Ny singel med Alvenfors

29 aug


Alvenfors orkester från Gullspång har släppt en ny singel, ”Om jag vet vad kärlek är”.
För musik och text svarar Mats Larsson och Åsa Karlström
Producent är Anders Wigelius som tidigar epslat ihop med Jocke Ekelund i Kindbergs.

Lasse Stefanz med ny singel

28 aug

Lasse Stefanz har släppt en helt ny singel, ”Utan att förstå”. Musik och text är som vanligt deras hovleverantörer av msuik Kent Fingal och Haidi Krohn

Peter Larsson medverkar i Fångarna på fortet

27 aug

I morgon den 28 augusti medverkar Peter Larsson i ”Fångarna på fortet”.
Peter är välkänd och mycket populär sångare i Larz Kristerz.
Programmet sänds på TV4 kl 20.00

Lindén och Röös underhöll i Granbergsdal

23 aug

Granbergsdals Hytta var aktiv 1642-1925. Ett fint utflyktsmål 1 mil norr om Karlskoga. Här kan du vandra i Naturparken, strosa omkring på sinnerstenhögarna eller sitta under lummiga lönnar och dricka eftermiddagskaffe.
Man kan också på egen hand gå runt i hyttan och bilda sig en uppfattning om hur tackjärnstillverkningen gick till. Kaffestugan erbjuder gofika under hela sommaren. Hyttboa är sprängfylld med hantverk och annat fint för besökare att upptäcka. Loppisen är påfylld och de har konstnärer som fyller deras utställning med vackra konstverk av olika slag. I den vackra trädgården har de under sommaren uppträdanden av olika artister som underhåller.

Denna söndagen var det duon Lindén & Röös från Kristinehamn som underhöll. Duon består av Leif Lindén och Bo-Göran Röös. Båda har under flera år spelat i diverse dansband. Bland andra; Leif Lindéns, Ji Coos, och Dalmasarna. De spelar på allt från danskvällar till lättsam underhållningsmusik. Denna eftermiddag bjöd de på en blandad repertoar av dansband, visor och svensktopp. Det blev en mycket trivsam eftermiddag med facit i hand.

En vacker kväll i Karlstad

22 aug

Här bjuder jag er på en fotoorgie i bilder från centrala Karlstad. Dessa bilder tog vi efter att vi varit och kikat på när IFK Ölme spelat fotboll i det Skåre.
Det blev lite mat på Restaurang Vedungen innan vi for in och parkerade bilen vid gamla badhuset i Karlstad. Sedan blev det besök på Gamla Kyrkogården där vi bland annat fann Sven Erik Magnussons grav.

Vi gick sedan förbi Karlstad Congress Culture Centre, Lars Lerins Sandgrund, Värmlands musséum och dess fina park. Sedan blev det en glass i solnedgången ett stenkast från Residenset i Karlstad. Tror parken heter Residentsparken rent av.

Sedan promenerade vi via kvarteret Almen och Ävenlgatan bort till centralstationen. Där promenerade vi genom en gångtunnel till stadsdelen Viken och sedan bort mot Stadsträdgården. Stadsträdgården kallas för ”stadens park” i Gustaf Frödings dikt om skalden Wennerbom. Här växer gamla träd av framförallt ek, poppel, alm, lind, lönn och bok, samt mängder med buskar och blommor som alla är märkta med namnskyltar.

Från stadsparken promenerade vi till Löfbergsskrapan och Inre hamn. Sedan blev en promenad tillbaka till bilen för vidare hemfärd. Det kändes lite i benen efter allt promenerande. Men vad det var skönt eftersom vädret verkligen var på vår sida.

En dagstur till Nils Ferlins Filipstad

21 aug

Vi i min familj hade länge pratat på att göra en dagstur upp till Filipstad och bland annat besöka museet Kvarnen. Sagt och gjort så bestämde vi en dag då vi skulle åka iväg. Tidigare när vi besökt Filipstad har vi inte riktigt haft tiden då det oftast varit en massa trevliga evenemang så som nationaldagsfirande, Filibjurvecka eller Oxhälja.

