Maran tillbaka i Örnsköldsvik

30 aug
Maran tillbaka i Örnsköldsvik
Maran tillbaka i Örnsköldsvik

Arrangörerna av ”Öviksmaran” har genomfört två fantastiska maror på Parkaden i Härnösand och såväl alla lyriska ord från gäster som deras egen magkänsla inför, under och efter dessa maror vittnar om att Maran bestått och rent av levt upp med nya arrangörer och genom flytten till Parkaden. Härnösand som stad och Parkaden som arena har tagit emot Maran med öppna armar och visat sig vara en väl så god hemvist.

Tanken har dock hela tiden funnits där, drömmen om att än en gång kunna välkomna Marans gäster till Örnsköldsviks Folkets Park, något som många man talat med också gett uttryck för vid sidan av lovorden kring Höst- och Vintermaran i Härnösand. För många är det nog därför lite av en dröm som går i uppfyllelse när Maran nu återvänder till sin tidigare hemvist. Om detta blir en engångsföreteelse eller om en ny era i Ö-vik står för dörren kan arrangörerna dock inte sia om, de tar en Mara i taget och varje gång är de deras avsikt att än en gång göra den bästa Maran någonsin.

Källa: Maran.nu

På turné med Holidays

30 aug
På turné med Holidays Orkester
På turné med Holidays Orkester

Just nu befinner jag mig i en röd fin turnébuss på väg upp till Bergviksparken utanför Söderhamn. Vi har nyss käkat mat på ”Gyllene Måsen” i Arboga. Vi beräknar att komma fram till Bergvik i natt runt klockan 02.00 Vad sker i Bergviksparken då? Jo det vankas dansbandsforum. 7 band. LKB Lars Kristoffersen Band, Samzons. Janders, Holidays, Wreatz, King Edawrds och Alvenfors skall spela upp här under söndagen. Arrangör är Rent Nöje i Karlstad. Vart vi just nu vet jag inte. Men såg för en stund sedan en skylt nyss om Kolbäck. Så snart blir det att nanna kudde en stund innan vi kommer fram.

Strike blev en fullträff

27 aug
Strike blev en fullträff
Strike blev en fullträff

Första gången jag hörde dom live. Dom spelade mycket bra dansmusik. Mycket folk i Degerforsparken var det också. Fint väder som vanligt. Vad mer kan man begära? Inte mycket i alla fall. Nu siktar vi in oss på nästa danskväll med Junix orkester. Bilder från dansen med Strike finns som vanligt på www.danslogen.se

Jag vann!!!

27 aug
Jag vann!!!
Jag vann!!!

Jag vann!! Jo det är sant. Jag vann på entrélotteriet i Degerforsparken i kväll. Vinsten blev en fri entré till nästa danskväll.
Det passar ju perfekt eftersom jag tänkt besöka dansen med Junix. Välkommen du med så möts vi i parken.

Per-Håkans på Upperudslogen

24 aug
Per-Håkans på Upperudslogen
Per-Håkans på Upperudslogen

Hemkommen från en mycket trevlig kväll på Upperudslogen där PH:s eller Per-Håkan svarade för dansmusiken. Jäklars vilket drag det var. Mycket folk och härlig dansmusik. Mycket nytt folk på banan och en hel del unga som bar där och slog en sula på parketten. Både dansare, arrangör och orkestern var mycket nöjda med denna säsongsfinal. Jag är helt övertygad om att det behövs sådana här kvällar på Upperudslogen. Med band som PH:s som spelar lite lite modernare kanske än vad publiken här normalt är vana vid. Bilder från kvällen kan beskådas på www.danslogen.se

Framed på Täfteå Logen

22 aug

Den flitige dansbandsentusiasten Kurt Sunin har varit i farten igen och sin vana trogen hade han med sig sin kamera med sig. Denna gången dokumenterades Framed från Göteborg som spelade helt live på Täfteå Logen den 9 augusti 2014. Lyssna och hör detta lysande band på länken nedan.

Översvämningar i Kristinehamn

21 aug

I går kom jag inte till jobbet som jag så klart hade planerat? Orsaken? Översvämning och till följd av det avstängda vägar. Vissa vägar hade helt helt raserats. Jag försökte ta mig fram på andra vägar men alla vägar in mot centrum var avstängda. Jag låter bilderna nedan få tala för ur det ser ut i Kristinehamn idag.

oversvamnaug1419

oversvamnaug1420

oversvamnaug1401

oversvamnaug1402

oversvamnaug1403

oversvamnaug1404

oversvamnaug1405

oversvamnaug1406

oversvamnaug1407

oversvamnaug1408

oversvamnaug1409

oversvamnaug1410

oversvamnaug1411

oversvamnaug1412

oversvamnaug1413

oversvamnaug1414

oversvamnaug1415

oversvamnaug1416

oversvamnaug1417

oversvamnaug1418

Refreshments fick fart på torgfesten

21 aug
JJ Jocke & Jonas
JJ Jocke & Jonas

Augusti månad är det samma som torgfest i Kristinehamn. Denna enormt trevliga fest som går av stapeln i början av augusti. Och det är precis vad det låtar, fest på torget i Kristinehamn. Som arrangör det dela står en ung driftig kille vid namn Patrik Ekman. Tidigare har man satsat på fest under en längre period. Men i år valde man att korta ner det till två dagar vilket jag personligen tror var riktigt klokt.

