Sala

28 jul

Här kommer lite fins bilder på centrala Sala. Vi stannade till här från vår semester. Tog en annan väg hem från Sandviken som gjorde att vi tyckte det var ett lämpligt lunchstop.
Lunchen intogs på Restaurang Stora torget. Smakade mycket bra. Väl värt ett besök.


Publicerad: 2024-07-28 23:45:44

En tur till Torskedslogen

27 jul

Denna dag blev det en tur till Molkom där vi åt lumch på Ansogrillen. Färden fortsatte sedan mot Tidafors där vi stannade till vid deras loppis och kikade lite. Färden gick sedan vidare till fina Torskedslogen i Älvsbacka. Här kommer det bli dans 9-10 augusti. På fredagen den 9/8 spelar Matz Rogers och på lördagen 10/8 spelar Sandins orkester. Två kvällar ni absolut inte får missa.


Publicerad: 2024-07-27 23:37:04

En tur till Rudskoga Kyrka

26 jul

En sommarkväll bestämde jag och min bror oss för att ta en tur till Rudskoga, en naturskön pärla i Värmland som ingår i Kristinehamns kommun. Belägen söder om Kristinehamn och norr om sjön Skagern, är Rudskoga känd för sin blomstrande företagsanda och livliga föreningsliv i en naturnära miljö. Vårt mål var Rudskoga kyrka, en historisk pärla invigd 1777.

Rudskoga kyrka är en vacker byggnad med ett rymligt kyrkorum i gustaviansk stil. Under en större restaurering 1935-36 fick kyrkan tillbaka mycket av sin ursprungliga prakt. Flera inventarier från en äldre träkyrka, som tidigare stod på samma plats, finns bevarade. Bland dessa finns en altartavla från 1707, predikstolen från 1691 och två brudstolar från 1700-talet. Mest anmärkningsvärd är dock Värmlands äldsta Madonna, tillverkad på 1100-talet, samt ett altarskåp från omkring år 1500.

En höjdpunkt på turen var tornuppstigningen. Efter att ha klättrat uppför de branta trapporna belönades vi med en fantastisk utsikt över Rudskoga och den närliggande sjön Skagern. Från tornet kunde vi se den vackra omgivningen, med frodiga skogar och glittrande vatten som sträckte sig bortom horisonten.

Efter tornuppstigningen tog vi oss tid att strosa runt kyrkan och njuta av den rofyllda miljön. Kyrkan ligger vackert belägen intill Skagerns strand, vilket ger platsen en särskild charm. Det var trevligt att promenera längs stranden och känna den friska sjöbrisen samtidigt som vi betraktade kyrkan från olika vinklar.

När vi var klara med vår rundvandring och på väg tillbaka till bilen, märkte vi att molnen började samla sig på himlen. Vi hann precis fram till bilen när regnet började ösa ner. Det kraftiga regnet gav en dramatisk avslutning på vår utflykt, och vi skrattade åt tajmingen medan vi satt skyddade i bilen och såg hur dropparna slog mot vindrutan.


Publicerad: 2024-07-26 23:43:36

Arboga Folkets Park

25 jul

På väg hem från semestern passade jag på att besöka Arboga Folkets Park. En park som jag faktiskt varit på dans i en gång. Då spelade Excess och Bob Stevens nonstop.
Denna gången var det ingen dans i parken. Men det blev lite fina bilder i alla fall. Publicerar även lite historik om parken.

Folkets Parks föreningen i Arboga grundades år 1905, som en del av den bredare folkparksrörelsen, initierad av personer aktiva inom nykterhets- och arbetarrörelsen. Året därpå, 1906, började anläggningen byggas i det natursköna området vid Vinbäcken och Ekbacken. Föreningen lyckades köpa marken från den närliggande fastigheten Vinbäcken för 2000 kronor. Redan några månader efter förvärvet, den 8 juli 1906, kunde Parken invigas, utrustad med en dansbana och en provisorisk teaterscen.