Men innan vi skulle besöka Filipstad gjorde vi en liten avstickare till Nykroppa som ligger innan Filipstad. Där skulle vi hälsa på goda vänner och ta en fika. Det var riktigt mysigt där vi satt ute i deras fina trädgård. Kul att se allt det fina de har i trädgården. Vi haer lärt känna dem genom IFK Ölme där de är flitiga besökare på matcherna.

När vi fikat klart tackade vi för oss och åkte vidare. Filipstad nästa. Nästa Filipstad. Vi började med ett loppisbesök. Det skulle snart stänga för lunch så vi gick vidare. Vid torget sitter Nils Ferlin och blickar ut över Skillerälven som flyter genom Filipstad. Denne poet som gjort Filipstad så vida känt runt om i Sverige ja hela världen till och med lovar jag påstå.

När vi började känna oss hungriga blev det ett besök på Restaurang Köket vid busstationen. Det blev lite fisk som var en av dagens rätter. Sedan gick till ett annat loppis som Röda Korset stod bakom. Fann bpgra dansbandskassetter. Efter detta började gå mot museet Kvarnen. Ett museum jag aldrig besökt fastän jag varit så många gånger i Filipstad.

På kvarnes hemsida kan man läsa följande ”Sedan invigningen år 2005 har tiotusentals besökare kunnat glädja sig åt Ferlinmuseet i Filipstad och att skalden verkligen nått in i folkets hjärtan är inte att ta miste på.
Museet invigdes år 2005 och här kan vi följa skalden från uppväxttiden i Filipstad med revyer och skådespeleriarbete, under bohemåren i Stockholm och Klara där han kom att utvecklas till en av våra absolut populäraste diktare och till de sista åren i Roslagen. Ferlinmuseet har kommit till stånd genom idogt arbete av medlemmar ur Kulturföreningen Kulörta Lyktor samt Ferlingruppen i Filipstad, som till sin hjälp för utformningen har haft Filipstadsbördiga Sara Brolin, utbildad i museedesign, samt Bengt-Olof Löf, Filipstad.”

Mycket bilderm, materiella ting och intressant läsning. NIlos Ferlin var en otroligt duktig författare som skrivit och skapat flera fina verk. Kikade på konstutställningen som också den var väldigt fin.

Vi tackade för oss och gick ner mot stan igen och tog lite bilder. Det var trist att se alla dessa tomma affärslokaler som finns i Filipstad. Här kan man snacka om butiksdöd. Man undrar lite vad det skall bli av centrum. Men får vara optimistisk och hoppas att det reder sig. En glass på Ferlins glassbar blev det innan vi lämnade Ferlinstaden för denna gång.

En fika vid Hults sommarhem

20 aug

Fika igen med broder. Känns det igen? I dag var även mamma med. Färden gick till Hult sommarhem några mil söder om Kristinehamn. Det är en kristen sommargård med mycket gott att välja på vid Vänerns vackra strand.
Här finns förutom ett café en sandstrand och lekplats samt ställplats.

Cafét har öppet dagligen från midsommar till mitten av augusti. Här kan du både fika, äta glass, bad och bara koppla av.

Här finns det även sommarloppis och Equmeniakyrkans aktiviteter som gudstjänster, ungdomsverksamhet och konserter. Dock har jag lite dålig koll men tror det är sparsmakat med evenemang pga covid-19.
Men du kan läsa mer om det på deras facebooksida

Men det blev en mycket trevlig eftermiddag. Regnet hängde lite i luften och solen lyste med sin frånvaro. Till slut tyckte mor att det lite blåsigt och i samma stund kom regnet. Så vi bestämde oss för att åka hem och se lite på fotboll.

En fika vid Lunedet

19 aug

Här följer några bilder från en eftermiddag vid Lunedet. Lunedet ligger några mil från Karlskoga. Här hittar du en vackert belägen camping med 60 st elplatser, badplatser, lekplatser, vandringsleder, utsiktspunkt, stugor varav 1 stuga är fullutrustad vackert belägen vid vattnet. Här finns också ett anrikt café och en restaurang, kanotuthyrning, båtuthyrning, cyckeluthyrning, minigolf och sommarkyrka, sluss, djurhage, handelsbod, smedja, kvarn, motionsspår, bastu mm.

