Semestertripp till Dalsland

14 aug

Jag har förmånen att samarbeta med flera härliga band och artister. En av dessa är Mona Gustafson som varit artist i över imponerade 50 år. Nu såg jag att hon skulle uppträda på Café Gula Huset i Brålanda tillsammans med Lasse Sigfridsson som ni alla känner igen från Lasse Stefanz. Så jag fick för mig att ta familjen med mig ner för att överraska Mona. Denna konsert kan ni läsa om i ett separat inlägg. Så vi tänkte passa på att göra Dalsland. Åka runt och se oss lite om i ett landskap som vi tidigare nosat lite på. Jag har varit här en del på fotboll då vårt fotbollslag IFK Ölme spelade på lite högre nivå än vad de gör nu. Då besöktes både Åmål, Bengtsfors och Mellerud. Men oftast blev det att man åkte hemifrån och direkt till arenan och sen hem igen.

Första stoppet på resan blev Åmål. Där tog vi lite förmiddagsfika och njöt i det vackra vädret i hamnen. Fläderblomssaft och hembakta kanelbullar smakade mycket bra. När vi kände oss färdiga med Åmål fortsatte vi får färd neråt. Då jag är intresserad av folkparker och festplatser blev det ett givet stop vid Lilla Bräcke Loge som vi såg skylten med. Lilla Bräcke Loge ligger i anslutning till Furusjöns Camping och inhyser ett sommarcafé, dansgolv och en scen. Här har mängder med olika band spelat upp till dans såsom Hilltons, Torgny Melins, Hobbies, Jörgens, Danslaget och Cliptons. Det blev ett kort stop i Köpmannebro. Här finns den första slussen i kanalleden Dalslands kanal som går från Vänern upp till Östervallskog i Värmland nära gränsen till Norge.

Bloms Mellerud blev nästa stopp på vår färd. Klockan hade dragit i väg lite så vi var lite hungriga. Vi såg att det fanns ett café som även serverade mat. Så vi valde en hamburgare som fanns på menyn. Blev lite smått besviken när vi blev serverade enbart en något torr hamburgare. Jag trodde att det skulle ingå strips eller något annat. Så det var en missräkning. Vi spenderade någon timme i varuhuset där jag passade på att fynda lite fina kläder till min bror som fyller år i slutet av juli. Passade även på att köpte lite bra att ha grejer till mig själv också.

Nästa stopp på färden blev metropolen Brålanda där vi skulle övernatta i några dagar. Vi hade tagit in på Brålanda Hotell och vandrarhem. Där hade vi hyrt en lägenhet som passade perfekt.
Byggnaden uppfördes ursprungligen som ett vårdhem. Nuvarande ägare övertog vandrarhemmet i oktober 2012 och ändrade namnet till Brålanda Vandrarhem & Konferens för att spegla en ny inriktning. Vi blev riktigt härligt mottagna av trevliga Nina som visade en enorm gästfrihet. Vi packade in våra grejer och vilade lite innan vi blev lite mer hungriga. Den torra hamburgaren från Mellerud var inte så mättande. Så vi gick ut på byn och hamnade på Restaurang och pizzeria Brålanda. Där högg vi in på en pastatallrik som smakade mycket gott.

Senare på kvällen tog jag mig en liten promenad runt i det lilla samhället Brålanda. Brålanda är en tätort i Vänersborgs kommun i Dalsland. Tätorten är belägen cirka 24 kilometer norr om Vänersborg. I Brålanda finns en stor spannmålssilo som utvisar att det är centralorten för landsbygden på Dalboslätten, slättområdet i södra Dalsland ned mot Vänern. Genom Brålanda går vägen E45. Här finns det som du ofta hittar i andra små samhällen i Dalsland. En mataffär, en restaurang/pizzeria. Men här finns även lite mer små trevliga affärsrörelser med. De har även så klart ett fotbollslag. Ett lag som jag till min förvåning såg spelade i så högt upp som div 3. Inte illa för en så liten ort. När jag var ute och tog lite kort på kvällen blev jag stoppad av två yngre grabbar på cykel. De frågade mig om jag letade efter någon eller något. Förklarade till deras stora förvåning att jag var turist. De var nog inte så vana vid det.

