ingvar Karlsson i Fjärås (Karlssons musik). Detta ledde bl a till ett par LP-skivor med gammaldans. Därefter blev det spelande i några band såsom Lennarts, Mona G:s och Påhlssonz.
Ulf var med vid 14 års ålder och startade Jan-Olofs orkester. På senare tid har han spelat i ett hobbygäng som heter Never2Late där vi bara spelar gamla rocklåtar helt live.

Missa inte detta med start 19.00

Detta är ett samarbete mellan HP Promotion/Ateljé Braun, Fjärås/Sätila GDV och Danssköldarna.

Livestream med Dur-X

24 nov

Gammaldansveckan rullar vidare och idag får ni möta Dur-X. En glad trio med medlemmar från Kungsäter utanför Varberg och Sjömarken utanför Borås. Mattias Johansson spelar bas, gitarr och saxofon. Fredrik Jörnetorp spelar keytar, klaviatur och dragspel samt sjunger lite. Sist och kanske minst har vi Anders Elison som sjunger och spelar trummor. Anders och Mattias har i fler år spelat tillsammans i band som Lennarts och Mona Gs där även Anders Björk i Charlies ingick. Fredrik har haft bandet i Jörnetorparns tillsammans med Mattias Johansson. Bandet har gett ut två cd-plattor. En styrka bandet har är att de även har en hel del eget material som Fredrik skrivit.

Så missa inte detta med start 19.00

Detta är ett samarbete mellan HP Promotion/Ateljé Braun, Fjärås/Sätila GDV och Danssköldarna.

Livestream med Charlies

23 nov

I kväll är de dags för Charlies att inta gammaldansveckan. Bandet består av Ingmar Bäckström som trakterar gitarr och saxofon samt svarar för lite sång. Anders Björk svarar för klaviatur, dragspel och sång.
Anders har tidigare spelat i band om Sea Stars, Christie och Mona Gs. Ingemar ingår även i en visduo där han tolkar Nils Ferlin, Evert Taube, Povel Ramel, Dan Andersson och andra storheter. Så detta är två genommusikaliska herrar som du får möta i kväll.

Missa inte detta med start 19.00

Detta är ett samarbete mellan HP Promotion/Ateljé Braun, Fjärås/Sätila GDV och Danssköldarna.

Livestream med Diggarna

22 nov


Foto: Robert Nordfeldt

I kväll är det premiär för gammaldansveckan som kommer streamas på facebook. Första bandet ut är Diggarna. En härlig trio som består av Henrik Olausson Palm på klaviatur och sång, Conny Andersson på trummor och Janne Sörling och svarar för dragspel och sång. Bandet kommer från Boråstrakten medans trummisen bor i Varberg.

Missa inte detta med start 19.00

Detta är ett samarbete mellan HP Promotion/Ateljé Braun, Fjärås/Sätila GDV och Danssköldarna.

Gammaldansveckan börjar

22 nov


Nu blir det kultis i rutan. Med början idag den 22 november och därefter varje kväll så kommer fem orkestrar spela upp till dans på Facebook.
Med kultis menas att det blir 1 gammaldans, 1 bugg/fox.

De medverkande banden är
22 nov: kl 19.00 – Diggarna
23 nov: kl 19.00 – Charlies
24 nov: kl 19.00 – Dur-X
25 nov: kl 19.00 – Rent Drag
26 nov: kl 19.00 – C-Laget

Detta är ett samarbete med Danssköldarna, Fjärås Sätila GDF och Ateljé Braun AB.

Guns Rosor med nytt album

21 nov

Snart släpper det finlandssvenska bandet Guns Rosor ett nytt album. Skivan innehåller 4 låtar skrivna av bandets medlemmar samt 2 nyskrivna av Wilhelm Skata från Vörå och Lennart Öhman i Piteå. Resten är välvalda klassiker från 1950-talet och framåt i äkta Guns Rosor stil. Skivan kommer enbart finnas till i fysisk form.