En fin eftermiddag vid Gustavsvik

18 aug

Denna dag blev det en fin tur till Gustafsviks-herrgårdspark några kilometer från där jag bor. Förutom att Kristinehamns ridklubb har sin verksamhet här låg också där en stor herrgård som tyvärr brann ner i slutet av sextiotalet. Kvar finns nu bara två flyglar. För ett antal år sedan var Ernst här och spelade in sitt program Sommar med Ernst. Då renoverade han en av flyglarna. Sedan har man från kommunens sida renoverat den andra.

Vid Gustafsviks herrgårdspark hittar du under sommaren Gustafsviks Trädgårdscafé i den västra flygeln och inredningsbutiken Tant Anna i den östra flygeln. En nyhet för i år är även att en bigård etableras i parken med både en visningsbikupa samt två vanliga bikupor som producerar honung.

Vädret var väldigt fint. Ett perfekt fotoväder med andra ord. Först slog vi oss ner för att fika. Det smakade mycket gott. Skönt att sitta ute i naturen och dricka kaffe och äta smörgås. Man kan välja at ha med sig eget fika eller köpa fika i det mysiga cafét som finns i en av flyglarna. Jag och broder bara satt där och njöt innan vi gick runt och tog en massa bilder.

Sedan gick vi vidare till den gamla kyrkogården som ligger där ute. Där blev det fler fina bilder. I en lummig och väldigt fin grönska. Det finns mycket intressant historia på denna kyrkogård med alla gamla gravstenar.

Storfors ställer in

17 aug

De populära söndagsdanerna i Storfors är inställda. Det återstår att se om någon tar över danserna när allt väl är igång som vanligt igen. Jag vill tacka arrangörerna Sven och Kerstin i Korpen Karlskoga för alla dessa trevliga år och alla fina orkestrar som ni tagit dit.

Ännu en kväll med Bror Olags i gästhamnen

17 aug

Det blev en till tur till gästhamnen i Kristinehamn där Bror Olgas spelade. Även denna kväll var uppskattad. Mycket applåder under kvällen. Denna kväll var det även gästartister med. En dam som sjöng väldigt fint men som jag inte riktigt lade på minnet vem hon var. Sen var trummisen Arne Perssons son Tobbe Persson framme och sjöng. Överraskande. Mycket trivsamt alltsammans. Låter bilderna få fortsatta tala om hur trevlig kväll det var. Det är så fantastiskt att man i dessa tider kan ha sådana här musikaliska stunder och det funkar hur bra som helst. Som vanligt satt vi utspridda med distans till varandra. Tack Bror, Arne, Gunnar och Mats

En räkmacka i Värmskog

16 aug

Bjuer er här på liten bilder från Värmskog och dess räkcafé som vi besökte för några veckor sedan. I västra Värmland ligger Värmskogs café vid Liljenäs hembygdsgård vid Värmelns strand mitt i Värmskog. Ett café som är vida känt. Hit kommer folk från när och fjärran. cirka 80.000 besöker caféet varje sommar. Under sommaren gör de räksmörgåsar som är har blivit enormt populära. Vi bestämde oss för att göra en tripp dit för att köpa en räksmörgås. Då jag inte är så förtjust i för mycket räkor blev det till att hugga in på en köttbullsmacka. Men innan vi for dit skulle vi stanna till i Karlstad för lite saker jag var tvungen att inhandla som inte fanns här i stan.

Det var lång kö att komma in. Men vi väntade lugnt och alla höll avstånd så det fungerade perfekt. Väl inne fick jag se vad fint där var. Jag beställde en stor macka med massor med köttbullar på. Nu skulle det bli riktigt gott. Vädret visade sig från sin bästa sida. I Värmskog hade de även öppnat en outlet som säljer kläder och presentartiklar. Så det blev att kika lite på det.