Tidigare år har torgfesten gästats av artister som Nanne Grönwall. Mattias Holmgren, Velvet, Lennie Norman, Dublin Fair, Ebba Grön, Billy, The Moniker med flera. I år hade Patrik slagit på den stora trumman och bokat in bland annat ”The Refreshments” som kommer från Skutskär. Detta fantastiska band som man inte kan få nog utav.

Publikbild
Publikbild

Kvällen började med att jag mötte upp broder utanför hans hus och vi gemensamt for ner på våra cyklar till staden. Det var skapligt med folk i tältet där trubaduren Sebbe värmde upp publiken med allsång. Även vi värmde upp med öl och cider. Ni som känner oss förstår nog säkert vem som drack vad.

Jocke med sin bas igen
Jocke med sin bas igen
Johan är kungen bakom tangenterna
Johan är kungen bakom tangenterna

Strax efter 21.00 klev grabbarna i Refreshments upp på scenen och rivstartade direkt med sin härliga musik. Detta är ett band jag länge velat se live. Dessa grabbar kan konsten att ta en publik med storm. Det blev ett sjuhellsickes hålligång i tältet. Dom radade upp den ena hitten efter den andra blandat med låtar från nya plattan. ”One dance one rose one kiss”, ”Belinda”, ”Well here I a am”, ”A guy like that” var några av låtarna som framfördes. Alla var på ett party humör. Det var ovationer och applåder efter varje låt.

Jonas kliar gura som en gud
Jonas kliar gura som en gud

torgfesten1403

Jag har alltid gillat dessa goa grabbar och har flera av deras skivor. Jag också att flera av mina dansbandsvänner gillar dem skarpt och har flera av deras låtar på sin repa. Flera av deras låtar har ju till och med gjorts om till svenska för att mer passa på dansbanan. Och det är inget fel i det. I fall inte för Jocke som skrivit i stort sett alla bandet hits.

Om man får uttrycka sig med svordomar vilket i säg är väldigt onödigt så var det f*n i mig en av dom roligaste och bästa torgfester som jag varit på. Och jag tror flera med mig kan skriva under på detta.

Jonas Göransson. in action
Jonas Göransson. in action
Det var varmt på torgfesten
Det var varmt på torgfesten

När Refreshments var klara med sitt gigg tog ett annat band vid på scenen. Backbones heter dom. Tyvärr var detta inget som föll mig i smaken. Kanske det berodde på den ljudvolym som teknikern skruvade på efter bandets uppmaning. Låter man bättre för att man skruvar på ett sjuhelvetes ljud. Jag brukar normalt inte störas av ljud men detta gjorde att jag rakst klev ut från tältet. Så i stället blev det att styra kosan mot Statoil och lite nattamat. Där var ljudvolymen tack och lov inte lika hög.

Delar av Backbones
Delar av Backbones

Men jag vill avsluta inlägget med att rikta ett stort tack till en person. En entreprenör vid namn Patrik Ekman som genom året sett till att vi Kristinehamnare får roa oss. Stort tack för allt du gjort och gör i vår fina stad. Du är en viktig pusselbit för ett levande Kristinehamn.

Bjude er här på lite fler bilder på Refreshments

Jocke lirar
Jocke lirar
Jag och sångaren Jocke
Jag och sångaren Jocke
Johan drar en boogie
Johan drar en boogie
Jocke & Jonas in action
Jocke & Jonas in action
Jocke med sin bas
Jocke med sin bas
Jag med bandet
Jag med bandet
Trummisar är svåra att få bra kort på
Trummisar är svåra att få bra kort på

Dreams på Baggböle loge

21 aug

Onsdag den 13 augusti 2014 spelade Dreams upp tilldans på den legendariska logen i Baggböle. Kurt Sundin tog som vanligt med sig kameran och for dit på dans. Se hans inslag ovan.

Nostalgibyn I Hosta

21 aug
Nostalgibyn
Nostalgibyn

Ni som följer mig på instagram vet ju att jag gillar nostalgi och retorprylar. Därför kändes det givet att i somras ta mig en tur till Nostalgibyn som ligger i Hosta norr om Örebro.

Nostalgibyn är precis vad det låter, en uppbyggd by full av nostalgi. Den drivs av en familj på fyra personer som blev helt sålda på detta med nostalgi och gamla bilar efter en crusing i Köping för ett antal år sedan. Man skaffade sig en gammal bil, en Opel Olympia Record Caravan/58 som man åkte runt med.

Jag utanför macken
Jag utanför macken

Men man kunde inte bara ha en bil bara så där tyckte familjen. Och man började så sakteliga leta efter rekvisita till sin bil. Det ena gav det andra med samlandet. Så nu x antal år efter att familjen skaffat sig sin bil har man nu en hel by full av nostalgi.

Jag rekommenderar verkligen ett besök här. Så följaktligen så tänkte jag presentera nedan en massa bilder från Nostalgibyn.

