Refreshments till Kristinehamn

31 jul
Refreshments till Torgfesten Kristinehamn
Refreshments till Torgfesten Kristinehamn

Snart är det dags för Norra torget i Kristinehamn att komma i gungning. Den 8-9 augusti är det nämligen Torgfesten som arrangeras av Patrik Ekman och hans företag Ekman Event.Festen håller på i dagarna två, och håller öppet från 19.00 till 01.00 båda dagarna.

Biljetter till denna evenemang kan ni köpa på Pressbyrån i Kristinehamn eller via tickster.com. Biljetterna kostar 150 kr för en dag och 200 kr för båda dagarna.

På fredagen den 8/8 uppträder följande. Börje Bapelsin. Mannen som kallar sig själv popstjärnan från Floby. Gate 5 som är ett cover och partyband.Status Quiz som är ett av dom främsta tributebanden till Status Que.

Lördagen gästas torgfesten av inga mindre än Refreshments. Detta band som bildades 1989 och som sedan dess aldrig tittat tillbaka. 25 år senare, miljoner sålda skivor, grammisar, guld- och platinaskivor i mängder är dom hetare än någonsin. Och nu besöker kungarna av rock’n’roll Kristinehamn. Under kvällen blir det även trubadur och coverband.

Värmlandspojkarna på Kväggeshyttans dansbana

30 jul
Värmlandspojkarna på Kväggeshyttans dansbana
Värmlandspojkarna på Kväggeshyttans dansbana

Danskväll på klassisk utedansbana. Snart är det dags för Kväggeshyttans Byalag att arrangera sommarens stora danskväll. Förra året blev det succé. Bandet som spelar är så klart Värmlandspojkarna med bygdens store son Per Henning. Hela dansbanan är inglasad numera och bygdegården är även öppen ifall vädergudarna skulle komma på tanken att ändra sig.

Båtar kan nu ta sig in till bygdegården och det finns även plats för husvagnar och husbilar.

En klassisk danskväll på denna underbara plats får inte missas. Så boka in lördagen den 23/8 för en danskväll på Kväggeshyttans Bygdegård

Grattis brorsan

29 jul
Grattis brorsan
Grattis brorsan

STORT GRATTIS säger jag till min käre broder som i dag fyller år. Ha en fin dag.
Passar även på att grattulera en annan trevlig kille som även han fyller år idag. Andreas Ekenmo som spelar trummor i Claes Lövgrens.
GRATTIS GRABBAR!!!!

Den folkliga festen med Anne-Lie Rydé

28 jul
Den folkliga festen med Anne-Lie Rydé
Den folkliga festen med Anne-Lie Rydé

Idag drar Stockholm pride igång. Som vanligt bjuds på en rad olika aktiviteter. Det blir mycket sång och musik. Flera dansband genom åren uppträtt på Stockholm Pridefestival. Stockholm Prides legendariska torsdagar har byggt på minnen och musik som framkallar glädje och gemenskap. I år blir dessa faktorer mer betydelsefulla än någonsin. Den folkliga festen för schlagerarvet vidare samtidigt som man öppnar dörren till en annan del av den svenska musikhistorien, den svenska låtskatten. Musiken står i fokus när kvällens konferencier Anne-Lie Rydé med husband gästas av folkkära stjärnor från förr och nu. En kväll fylld av musik som berört oss genom generationer.

Tack Drifters för en underbar afton i Molkom

27 jul
Erika i Drifters
Erika i Drifters

Jag vill med detta enkla inlägg tacka Drifters och Erika Sjöström för en makalöst trevlig afton när ni i går besökte Upperudslogen i Värmland. Fanns ingenting att anmärka på. Till och med temperaturen låg på en behaglig nivå. Så det blev en underbar kväll på alla sätt och vis. Tackar så mycket och välkommen åter. Slutligen så vill jag till Erika säga en sak. Stort lycka till nu på lördag då du skall stå brud.

Dansbandslandslaget gör comeback

27 jul
Dansbandslandslaget med spelare fr. Arvingarna, Streaplers, Flamingo, Lasse Stefanz, Drifters, Bhonus, Elisas, Barbados m.fl.
Dansbandslandslaget med spelare fr. Arvingarna, Streaplers, Flamingo, Lasse Stefanz, Drifters, Bhonus, Elisas, Barbados m.fl.

Söndag den 3 augusti kl 16.00 är det dags för DansBandsLandslaget att göra comeback på fotbollsplanen.
Då spelar lagen match mot Team Stommens loge på Magra fotbollsplan.