När vi så var klara tog jag lite bilder innan vi rullade vidare. Mot Värmlands Nysäter där vi tankade och även besökte Folkparken. Besöket i Folkparken finns det ett separat inlägg om. Sedan blev det en fin tur till Borgvik där vi stannade för att ta en fika. Kaffe och glass ute i det fria precis vid vattnet är ljuvligt. Tack brorsan, mor och far för en trevlig dag.

Bror Olgas underhöll i Kristinehamns gästhamn

15 aug

Denna fina onsdag var det underhållning i vår gästhamn i Kristinehamn. Vad härligt med livemusik i dessa tider. Bandet som spelade var Bror Olgas orkester. Ett resultat av förra vårens succé vid Klockargårdens handelsträdgård där man samlade en massa äldre band som återuppstod för en spelning.

Bror Olgas består av Bror Ingman som spelar bas och sjunger. Mats ”Olga” Olsson som trakterar klaviatur, dragspel och sång, Gunnar Wahlgren på gitarr och sist men inte minst Arne Persson – Trummor och sång. Idel gamla ”dansbandsrävar”.

De bjöd på en mycket varierad repertoar med både nya och äldre danspärlor. Man fick många minnen när man hörde vissa låtar som de framförde. Tog så¨klart lite bilder som ni kan se nedan. Det var en del som tittar hit för att höra lite musik. Vi satt utspridda och lyssnade. Och många satt vid sina husbilar och spisade god musik. Tack för en fin musikstund allesammans.

Ett besök i Hasslerudsparken i Nysäter

14 aug

I dag på min dasgtur passade jag att besöka en folkpark igen. Denna gång Hasslerudsparken om ligger i värmländska orten Nysäter. Nysäter, även Värmlands Nysäter, är en småort i Gillberga socken i Säffle kommun belägen längs Byälven i västra Värmland. Här finns Hasslerudsparken. 2011 gjordes det det ett försök att blåsa nytt liv i den anrika parken.
Det blev succé direkt. Då var det den populära dansorkestern Fernandoz lät musiken ljuda i parken. Många, många har nostalgiska minnen just från Hasslerudsparken. Parken hade under 90-talet reguljär verksamhet där. Därefter har det varit en del privata fester, men inget offentligt.

Tittar man i historieböckerna så var det redan 1922 som den första parken anlades. Då var det Nysätes IK:s fotbollssektion som stod för fiolerna. Man kunde då erbjuda Sveriges just då mest populära artister och dansband. En gång drog till exempel Flamingokvintetten, som då stod på höjdpunkten av sin karriär, hela 1 550 betalande. Då var entré 15 kr per person. Så ni förstår att det var några år sedan.
Gösta ”Snoddas” Nordgren var en annan stor publikmagnet i parken. Man hade även den rikskända orkestern Saints från Åmål, som drog 700 besökare. 2011 lockade de 1 900 betalande gäster till Hasslerudsparken

Här kommer lite blandade bilder från parken.

Faktakälla: Nya Wermlandstidningen

Ett besök i Borensbersparken

13 aug

När vi var ute på vår tur i Östergötland och Borensberg passeradev i ju denna folkpark som jag passade på att dokumentera. Precis som många parker fick man ställa in årets danssäong.
Banden som skulle ha spelar här är PHs, Wahlströms, Sannex, Xplays, Casanovas och Wahlströms. Borensbergsparken är en ekonomisk förening byggd på ideella insatser. Nuvarande styrelse som varit aktiv i över 20 år har tagit upp traditionerna från framför allt 60- och 70-talet att anordna onsdagsdanser under sommaren. Parken har drygt 300 andelsägare och välkomnar fler. Man får hoppas de kommer tillbaka med sina danser 2021.
Delger er lite bilder från denna park.

Callinaz ger exlusiv konsert

12 aug

Äntligen kan Callinaz presentera en livekonsert i Coronasäker miljö!
Lördagen den 29/8 kommer de Callinaz att spela livemusik för 45 sittande, exklusiva, gäster. Medtag brassestol eller slå er ner i någon av de stolar som finns utplacerade på den grusade planen framför scenen.
45 stycken biljetter finns til pris av 450:-/st Först till kvarn gäller.