Biograf
Biograf
Gammal Gulfmack
Gammal Gulfmack
Bensintillbehör
Bensintillbehör
Affären
Affären
Gammal neonskylt
Gammal neonskylt
Klädavdelningen
Klädavdelningen
Specerivaror
Specerivaror
Specerivaror
Specerivaror
Gamla cyklar
Gamla cyklar
Posten
Posten
Posten
Posten
En äkta GB Glasskiosk
En äkta GB Glasskiosk
Diverse kiosker
Diverse kiosker
Gamla skyltar
Gamla skyltar
Nynäs Macken
Nynäs Macken
Nynäs Macken
Nynäs Macken
Nynäs Macken
Nynäs Macken
Nostalgibyn
Nostalgibyn
Cafét
Cafét
Biografen
Biografen
Biografen
Biografen
Puben
Puben
Puben
Puben

Henrik Uhlin blir ny gitarrist i Wretaz

20 aug
Henrik Uhlin ny medlem i Wretaz
Henrik Uhlin ny medlem i Wretaz

Wretaz har nu äntligen hittat en ersättare till Stefan Palm som slutat i bandet efter 7 år som gitarrist. Det är Henrik Uhlin som kommer ta hans plats. Henrik är känd hos danspubliken då han spelat i Streaplers och innan dess i Flamingokvintetten. Hans första spelning med Wretaz blir på Folkets hus Hallunda den 7 oktober.

Junix på Malungs dansbandsvecka

19 aug

Junix har sedan en tid en ny gitarrist vid namn Stefan Olsson. Här kan nui se ”nya” junix från Malungs dansbandsvecka då Kurt Sundin var på plats för att filma lite.

Sol som gick ner i kväll…

17 aug
Solnedgång vid Karlsholme Folkets Park
Solnedgång vid Karlsholme Folkets Park

Jag vill bara visa upp hur otroligt vacker utsikt det är från Karlsholme Folkets Park. Man bara njuter just nu med Blender och Maris härliga röst. Kan det bli så mycket bättre? Nej jag tror inte det.

Framme i Mariestad

15 aug
Framme i Mariestad
Framme i Mariestad

Då var broder och jag ”Bröderna brothers” framme i Mariestad och Stora Folkparksdansen där det skall svänga i helgen. Banden som spelar är ikväll Claes Lövgrens och Streaplers samt Sannex och Expanders. I morgon lördag lirar Donnez och Elisas samt casanovas och Blender.

Här på bilderna ovan ser ni Streaplers och Claes Lövgrens i full färd med att packa upp sina prylar.

Detta kommer bli så trevligt. Vi och orkestrarna är taggade till tusen.

Nu bär det av till hotellet där vi ska göra oss så snygga vi bara kan med dom förutsättningar vi har och som finns i Mariestad.

Stämningsfullt med Mats Backlund

12 aug
Stämningsfullt med Mats Backlund
Stämningsfullt med Mats Backlund

I kväll har jag varit med familjen till Österviks Kapell och lyssnat på Mats Backlund. Så kanske ni undrar vem han är? Ja ni Kristinehamnare vet nog säkert vem han är, men för er andra ska jag berätta. Han jobbar som musiker och kantor inom svenska kyrkan. Utöver detta är han körledare och brinner verkligen för detta som har med musik att göra. Det blev en riktigt stämningsfull kväll i kapellet. Det märktes att Mats valt låtarna med omsorg. I mellan låtarna berättade han anekdoter om sitt musikliv och relationen till låtarna han spelade. Kommer lite mer läsbart om denna kväll inom kort i bloggen.

”Dansare på Stan”- Nytt evenemang under Stora Folkparksdansen.

12 aug
Dansare på Stan
Dansare på Stan

Stora Folkparksdansen i Mariestad fortsätter komma med nyheter. Nu är det klart med det nya evenemanget ”Dansare på Stan”. En manifestation för dansen och hur kul man har när man dansar. Man kommer att bugga på gatorna i Mariestads Centrum lördag den 16 augusti. Samling sker på torget kl 12.30 och starten går kl 13.00. Dj och samordnare är Göran Adamsson från ”Alltidans” iMariestad (bilden ovan). Han kommer att stå på en fräck flakbil och köra de allra goaste bugglåtarna. Häng med du också och sprid detta till dina kompisar, så att det blir ett dansparty av sällan skådat slag.

Flygande start för nya Donnez

10 aug
Nya Donnez
Nya Donnez

Donnez har fått en minst sagt flygande start med sina nya medlemmar. De nya medlemmarna är Max Johansen på trummor och Hampus Nilsson på bas. Flera publikrekord har det blivit. Senast i går då man spelade på Utängens Loge norr om Tanumshede. Lovorden från arrangörer och publik har haglat över badet. Till helgen spelar man bland annat på ”Stora Folkparksdansen” i Mariestad nonstop med Elisas. Det blir även uppträdande på torget i Mariestad under eftermiddagen.