Under sina första decennier blev Folkets Park snabbt ett centrum för nöje och social samvaro i Arboga. Parken var en plats där folk kunde njuta av dans, teater, och olika kulturella evenemang. År 1955 nådde parken en rekordpublik på hela 55 000 besökare under säsongen, vilket vittnar om dess popularitet och betydelse i det lokala samhället.

Mot slutet av 1960-talet började dock antalet besökare sjunka dramatiskt. Den tidigare trogna publiken valde allt oftare att stanna hemma och se sina favoriter på TV istället för att besöka Folkets Park. Detta ledde till betydande ekonomiska förluster för parken. Trots kommunalt stöd blev situationen ohållbar och verksamheten fick läggas ner. De följande åren präglades av förfall, och parkområdet användes för olika försäljningsändamål innan den gamla anläggningen slutligen revs, efter 65 år i tjänst.

Efter flera år av tomhet och förfall påbörjades arbetet med att bygga upp den nya Folkets Park i Arboga. Det tog fem år att förverkliga projektet och den nya anläggningen kunde invigas den 1 december 1990. Den nya parken, liksom den gamla, var resultatet av mycket ideellt arbete från lokala hantverkare och engagerade amatörer. Först byggdes utomhusdansbanan och därefter den stora Parkhallen.

Byggnadsarbetet var mödosamt, särskilt grundläggningen av Parkhallen som ofta hotades av avbrott innan viss maskinell hjälp kunde användas för att slutföra markarbetet. Tack vare det hårda arbetet och engagemanget från lokala invånare kunde Arboga återigen stoltsera med en levande Folkets Park.

Källor till Per-Olof Nilssons skrivning:
Arboga känning av dr. G. Bergström
Minnesskrift från Parkens tio års jubileum 1916.

Mases Caritha Danielssons artikel om Arboga Folkets Park i Arboga Minnes årsbok 1981

Idag är den nya Folkets Park i Arboga ett levande minne av sin rika historia och en plats där tradition och nutid möts. Parken fortsätter att vara en central del av Arbogas kulturliv, och erbjuder en mängd olika aktiviteter och evenemang för både unga och gamla. Den ideella andan som en gång byggde upp parken lever kvar och fortsätter att stärka gemenskapen i Arboga.


Publicerad: 2024-07-25 01:55:41

En tur till Ölme diversehandel

24 jul

Vi åkte till Ölme diversehandel för en speciell anledning – att köpa en film om lanthandeln. Denna film har ett särskilt värde för oss eftersom min mammas numera avlidne bror Bertil medverkar i den. Vi hade sett filmen för många år sedan då vi hade den på VHS, men tyvärr har vi inte lyckats få ordning på vår gamla VHS-spelare hemma. Glädjen var därför stor när vi kom till butiken och upptäckte att Johan, som driver butiken, hade ett exemplar kvar av filmen.

Ölme Diversehandel, även känd som Ölmeljus diversehandel, är inte vilken butik som helst. Det är en museal lanthandel som säljer ljus och hantverk från när och fjärran, och erbjuder en resa tillbaka i tiden med sin mysiga gammeldags miljö. Butiken och ljusverkstaden drivs av Johan och Carina, som under hösten 2022 flyttade verksamheten tillbaka till Ölme efter att ha varit i Parkmagasinet i Kristinehamn under många år. Med sig tog museiföremålen som nu finns utställda i den nya butiken.

Ölmeljus Diversehandel erbjuder ett sortiment av egenstöpta ljus och ljuskronor, som tillverkas i en separat lokal på plats. Förutom ljusen finns även lokalt hantverk från bygden, såsom Mor Carins ostkaka, sylt och Älvans honung. Butiken säljer också presentartiklar från både när och fjärran, vilket gör den till en perfekt plats för att hitta unika och meningsfulla gåvor.

Att få köpa filmen om lanthandeln och se min mammas bror Bertil igen var en känslosam men varm upplevelse.

När vi steg in i butiken möttes vi av en varm och välkomnande atmosfär. Johan är mycket vänlig och hjälpsam, och de delade gärna med sig av historien bakom butiken och de olika produkterna. Det var tydligt att han och hans fru har lagt ner mycket kärlek och arbete på att skapa en butik som både bevarar traditioner och erbjuder något nytt och spännande.