Dansbandslandslaget spelade tidigare och gör nu comeback efter 10 års uppehåll. Dagens lag består av musiker från Arvingarna, Streaplers, Flamingokvintetten, Lasse Stefanz, Bhonus, Drifters, Elisas m.fl.

Efteråt mathcnen blir det dans på Stommens loge. Mellan kl 18.00-22.00 spelar Flamingokvintetten upp till dans. I pausen kl 19.45-20.15 kommer DansBandsLandslaget att underhålla med en show.

Outfit 2014-07-25

26 jul
Outfit 2014-07-25
Outfit 2014-07-25

Keps: HM
T-Shirt: Lager157
Byxor: Humör Zanka
Skor: Puma

Göteborgs Kulturkalas med dans

26 jul

Göteborgs Kulturkalas med dans på Packhuskajen
Göteborgs Kulturkalas med dans på Packhuskajen

I Augusti är det åter dags för Göteborgs Kulturkalas. Då blir det full fart på Packhuskajen med diverse dansinslag. Det blir dansband, dj:s, danskurser och mycket mycket mera. Programmet finner du nedan.

TISDAG 12/8
17.55 – 23.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 FÅE JA´ LOV – Lär dig dansa gammaldans
19.00 – 23.30 LARZ-KRISTERZ – Årets bästa röst i Älvdalens populära dansband
21.00 – 22.00 ABALONE DOTS – Drottningarna av country och bluegrass

ONSDAG 13/8
17.55 – 23.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 BUGGKRUS – Danscentrum bjuder upp till dans
19.00 – 23.30 STREAPLER – Danssa till ett av sveriges mest klassiska dansband
19.00 – 23.30 ELISA’S – Dansa till årets sångerska på dansbandhimlen

TORSDAG 14/8
17.55 – 23.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 SQUAREDANCE – Lär dig dansa squaredance med Vinga Yellow Rockers
19.00 – 20.00 ANDRA GENERATIONEN – Dansa till Sveriges hetaste balkanband
20.30 – 21.30 NASHVILLE COUNTRY NIGHT med Caroline Larsson & Music City Band
22.00 – 23.30 THE REFRESHMENTS – Klassisk rockmusik i världsklass

FREDAG 15/8
17.55 – 00.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18,00 – 18.50 BUGGKURS – Buggkurs med Donnum Ferrum
19.00 – 00.30 WIZEX – 40 år i Folkparkernas tjänst
21.00 – 22.15 KIKKI DANIELSSON tillsammans med Sulo Karlsson & Idde Schultz
22.00 – 03.00 DJ PETER SIEPEN, 20 ÅRSGRÄNS – Ett energirikt dansgolv utan fördomar och förväntningar.
Presenteras av Kajskjul 8

LÖRDAG 16/8
17.55 – 00.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 DANSA JIVE – Lär dig dansa jive med Lazars dansskola
19.00 – 00.30 GLENNARTZ – Klassiska dansbandslåtar varvat med moderna radiohits
19.00 – 00.30 ARVINGARNA – Prisbelönt publikfavorit
20.00 – 20.20 GOTHENBURG ELITE TEAMDANCERS – Uppvisning inför VM i tiodans
22.00 – 03.00 DJ PETER SIEPEN, 20 ÅRSGRÄNS – Ett energirikt dansgolv utan fördomar och förväntningar.
Presenteras av Kajskjul 8

Fryksdalsdansen är igång

25 jul
Kolsnäs Folkets Park
Kolsnäs Folkets Park

Nu är dans och partyfestivalen Fryksdalsdansen i gång i Sunne. I år har man koncentrerat det hela till tre dagar mot föregående år då man hade fyra. Dom senaste åren har man mer och mer satsat på att få dit fler målgrupper än bara dansarna. Därför har man bokat in artister och band som inte alltid är förknippade med dansbandsbranchen.

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen
Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Jag minns så väl på det glada 90-talet när Fryksdalsdansen var en ren dansbandsfestival med många okända band som spelade upp till dans där. Susanne Nordströms, Sunlights, Kling & Company, Frenders, Chapelle, Dimes, Memories, Rhodos, Klabbes, Hobbies, Cheerie, Gotlänningarna, Cosmos, Stefans orkester, Nova, Roger Lindbloms, Weekends & Jenny, Beverliz ja listan på mindre kända band som spelat där uppe kan göras hur lång som helst. På den här tiden var det roligt att lyssna in sig på helt nya band som man aldrig hört tidigare. Då var det även ett forum. Flera arrangörer åkte upp för att lyssna in sig på nya band att boka in till sina ställen. Det skall ju sägas att på den tiden blomstrade branschen på annat sätt än vad den gör idag.