Här kan du se Donnez i Augusti:
03 Lyktan – Vilshult
15 Skälby Loge – Kalmar
16 Torget Mariestad – Mariestad
16 Karlsholme FP – Mariestad
17 Stommens Loge – Magra
18 Malmöfestivalen – Malmö
20 Gröna Lund – Stockholm
21 Köpmanberget – Hudiksvall
22 Kustladan – Docksta
23 Täfteå Loge – Umeå

Refreshments rockade på torgfesten

10 aug
Torgfesten med Refreshments
Torgfesten med Refreshments

Är in någon sorts extas. Jag vet inte vad man ska kalla det. Är superlycklig så jag svävar på moln. Nej ni kan vara lugna jag håller inte på dem dumheter. Jag är bara så glad och lycklig efter kvällens besök på torgfesten där Refreshments spelade. Om man räknar bort dansbanden för en sekund finns det nog inger bättre liveband :) Både broder och jag svävar på moln. Pratade med massor med folk och samtlig tyckte kvällen var enormt bra. Kanske det bästa man haft på torgfesten genom tiderna. Jag tror det är så. I stark konkurrens av Nanne Grönwall. Ett fylligare reportage med text och bilder kommer inom kort här i bloggen.

En tur till Västmanland

9 aug
Mackan i Västmanland
Mackan i Västmanland

Det är med blandade känslor jag publicerar detta inlägg med tanke på den otäcka brnad som härjar i Västmanland. Men jag tänkte ändå som utlovatskriva lite om en resa jag gjorde i somras till Västmanland Jag har tidigare skrivit om danskvällen med Gideons på Djäkneberget. Men vi gjorde mer saker än att slå klackarna i taket uppe på berget. Så när nedan följer ett bildreportage från Västeråsresan. Det blir ett långt inlägg lite mer bilder än text.

Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna

En gammal BP mack

Gamla MC
Gamla MC
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna

Vi startade tidigt på morgonen från Kristinehamn med siktet inställt på Köping. Där skulle vi besöka Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna som finns där. Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köpingförvaltas av Bil- och Teknikhistoriska Sällskapet i samarbete med stiftelsen Bertil Lindblads Samlingar. Här finns massor av fina och berömda bilar och legendariska märken som Bugatti, Voisin och Panhard-Levassor. Man har även en hel del motorcyklar, automobil samt teknikhistoria. Dessutom lånar man in bilar och fordon från samlare och entusiaster. Det var riktigt trevligt att vandra runt och kika på allt som trevligt som fanns där.

Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna
Modellbilar
Modellbilar
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna
Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna

När vi kikat klart på bilarna så for vi vidare mot vårt slutmål som var Västerås. Där skulle vi natta över på ”Hotell Västerås”. Efter att ha irrat runt bland enkelriktade gator, snurrat runt på gatorna omkring hotellet så hittade vi det till slut. Det var skönt att komma fram och bara koppla av. Vi gick ut på stan för att hitta en restaurang som vi kunde luncha på. Vi gick till en restaurang som jag visste hade god lunchbuffé som heter Restaurang Bellman. Men tyvärr var vi lite sena så att dom hade redan dukat bort buffén. Så vi hamnade till slut på en restaurang som jag tror heter Chantal’s. Där åt vi god lasagne.

Västerås city
Västerås city
Västerås city
Västerås city
Gamla hus i Västerås
Gamla hus i Västerås
Gamla hus i Västerås
Gamla hus i Västerås
Utsikt från Apotekarbron
Utsikt från Apotekarbron
Utsikt från Apotekarbron
Utsikt från Apotekarbron
Kärlekslås vid Apotekarbron
Kärlekslås vid Apotekarbron

Mätta och belåtna bar det ut på stan igen där vi kikade i diverse butiker. Alltid kul med butiker som vi inte har här i stan. Vi strövade omkring i det som verkar vara lite av gamla Västerås. Det är riktigt mysiga hus, små butiker med mera. Dock förstår jag inte hur man kunde låta Vestmanlands Läns Tidning få spränga in sitt moderna tidningshus bland dessa byggnader. Det förstörde stämningen lite.

VLT-Huset
VLT-Huset

Västerås domkyrka är något som jag hört man inte får missa när man besöker staden. Så det blev så klart ett besök i denna maffiga kyrka. Riktigt mäktigt att kliva in där. Kyrkan uppfördes ursprungligen på 1200-talet, men därefter följde otaliga utbyggnader fram till 1517. Tornspiran och yttertaket fick sitt nuvarande utseende vid återuppbyggnad efter brand på 1690-talet. Domkyrkan är förövrigt Västerås tredje högsta byggnad med sina 91,8 m.

Västerås domkyrka
Västerås domkyrka
Interiör Västerås domkyrka
Interiör Västerås domkyrka
Altartavlan - Västerås domkyrka
Altartavlan – Västerås domkyrka
Västerås domkyrka
Västerås domkyrka
Interiör Västerås domkyrka
Interiör Västerås domkyrka

När vi kändes oss trötta i benen gick vi åter till hotellet där vi vilade inte inför kvällens dans. Mer om kvällens dans till Gideons finns att läsa i ett annat inlägg här i bloggen.

Dagen efter vaknade vi på hotellet och efter en stadig frukost kryssade vi långsamt ut ur staden. Vi fick ganska snabbt försöka återvända för att hämta ett par glasögon som pappa glömt på hotellet. Men till slut med hittade glasögon lyckades vi ta oss ut ur citykärnan.
Nu skulle vi åka tillbaka samma väg som vi kom in i Västerås. Nåja inte exakt samma utan i bestämde oss för att köra i det motsatta körfältet. Blev tryggare så.