I biljettpriset ingår en exklusiv spelning men även en lokalproducerad sallad, bröd och dryck som är sponsrad av familjen Wardin och serveras i pausen.
Detta är ett evenemang som följer Folkhälsomyndigheternas regler. Distans hålles och är ni minsta krassliga så stannar man hemma! Även om man bokat plats.
Läs mwr här: https://www.facebook.com/events/4195034230570185/

En dagstur till Östergötland

12 aug

Denna dag blev det en tur till Östergötland där vi han med besök på Brunneby Musteri, Borensberg, Skänninge och Vadstena i nämnd ordning. Men vi stannade för lite medhavd fika innan Laxå innan vi for vidare. När vi närmade oss Motala fick GPS:sen i mobilen arbeta lite. Så var vi till slut framme vid Brunneby Musteri. Detta är ett litet familjeföretag som i mer än sjuttio år förädlat bär och frukt. De har genom åren ständigt ökat och blivit vad det idag är. Och efter en brand så invigdes det nya musteriet och gårdsbutiken 2004. Där de finns idag, har den en fin gårdsbutik men även restaurang samt en gammal kyrka att besöka. Det blev lite inköp av saft, must, bröd, ostar och sylt.

Tog lite bilder innan vi styrde vidare på vägen. Vi färdades genom en väldigt fin natur. Tanken slog mig vad vackert vårt land Sverige är. Vi rullade fram förbi fina ängar och åkrar. Sedan åkte vi in till Borensberg för att äta mat och samtidigt strosa runt och se oss om. Och Borensberg visade sig vara en väldigt fin tätort. Vi gick till gästgiveriet och åt lunch. Det var riktigt god mat som vi åt. Snitzel med potatis,sås och grönsaker. Full pott.

Efter maten gick vi runt i Borensberg och såg oss om. Blev besök på ett loppis med. När vi kände oss klara så rullade vi vidare mot Skänninge som är en tätort norr om Mjölby. Där har de varje år en riktigt stor marknad som jag faktiskt besökt en gång. Men på grund av coronan var det inställt i år. Men vi passade på att fika i Skänninge på ett jättemysigt café som vi fann. Sjölingårdens kaffestuga heter det. Passade även på att besöka en skivbutik i Skänninge det blev några skivor med hem.

Sedan så bestämde vi oss för att åka till Vadstena och promenera runt lite innan vi skulle rulla och åka hemåt. Vadstena levererade verkligen. Ett riktigt fint väder soligt och varmt. Köpte oss en glass med innan vi kände oss nöjda och började rulla hemåt mot Värmland. Det blev en väldigt fin dagstur.

En kulturell dagstur till Arvika

11 aug

Den 27 juni for jag och brorsan på en dagstur till Arvika. Målet biblioteket där min vän Liselotte Sivertsen Carlson hade sin utställning. Tanken var att från början åka tåg dit upp, Men då brorsan var lite väl tidsoptimist blev det bil i stället för tåget som jag såg fram emot. Men det funkade det med. På väg till Arvika blev det ett stopp i den lila orten Högboda. Första besökte i Arvika blev som sagt biblioteket och den fina konstutställningen. Jösses vad duktig hon är Liselotte. Hon är inte bara duktig på att nåla. Hon är även duktig på sax och sång. Hon är ju även dansbandsmusiker. Har varit med i band som Manfreds, Johnny Sandins, Roger Lööfs, och Perry band för att nämna några band.

Har man med sig brorsan så blir det så klart lite fika. Detta intogs så klart på Nordells, ett anrikt konditori beläget vid torget, mitt i centrala Arvika. Mycket goda bakverk och gott kaffe även om jag tog mig en läsk där. Men det sägs även vara tack vare det goda kaffet som Nordells är med i White Guide, den rikstäckande caféguiden. Det smakade underbart.

Lunchen intogs på Kolgrillen i Arvika. En restaurang jag besökt tidigare och som jag gillar. Det hela artade sig till en härlig varm dag i Arvika. Det blev lite shopping med. Nedan bjuder jag på lite bilder vi tog denna dagen.Håll till godo.