Casanovas vann 1998 Fptp/Copyright: Svt.se
Casanovas vann 1998 Fptp/Copyright: Svt.se

Man arrangerade även Svenska dansbandsmästerskapen som var en årlig musiktävling för dansband i Sverige. Tävlingen anordnades i Sunne åren 1991-2003. Först med regionaltävlingar på diverse dansställen där de bästa banden röstades fram som semifinalister.
På den tiden var det stort att vinna tävlingen. Flera band som vann där är några av våra mest populära band idag som; Fernandoz, Expanders, Mats Bergmans, Casanovas, Martinez och Zlips. Av 13 vinnare så existerar 8 band idag. Det är ett rätt okay facit tycker jag.

Tidigare vinnare av dansbands-sm
Tidigare vinnare av dansbands-sm

Nu är det som sagt helt andra tider vad det gäller dansbandsveckan. Man kan ju egentligen inte kalla det för dansvecka när man bara håller på tre dagar. Men å andra sidan vet jag inte om dom någonsin kallat det för dansvecka. Fryksdalsdansen har väl varit det som klingat mest bekant om man frågar banden som varit där tidigare år.

Dom mindre kända banden på väg upp är som bortblåsta. Med lite tur hittar du dem på Malungs dansbandsvecka om dom bokas av ”rätt” bolag. Man har nu ”bara” tre dansband per dag. Desssa har man förpassat till dansbanorna man kallar för ”logen” och ”bryggan”. Om logen är vad jag tror att det är så är det inomhus. Men jag kan ju ha fel. Jag hoppas att jag har det. Sedan har man gjort en stor utescen där man satsar på ”stora kända” artister som t,ex Den svenska björnstammen, E-type, Nause, Hoffmaestro, Björn Rosenström och Lasse Stefanz. Observera att Lasse Stefanz här är inbokade som artistband och kommer att göra någon slags show av något slag.

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen
Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Kikar man på hemsidan och förstasidan finns där bilder på sex olika artister och band som kommer att uppträda här. Ett av de sex banden är en bild av ett dansband. Ni kan ju nästan med lilltån räkna ut att det är en bild av Lasse Stefanz. I annonser och reklamer är det nästan lika dant. Det är artisterna och inte dansbanden som får det största utrymmet. Fryksdalsdansen har på något sött gått från en dansfestival till en mer artist och partyfestival med allt vad det innebär. Lite trist att man mist sin charm som dansfestival. Förr snackades det bara positivt om denna festival i media. Tyvärr är det inte lika positiva vindar idag tycker jag. Men det är en högst personlig åsikt.

Hjältarna på scenen
Hjältarna på scenen

Med dessa ord hoppas jag att det blir en trevlig fryksdalsdans med mycket folk, glada dansare samt att polisen kommer få lugna dagar. Men tyvärr känner jag på mig att så inte är fallet.
Trist men sant.

Dansband + fotboll = sant

25 jul
Diverse kampsånger på skiva
Diverse kampsånger på skiva

Många är dom dansband och andra artister som sjungit sin lov till olika idrottslag inom diverse sporter. Botaniserar man bland dem finns det många klämkäcka kampsånger och supportervisor som en del kallar dem. Vissa är riktigt fyndiga trallvänliga medans en del av dessa alster tenderar till att framstå lite töntiga.

Ett band som varit väldigt produktiva är ett band från Göteborg som håller en väldigt låg profil. Dom kommer från trakterna kring Sätila i Marks kommun sydvästra Västergötland och bildades 1972 Bandet jag snackar om är så klart Bhonus. Dom har gjort hyllningslåtar åt både fotbollsklubben Gunnilse IS från Angered, Öregryte IS, IFK Göteborg och Göteborgs IK Ni vet Daniel Alfredssons moderklubb. Den sistnämnda handlar dock om hockey!

Låten som jag fastnade för och vill presentera för er nedan är just låten om Örgryte IS, Örgryte Idrottssällskap, eller ÖIS som alla säger i Götet. Klubben är ett idrottssällskap i Göteborg, bildat den 4 december 1887 av Wilhelm Friberg. Örgryte har sektioner för bowling, brottning, friidrott och handikappidrott men det är sektionen för fotboll som blivit mest känd. ÖIS är en av de äldsta och en av Sveriges mest traditionsrika fotbollsföreningar och var en av de drivande i fotbollens utveckling i Sverige under 1890-talet. Örgryte IS är den äldsta fotbollsklubben i Sverige.