Publicerad: 2024-07-24 23:38:37

Trevlig allsång med Towe Widerberg och Erik Lihm

23 jul

Vad är mer svenskt än allsång och sommar? Denna sommar bjöd Rotnäs gård, beläget några mil norr om Karlstad, på en oförglömlig allsångskväll med allsångsledare Erik Lihm och gästartisten Towe Widerberg.

Towe Widerberg, en otroligt begåvad sångare med en imponerande karriär bakom sig, var kvällens huvudattraktion. Towe har sjungit i flera välkända band som Dancemän, Jannes, Tage Öst och Fyrklang samt Streaplers, där han var frontman. Han har även drivit sitt eget framgångsrika dansband, Towe Widerbergs, under 90-talet och en bra bit in på 2000-talet. Med en bakgrund som hovslagare och reparatör på tung industri, valde Towe ändå att följa sitt hjärta och leva på musiken, ett löfte han gav sin mor i unga år – något som tydligt visat sig vara rätt beslut.

Erik Lihm, som inte behöver någon närmare presentation, har arbetat som musiker på heltid sedan 1971. Hans resa började i Malung med bandet ”Skintones” och har sedan dess fortsatt genom flera orkestrar som Bellstars, Pelles, Spotlight och Vikingarna. Med Vikingarna spelade Erik från 1984 till bandets slut 2024, vilket gör honom till en veteran inom svensk dansbandsmusik. Erik har också komponerat och ackompanjerat ett otal artister genom åren.

Kvällen på Rotnäs gård blev en riktig succé med sånger som alla kunde sjunga med i. Towe bjöd på några av sina största hits, och tillsammans med Erik Lihm skapades en magisk stämning. Publiken njöt av klassiska allsångslåtar av bland andra Evert Taube och Lasse Dahlqvist, och Towe delade med sig av anekdoter från sin långa och framgångsrika karriär.

Strålande sommarväder, mycket folk och sångglädje gjorde kvällen komplett. Arrangörerna hade verkligen tänkt på allt för att skapa en minnesvärd upplevelse. Rotnäs gård, med sitt mysiga café i ett gammalt magasin, bjöd på hembakat fika, varma mackor, våfflor och andra läckerheter. Den lantliga utomhusmiljön och de många sittplatserna både ute och inne gjorde det lätt för alla att trivas.

Rotnäs gård erbjuder inte bara musikupplevelser. I den mysiga gårdsbutiken i ladan kan man hitta inredningsartiklar och andra trevligheter. Gården är också hem för hundar, katter och hästar, vilket bidrar till den genuina och lantliga atmosfären.

Kvällen med allsång på Rotnäs gård blev en trevlig och uppskattad upplevelse som verkligen fångade essensen av svensk sommar. Med Towe Widerberg och Erik Lihm på scenen var det en kväll fylld av musik, glädje och gemenskap. Detta är utan tvekan en tradition som vi ser fram emot att återvända till nästa år!


Publicerad: 2024-07-23 23:41:13

Besök på Järnvägsmuseet i Gävle

22 jul

Mitt besök på Järnvägsmuseet i Gävle var en resa tillbaka i tiden, genom 150 år av svensk järnvägshistoria. När jag steg in i byggnaden på Rälsgatan 1, som en gång var Ostkustbanans lokstall, kände jag direkt en atmosfär fylld av nostalgi och teknikens utveckling.

Museet, som ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer sedan 2018, hade nyligen öppnat sina dörrar igen efter en omfattande renovering. Det var en efterlängtad återöppning, och jag var ivrig att utforska de sex stora utställningshallarna och det generösa friområdet.

Det första som fångade mitt öga var ångloket Prins August, stolt placerat i Hall 1. Detta ånglok, som var en del av SJ
första serie ånglok och levererades 1856 av Beyer, Peacock & Co, var en imponerande syn. Det är ett av de äldsta bevarade ångloken i Sverige och det var fascinerande att tänka på hur många resor det måste ha gjort genom landet.