Skämt i sido så hittade vi enkelt fram till vårt första mål för dagen som var Vallby Friluftsmuseum. Vi hade varit här för flera år sedan. Men då var vi bara på genomresa och stannade för en fika. Vi hade då inte tid eller avsikt att utforska området mera. Men det skulle vi göra nu. Vallby Friluftsmuseum grundades 1921 och drivs idag av Västerås stad.

Entrén till Vallby friluftsområde
Entrén till Vallby friluftsområde
Lanthandeln
Lanthandeln
Vallby friluftsområde
Vallby friluftsområde
Vallby friluftsområde
Vallby friluftsområde
Wärldshuset Vallby friluftsområde
Wärldshuset Vallby friluftsområde
Affär
Affär
Ängar
Ängar
Prästkragar
Prästkragar
Råsbo by skola
Råsbo by skola

Museets uppdrag är att skildra västmanländsk kulturhistoria. Man verkar för att låta hus, djur och odlingar bilda en trovärdig helhet. Museet återskapar och visar de miljöer som människor i Västmanland levde och verkade i en gång. Här arbetar människor med olika kompetenser tillsammans för att skapa en bra helhet. Här kikade vi in i flera trevliga bodar, hus och andra byggnader. Bland annat såg vi en gammal byskola, lanthandel, bondgård, prästgård, missionshus och trädgårdar.

Sten Vedmar bland tryckpressar och maskiner
Sten Vedmar bland tryckpressar och maskiner

vastmanland1437

vastmanland1438

vastmanland1439

Något som fascinerade mig var ett tryckeri som man byggt upp i Tenngjutaregården på friluftsområdet. Här fick vi träffa boktryckare Sten Vedmar som tog oss med på en upptäcktsfärd bland alfabetets bokstäver i friluftsmuseets gamla tryckeri. Han visade oss på olika bokstavstyper, gamla tryckerimaskiner som behövdes då man tryckte tidningar och böcker förr i tiden. Då man själv håller med reklam, tryck och sånt var detta riktigt intressant. Här kunde man ha stannat länge och bara lyssnat på allt intressant som Sten hade att berätta.

Tillberga Folkets Park
Tillberga Folkets Park
Tillberga Folkets Park - Teatern
Tillberga Folkets Park – Teatern
Tillberga Folkets Park - Teatern
Tillberga Folkets Park – Teatern
Tillberga Folkets Park - Teatern
Tillberga Folkets Park – Teatern

Jag passade även på att besöka en folkpark som finns på området. Folkpark med friluftsteater kommer ursprungligen från Tillberga som ligger norr om Västerås.. 22 juni 1926 invigdes Tillberga Folkets Park. Centraloperettens avdelning 1 framförde sång- och folklustspelet Värmlänningarna på scenen. Mellan akterna var det servering och dans. Första sommaren besökte 1000 personer de offentliga arrangemangen i parken. Nu finns sedan 1971 finns entrén och teatern bevarad här och det är en fröjd för ögat och mitt brinnande folkparkshjärta.

Dagens lunch intog vi vid Erikslunds Shoppingcenter där vi käkade god pizza. Det blev även lite shopping. Affären Kennedies fanns ju här. Och den kan man ju inte missa. Blev några HUMöR inköp där. Första gången som jag besökte detta shoppingcenter. Återkommer gärna framöver.

Erikslunds Shoppingcenter
Erikslunds Shoppingcenter

Vi rullar vidare och tar sikte på metropolen Surahammar där vi skulle kika på ett MC Museum som jag läste om i VLT. Ibland kan det löna sig att finnas med bland evenemangstipsen.

Vi kikade på kartan och såg att Sura skulle ligga ovanför Hallstahammar. Men vägen dit gick inte direkt spikrakt. Att hitta ut från Hallsta var inte det lättaste. Och det var jag lite glad för eftersom jag hittade Folkets Hus och Park Hallstaparken som jag fick dokumentera. Tack för detta älskade pappa. Men när vi efter en ytterligare sightseeing i Hallstahammar förstod vi snabbt ur staden var uppbyggd och vi kunde lätt kryssa ut ur den mot Sura.

Hallstaparken
Hallstaparken

Väl framme vad det ganska lätt att hitta till museet. Det drivs av MCHK-Mälardalen. Museibyggnaden ligger på Bruksgatan på industrisidan av järnvägen. Detta var från början ett matställe som tillhörde Surahammars Bruk. MC-museet Gyllene Hjulet i Surahammar är ett mycket sevärt museum med mycket roligt att se. Alltsammans drivs av föreningen och dess medlemmar. Principen är att man får ställa sina gamla hojar här och ta hem dem när man vill. Tas en hoj därifrån så ställs en annan hoj in. Klubben har fått privilegiet att ge plats åt de 2 bilar som disponeras av Surahammars kommun. En replika av Sveriges första förbränningmotordrivna bil som byggdes här i Surahammar 1897 och en VABIS av 1903 års modell.

Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet
Mc-museet Gyllene Hjulet

Efter detta besök så bestämde vi oss för att i sakta mak rulla hemåt Värmland igen. Men vi han med ett litet stop till innan vi for hem. Det blev nämligen ett besök i det lilla samhället Kolbäck i sydöstra Västmanland. Här bor cirka 2000 invånare. Orten tillhör Hallstahammars kommun. Vad kan man göra i Kolbäck då? Jo är man pensionär kan man på onsdagarna dansa i folkparken som finns här. En riktigt trevlig som trots allt verkade vara i fin form. Här dansas det som sagt varje onsdag. Det är 22:a året som PRO har sommardanser och fler och fler har upptäckt att det här är ett ställe som man gärna återkommer till. Man har några danskvällar kvar i år. 6 Aug Jonnys, 13 Aug Leif Hermanssons, 20 Aug BarraBazz, 27 Aug Samsonz och 3 Sep Lars Erikssons. Kan rekommendera ett besök i parken för er som inte varit där.

Kolbäcks Folkets Park
Kolbäcks Folkets Park

När jag plåtat klart i parken kände vi att det var dags att bege oss hem till Värmland vilket vi gjorde.

Dansband på stan lockar storpublik i Mariestad

8 aug
Uppträder under dansband på stan
Uppträder under dansband på stan

Under Stora Folkparksdansen som hålls i Mariestad 16-17 augusti kommer man som vanligt att ha sitt evenemang ”Dansband på stan”.

Banden som kommer underhålla på torget blir några av banden som kommer lira på kvällen på Karlsholme Folkets Park. Donnez, Casanovas och Blender är några av banden som underhåller på torget. Som tradition har man alltid valt att ha med ett nytt band som är på väg uppåt, och i år är det MejDej som kommer visa upp sig.

Som grädde på moset har man i år fått en riktig dansbandsstofil att komma till Mariestad. Det är ingen mindre än Ove Pilebo som många säkert känner igen som sångare i Streaplers och egna bandet Ove Pilebos. Förmodligen tillkommer ytterligare ett band att medverka. Vilka det blir avslöjas inte riktigt än.

Fernandoz och Matz Bladhs i Upperud

7 aug
Fernandoz och Matz Bladhs
Fernandoz och Matz Bladhs

Nu till helgen blir det en dansweekend på vackra Upperudslogen i Värmland. Det är första gången som man testar detta. På fredagen den 8/8 spelar värmlands stoltheter Fernandoz upp till dans. På lördagen är det Hallänningarna i matz Bladhs som står för musiken. Båda kvällarna dansas det 21.00 – 01.00 På söndagen den 10/8 är det dessutom PRO-Dans till Robins orkester från Trollhättan. Dansar gör man mellan 18.00 – 22.00
Så varmt välkommna till toppenkvällar på denna fina loge.

Toppen och botten

7 aug
Toppen och botten
Toppen och botten

Dags för en ny toppen och botten lista. Och som vanligt spelar placeringarna egentligen ingen ordning.

Toppen
1. Stora Folkparksdansen i Mariestad. Snart är det dags
2. Regnet som kom här om dagen. Underbart. Det behövdes för att rensa ur lite
3. Att jag börjat jobba igen. Härligt att komma in i rutinerna igen
4. Mina små shoppingfynd i sommar i form av kläder och skivor. Är glad över att dom inte blev så stora men otroligt med nöjd ändå.
5. Att jag på lördag skall på stor samlarmässa i Ransäter.

Botten
1. Värmen just nu Visst är det skönt med värme. Men jag mår inte bra av den. Lite mer regn vore på sin plats
2. Hundägarna som skiter (!) i att plocka upp hudbajset efter sig. Ha ha! Skiter i hudbajset. Hur svårt kan det vara?
3. Stadsbussarna i Kristinehamn. Stackars chaufförer som tvingas köra dessa glödheta bussar. Nya bussar tack!
4. Hemsidor som inte är uppdaterade. Glad i hågen tänkte jag fara på dans när jag såg att programmet på sidan var från 2013
5. Elden som härjar i Västmanland. Allt är så himla tragiskt. Tänker på och skänker en tanke till alla inblandade

Trivsam allsång på Kungsudden

6 aug
Allsång på Kungsudden i Kungsör
Allsång på Kungsudden i Kungsör

I söndags var jag i metropolen Kungsör på en jättetrevlig allsång med Mona G, Johan och Gunilla Sigvardsson samt Poe Stålknapp som gästartister. Det blev en riktigt trevlig allsång eller picknickunderhållning som en av allsångsledarna Toew Widerberg sa. Tillsammans med sin fru Charltota Widerberg leder dom allsången på Kungsudden på söndagar. Detta var säsongens sista. Och jag hoppas dom återkommer nästa år igen.
Ett utförligare reportage kommer längre fram på bloggen.