Så någon gång under 90-talet gissar jag så spelade Bhonus in en hyllningslåt till detta anrika Göteborgslag. När exakt vet jag dessvärre inte. Jag vet inte heller vem som skrivit låten. Den är inte registrerad hos SLBA Statens ljud- och bildarkiv. Men jag tycker ändå att det är en klämkäck låt som tål att höras flera gånger. Så var stolta alla ni ÖIS:are att ni har en sådan bra kamplåt.

Lycka till i kväll Donnez

25 jul
Nya Donnez
Nya Donnez. Foto/Copyright: Donnez dansband

I dag säger vi STORT LYCKA TILL, till Donnez orkester som i kväll startar upp med sitt nya manskap. Spelplatsen är Ängelholm Marina Arena. Detta är en uppbyggd arena vid Ängeholms hamn belägen i vackra Skälderviken. Arenan beräknas ta drygt 2 000 vid idrottsarrangemang och upp mot 5 000 personer vid konserter. Så nog skall det finnas plast till att dansa på. Att Donnez är ett publikdragande band. Det vet vi ju sen tidigare.

Annonsera rätt arrangörer

25 jul
Dolbyz med Lasse Sigfridsson
Dolbyz med Lasse Sigfridsson. Montage: Markus Redman

Jag har funderat på en sak eller rättare sagt tänkt på en sak. Det är hur arrangörer och andra annonserar inför sina danser. Ser ibland att man använder felaktiga bilder med gamla medlemmar. Oftast så har ju banden färskt pressmaterial på sin hemsida som man kan använda sig utav. Även bandens bokningsbolag har presservice där dom tillhandahåller pressbilder och logotyper för dom band som man bokar. Jag kan förstå att man som arrangör och webbmaster inte alltid har 100 procent koll på vilka som spelar i banden. I och för sig är väl det viktigast att det är rätt band i annonserna. Men medge att det är trevligare om det är folket i annonsen som dyker upp och spelar på dansen.

Ett tydligt exempel är Dolbyz orkester där det allt som oftast annonseras ut bilder med Lasse Sigfridsson på de spelningar som Dolbyz gör ensamma. vet man inte vad man har bokat in eller ej? Är man osäker kan man enkelt på Dolbyz hemsida se på vilka spelningar Lasse medverkar på. På hans egna hemsida kan man även se alla hans framträdanden och med vilka band han uppträder.

Remembers på Oskarshamnsfestivalen

24 jul
Remembers spelar upp i Oskarshamn
Remembers spelar upp i Oskarshamn

Vad gör man när en stadsfestival inte har med något dansband i sitt program? Jo man ställer så klart upp och själv arrangerar dans.

I går Onsdagen den 23 juli gick startskottet för Oskarshamns härligaste sommartradition och under dagarna fyra bjuds det på allt från talangjakt och bingo till barnprogram, tivoli och uppträdanden från en lång rad av olika artister. Och så klart blir det även i år dans även om det inte står med i festivalprogrammet.

Så den 25-26/7 på Badholmen mellan 21.00-01.00 spelar Remembers upp till dans. Alla är så klart varmt (!) välkomna och man har fri entré. Så slut upp alla Oskarshamnsbor och övrig i närheten och visa att festivalen vill ha dansband.

Nya Dansbandsradion

24 jul

Dansbandsradion

har lagt upp lite nya länkar och reklambanners i högermenyn. Bland annat har jag uppdaterat med reklambanner för Dansbandsradion.nu

På dansbandsradion.ny kan du njuta av dansbandsmusik från våra nordiska länder, dygnet runt. Önska, hälsa och mycket mer. Skapa din egen profil och bli vänner med dansbandsälskande medlemmar. Allt i ett smidigt paket, helt gratis! Registrera dig redan nu och upplev en härlig början på en långvarig vänskap. Dansbandsradion är med andra ord en webbradio och mötesplats för dansbandsälskare.

Nya Folkparker

23 jul
En av alla "nya" parker i gruppen
En av alla ”nya” parker i gruppen

Idag är jag glad. Flera personer har hört av sig till mig med bilder på diverse folkparker och festplatser. Alla bilder finns eller kommer finnas framöver i facebookgruppen Svenska Folkparker och festplatser. Bilden på parken ovan visar Hallstaparken.

Det kännssjälvklart att göra reklam till er som gillar detta med Folkparker, festplaster m,m Ni är varmt välkomna att gå med i gruppen Våra svenska folkparker/festplatser. Där samlas bilder på våra fina folkparker och festplatser.