Dagen efter tog vi oss en tur in till Vänersborg. Staden är befolkningsmässigt nästan lika stor som Kristinehamn med sina 23 882 invånare. Vi strosade runt på stan och besökte även Skräckleparken som är en mycket fin park där man bara kan njuta av den fina naturen och utsikten över Vänern. Lunchen intogs på Restaurang Koppargrillen som verkade vara ett mycket populärt ställe. Maten smakade utsökt och servicen var på topp. Vi fick reda på att Diggiloo skulle vara i Vänersborg på kvällen så det kanske var en anledning till att det var så mycket folk som det var i omlopp. Jag passade även på att besöka Folkparken i staden som heter Dalaborgsparken. Tyvärr var den likt andra parker stängd så jag fick nöja mig med lite bilder utanför entrén. Men passade på att sätta upp lite affischer för Stora Folkparksdansen. En dansfestival som jag arbetar med.

Sedan på väg tillbaks till Brålanda tänkte vi inte ta den stora raka vägen tillbaka till Brålanda. Vi åkte tillbaka en liten snutt och svängde av innan Frändefors in på små fina dalsländska vägar. Åkte förbi små byar som Forsane, Hakerud, Rådanefors, Stigen, och Ödeborg. Stannade till i Ödeborg där jag plåtade Folkets hus. Jag fann även Folkparken i detta lilla charmiga samhälle. Känner ni igen Folkets Hus bland bilderna nedan så är det inte så konstigt. Filmen Bröllopsfotografen är delvis inspelad i Ödeborg där deras fina Folkets Hus syns i filmen. Vi kör genom många härliga små samhällen till Brålanda igen. Oerhört mysigt att åka genom dessa samhällen och se kanske en lanthandel som verkar vara byns samlingspunkt. På kvällen tog vi oss en lite promenad innan sängen kallade.

Så blev det lördag. Denna dag hade vi planerat en liten tur upp till Håverud. Håverud är en småort som tillhör i Melleruds kommun. Orten ligger vid Dalslands kanal och den kända akvedukten som finns här vid Håverud. Det var en exakt varm dag detta. På vägen till Håverud stannade vi till i samhället Dals Rostock. Orten kallas lokalt mest Rostock. Tillägget ”Dals” (syftande på Dalsland) har skapats för att undvika förväxling med Rostock i Tyskland. Vi åkte upp på Kroppefjäll och kikade lite först. Järnvägen Göteborg-Oslo (Norge/Vänerbanan) går genom samhället. Stationen anlades vid brunnen som var anledningen till att järnvägen drogs via Rostock, ursprungligen kallad Dalslandsbanan. Av den numera rivna järnvägsstationen finns en modell i halv skala byggd år 2000. Stannade till vid lanthandeln i byn för att köpa lite dricka. Affären som har den roliga namnet Byxfickans Livs Handlarn. Jag är lite svag för dessa små charmiga lanthandlare som finns kvar. Även om man bara bidrar med ett glass och drickaköp känns det bra att gynna dessa butiker.

Vi fortsätter sedan upp till Håverud där vi stannar till vid Akvedukten för lite fika och glass. Passade på att besöka Dalslands kanalmusseum som var riktigt intressant. På kanalmuseet berättas det om barn, kvinnor och män samt deras liv vid älvarna, sjöarna och Dalslands kanal. Från 1800-talets jordbruk till dagens pappersbruk. På museet har man byggt upp autentiska miljöer som visar livet under de olika epokerna. Riktigt intressant att se. Järnvägsbron tillhör Dal-Västra Värmlands Järnväg och byggdes klar 1925. Vägbron (Håverudsbron) är från 1987 och ersatte en äldre liknande bro från 1938. Bron fick utmärkelsen ”Vackra vägars pris 1992”, ett pris från Vägverket för den vackraste nybyggda eller ombyggda vägen. Då restaurangen här var ganska så fullbelagd for vi in till Mellerud för att äta lite mat. Efter maten for vi tillbaka på kringelvägar till Brålanda. Lite vila innan vi skulle göra oss klara för kvällens show med Mona G och Lasse Sigfridsson. mer om denna kväll kommer i separat inlägg.