Efter att ha utforskat inomhusutställningarna gick jag ut till friområdet. Här stod flera historiska tågsätt uppställda, och jag beundrade stationshuset ”Hennan” och banvaktsstugan ”213 Hosäter”, båda från Hälsingland. Det var som att stiga in i en annan tid och se hur järnvägen en gång formade landskapet och människors liv.

Mitt besök avslutades med en trevlig lunch på museets restaurang. Det var en perfekt avslutning på en dag fylld av lärdom och nostalgi. Efter lunchen besökte jag museishopen, där jag köpte några souvenirer för att minnas denna minnesvärda dag.

Att Järnvägsmuseet nu är öppet igen efter renoveringen är en glädje för alla som delar min passion för spårbunden trafik. Museet erbjuder en unik inblick i järnvägens betydelse för Sveriges utveckling, och jag är tacksam för möjligheten att ha fått uppleva det. Det var verkligen ett mycket trevligt besök som jag kommer att minnas länge.


Publicerad: 2024-07-22 23:31:06

På semester i Sandviken

21 jul

Det var en strålande sommardag när vi, min kära familj och jag, packade in oss i bilen för att bege oss mot Sandviken. Vårt första stopp på resan var Dalahästen i Avesta, där vi började med en underbar lunch. Restaurangen låg precis vid den enorma Dalahästen. Lunchen bestod av svenska klassiker, och vi njöt av varje tugga medan vi pratade om vad som väntade oss på vår resa.

Efter lunchen fortsatte vi vår färd mot Sandviken, och vårt nästa stopp var att besöka släktingar på pappas sida. Vi träffar dem inte så ofta, men de betyder mycket för oss, och det var verkligen härligt att se dem igen. Trevligt att träff Britta, som alltid har ett leende på läpparna och en varm famn. Sedan hade Britta besök av sin dotter Victoria och hennes man Daniel. Nej, inte kungligheterna, utan hennes dotter och svärson som hade samma namn. Vi fikade och pratade om allt möjligt. Jättekul att ses.

Dagen efter bar det av till Hedesunda, där vi besökte den gamla kyrkan och Öns festplats. Kyrkan var imponerande, med sina vackra fönster och fridfulla atmosfär. Öns festplats var lika charmig, omgiven av grönska och med en fin utsikt. Parken var dessvärre stängd men det blev lite bilder genom staketet. Vi vandrade runt och njöt av den vackra naturen och det fina vädret som följde oss under hela resan.

Det blev även ett besök på Gävle Järnvägsmuseum. Där fick vi se gamla lokomotiv och vagnar. Men den upplevelsen får ni läsa mer om i ett annat inlägg.

Ett stop på resan blev besöket Högbo bruk. Denna plats är känd för sin natursköna miljö och vi blev inte besvikna. Vi promenerade runt och beundrade den välbevarade bruksbebyggelsen, de frodiga trädgårdarna och det glittrande vattnet. Det kändes som om vi hade klivit in i en annan tid, och vi njöt av varje minut. Vi tänkte fika här men tyvärr saknades det sockfria alternativ så mamma blev dessvärre utan tilltugg till kaffet. Trist att så många caféer slarvar med att ha sockerfria alternativ.

I Sandviken bodde vi på fina hotell Hedåsen som bjöd på fantastisk service. När jag bokade på hotellet blev jag uppring två timmar senare där jag blev informerade om att de av kvällarna skulle ha en hårdrocksfestval utanför hotellet. Men det var något vi inte stördes nämnvärt av. Jag stod utanför staketet och lyssnade lite i alla fall.

Sammanfattningsvis var det en fantastisk resa fylld med kärlek, skratt och vackra minnen. Sandviken och dess omgivningar bjöd på så mycket skönhet och glädje, och vi kände oss lyckligt lottade att få dela dessa stunder tillsammans som familj.