Den senaste tiden har som sagt flertalet nya parker och bilder blivit upplagda på sidan. Om du inte redan är medlem i gruppen och vill hänga med på en resa genom våra folkparker/festplatser rekommenderar jag dig ett besök.

Häng med Dalarnas tidningar in i turnébussar

23 jul

Komforten varierar på dansbandens bussar. Så även färg, modell, bekvämligheter. Dalarnas Tidningar hälsade på några av banden som spelar på Dansbandsveckan. Häng med in i bussarna och se hur banden har det.

Vilken kväll det blev med Donnez

22 jul
Donnez på Upperudslogen
Donnez på Upperudslogen

Så var det dags för ännu en trevlig danskväll på natursköna Upperudslogen med Perstorpsbandet Donnez. Detta trodde jag och broder skulle bli en sådana där makalös kväll som det skulle pratas länge om i lilla Molkom. Och visst blev det en kväll att minnas. Jag tror fortfarande om man åker upp till logen kan se spår av Donnez. Det blev publikrekord, två extranummer och ett sjuhelsikes drag på scenen med idel glada miner både på scenen och dansgolvet.

Upperudslogen
Upperudslogen

Min vi tar det som vanligt från början. Sedvanligt kryssade vi upp mot Molkom i en stekhet bil. Trots AC var det bastuvarmt så det räckte och blev över. Men man ska inte klaga. Man får vara glad och tacksam för att någon bestämde sig för att skänka lite högsommarvärme över metropolen Molkom. Det såg lite vanskligt ut på förmiddagen i Kristinehamn med lite småskurar, men det ordnade upp sig.

Full bana från start
Full bana från start

När vi anlände till logen var det redan massor med husbilar och husvagnar och en hel del bilar. Vart skulle detta sluta. Pratade med Nisse Andersson som stod och dirigerade in bilar och som även arrangör. Han hoppades på en riktigt trevlig kväll med mycket trevligt dansfolk.
Och han kunde som sagt inte ha mer rätt. Många nya ansikten blandades med kända på dansgolvet. Jag antar att det var en hel del folk på väg från Malung som var på väg hem som stannade till. Det var även en massa glada dansare från vårt grannland i väster. Dom önskade mer Donnez i Norge. Så där hör ni alla norska arrangörer. Boka in en kväll med Donnez.

Simon, Rickard och Micke showar
Simon, Rickard och Micke showar

Dessa grabbar med utgångsort Perstorp i Skåne har ju på kort tid blivit lite av en instution på något sätt i dansbandssverige med sina 170-180 jobb per på. Jag hittade en spelplan med Donnez från 2002 där dom hade ungefär 40 jobb per år varav mer än hälften var på privata danser. Så man kan lugnt säga att det har hänt en del med dom. Men det är oerhört mycket slit som ligger bakom. Att dom orkar hålla i gång så på scenen är för mig en olöst gåta. Men det märks att dom gillar det dom gör. Jag kan lugnt påstå att jag aldrig haft det tråkigt på en danskväll till Donnez. Så mycket positiv energi som dom släpper ut är det få band som gör.

Donne trivs att stå på scen
Donne trivs att stå på scen

Åter till danslogen där det är full fart. Den ena dansen avlöser den andra. Det går åt mycket vatten en kväll som denna. Det gäller att dricka mycket när det är så varmt som det är. Fler som jag snackar med är jättenöjda med kvällen. Några tycker att det är lite för mycket folk men tycker samtidigt det är kul för arrangören och Donnez. Alltsammans bidrar till att det blir härlig stämning. Grabbarna i Donnez är oerhört musikaliska. Verkligen en fröjd för örat att höra på dem. Ett extra plus för att dom har en äkta steelguitar och även munspel på scenen som används flitigt. Tiden går fort när man har roligt och vipps så har man kommit fram till kvällens paus.

Danspublik
Danspublik

I pausen väljer några par att dansa till pausmusiken medans andra går till sin husbil/husvagn/bil och fikar eller ställer sig i kön för att handla och spisa Annettes underbart goda fika. Hon bjuder på mackor, hembakt och en massa andra trevligheter. Är man orkester och besöker Upperudslogen behöver man inte vara orolig för att åka hem hungrig. Orkestrarna bjuds på kaffe och fika när dom kommer dit. Sedan blir det middag med efterrätt. I pausen blir det goda mackor med hembakat som efterrätt. Sist men inte minst blir det så klart korv med bröd efter spelningen. Det mina vänner kallar jag service till dansbanden. Vissa arrangörer borde lära sig av detta. Man kan ju säga att det ena ger det andra.