Höstens Pro-danser i Värmland 2014

3 aug
Folkets Hus. Ovan t.v: Edsvalla. ovan t.h: Jässefors Nedan t.v: Lesjöfors Nedan t.h Grums
Folkets Hus. Ovan t.v: Edsvalla. ovan t.h: Jässefors Nedan t.v: Lesjöfors Nedan t.h Grums

GRUVAN GRUMS PRO-DANS 18.00 – 21.30
2014-09-10 Hiltons
2014-09-24 Nordbergs
2014-10-07 Holens
2014-10-22 Samzons
2014-11-05 Jonnys
2014-11-19 Tång & Company
2014-12-03 Svantes

KOLSNÄS FOLKETS PARK PRO-DANS 19.00 – 23.00
2014-09-19 Svantes
2014-11-14 Camell

JÖSSEFORS FOLKETS HUS PRO-DANS 19.00 – 23.00
2014-08-29 Matz-Lennartz
2014-09-05 Nils-Birgrs
2014-09-19 Musikanterna
2014-10-10 Hobbygänget
2014-11-07 Nils-Birgers
2014-12-05 Svantes

ÅMOTSFORS FOLKETS HUS PRO-DANS 19.00 – 23.00
2014-10-17 Svantes
2014-11-28 Kenneths

KÖLA LUNDSBERG PRO-DANS 19.00 – 23.00
2014-10-24 Hasse Peters
2014-11-21 Tång & Company

Dansband som spelar på PRO-Dans i Värmland
Dansband som spelar på PRO-Dans i Värmland

EDSVALLA FOLKETS HUS PRO-DANS 18.00-21.30
2014-09-03 Tång & Company
2014-09-17 Nils-Birgers
2014-10-01 Stickan & Classe
2014-10-15 Kenneths
2014-10-29 Sven-Gunnars
2014-11-12 Skarvarna
2014-11-26 Cedrix
2014-12-10 Tång & Company

KULTURHUSET DEJE PRO-DANS 17.00 – 20.30
2014-09-04 Dans
2014-09-11 Dans
2014-09-18 Cedrix
2014-09-25 Dans
2014-10-02 Dans
2014-10-09 Dans
2014-10-16 Dans
2014-10-23 Dans
2014-10-30 Rios
2014-11-06 Dans
2014-11-13 Dans
2014-11-20 Dans
2014-11-27 Dans
2014-12-04 Dans
2014-12-12 Svantes

SKOGA BYGDEGÅRD PRO-DANS 19.00 – 23.00
2014-08-29 ång o Co
2014-09-12 Tommy Danielsson
2014-09-26 Kennings
2014-10-24 Svantes
2014-11-21 Dans

HOTELL MONICA HAGFORS PRO-DANS 18.00 – 23.00
2014-09-20 Dans
2014-11-29 Dans

KRISTINEFORS FOLKETS HUS PRO-DANS 19.00 – 23.00
2014-11-08 Bells Orkester

LESJÖFORS FOLKETS HUS PRO-DANS 18.00 – 22.00
2014-10-31 Samzons

Detta med facebookvänner

2 aug
Mackan på facebook
Mackan på facebook

Jag har funderat lite igen. Undrar om man blivit gammal när man sitter och grubblar och funderar över saker och ting. Kan man få gråa hår? I så fall ska jag omdelebart upphöra med denna verksamhet.

Nå väl så fick jag en vänförfrågan på facebook. Det var en äldre dam som ville lägga till mig som vän. Jag visste inte riktigt vem hon var. Men jag acceptera förfrågan ändå då jag såg att vii hade över 200 gemensamma vänner. Och eftersom hon skickat en vänförfrågan till mig så måste hon väl ändå känna mig? Eller är det inte så? Att man bara skickar vänförfrågningar till dom man känner? Jag frågade henne lite hur hon kände mig och det fick jag egentligen inget bra svar mer än att vi gillade samma typ av dansband och att hon tyckte jag såg trevlig ut på bilden.

Jag har 1035 vänner på facebook och det är inte vettigt egentligen. Man skulle lätt kunna halvera den siffran tror jag. För det är många som jag inte alls vet vilka dom är. Jag har accepterat dem för att vi haft gemensamma vänner och dels för att inte verka högfärdig. En del av dem skriver jag aldrig med. Dom bara finns där på listan.

Men det kanske är dags att rensa listan och bara ha folk man verkligen känner. Men å andra sidan är ju dom andra ”vännerna” inte i vägen på något sätt. Jag har sett en del som skryter över hur många facebookvänner dom har. Då kan man ju undra om dom som har över 2000 vänner uppriktigt kan tala om att dom verkligen känner dem alla. Jag är tveksam.

Tillsvidare får mina 1035 vänner finnas kvar på listan. Kanske att jag en regning höstkväll gör något åt listan.

Temix orkester från Kristinehamn

2 aug
Temix spelade på Kristinehamns Hembygdsgård
Temix spelade på Kristinehamns Hembygdsgård. Foto/Copyright: Markus Redman

Jag vill ”bara” dela med mig av ett foto på Temix orkester från Kristinehamn. Jag har länge sökt ett foto på denna duo men inte funnit något. Så när man inte hittar det man söker får man ta saken i egna händer. Jag åkte sonika själv och fotografera dem. Bilden ovan är från Kristinehamns Hembygdsgård i torsdags där bandet spelade upp till dans.

Ett längre reportage kommer framöver här på bloggen.
Och jo jag vet. Dom har ingen logga så jag gjorde en.
Och ja, jag vet att den liknar Tonix logga, men detta är ju lite mest på skoj jag gjorde den.