På söndagen var det så dags att packa ihop sina grejer för att bege sig hemåt Värmland igen. Med facit i hand kunde vi se tillbaka på några riktigt trivsamma dagar i Dalsland. Hemvägen blev även den på småvägar. Vi stannade först till i samhället Bäckefors. Och åter igen hamnar man i filmens värld. Här spelade Josef Fares in filmen Kopps som handlar om hur det lokala poliskontoret i Högboträsk kan tvingas att läggas ner på grund av bristen på brott vilket får poliserna att ta saken i egna händer. En oerhört trevlig och underhållande film. Här fann jag även Granbacka festplats. Ser ut att vara en riktigt mysig festplats. Efter en googling visade sig att Streaplers skulle ha spelat där men att pandemin tydligen satte stopp för det hela. Om spelningen sedan blev av skall jag låta vara osagt. Vi fortsatte resan och stannade till i Billingsfors. Här blev det inköp av lite läsk. Vi fortsatte sedan på småvägar för att stanna till vid grillen i Skåpafors för att köpa lite glass. Sedan bar det på vägar via Svaneholm (Svanskog) hemåt.


Publicerad: 2022-08-14 00:26:12

Engdhals spred dansglädje på Upperudslogen

10 aug

Så var det då dags för ännu en danskväll på Upperudslogen i Molkom- Det blir lite långt mellan kvällarna men det beror helt enkelt å att de förra kvällen med Matz Bladhs hastigt blev inställd på grund av sjukdom i orkestern. Inget man kan göra åt. Bar att bita i det sura äpplet och acceptera att så var fallet. Styrelsen valde att ställa in dansen helt. Så då var det bara att ställa om och lägga krutet på denna danskväll i stället.

Engdahls är ett av Sveriges idag populäraste och bland de mest engagerade dansband. Det malmöbaserade bandet har gjort något av en raketkarriär då de på några år gått från att vara okända nykomlingar till att idag tillhöra ett av de mest bokade dansbanden. Engdahls har gett ut två fysiska album och ett stort antal singlar digitalt. Bandet består av Fredrik Engdahl: Gitarr och& Sång, Lars Göran ”Gas” Petersson: trummor och Sång, Staffan Ekström: bas, Saxofon och Sång samt sist men inte minst Ronny Palm: Klaviatur och Dragspel.

Vi drog i väg mot logen runt fem snåret efter att ha kikat på fotboll mellan Norrköping och Degerfors. Vädret visade sig från sin bästa sida. Lite sol och lagom varmt för logdans med andra ord. Hos Anette på Upperudslogen känner man sig alltid välkommen. Här bullras det upp med mat och gott fika för orkestrarna. Här får de fika när de anländer. Lite senare på kvällen blir det middag. I pausen bjuds det på otroligt goda smörgåsar. Så det finns ingen risk att man som musiker åker härifrån hungriga.

Så slog klockan 20.00 och Engdahls stampade in till aftonens första dans. Det märks tydligt att bandet är måna om sin publik. Redan efter första dansen frågar de om ljudet är behagligt. Det är inte många band som gör så. Stor tumme upp på den Engdahls. Många dansare var på plats från start och fler dök upp efter hand. Den ena goa dansmelodin avlöste den andra. Jag vågar påstå att de inte spelade en enda dålig låt på hela kvällen. Det var en väldigt härlig mix me3llan låtar med sång och instrumentala godingar framförda på både sax och gitarr.

det märktes att publiken gillade de som de hörde och dansade efter. Mycket applåder underkvällen och idel glada leenden från både dansgolvet och scenen. Precis som det skall vara en kväll då allt bara stämmer. Det är sådana här kvällar man aldrig önskar skall ta slut. Det är sådana här kvällar som man tar med sig och minns tillbaka på när höstrusket gör sig påmint.
Om du läst ända hit så förstår du nog hur fantastiskt trevlig kvällen med Engdahls blev. Vill tacka alla som bidrog till kvällen. Ingen nämnd ingen glömd. Vi ses igen den 27 augusti igen. Då är det säsongsfinal på logen med självaste Holidays på scenen.