Recension: Mogna män – En del dar har solsken

20 nov

MOGNA MÄN – EN DEL DAR HAR SOLSKEN
Antal låtar: 20
Total speltid: 61:00
Betyg: 5

När Bengt Hennings lade ner trodde nog många att Kjell Malmborgs långa dansbandskarriär nått vägs ände. Men så blev det inte. Abstinens blev nog lite för stor. 2016 hoppade han och Roland Ask av bandet. Något år sedan slog de sina påsar ihop med Kenneth Färnlund och skapade bandet Mogna män. Bandet spelar mestadels på trivseldanser och motionsdanser för mogen ungdom. Kjell och Kenneth har tidigare spelat tillsammans i Tommy Elfs och Chiquita brass. Nu är det alltså trion Mogna män med utgångsort Alingsås som gäller.

Bandet har nyss släppt sin debut-cd. En generös platta som innehåller inte mindre än 20 spår. Snacka om valuta till skivköparen. Detta är en skivan som spelar hur bandet låter live. På skivan blandar man friskt gammalt och nytt. ”Håll mig av” Rose-Marie Stråhle inleder plattan och följs upp av ”Du är det finaste jag vet” av Nick Borgen. Det är en bredd och variation på platan vilket jag gillar. Här finner du spår som
”Livet har varit gott mot mig” av Peter Grundström, ”En clown i mina kläder” av Dan Hylander som vi nog känner igen med Totta Näslund, ”En del dar har solsken en del bara regn” av Mats Rådberg, ”Älska glömma och förlåta” av Göran Lindberg, ”Dont be cruel” av Elvis, ”Jag trodde änglarna fanns” av William Kristoffersen, ”Have i told you lately That i love you” av Scott Wiseman och ”Tänd ett ljus i fönstret” av Steinar Storm Kristiansen och Ingela ”Pling” Forsman för att nämna några.

Man har på plattan tagit med några instrumentala låtar som även det ger variation. Vad sägs om ”Ginny come lately” av Gary Geld, ”Young ones” av Cliff Richard och ”I varje andetag” av Bert Månson. Här får grabbarna visa upp vilka duktiga instrumentalister det är i bandet. Rolands saxspel går inte av för hackor precis.

Jag tycker dock man skulle ha varit lite mer djärva i låtvalet och tagit med någon egen låt med. Jag vet ju sen tiden i Bengt Hennings bland annat att Kjell Malmborg gör en del egen musik. Men det kanske kommer till någon annan platta. Det låter helt mycket bra om Mogna Män. Roland Ask har gjort ett mycket bra studiojobb.

Sammanfattningsvis en riktig bra platta från Mogna Män. Dansanta spår som inspirerar till att bjuda upp där hemma. Trevlig sång av bandet samtliga medlemmar. Mogendans när det är som allra bäst. Bra jobbat grabbar.

Följande spår finns med på skivan:
1. Håll mig hårt
2. Du e’ det finaste jag vet
3. Livet det har varit gott mot mej
4. Marie Marie
5. En del har solsken
6. Don’t be cruel
7. En clown i mina kläder
8. Hem igen
9. Santa Maria
10. Monsieur Pierre
11. I varje andetag
12. Kom med mig
13. Ginny come lately
14. Jag trodde änglarna fanns
15. Have I told you lately
16. The young ones
17. Tänd ett ljus i fönstret
18. Möt mig i Stockholm
19. Älska glömma & förlåta
20. Jackson