Publicerad: 2024-07-21 00:03:02

Vackra Gysinge

20 jul

Gysinge är ett samhälle i Sandvikens kommun, i Österfärnebo socken vid Dalälven intill gränsen mellan Gästrikland och Uppland.
Gysinge var Gästriklands största järnbruk i slutet på 1800-talet, och än i dag kan man beskåda det välbevarade minnet av ortens vallonbruk vid Dalälvens strand. Bruket ingår i turistsatsningen Järnriket Gästrikland.
I Gysinge finns ett brandkårsmuseum, värdshus, brukshandel, Naturum, en levande smedja, ett konstgalleri. I Gysinge finns Centrum för byggnadsvård. Där fanns också till 2010 Dalälvarnas flottningsmuseum med veteranbåten S/S Laxen.
Gysinge bruk ägdes tidigare av Sandvikens kommun som 2009 sålde det till privata aktörer.

Här stannade vi och gick runt och kikade på de mysiga och fina byggnader. Vi tog även en fika här. Min mor som har deabtes frågade
om det fanns något sockerfritt. Döm om min förvåninh när tjejen i kassan inte visste vad bakverken innehåller. Mycket dålig stil. Det hela slutade med att mamma fick en slät kopp kaffe. Arbetar man på ett sådant här ställe
bör man ju åtminstoende veta vad man säljer.


Publicerad: 2024-07-20 23:30:13

Laduholmen Forsbacka

19 jul

Under min semester i Sandviken passade jag på att besöka vackra Laduholmen i Forsbacka. Laduholmen är ett insjöbad i Storsjön med sandstrand.
Här arrangerar Forsbacka IK sommardanser. Bugg och fox till kända svenska dansband på natursköna Laduholmen med dansgolvet c:a 55 meter från badstranden! Cafét serverar dessutom hembakt fikabröd. Har sett bilder från detta ställe och det ser magiskt ut att dansa här.


Publicerad: 2024-07-19 23:32:32

Besök vid Järle Station

18 jul

På väg till min semester i Sandviken stannade vi till för en förmiddagsfika vid Järle Station. Järle station, Sveriges äldsta järnvägsstation är byggd 1854. Renoverad i sekelskiftesstil och en sevärd ”pärla” i sitt slag. Ägs av museistiftelsen NJOV (Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg) och disponeras av Järle Byalag. Järle ligger ca 2 mil norr om Örebro och 1 mil sydost om Nora på gränsen till Bergslagen, ca 2 km från Rv 50 och utmed äldsta järnvägen mellan Ervalla -Nora. Bllev en trevlig fika innan vi for vidare

Besök


Publicerad: 2024-07-18 23:29:44

Allsång vid Hembygdsgården

17 jul

Här kommer några bilder från en trevlig allsångskväll på Kristinehamns Hembygdsgård. Kristinehamns Dragspelsklubb svarade för musiken.


Publicerad: 2024-07-17 01:51:28

Trevlig kväll med Matz Rogers trots ihållande regn

11 jul

Ibland blir det inte som man tänkt sig. I onsdags var en sådan dag. Att det inte blev som man tänkt sig berodde på faktorer som man inte kunde råda över. I detta fallet var det vädret som inte var som man hoppats på. Hela dagen hade det regnat kopiösa mängder. Men regnet stoppade oss inte från att besöka parken. Man var ju lite osäker på hur många som skulle göra som mig och min familj. När vi rullade in i parken hade tre bilar anlänt. Vi satt kvar i bilen en stund innan vi klev in.

Väl inne på dansgolvet möttes jag av en journalist från Karlskoga Tidning som ville intervjua mig. Och självklart ställde jag upp på det. Alltid lika trevligt att prata dans med journalister. Detta kommer publiceras i Karlskoga Tidning/Kuriren.

En del var spända på om bandet Matz Rogers skulle få plats på scenen. Och visst fick de plats. Scenen på denna dansbanan är ju lite mindre än den som brann. Men det funkade perfekt. ”Jag vill älska” och ”Käre John”; fick vi inleda kvällen följt av lite snabbare tongångar i ”Jukeboxen” och ”Oh lonesome me”.
Med facit i hand kom det skapligt med folk med tanke på vädret. Hade vädret varit normalt så hade det med största sannolikhet varit det dubbla publikantalet. Matz Rogers brukar ju vid normala väderförhållanden dra mycket folk.

I pausen blev det en god smörgås, kanelbulle och en läsk. Mysigt på ett sätt att sitta inne och fika i det mysiga cafet.