Låt dansen leva – Bjud upp vem du vill

2 aug
Utsikt över dansgolvet
Utsikt över dansgolvet. Tyvärr hade jag ingen bra bild all illustrera inlägget med

En liten sak som jag funderat på tidigare men aldrig tagit i upp bloggen är detta med vem man bjuder upp på dans. Allt som oftast är det ju så att herrarna bjuder upp damerna och tvärs om. Och det är absolut inget konstigt med det.

Att tjejer dansar med varandra är ju inte heller något som man höjer på ögonbrynen över. Jag såg det senast i går då jag var på dans där det var kraftigt överskott på damer. Men när vi kommer till två killar/herrar så bjuder upp varandra så börjar det knorras i leden. Varför då undrar jag?

Lika väl som att två tjejer kan dansa kan väl två killar dansa med varandra. Jag har varit på dans och sett både tjejer och killar som dansar med varandra där det varit överskott av det ena könet. Låt alla få dansa med vem dom vill utan att ni river upp hela världen. På dansbanan skall det inte ha någon betydelse med vem den man dansar med går i säng med hemma eller har som livspartner. Sen har det ju absolut inget med sexuell läggning för att två tjejer eller killar bjuder upp varandra. Där är väl ändå dansen det viktigaste.

Med dessa rader vill jag sprida lite kärlek till alla dansare där ute på dansbanorna. All heder till alla som tar klivet över den så kallade normen. Njut av alla fina sommardanser som finns kvar. För snart kommer tyvärr mörkare kvällar.

Värmlands finaste festplats?

2 aug
Älgsjövallen i Bjurberget
Älgsjövallen i Bjurberget

Frågan är om inte Älgsjövallen i Bjurberget i hård konkurrens med Upperudslogen i Molkom får betecknas som Värmlands finaste festplats?

Älgsjövallen har postadress Bograngen. Bograngen är ett litet samhälle i Torsby kommun i norra Värmland och kyrkbyn i Södra Finnskoga socken. Bograngen ligger cirka 7,5 mil norr om Torsby. I byn finns lanthandel och bensinstation. Södra Finnskoga kyrka ligger omedelbart väster om Bograngen. Själva Bjurberget där festplatsen finns ligger ungefär 2 mil söder om Bograngen.

Denna festplats har stora anor. Det hela började sommaren 1957. IF Kamraterna Bograngen körde sina festarrangemang i den hårt nedslitna parken i Bjurberget. Plötsligt kläckte någon idén om att dra igång något större.

Blandade artister som uppträtt på Älgsjövallen
Blandade artister som uppträtt på Älgsjövallen

Det är lite smått kittlande att danspubliken hittar ut till denna pärla som egentligen ligger mitt ute i ingenstans. Publikrekordet är från 1995 då 4500 personer kom för att se Sven-Ingvars spela här för andra gången.

På listan över artister som uppträtt kan finns Snoddas, Gyllene Tider, Herreys, Kicki Danielsson, Hepstars och Jerry Williams, Carola, Lill-Babs, Owe Thörnqvis, Galenskaparna och Aftershave.
Bland kända dansband som besökt platsen kan Streaplers, Lasse Stefanz, Elisas, Ingemars, Contrazt, Fernandoz, Hûlphers, Simons, Thor Görans, Torgny Melins, Hedez, Mona Gs och Helene & Gänget nämnas.

Älgsjövallen Bjurberget
Älgsjövallen Bjurberget

Enda egentliga tråkiga minnet när det gäller artist är när norske Alexander Rybak, som 2009 vann Eurovisionsschlagerfestivalen, ställde in spelningen. Han visste nog inte vad han gick miste om.

Arrangör för Älgsjövallen är Stig Arnesson. Han är verkligen Mr Älgsjövallen som arrangerat dans så länge man kan minnas. Han fyllde i mitten av juni aktningsvärda 80 år. Han har dock inga tankar på att sluta som arrangör. Själva Älgsjövallen firade 50-årsjubileum sommaren 2008 med bland andra Rock-Ragge och Rock-Olga på scenen.

På de 56 åren som man arrangerat dansfester har det inte varit tal på att ställa in någon fest. Tillsammans har man med bygdens eldsjälar sett till att eventuella problem manövrerats. Bland annat så kom det tolv centimeter nysnö dagen före premiären den 13 juni 1981
Det var fullt vinterlandskap men att det inte skulle bli fest fanns inte på kartan. 1987 skulle man ha premiär av den nya dansband. Men arbetet var försenat. Dagen innan festen skulle hållas det fanns knappt en bräda på plats. Olyckskorparna sa ”här kan ni inte ha fest” men det ordnade sig. Sjutton man hamrade på fredag kväll och på lördagen hade man dansfest.

Älgsjövallen Bjurberget
Älgsjövallen Bjurberget

Denna danssäsong är i full fart och man har hunnit avverkat flera danskvällar. På midsommardagen lirade Framed med scenuppträdande av Eva Eastwood. 28 juni var Elisas på plats. Den 8 augusti kommer Donnez på besök. Årets danssäsong avslutas traditionsenligt med Eldfesten. Då blir det stort fyrverkeri och dans till Streaplers.

Streaplers på Täfteå Loge

1 aug

Streaplers besökte i juli logen i Täfteå. Som så många gånger var Kurt ”på dans med Kurt” Sundin på plats med sin kamera för att filma och intervjua bandet. Se reportaget nedan.