Joel bakom trummorna
Joel bakom trummorna

Jag har skrivit det många gånger förr men det finns kvällar och nätter man aldrig vill ska ta slut. Denna kväll var definitivt en sådan. Och jag var inte helt ensam om att tycka det samma. Det blev stående ovationer efter dansens slut så det var bara för grabbarna att kränga på sig instrumenten igen och spela både ett och två extranummer. Jösses vad skoj det var. Efter att vi tagit en korv så blev det att tacka av orkestern. Två medlemmar fick tackas lite extra för sina år i Donnez. Den ena skall bli pappa och den andra slutar av privata skäl. Men sluta helt med musiken är det ingen som gör. Musik blir det som tidigare fast kanske i lite mindre omfattning som nu. Så det ska bli spännande och se och höra Donnez under ”Stora Folkparksdansen” i Mariestad där dom kommer med två nya medlemmar. Vi hörs alla läsare. På återhörande.

Hela bandet Donnez in action
Hela bandet Donnez in action
Lite fika är aldrig fel
Lite fika är aldrig fel
Jag och Donnez
Jag och Donnez
Rickard och SImon
Rickard och SImon
Gjorde så klart reklam för Stora Folkparksdansen i Mariestad
Gjorde så klart reklam för Stora Folkparksdansen i Mariestad
Micke munspel
Micke munspel
Brorsan var där så klart
Brorsan var där så klart
Mycket folk på Upperudslogen
Mycket folk på Upperudslogen
Bakstammen på  Donnez buss
Bakstammen på Donnez buss
Jag vid entrén
Jag vid entrén

Gideons på Djäkneberget

22 jul
DJäknebergets dansbana
DJäknebergets dansbana

Ibland kan man få infall som man måste förverkliga. Just denna onsdag blev det ett riktigt trevligt infall. Jag hade långt tillbaka sett att mina vänner i Gideons orkester skulle spela upp till dans på Djäkneberget i Västerås denna onsdag. Sagt och gjort så ringde jag och bokade hotell i Västerås och drog dit. Det blev lite besök på diverse andra trevliga platser under denna semestertripp. Men vi spolar fram till onsdag kväll. Klockan är 18.15 och vi har gjort oss så fina vi kan med dom förutsättningar som finns.

DJäknebergets Restaurang
DJäknebergets Restaurang

Sommarvärmen med tillhörande sol och klarblå himmel prydde denna trevliga kväll. Eftersom vi bodde centralt så blev det en lagom promenad upp på berget. Man fick en rejäl portion motion av att gå alla trappor upp till berget. Det var en underbar syn att se Peter och de andra medlemmarnas miner på när jag gick framåt dansbanan. Alltid lika kul att överraska.

Djäkneberget är en riktigt underbar oas mitt i Västerås. Här arrangerar Djäknebergets Restaurang med stöd av Kultur-, idrotts – och fritidsförvaltningen dans varje onsdag under sommaren till populära orkestrar. Denna onsdag var det således dom trevliga grabbarna i Gideons från Eskilstuna som stod på scenen.

Innan spelningen
Innan spelningen
Bandet in action
Bandet in action

Det är alltid lika kul att besöka nya dansställen som man bara hört talas om och sett på bild. Vilken sorts publik kommer hit och dansar? Det hela artade sig till en riktigt trevlig kväll med mycket folk. Glädjande att se att det var så otroligt stor spridning på åldrarna i danspubliken. Man kan kort och gott säga att ”alla var där”. Det är precis så här man önskade att det såg ut på alla dansbanor i landet. Tyvärr har det ju blivit en uppdelning mellan dansare. Det är moderndans, mogendans, trivseldans, motionsdans och pro-dans. Skit samma vad det är för dans. Kalla det för dans och åk ut och dansa. Det verkar fungera i Västerås uppenbarligen.

En glad kapellmästare
En glad kapellmästare

Gideons var på ett riktigt gott spelhumör denna kväll. Att dom trivdes att spela på Djäkneberget gick inte att ta miste på. Orkestern har ju under flera års tid varit ett stående inslag i dansprogrammet varje sommar. Så varför bryta ett vinnande koncept? Att publiken gillade bandet var det inget tvivel om. Det var fullt på golvet från första till sista dans. Kunde se en liten tendens till ytterst lite mer folk när det spelades bugg. För bugg var något som Västeråsborna var duktiga på. Men även foxtrot.