Med facit i hand blev det en härlig danskväll i Degerfors. Orkestern Matz Rogers skötte kvällen med den äran. Tillsammans med publiken skapades en härlig atmosfär.


Publicerad: 2024-07-11 15:20:21

Trevlig sångstund med Johan och Gunilla

9 jul

Lördagskvällen i Ölmeklint förvandlades till en härlig upplevelse när sångduon Johan och Gunilla Sigvardsson intog scenen. Med en fullsatt sal och en atmosfär av gemenskap och glädje, bjöd de på en musikalisk resa som ingen ville missa. Ölmeklint är en gård som drivs av Equmeniakyrkan i Ölme. Här har de bland annat olika musikaliska program.

Johan och Gunilla Sigvardsson från Vimmerby är kända för sin breda repertoar som sträcker sig över flera musikgenrer. De började kvällen med några tidlösa kristna klassiker vilket genast skapade en känsla av samhörighet. Publiken, sjöng med och tillsammans fyllde fyllde lokalen med harmoniska toner.

Kvällens program var lättsamt och inbjudande. Det var tydligt att Johan och Gunilla ville att alla skulle känna sig delaktiga. Mellan låtarna berättade de anekdoter och små historier om sin musikaliska kärrar. Vid flera tillfällen uppmuntrade de till allsång, och när hela lokalen sjöng med i kända refränger spred sig en känsla av gemenskap och glädje. Jag tycker det är så härligt att sjunga dessa kristna sånger. Många har man lyssnat på sen barnsben då man var med i Pingstkyrkan.

När kvällen närmade sig sitt slut, och de sista tonerna klingade ut, kunde man se på leenden och höra i samtalen att detta var en kväll som ingen skulle glömma i första taget. Johan och Gunilla Sigvardsson hade, med sin musik och sitt varma sätt, skapat en kväll fylld av glädje, minnen och framförallt, gemenskap. I dessa tider där världen ser ut som det gör tror jag sådana evenemang blir allt mer viktiga.

Jag kan varmt rekommendera er att åka ut och lyssna Johan och Gunilla Sigvardsson. Deras repertoar är mycket bred och de sjunger förutom kristna klassiker såsom Pärleporten och O store Gud även Elvis-låtar, countrylåtar, schlagers, svensktoppshits och allsånger. Johan skriver också egna sånger som han gärna framför. De uppträder i kyrkor och kapell, på äldreboenden, privata sammankomster, fester och kalas, begravningar, bröllop, mässor, hembygdsgårdar, föreningsmöten mm.
Du kan läsa mer om dem på johansigvardsson.se


Publicerad: 2024-07-09 10:59:17

Glädje trots regnigt bälgspel

7 jul

Sommaren 1971 markerade starten på något unikt i Värmlands hjärta. Signe Gustavsson från Filipstad fick en lysande idé om att anordna en dragspelsfest, vilket hon delade med världen via ett radioprogram. Idén föll i god jord, och särskilt Sven Hellqvist, dåvarande ordförande i Ransäters hembygdsförening och en passionerad folkmusikälskare, blev genast intresserad. Vintern 1972 fick Signe en ny chans att marknadsföra sin vision i Sveriges Radio, och tillsammans med George Dahlgren från Hagfors sattes arbetet i gång för att arrangera den allra första dragspelsstämman i Ransäter – Bälgspel vid Landsvägskanten.

Den första festen blev en omedelbar succé med 300-350 dragspelare som deltog, och sedan dess har evenemanget blivit en årlig höjdpunkt för både deltagare och besökare som lockar tusentals besökare från hela norden.

För många har Bälgspel vid Landsvägskanten blivit en självklar tradition. Atmosfären är alltid fylld av glädje, gemenskap och underbar musik. Trots att vädrets makter ibland visar sig från sin sämre sida, som i år när regnet tvingade in fredagens evenemang från gropa till loge B, har detta aldrig hindrat entusiasterna. Den här dagen underhöll A-Laget, Per Martin Malin & Martin Skär inomhus, och trots förändringen i miljö var stämningen fortsatt på topp.