Tony Ljungström blir fast medlem i Jive

11 aug

Tony Ljungström som under en lång tid varit inhoppare som sångare i bandet Jive från Sundsvall blir nu fast medlem i bandet. Nästa spelning grabbarna blir den 30 augusti.
Då kommer de att bjuda upp till dans i en livestream från Bergeforsparken. JIVE är ett dansband från Sundsvall som bildades 2002 av Torbjörn Eriksson övriga nuvarande medlemmar är Janne ”kläppen Edlund, Benny Hedlund Magnus Ödmark och Tony Lungström.

Tillsammans på ett annat sätt – Sannex dag

10 aug

Idag den 10 augusti kl 19.00 var det ”Tillsammans – på ett annat sätt” del 3.

Idag var det Sannex som de andra banden tolkade. Mycket underbara versioner som alltid.

Melodierna:
Donnez – Längtan till Skåne
Callinaz – Stanna tiden
Perikles – Det flammar till
Casanovas – Ingen kan bli som du

Kjellez ökar på till kvartett

10 aug

Nu är det klart att Kjellez blir 4 man! Det blev en trummis! Vi är oerhört glada att få presentera vår fjärde medlem i bandet nämligen Håkan Larsson som kommer från bandet Skåningarna.
Det behövdes ingen större övertalningskampanj utan Håkan sa ja direkt när han fick frågan i lördags, säger Kjell Lundbom. Kjell blir nu helt enkelt frontfigur och huvudsångare i Kjellez med allt vad det innebär, och ska även spela lite gitarr och rythminstrument på sikt.
Jag har under en tid haft mina funderingar om musiken och framtiden så när jag fick frågan i lördags var det inget att tveka på för mig kände jag. Jag känner ju alla grabbarna i bandet och har ju spelat med både Antti och Peter, så det blir kanon detta, säger Håkan.
Man riktigt längtar efter att få träffa danspubliken igen, men först blir det ett hårt arbete med att repetera in en bra repertoar, fortsätter Håkan

Medlemmarna i bandet
Kjell Lundbom – Sång, Gitarr och Percussion
Tidigare: Glenn-Endys
Antti Johansson – Gitarr, Sax & Sång
Tidigare: Candela, Stenssons, Skåningarna & Lövgrens m.fl
Peter Malmqvist – Klaviatur, Dragspel & Sång
Tidigare: Franzens, Glenn-Endys, Curt Kenneths/Cavalkad o lite vick i Skåningarna på senare tid m.fl
Håkan Larsson – Trummor, Dragspel, Sång
Tidigare: Dannys, Sven-Håkans och nu senast Skåningarna m.fl

Som sagt, arbetet med bandet fortskrider i högt tempo och vi ska vara spelklara från den 1/1 2021 är det tänkt, säger Kjell
Innan dess är det tänkt att vi ska göra lite livestreams, för att ge publiken och arrangören lite försmak om vad som komma skall, fortsätter Kjell, Vi vill också passa på att tacka alla för det fantastiska mottagandet vi fått, och vi trodde väl aldrig att detta skulle få så stor uppmärksamhet hos både publik och arrangörer, säger en nöjd nybliven kapellmästare.

Håkan slutar i Skåningarna

10 aug

Håkan Larsson som var med sen starten när Skåningarna blev kvartett slutar i bandet. Så här skriver han själv om avhoppet:
Hej alla. Jag har efter många funderingar bestämt mig för att sluta med Skåningarna. Till Joel vill jag rikta ett stort tack som tog med mig från början och lät mig vara med på denna fantastiska resa. Utan dig och Skåningarna hade jag inte varit där jag är.

Nu väntar nya utmaningar med nystartade bandet Kjellez och jag ser fram emot en ny resa med både nya och gamla kollegor samt längtar efter att få träffa danspubliken igen.

Håll i, håll ut och så hoppas jag att vi ses snart.
Kram Håkan

Skoga Bygdegård ställer in

9 aug

Likt många andra dansställen kommer få göra meddelade Skoga Bygdegård att man ställer in höstens samtliga danser. Personligen tror jag dessvärre inte att det kommer bli några ”normala” danskvällar detta året. Trist men sant. Delger en bild från 2015 då Janders spelade upp till dans i denna fina bygdegård.