Recension: Blixterz – We´re gonna love tonight

19 nov


BLIXTERZ – WE RE´GONNA LOVE TONIIGHT
Antal spår: 10
Total tid: 31:57
Betyg: 5

Det är alltid kul med band som går sina egna vägar musikaliskt. Blixterz är ett exempel på detta. Bandet är ett rock’n’roll/dansband från Hedesunda med omnejd. Musiken beskrivs ofta som dansvänlig med ett stor tuch av 50-tals sound. Bandet bildades 2010 av ett kompisgäng där den äldsta medlemmen var då endast 15 år. Efter ett antal singlar är bandet u aktuella med ett helt album ”We’re Gonna Rock Tonight”. Ett album som det svänger enormt om. Man blir glad när man lyssnar på deras musik. Svängiga låtar blandat friskt med lugnare alster. När man hör dem spela förs tankarna till The Playtones och The Refreshments. Och jag tycker inte det är helt undan att kunna placeras på samma hylla. Blixerz låter väldigt äkta och det hörs att det gillar det som de framför. Man kan ju inte ljuga för sin publik. Man måste älska det man gör. Och det hörs att Blixterz gör.

Plattan öppnas med ”I Let My Guitar Play That Rock’n’roll” av trion Henrik Sethsson, Mikael Wigström och Thomas Berglund. Det står även bakom spår två. ”Myu Girl” och spår sju ”My Beautiful South”. Plattan är producerad av Henrik Sethsson som gjort en förstklassigt jobb som alltid.

”Im Ready” av Al Lewis, Fats Domino, Sylvester Bradford, ”Steel Mill Elvis” av Simon Sundbom och ”Back to Memphis” av Chuck Berry är härliga spår som det svänger riktigt gott om. Jag har aldrig upplevt detta band live men förstår att det svänger nog lika mycket liver som i studio. Detta är en platta som funkar minst lika bra på raggarträffen som hemma i stereon när det skall dansas. Det hörs på musiken att grabbarna gillar det som de framför.

Några klassiker har även kommit med på skivan ”Hälften så kär” av Curley Williams och Sven Olof Sandberg som Östen Warnebring gjorde känd och låten ”Brevet” som först blev inspelad 1963 av Jahn Claessons kvartett och Teddy Butch. Både Jahn och Teddy var hemmahörande i Gävle vilket ger Blixterz en anknytning då den var väldigt populär på sin tid bland folk i trakten. Och naturligvis har grabbarna satt sin egen prägel på dessa spår.

Jag tycker detta är bra. Mycket bra milt sagt. Det finns ingenting att anmärka på. Snyggt omslag dessutom med foton av Henrik Wallner och design av Joakim Ekelund. och Grattis grabbar. Ni visar vart skåpet skall stå när det gäller ”dansbands rock´n roll” 2020

Julkonsert – Julens högtisdsstund

18 nov

Svenska pensionärsförbundet ordnar en julkonsert söndagen 29 november kl 13.00 (svensk tid). Artisterna som är med är Markus Stara, Tom Käldström och Hans Martin kända från Tommys orkester. Sist men inte minst har de även med sig en kvinnlig fägring i form av Ramona Nordberg som är sångerska i bandet Högtryck från Mariehamn.

Konserten bandas på kulturhuset DUX i Kristinestad, publik är välkommen ifall rekommendationerna ger tillåtelse.

Konserten kommer att streamas via pensionärsförbundets webbplats, Facebook sida och Youtubekanal. Dessutom sänds konserten via lokal TV kanaler runtom i Svenskfinland.

Recension: Nikitas – Här och nu

17 nov

NIKITAS – HÄR OCH NU
Antal spår: 7
Total speltid: 23:15
Betyg: 4

Dansbandet Nikitas är ett relativt nytt band från Uppsala som såg dagens ljus 2017. Bandet består av fyra medlemmar i Johan Carlsson, Matz Morén, Magnus Sile’n och Gert-Inge Svensson. Nu är bandet aktuella med sitt första album. Detta i form av en halv full-cd eller mini-cd om ni heller vill det. Sju låtar i varierande stil och kvalité bjuder denna platta på.

”Nu och för alltid” av Anders Oscarsson och Kent Kindberg, ”Don’t let our love start slippin’ away” av Pete Wasner pch Vince Gill, ”Vaya con dios” av Les Paul och Mary Ford och ”Du lärde mig älska” av trion Henrik Sethsson Thomas Berglund och Ulf Georgsson hör till plattans absoluta toppar. Övriga låtar på plattan är ”Jag tror på kärleken av” av Inger Nordström Lee Ericsson, ”Tillbaks till Tennessee” av Joakim Arnell och Ulf Georgsson och ”Nobody knows” av Don Bosé Joe Rich.