Evenemanget bjuder alltid på en imponerande mängd talang. Bland de många skickliga musikerna och orkestrarna som uppträdde i år fanns Vetlanda Dragspelsklubb, Løvås med vänner och norska Bæljtrøkken. uppträdde gjorde även mina favoriter i Sellmans orkester som verkligen bjöd på en makalös showe med sin magiska uppvisning. Sellmans är en unik sammansättning av musiker från olika band som samlas och spelar tillsammans, vilket skapar en alldeles särskild dynamik och glädje på scenen.

För de som älskar att dansa bugg och foxtrot finns det en särskild dansbana för detta, där några av Sveriges ledande dansband spelade varje dag. På fredagen bjöd PHs på härlig musik med sin spelglädje. Bandet, bestående av Mats Elfqvist, Per-Håkan Helén, Linus J Karlsson och Anton Axelsson, höll dansgolvet fyllt hela kvällen.

Trots att vädret inte var det bästa, gav uppehållsperioder möjlighet för buskspel, där besökarna kunde önska sina favoritlåtar. Detta spontana musikskapande, där musiker spelar på begäran, liknar en levande jukebox och bidrar till den unika stämningen som kännetecknar Bälgspel vid Landsvägskanten.

Som vanligt var Norilds Musik från Norge på plats, Skandinaviens största skivbutik för dragspel, gammaldans och folkmusik. De erbjöd ett brett utbud av skivor, DVD-filmer
, nothäften och självklart dragspel. Många, inklusive jag själv, passade på att köpa med sig några skivor hem som ett minne från denna fantastiska dag.

Trots lite regn blev det en härlig dag fylld med musik, dans och gemenskap. Bälgspel vid Landsvägskanten fortsätter att vara ett älskat evenemang som samlar musikälskare från när och fjärran. Det är en plats där tradition möter innovation, och där varje ton av dragspelen skapar minnen för livet.


Publicerad: 2024-07-07 01:40:56

Stavnäsfestivalen i musikalisk succé

4 jul

Stavnäs, den pittoreska lilla orten vid Vänerns strand, blev i helgen centrum för levande kultur och musikalisk glädje. Stavnäs Visfestival, ett samarbetsprojekt mellan Stavnäs hembygdsförening och Stavnäs visklubb, bjöd på en kulturupplevelse utöver det vanliga. Festivalen lockade en bred publik, redo att njuta av en dag fylld med musik och gemenskap.

Det var premiär för mig och min bror att besöka denna festival. Min snälla bror hade vunnit biljetter i en tävling, vilket gjorde denna upplevelse ännu mer speciell. Vi startade tidigt på morgonen och stannade till i Högboda för en glass i lanthandeln innan vi fortsatte mot Stavnäs.

Trots lite blåst var vädret vackert och perfekt för en utomhusfestival. Programmet för dagen var fullt av både välkända och för mig nya artister. Först ut var Klasse Möllberg som med sitt varierade program tilltalade både unga och gamla. Han bjöd på en blandning av låtar från Electric Banana Band och klassiska visor, vilket gjorde honom till en härlig entertainer.

En ny bekantskap för oss var Felicia Eklöf, en artist och låtskrivare från Arvika. Hennes debutalbum ”Tid” från 2022 har fått strålande recensioner, och hennes jordnära och ärliga berättelser berörde oss direkt. Hon är definitivt en artist vi vill se live igen.

Öbarna, från Grundsund i Bohuslän, imponerade med sina stämningsfulla visor. Eva Jarnedal och Jan Magnarsson, som utgör duon, har turnerat i över 40 år och har en stor och trogen publik. Deras låtar fick oss att ryckas med, särskilt när de avslutade med ”Inbjudan till Bohuslän”. En annan av de härliga låtarna handlade om när Grundsund vann över Gais i en fotobollsmatch.

Efter några fantastiska framträdanden började vi känna oss hungriga och tog en paus för att njuta av goda mackor och läsk. Under tiden lyssnade vi på Michael Wallin från Arvika, som tillsammans med två andra musiker bjöd på fina visor och klämkäcka låtar.