Conny sjunger och spelar trummor
Conny sjunger och spelar trummor

Bandet började spela halv åtta och skulle spela fram till halv elva. Efter ungefär en timmes spelandes i det varma vädret tog dom sig en liten paus. Jag sprang ihop med två dansbandsmusiker uppe på berget. Eller en nuvarande musiker och en före detta musiker om man ska vara noga. Det var PG Einarsson från Junix och Göran Johansson (som nyss slutat i Junix) som dök upp och gästade danskvällen. PG hade tidigare på dagen spelat upp till eftermiddagsdans med sitt band Junix i Kolbäcks Folkets Park som ligger ungefär 2,3 min utanför Västerås. Det var ett trevligt besök av grabbarna. Alltid lika kul att prata lite dansband. I pausen passade vi även på att få i oss lite lättare mat. Vi hade tidigare på dagen käkat lunch så vi kände för något lätt. Resultatet blev två stekta med en massa pommes och gurksallad. Mums!!!

Danspublik
Danspublik

Efter pausen började det svalna lite men aldrig så att det blev kallt. På plats fanns inte bara Gideons utan även trevliga dansare och hårt inbitna Gideonsfans. En av den är Gunilla. En mycket trevlig tjej som jag tidigare träffat på båtspelningar som Gideons gjort. Alltid lika trevligt att träffas och snackas vid. Hoppas det inte dröjer allt för länge tills vi ses igen.

Robban sjunger
Robban sjunger

Klockan drog sig mot halv elva och Peter Berg som sköter snacket i kapellet påannonserade kvällens sista dans. Men det var bara vad han trodde det. Efter dansen blev stående ovationer. Vad gör man då som dansband? Jo spelar man i Gideons så ber man Robban haka på sig saxofonen och svänga loss i ett underbart saxofonmedley som inte gick av för hackor. Härligt Robban och Gideons. När dom sista danstonerna ebbat ut över Djäkneberget var det dags för lite gruppfotografering till bandets hemsida och danslogen. Sedan tackade vi av Peter, Conny, Robban och Hans för en trevlig kväll och vandrade sakta genom den ljumma natten tillbaka till vårt mysiga hotell. Tack än en gång grabbar för att ni gjorde min kväll.

Osten bakom sin klaviatur
Osten bakom sin klaviatur
PG och Göran
PG och Göran
Gideons orkester
Gideons orkester
Osten med sin gitarr
Osten med sin gitarr
Conny hittade en kamera
Conny hittade en kamera
Danspublik
Danspublik
Peter Berg sjunger
Peter Berg sjunger
Utsikt över Västerås
Utsikt över Västerås

Längs Göta Kanal

21 jul
Längs Göta Kanal
Längs Göta Kanal

I dag blev det en trelig tur längs Göta Kanal som började med flera strandhugg om man säger så.

Men det hela startade i vätterstanden Askersund. Detta är en otroligt fin sommarstad. Skulle vara spännande och se hur det är här på vintern. Har hört att staden sover då. Här blev en hel del kort tagna i deras finns stadskvarter. Här blev det en även en otroligt god lunch på Wärdshuset Sundsgården som dagen till ära bjöd på Strömming, mos, skriat smör och rårörda lingon. Det smälte underbart i munnen.

Efter detta blev det en tur till Karlsborg. Där blev det glass. Glass i stora lass blev det. En bägare med 3 kulor vanilj, jordgubb och päron slog jag till med. Alltså en kula av varje blev det ju, inte 3 kulor av varje. Ha ha! Ni förstod säkert vad jag menade ändå.

Färden gick sedan vidare till Forsvik och Forsviks Bruk. Denna dag visade sig att det var motorträff som var mycket trevligt. Det artade sig till en enormt trevlig kväll med massor av fina fordon av allehanda slag. Tåg är alltid kul så det åkte vi här. Det var ett brukståg som man kör med. Bruksjärnvägen är uppbyggd i sin första och största etapp. Järnvägen sträcker sig nu från kanalen till Forsviks Bruk. Nu finns inte mindre än 470 m järnväg, plus några dubbelspår. Det blev en trivsam åktur.

Dansbandsveckan i Malung är över

21 jul
Dansbandsveckan i Malung
Dansbandsveckan i Malung[ Foto/Copyright: Markus Redman

Så var Malungs dansbandsvecka över för i år. En mycket händelserik vecka som innehöll många trevligheter men även saker som var mindre trevligheter. Hur som helst så hoppas jag att alla som besökte Malungs dansbandsvecka fick en riktigt trevlig vecka med mycket, skratt, dans och trevligt umgänge. Kanske är det så att du fått nya dansvänner?