På det stora hela låter det helt okej om Nikitas. Låtarna inspirerar till att höra mer än dessa sju spår. Så nästan gång hoppas man på en hel full-cd. Då jag själv jobbar med grafisk design tycker jag att man kunnat lagt ner sig lite mera på omslaget. En bild på de som lirar på plattan är aldrig fel.

Så därför blir betyget en 4:a av 5 möjliga

Casanovas presenterar nya plattan

17 nov

På insdag den 18/11 kommer Casanovas tillsammans med sitt skivbolag Atenzia testa ett nytt grepp. Allt sker bland annat på Atenzias facebooksida med start på sidan klockan 19.00
Då är Henke och Jimpa från Casanovas med i sändning i drygt en timme. Det kommer då snackas om det nya albumet “MOTA OLLE I GRIND” som släpps på fredag den 20/11. Ni får förhandslyssna på alla låtar från albumet och höra deras tankar om dessa.Dessutom får ni givetvis ställa frågor till grabbarna under timmen de sänder. Så klockan 19.00 – onsdag 18/11. Missa inte detta gott folk

Recension: Sandbergs med nytt album 2020

16 nov

SANDBERGS – 2020
Antal spår: 10
Total speltid: 32:40
Betyg: 4

Sandbergs är ett dansband med utgångsort Stockholm. Bandet har funnits sedan 2011. Nu har bandet släppt sitt andra album som fått titeln ”2020”
Plattan inleds med ”Du och jag” skriven av Kjell Roos. En låt som följs av flera andra goda dansanta låtar. ”Kan du hålla dom orden av Mats Larsson och Åsa Karlström, ”Mitt liv tillsammans med dig” av Christer Lundh och Mikael Wendt, ”Välkommen hem” av Göran Forss känner vi nog mest igen från Jörgen Edman och Polarna, Streaplers ”Alltid på väg” av Birger Engström, ”Den du vill ha” av Tony Johansson och Ulf Georgsson som även Bhonus spelat in. Bo Göran Svensson har satt svensk text på ”I original You Don’t Talk, I Don’t Listen” och heter då ”Mitt hjärta längtar ut”.

Detta är en mycket trivsam och varierad dansant platta som jag starkt kan rekommendera. Det låter mycket bra om Sandbergs och ger mersmak. Är det något som man kan anmärka på är antalet spår på plattan. Detta är så bra så man hade kunnat kostat på sig några fler spår. För er som vill får tag på denna platta får i dagsläget hålla er tillgodo med den i digital form än så länge.

Gott hantverk gör att betyget landar på en stark 4:a

Recension: Matz Rogers – Dags för dans

15 nov

MATZ ROGERS – DAGS FÖR DANS
Antal spår: 14
Total speltid: 43:40
Betyg: 5

En del kanske kan tycka detta är jäv. Men jag vill ändå bjuda er på en recension av Matz Rogers nya album. Ett album som jag faktiskt gjort omslaget till.
För er som mot förmodan inte känner till bandet kan jag säga att Matz Rogers består av fyra killar med utgångsorten värmländska Sunne. De spelar härligt genuin mogen dansmusik. Något som verkligen speglar av sig på bandets helt nya platta som innehåller fjorton spår. Ni som är ute och dansar till bandet kommer känna igen er när ni lyssnar på plattan. Det är en blandning mellan nytt och gammalt.

”Du är nummer ett” av Mats Larsson och Peter Nord, ”Vem tror du att du är” av Mats Larsson och Agneta Mårtensson, ”Du har gett dig av” av Tomas Edström, ”Kvällen är din” av Peter Nordh och Mats Larsson och titelspåret ”Dags för dans” av Mats Larsson och Tom Käldström, ”Vägskäl” av Mats Larsson, Åsa Karlström och ”Den bästa dagen i mitt liv” av Mats Larsson och Jonas Lindau hör till plattans nya låtar. Och det är riktigt bra låtar som de fått tillsänt sig och spelat in. Några av dessa har bandet tidigare släppt som uppskattade singlar.