En frisk fläkt på festivalen var Thilini Guldbrand från Göteborg, som med sin härliga och jazziga röst imponerade stort. Hennes scenuttryck och röst gör att jag redan längtar efter att höra henne igen. Efteråt fick jag även en pratstund med henne, vilket visade sig vara precis lika trevligt som hennes musik.

Rolf Carlsson, som har rötter i både Filipstad och Halmstad, var en annan höjdpunkt. Hans avskalade och jordnära texter skapade en filmisk upplevelse när man lyssnade på honom. En favoritlåt för mig var ”Det är du”, som han spelat in på cd i duett med Idde Schultz. På festivalen hade Rolf med sig den skicklige gitarristen Hasse Östman.

Sofia Gustavsson från Motala, en singer-songwriter med en blandad repertoar, charmade oss med sin härliga röst och sitt pianospel. Ännu en artist som jag inte kände till.

En annan artist som förgyllde kvällen och som får betecknas som ett av de fyra stora namnen var Sonja Aldén, som tillsammans med Ninni Bautista bjöd på makalöst bra musik. Deras välkända låtar och Sonjas underbara röst lämnade ingen oberörd. Om ni känner till namnet Ninni Bautista har ni titta på Lotta Liseberg där hon medverkade i kören.

Louise Hoffsten är en av landets mest omtyckta och uppskattade artister. Louise är född i Linköping och är inte bara sångare, kompositör, textförfattare och munspelare utan är också filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet. En artist jag länge velat se och som jag nu fick chansen att uppleva live. Tidigare på dagen fick jag även äran att ha henne som matsällskap. Det var så att när brorsan och jag satt i serveringstältet för att äta mat kom hon in där och letade sittplats. Gentlemän som vi är så beredde vi så klart plats åt henne och hennes medmusikant som jag tyvärr inte vet namnet på. En härlig artist. Trevligt att även höra henne spela munspel. Hon är ju en virtuos på munspel. Louise gör ju inte så många framträdanden nu för tiden så det
kändes verkligen unikt att få uppleva henne denna kväll.

Thomas Di Leva föddes på 60-talet i Gävle och 1980 startade han sin karriär i bandet The Pillisnorks. Han gick året därefter med i bandet Modern Art och blev genast signad som soloartist.
En av brorsans och mina favoritartister som vi sett många gånger. Jag älskar Thomas eftersom han hela tiden gått sin egen väg musikaliskt. Att få sitta och avnjuta Thomas och hans musik vid ett sådant här vackert ställe gjorde ju inte saken sämre. Han blandade och gav friskt från sin digra repertoar. Allt från klassiska hits till hans senaste sommarlåt. Han trollband verkligen publiken.

Festivalens finalartist var ingen mindre än Janne Schaffer. Denna legendariska gitarrist bjöd på berättelser och musik från sin långa karriär, vilket gav oss rysningar av välbehag. Hans gitarrspel och historier om samarbeten med artister som Ted Gärdestad och Björn J:son Lind var höjdpunkter vi sent kommer att glömma. Att sitta där i den sena natten och höra ghans underara gitarrspel var mäktigt.

Man får inte heller glömma konferencieren Johan Eriksson från Malungsfors som på ett förtjänstfullt sätt höll i trådarna. Han är ju inte värmlänning men han är en av de i landet som har mest erfarenhet av att leda en festival. Johan har faktiskt anordnat hela fjorton visfestivaler i Skogsgläntan hemma i Malungsfors. Han är även konferencier under Malungs dansbandsvecka. Han bjöd på några egna låtar och höll även allsång med publiken. Likt Janne har han även en stor kärlek till Ted Gärdestad. Han var ju med i Sikta mot Stjärnorna på 90-talet där han imiterade just Ted.

Sammanfattningsvis var Stavnäs Visfestival en magisk musikupplevelse med varierad musik, härliga människor, vacker natur och ett mycket välordnat arrangemang. Festivalgeneralen Rolf Haglund och hans team kan vara mycket stolta över att ha genomfört denna fantastiska festival. Detta var första, men absolut inte sista, gången vi besökte Stavnäs Visfestival.


Publicerad: 2024-07-04 10:08:43