Publicerad: 2022-08-10 13:14:34

Gideons besökte Degerforsparken

9 aug

Så har det åter igen varit dans i Degerforsparken. Denna kväll var det mina goda vänner i Gideons från Eskilstuna som svarade för musiken. Vädrets makter var på våran sida.
Detta blev en riktigt trevlig danskväll. Jag var faktiskt upp en el del på golvet och svängde runt. Det hör inte till vanligheterna. Men i bland händer det. Gideons skötte sig som alltid med den äran. Bjöd på en hel del underbara danslåtar. Då jag sett banden väldigt mycket har man ju lärt sig vilka låtar de brukar köra. Så man blev positivt överraskad över att de plockat in en hel del nya låtar på repan sådant uppskattas av oss i publiken.

Gideons från Eskilstuna är en mycket väletablerad orkester som har existerat enda sedan 1968. Så de är inne på sitt 54.e år som existerande band. Och det är inte många band som har lirat så länge. Bandet har sina rötter i popbandet Sebastians. Och sångaren och basisten P4ter Berg har varit med helt sen starten. Övriga medlemmar är Conny Eriksson som sjunger och även håller trakten bakom trummorna. På gitarr och klaviatur finner vi hans ”Osten” Östlund. Slutligen har vi Robert Hallblad som svarar för sång, gitarr och saxofon samt dragspel.

Hela kvällen genomsyrades av regn från himlen. Men den publik som kom lyste som solen. Vi och publiken hade ju tak över huvudet. Så trots regnet blev det en mycket trevlig kväll i Degerfors.
Så vill ni dansa till härlig mogen fin dansmusik kan jag rekommendera Gideons orkester och ett besök här i Degerforsparken. Tack till samtliga inblandade för en trevlig kväll.


Publicerad: 2022-08-09 00:31:34

Cedrix vikarierade i vackra Degerforsparken

9 aug

Onsdagsdans i Degerfors igen. Denna gång var det dans till Cedrix som fick hoppa in för orkestern Nattsudd som fått förhinder. Kent och Maria är det som i vanlig ordning utgör duon Cedrix. Mycket folk var det som samlats denna onsdag för att slå en sula på parketten i vackra Degerforsparken. Denna onsdag var vädret lite svalare än förra onsdagen.

Kent och Maria spelar synnerligen oerhört dansanta låtar. Den ena goa dansmelodin avlöser den andra. Dessutom blandar de upp det med en hel del blås också. Bandet startade som enmansband den 7 augusti 1997. Den 18 maj 2001 kom Maria med. I mitt tycke en oerhört duktig och kompetent sångerska som har en väldigt behaglig röst att lyssna på. Och det var flera med mig som tycker lika dant. Flera personer jag dansade med i parken lovordade Cedrix.

Detta var den 11:e danskvällen av 17. Så än finns det många chanser att komma till vackra Degerforsparken för en sväng om på onsdagarna. Dansen startar kl 18.00 och håller på fram till 21.30
Gott fika finns att köpa i cafét och även korv med bröd efter dansens slut. Precis som det skall vara i en äkta folkpark. Anita och gänget i Degerforsparken bjuder alltid på välspelande orkestrar och en otroligt härlig stämning. Det är nästa som om vi är en enda stor familj vi som dansar där på onsdagarna.

Till sist är det så dags för Cedrix att spela upp till aftonens sista dans. Jag passar på att köpa några skivor med Cedrix. Det är trevligt med band som fortfarande spelar in fysiska cd-skivor och har med sig ut till försäljning. Efter lite snack med orkestern över en korv med bröd var det så dags att ställa kosan hemåt. Tack samtliga inblandade för en riktig trevlig kväll.