Jag hörde en hel del folk som i år trotsade sina favoritband framför andra nya band som dom inte hört förut. En stor eloge skall ni ha. Det är på så sätt vi utvecklar branchen. Nu har ni säkert fått tre eller minst fyra nya favoritband som ni tänker åka ut och dansa till fortsättningsvis.

Ett stort tack skall även arrangörerna har som bokar in alla dessa band och som lägger detta pussel till spelprogram. Det kan inte vara helt lätt. Ett plus för att ni fått med band från i stort sett alla dom nordiska länderna. Till nästa år se ni väl till att få med ett Åländskt band också?

Danspublik under Malungs dansbandsvecka
Danspublik under Malungs dansbandsvecka

Publikmässigt blev det inget rekord i år. Men vem bryr sig om det? Alla som var där hade det enormt trevligt och dansade så svetten lackade.

Nästa år firar Malungs dansbandsvecka 30 år och man har redan nu börjat planera för nästa års vecka. Ska man göra ett bra jobb gäller det att börja i tid. Jag är säker på att nästa års vecka blir minst lika trevlig som denna som det rapporterats om.

Nu denna vecka stundar två dansbandsfestivaler som drar i gång samtidigt. Det är den nya dansveckan ”Kongahälladansen” i Kungälvsparken och sedan Fryksdalsdansen i Sunne. Vi får hoppas att dessa blir riktiga publikfester.

Rapport från Sel dansefestival

21 jul
Dansefestivalen i Sel
Dansefestivalen i Sel

Vill du ha en rapport från den norska dansfestivalen i Sel. Då kan jag varmt rekommendera ett besök på den norska stora dansbandssiten ”For Swingende”.
Här finns det mesta som rör dansbandsmusik i hela norden även om tungvikten ligger på Norsk dansmusik. På hemsidan kan nu nu läsa Monica Kvarnes rapport från Sel festivalen.
Läs rapporten från och Sel dansfestival här

Jubileumskväll på vackra Utängens loge

21 jul
Holidays till Utängens Loge
Holidays till Utängens Loge

Utängens Loge har all anledning att fira. Det gör man Tisdagen den 22 juli då man arrangerar en jubileumskväll. Arrangörerna Kjell och Gunilla firar 2 x 70 år samt Tanum kommuns turistpris som de fick 2013. Det är fri entré och för musiken svarar Holidays. Utängens loge ligger i Tanumshede i norra Bohuslän.

Kongahälladansen 2014

20 jul
Kongahälladansen 2014
Kongahälladansen 2014

Måndag 21 juli
17.00-18.30 Gratis! – Prova på bugg
19.00-20.30 Gratis! – Prova på foxtrot

Tisdag 22 juli
09.00-14.30 Intensivkurs i bugg för nybörjare
15.00-18.30 Intensivkurs i foxtrot för nybörjare

Onsdag 23 juli
09.00-14.00 Fortsättning Intensivkurs i bugg för nybörjare
14.30-16.00 Fortsättning Intensivkurs i foxtrot för nybörjare
19.00-01.00 Dans nonstop till Casanovas & Date

Torsdag 24 juli
13.00-15.00 Workshop – Snabba fötter bugg
16.00-18.00 Workshop – Dynamisk dans bugg
19.00-01-00 Dans nonstop till Expanders & Voyage

Fredag 25 juli
13.00-15.00 Workshop – Hållning, balans och snurr bugg
16.00-18.00 Workshop – Uttrycksfull dans bugg
19.00-21.00 Dans nonstop till Sannex & Blender

Lördag 26 juli
20.00-00.00 Dans till Fernandoz

Evenemang på www.facebook.com/kongahalladansen/events

Varmt välkomna alla till årets upplaga av Kongahälladansen – Sveriges nya dansvecka!

Tack till danslogen.se

19 jul
Danslogen.se rapporterar från Malung[
Danslogen.se rapporterar från Malung[

Stort tack till danslogen för er rapportering från Malungs dansbandsvecka. Danslogen.se gör ett enormt jobb uppe i Malung vad gäller rapporteringen av allt trevligt som händer där.

Tack även för att ni tar en an tips, dansprogram m,m som skickas in. Det inspirerar till delge er

Så gör som jag. Följ danslogen.se på deras ”riktiga sida” med även deras facebooksida för senaste nytt inom dansbandsbranchen.