Plattan är inspelad hos Tomas Edström i TMA Studios i värmländska Stöpafors. Och det är ett riktigt fint hantverk som han tillsammans med pöjkera i Matz Rogers har fått fram. Tomas känner vi igen som medlem i banden Schytts, Bhonus och Chiquita. Han har producerat flera dansbandssplattor genom åren.

Matz Rogers är väldigt uppskattade för sina instrumentala låtar när de spelar upp till dans. Och självklart har de här valt att ta med två stycken. Ulf och Roger tar saxarna till hjälp i Bengt-Arne Wallins låt ”Käre John”. Calle Örtlund bjuder på dansbandet Candelas stora hit ”När du ser på mig” av Billy Heil.

Marseille av Anders Hellström, ”En tår på min kind” och Mona Gustafsons stora hit ”Dig ska jag älska all min tid” är andra mycket trevliga spår som jag gärna lyssnar på igen. Ulf och Roger har var och en mycket profilstarka röster.

Jag kanske är jävig i recensionen. Men jag tycker detta är så förbaskat bra. Det finns ingenting att att anmärka på.

Recension: Donaldz – Spegelbild

14 nov

DONALDZ – SPEGELBILD
Antal låtar: 12
Total speltid: 36:55
Betyg: 4

Donaldz har sin rötter i dansbandet Robbans som då hade tungvikten på gammaldans. Nu ligger tungvikten på mer moderna tongångar som bugg och foxtrot.

Sommaren 2020 släppte bandet sin första full-cd med tolv spår på.
Plattan rivstartar med ”Vill du bli min” skriven av Gert Lengstrand som vi alla känner igen från Streaplers. Och det svänger gott även om Donaldz version. Låten följs upp av dansanta countrytoner i låten ”Who Left the Door to Heaven Open” av Betty Duke. På det stora hela tycker jag att Donaldz lyckats bra med sin debutplatta. De har visserligen gett ut en cd 2018 men detta är deras första fullproduktion.

Man har för att bryta av även tagit med två instrumentalare på plattam. ”I Remember You” av Victor Schertzinger ”Harbour Lights” av Jimmy Kenred som framförs på gitarr respektive saxofon. Mycket trivsamt om ni frågar mig.

”Sing me back home” av Merle Haggard, ”Spegelbild” av Roland Gustavsson och ”Kan någon älska så” Skriven av Ulf Georgsson är andra trevliga spår som jag gärna återvänder till. Inte allt men det mesta tycker jag håller hela vägen på plattan. Jag tycker dessutom det är modigt att släppa en full-cd i dessa tider. Som jag påtalat tidigare tycker jag de lyckats helt ok med sin deubut-cd. Så både bandet och Stefan Kardebratt från Flamingokvintetten som spakat det hela i studion kan bara nöjda.

Plattan avslutas med en dansbandsklassiker, Krama mig igen med Thorleif Torstensson från 1974. En oerhört stark låt som håller än idag.

Betyget landar på en 4:a

Livets gång med Schytts

13 nov

Tänkte bjuda er på en cover med Schytts. De gav ut denna på albumet Hålligång 11 som även har undertiteln ”Samling vid pumpen”. Låten är ”Livets gång”.
I original heter den så klart ”Walk Of Life” är en sång från 1985 av det brittiska rockbandet Dire Straits. Den kom ut på albumet Brothers in Arms. Sången är fortfarande bland Dire Straits mest framgångsrika singlar. Låten nådde nummer 7 på den amerikanska billboardlistan och blev deras största kommersiella hit i Storbritannien där den nådde nr 2 på UK Charts.