Publicerad:

En danskväll med dragspel vid Norrgården

8 aug

Här kommer det lite bilder från en danskväll på Kristinehamns Hembygdsgård. Orkestern som bjöd på fin mus8ik var Kristinehamns Dragspelsklubb. En varm och härlig kväll blev det. Den stora fråga man dock kunde ställa sig var ”vart var allt dansfolk?” Det är så trist när hembygdsföreningen bjuder till och arrangerar fina danskvällar och så dyker publiken inte upp. Man kan ju undra vad som är fel? Vi som var där hade i alla fall en riktigt trevlig kväll med varierad dansmusik. En härlig danskväll med en härlig blandning av foxtrot, bugg och gammaldans. Gott fika i serveringen. Bra dansgolv.

Kristinehamns Dragspelsklubb är en förening som funnits sen tidigt 70-tal. I slutet av 60-talet började dragspelsfolket arbetet med att bilda dragspelsklubbar runt om i landet. Den 17:e oktober1970 återfanns i Nya Kristinehamns-Posten en liten notis där ortens dragspelare kallades till ABF:s lokaler på Väster långgatan den 20:e samma månad för ett dryfta möjligheten och om intresse fanns för bildandet av en dragspelsklubb. I början fanns det ingen direkt utsedd ledare. Det kom fler och fler som önskade bli medlemmar och torsdagen den 14 januari 1971 bildades styrelse. Första spelningen var den 5 februari samma år på restaurang Kavaljeren åt samlarklubben Asken för ett arvode på 200:- Sedan dess har det blivit massor av spelningar för föreningen.
De spelar upp till både dans underhållning och allsångskvällar.

Som avslutning vill jag tacka alla som kom och förgyllde denna kväll. Tack till dragspelsklubben och hembygdsföreningen för fina danskvällar på logen.


Publicerad: 2022-08-08 23:50:00

En danskväll i Nora Folkets Park

4 aug

Det finns nog inget mer svenskt än en danskväll i Folkets Park. Jag har ju en förkärlek till folkparker, logar och festplatser. Och just denna kväll skulle der vara dans i Folkets Park i Nora.
Nora är en tätort och centralort i Nora kommun i Västmanland (Örebro län) med 6 653 invånare i tätorten. Nora är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, vilket bidragit till att tätorten i dag har en ansenlig besöksnäring. Nora med byggnader huvudsakligen från 1700- och 1800-talen, ingår i nätverket Tre Trästäder jämte Eksjö och Hjo. Nora utgjorde tidigare Nora stad med stadsrättigheter från den 20 december 1643.

Jag har besökt denna fina stad ett flertalet gånger. Jag har en gång tidigare försökt mig på att besöka parken men hittade inte dit då. Efter lite forskande visade sig att jag varit så nära parken man kan komma nästan. Så nästkommande år blev det nytt försök. Då hällregnade det när jag stod och kort genom den låsta grinden. Några år senare var kag i Nora för att se mitt kära IFK Ölme spea match mot Nora BK på Norvalla. Så då blev det även då några kort från parken. Men även då kom det några regndroppar från himlen. Så denna gången var det första jag skulle få chans att dokumentera parken på riktigt. Fast egentligen skulle jag inte ha varit här. Meningen var att jag skulle ha varit på Upperudslogen med Matz Bladhs. Men då bandet blev sjuka och dansen helt ställdes in fick jag så chansen att istället åka till Nora på trivseldans.