Schytts nådde stora framgångar med denna och den blev populär på dansgolvet. 1986 gav även Vikingarna ut på den på sitt album ”Kramgoalåtar 14”

A1 Barnen I Vår Värld (Children Of The World) 2:50
A2 Just Walking In The Rain 2:36
A3 Vem Går Med Dej Hem (Amico E’) 3:54
A4 Hallå, Sköna Jamaica 3:07
A5 Älskade, Min Vän (Love Me Like I Do) 3:48
A6 Adios Mexico 2:56
B1 Livets Gång (Walk Of Life) 3:38
B2 Samling Vid Pumpen 2:42
B3 Soluppgångens Land (Prima Vera) 3:00
B4 Ti Quiero Mi Amor 3:33
B5 Du Tror Du Kan Fånga Mej Så (In A Letter To You) 3:16
B6 Anna 2:54

I Veckan Dans – Dansbandsveckan i Malung

12 nov

Här bjuder jag er på ett program från SVT som sändes 1997-09-04
I Veckan Dans – Dansbandsveckan i Malung är en dokumentär som gjordes om Malungs dansbandsvecka.

Bergs festplats i Grohed

11 nov

Ett reportage från TV Fyrstads bandarkiv om festplatsen som startade på 30-talet av bönderna som bodde i närheten. Festplatsen hade sin storhetstid på 50-talet, när det kom 6-700 personer. Då tog med två konor i inträde! Höjdpunkten var Alice Babs med 1 441 inträden.

Livestream med Donnez

10 nov

Idag den 10 november kl 19.00 kommer Donnez att ha en livestream med temat ”Mårtensafton”.

Glöm inte arrangörerna

9 nov

Just nu i dessa tider då det är mycket streamingar till höger och vänster. Många där vissa band vädjar om gåvor. Men det man ofta glömmer bort är arrangörerna. Utan arrangörer blir det ju svårt. Så man borde nyttja de tomma danslokalerna nu till att livestreama i från. Sen tycker jag dessutom banden borde ta entré: Ta minst 50 spänn för att avnjuta en livestream och dela sedan lika mellan arrangör och band. Har sett många livestreams av andra band och artister utanför genren dansband där kostanden för att titta har legat på en nivå av vad en danskväll är: 150-200:- Har hört några som kallat livestreams för ”konstgjord andning” och det kanske det är till viss del. Men jag tycker som sagt att man absolut inte får glömma våra kära arrangörer vars verksamheter står helt still om man inte har andra hyresgäster på sitt ställe. Hade jag haft dansband hade jag till exempel hyrt in mig på Brunnsparken Örebro och tagit 100 kr i entré för att titta och sedan delat lika mellan oss och arrangörer.

Jag har fått några mail sen i mars där folk frågar mig hur jag klarar mig nu när jag och broder inte får åka ut på dans. Jo tack. Vi klarar oss mycket bra även om det är tråkigt att inte få komma ut och göra reklam för alla dessa underbara arrangörer och hårt turnerade band. Men som vi sagt tidigare så gör vi allt detta helt ideellt. Vi skulle aldrig få för oss att ta betalt för att skriva om banden, arrangörer och övriga aktörer i branschen. Och synnerligen inte i en tid som denna. Utan vi har alltid gjort det som kärlek till detta som vi älskar så mycket.

Avslutar inlägget med en bild på mig och broder. Tröjorna kommer från den underbara arrangören Annette Andersson på Upperudslogen i Molkom. En arrangör med hjärtat på rätta stället.

Livestream med Blender

7 nov

Idag den 7 november kl 19.00 kommer Blender att ha en livestream. Missa inte detta.
Vill du stödja Blender är deras Swish 070 276 63 55

Nya singelsläpp

6 nov

Ny singel med JR
Jörgen Rhodén, kapellmästare i Foxie, har släppt en ny singel, ”There’s gonna be some rockin'”.
Skriven av Angus Young, Malcolm Young och Ronald Scott
Producerad av Thomas Persson och Jörgen Rhodén

Ny singel med Arvingarna
Arvingarna har släppt en ny singel, ”När snön faller ner”.
Skriven och producerad av Lasse Andersson

Ny singel med Xplays
Xplays har släppt en singel, består av ”Kom hem” och ”Right here waiting”.
Kom hem är Barbados stora hit skriven av Calle Kindbom och Thomas Thörnholm.
Right here waiting är står Richard Marx bakom.
Alltsammans är producerat av Thomas Karlsson

Ny singel med Bakkens
Bakkens har släppt en singel, ”Tänk att livet har landat just här” .
Musik och text Linda Andersson Burström
Producerad av Arne Bakken

Ny singel med Cedrix
Cedrix har släppt en singel, ”Det är lördag idag” .
Skriven och producerad av Kent Persson

Ny singel med Frippez
Frippez har släppt en ny singel, ”Säg mig vad du vill”.
Text och musik Mats Larsson och Peter Nord
Producent Peter Nord

Tjejernas kväll i ”Den svenska dansbandshistorien”

4 nov

Idag den 4 november på SVT-1 kl 21.00 visas den fjärde delen av ”Den svenska dansbandshistorien”. Då är det tjejernas tur at göra entré i programmet.
Ni kommer möta Christina Lindberg, Charlotte Pirelli, Kikki Danielsson och så klart Mona G som ni ser på bilden ovan.

Livestream med Holidays orkester

3 nov

På lördag kommer Hollidys att kära en livestream från Falköpingparken.

Nu finns det även möjlighet att komma och se Holidays under livesändningen på plats i Falköping Folkets Park! För en liten Entré till parken på 50kr så får du vara närvarande och sen finns det även lite kaffe och tilltugg att köpa i kafét! MAX 50 pers kommer in. Så vill ni säkra er plats så ringer ni till tel.nr. 070-549 69 50 och anmäler er!!
Sista anmälningsdag är idag 4/11!

Orient med 70-tals tema

2 nov

I morgon tisdag den 3 november kl 18:00 blir det nostalgikväll med ORIENT. En livesänding på facebok med 70-talstema. Detta är något som ni inte vill missa!

Carolina Skarup Olsson programledare för P4 dans.

2 nov


Nu på söndag är det Carolina Skarup Olsson som är programledare för P4 dans.

Hon är hästtjejen som musikaliskt gav uttryck för rebellen inom sig, när hon som 14-åring startade ett punkband. Några år senare, under gymnasietiden, kändes det än mer rebelliskt att bejaka sin nyupptäckta kärlek för dansbandsmusik.

På en parkering efter en skimrande danskväll med Streaplers på scenen bestämde hon sig: Hon skulle bli kapellmästare. Och det blev hon! Som 19-åring startade hon Callinaz, idag ett av Sveriges mest uppskattade moderna dansband.

I P4 Dans berättar Carolina Skaarup Lagerborg om sin musikaliska resa, sin kärlek till Skåne och ett något otippat diplom för bästa Gällivare-häng.

Nya singelsläpp

1 nov

Ny singel med Micke Ahlgrens
Micke Ahlgrens har släppt en singel, ”Ett litet rött paket”.
Musik och text Owe Thörnqvist.
Ett helt julalbum släpps längre fram.

Ny singel med Mona G
Mona G har släppt en singel, ”Varje natt, varje stund”.
Text och Musik av Mona G.
Mona gjorde stor succé med låten i tv4s ”Efter fem”. Här har låten fått ny text.

Ny singel med Likes
Likes har släppt en singel, ”För mig finns bara du”.
Isamband med singelsläppet hade de en livestream via sin facebooksida

Ny singel med Casanovas
Casanovas har släppt en singel, ”Mitt hjärta i din hand”.
Musik och text Björn Olsson och Axel Sjöberg
Dessutom släpper man sin version av Callinaz låt ”Tiden läker sår” från ”Tillsammans på ett annat sätt”.
Ny full-cd kommer i mitten av november.

Ny singel med Donnez
Donnez har släppt en singel, består av ”Alla dar i veckan” och ”Nu och för alltid”.