Föreningen Folkets Hus i Nora u.p.a. bildades 1906. Redan samma år föreningen hade bildats började man en parkverksamhet i syfte att samla in medel till ett husbygge. Man hade lyckats hyra en privat tomt vid Kolmätartorp där en dansbana med tak byggdes. Området hade dock redan tidigare använts som festplats av bl.a. Nora Musikkår och Godtemplarna i Nora. Då parken låg en bit utanför staden ordnades med skjuts ut till parken. Några år senare, 1909, flyttades parken till en annan privat tomt närmare staden i Carl Larssons björkhage. Den nya parken invigdes söndagen den 16 maj med bl.a. storslaget fyrverkeri, amatörsällskapet Normandi och Gyttorps musikkår. Konkurrensen var dock hård från godtemplarnas närliggande festplats vid Björkhagen, varför föreningens kassa inte växte nämnvärt. Parken flyttade en tredje gång 1922, denna gång till ett område kallat Granåsen och som ägdes av Nora stad. Här byggdes en ny dansbana med tak och musikpaviljong, sommarteater utan tak (med 256 sittplatser) och kafé. Invigningsfesten hölls söndagen den 14 maj 1922. Men Nora Folkets Park skulle få flytta en fjärde gång. Denna gång p.g.a. att Kungl. Göta Trängregemente under 1940-talet förlade ett kompani i Nora. Nora Folkets Park flyttades nu, 1943/1944, till ett område söder om Norvalla idrottsplats. Nora Folkets Parks publikrekord sattes av Snoddas tisdagen den 1 juli 1952 med 2353 besökare.

Lördagsdanserna i Nora Folkets Park arrangeras av Nora PRO. På torsdagar arrangerar Norrabuggarna danser i parken. Denna kväll då jag besökte parken var det Eklöfs från Nyköping som svarade för dansmusiken. ”Han måste gå” och ”Green green grass of home” fick inleda kvällen. ”Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu” och ”Livet har varit gott mot mig” så var kvällen i gång. Foxtrot och bugg blandades med lite kultisdans. Mycket applåder mellan låtarna var ett gott tecken på att publiken gillar det som de dansade efter.

I pausen blev det goda mackor och korv för den som ville. Några valde att kalas på medhavt fika. Men vi tog del av de goda smörgåsarna i serveringen. En mysig byggnad. På väggarna fanns det en massa trevliga affischer som påminde om band som både i dåtid och nutid besökt parken. Salut, Matz Bladhs, Sven Ingvars, Kindbergs, Ludgo-Pelles, Callinaz och Kenneth and the Knutters är några av dem.

Så började klockan närma sig halv tio och det var dags för Eklöfs att spela aftonens sista dans. Tack grabbar för en trevlig afton i parken. Detta är en park jag gärna besöker igen nästa år. En härlig och mysig park.


Publicerad: 2022-08-04 22:32:28

Strike – En ren fullträff i Degerforsparken

3 aug

För att nyttja ens liten fras så blev det en fullträff i Degerforsparken med Strike från glada Hudik. Jag tror nog att detta var årets varmaste dag att ha dans på. Tror det var värmare 40 grader på scenen enligt grabbarna. Och att det var varmt märktes även på publiktillströmningen. Lite mindre folk än vanligt. Men de som var på plats kämpa och höll i gång från första till sista dans. De började med ”Bara va en man” och ”Bright lights and countrymusik” följt av ”Tänd ett ljus i fönstret” och ”Förlåt jag skriver”. Den sistnämnda låten har Peter Himelstrand skrivit till Flamingokvintetten. Det märks att Strike gillar denna orkester. Många fina låtar från denna eminenta orkester framför de med den äran under kvällen.

Att det var varmt gick inte att ta miste på. Det blev många vätskepauser under kvällen. Man väljer även att avstå från en del gammaldanslåtar på publikens begäran faktiskt. Annars är det fyra moderna en gammal som gäller här i Degerfors. Det beror så klart på värmen. Men de har så otroligt goa låtar på sin repa. Förutom Flamingo har de så klart en förkärlek till Sven-Erics som hade just Hudiksvall som utgångsort.

Strike är en orkester som jag upplevt live flera gånger tidigare. De spelar härlig dansmusik med många kända evergreens som gör att man njuter till fullo. En och annan egen låt har de även på repan. Det uppskattas. Detta trevliga gäng består av Lasse Lilja på trummor och sång, Christer trakterar Klaviatur, sång och sist men inte minst Lennart på Bas, trumpet och sång.

Tack till alla som kom och trotsade värmen och som kämpade distansen ut. Tack till Strike för underbar dansmusik.


Publicerad: 2022-08-03 21:48:01