Rättvist med guldstjärna till Zekes

31 okt

Zekes
Zekes

Äntligen har svenska folket fattat vad dansbandskampen är för något. Helt rätt. Det blev två rättvisa segrar i kvällens dansbandskamp.Att Zekes skulle knipa guldstjärnan var mer än vad man hoppats på. Men ack så kul för grabbarna. Dom har verkligen fattat att det är dansant dansmusik som gäller. Deras version av ”Aj aj aj” gjorde att man ville upp och dansa. Det lät överlag proffsigt och tajt om Zekes. Och detta stärktes enormt då dom foxade till ”Hope and glory”. Starkt jobbat grabbar.

Per Gunnarz som jag nu fick se ”live” i tv var som jag trodde. Något svajigt med bjöd på en en show. Men det finns mycket kvar att fila på innan dom är ett fullfjädrat dansband. Men det är modigt att ställa upp i dansbandskampen. Och att dom skulle ta sig vidare till andra låten var lite överraskande. Men grabbar. Sluta inte lira för att jag inte gillar er till 100%, utan fortsätt. Men mer speltid så kommer rutinen. Det kommer förhoppningsvis en tid på dansbandssverige är redo för Per Gunnarz. Men just nu så är det inte så.

Date hade verkligen tagit till sig av juryns förslag från förra veckan och gjorde en fräck version av ”Vart ska vi sova i natt”. Även andralåten Caramia framfördes läckert. Bra jobbat Date. Det märks att bandet slitit hårt för att få det att låta bra med tanke på att man i sommras och veckorna innan dansbandskampen gjorde diverse medlemsbyten.

Att Black Ingvars åkte ur rör mig inte i lilltån. Sorry grabbar. Detta är inte rätt forum för er.

Dansbandskampen program 2

31 okt

Ja nu sitter man här inför dansbandskampen och ska tycka lite igen. Sist gick det ju inte alls bra. Kanske för att jag då skrev vilka jag önskade skulle gå vidare. Men nu tänker jag skriva både vilka jag tror och vilka jag hoppas på. Jag hoppas givertvis på att bandet Zekes kommer göra bra ifrån sig. Jag har provlyssnat lite och det låter väldigt bra tycker jag. Så Zekes får mer än gärna hänga med. Date tror jag blir starka med tanke på deras stora publikstöd och fans som finns över hela landet. Så jag hoppas på Date och Zekes.

Men sen blir det väl lite som förra året. Samma band vidare så Date och Black Ingvars kommer väl gå vidare. dxate direkt till finalen och Black Ingvars till nästa veckas program. Men vi får väl se. Det kanske seker något under.

Per Gunnarz Foto: svt.se
Per Gunnarz Foto: svt.se

Några som absolut ska bli intressanta att följa är Per Gunnars som jag i ett tidgare inlägg sågade lite utifrån ett taskigt youtube klipp. Men nu har dom chansen att övertyga mig om hur bra dom ”egentligen” är. Så dom kommer jag hålla ett extra öga på. Bara namnet låter lite komiskt. Men det gör ju även Larz Kristerz och vi vet ju alla hur det gick för dom.

Låtarna i kvällens dansbandskamp

31 okt

I kvällens dansbandskamp tävlar Zekes, Per Gunnarz, 90´s Avenue, Date och Black Ingvars. Juyrygästen i dag är Måns Zelmerlöv. Banden kommer att framföra följande låtar.

Zekes
Zekes

Band 1: Zekes
Förstalåt: ”Aj, aj, aj” (Det bultar och det bankar)
Andralåt: ”Hope and Glory”

Band 2: Per Gunnarz
Förstalåt: ”Tusen och en natt”
Andralåt: ”Maniac”

Band 3: 90’s Avenue
Förstalåt: ”Sista andetaget””
Andralåt: ”Work of Art” (Da Vinci)

Band 4: Date
Förstalåt: ”Var ska vi sova i natt”
Andralåt: ”Cara Mia”

Band 5: Black Ingvars
Förstalåt: ”Kristina från Wilhelmina”
Andralåt: ”Brother Oh Brother”

Guldsladden

29 okt

Jag vill bara slå ett stort slag för Guldsladden. Danspublikens tora pris till duktiga dansbandsmusiker. Det är jättekul att höra att priset uppmärksammas så i media. Senst i raden var Uppsala Nya Tidning att skriva ett repotage.

San Marino & Linda med mogengodis

25 okt
San Marino & Linda "Här är min dröm"

SAN MARINO & LINDA – HÄR ÄR MIN DRÖM
Betyg: 4
Skivbolag: Eget bolag
Antal låtar: 14
Totallängd: 45:54
Resan startades 1986 då San Marino började sin karriär. Av originalmedlemmarna finns två kvar, nämligen Peter Berglund på Gitarr och Stefan Sandqvist på klavatur och dragspel. Övriga medlemmar är Kaj Holm gitarr, saxofon, bas, sång och Kenneth Marins Trummor och sång. Sist men inte minst Bandets solist Linda Backgren-Holm som kom med våren 1994. Tre år senare släpptes första albumet som följts av två singlar och två fullproduktioner varav ”Här är min dröm” är den senaste som för några veckor sedan landade på skivdiskarna i Sverige.

På nya plattan ”Här är min dröm” bjuder dom på pigg, klämkäck och glad dansmusik. Lika klämkäck som Helene & Gänget och Lotta Engberg.
San Marino spelar en blandning mellan typisk svensk dansmusik och lite finskt vemod. Även om det väger upp med det pigga och glada.

Det låter tryggt och proffsigt om San Marino och Linda sjunger med med värme och kärlek. Skivan öppnas halvtempolåten ”Det är bara jag” från 1976 av Lars E Carlsson och Hans Sidén och följs av ”Här är min dröm” av kritikerrosade Åsa Karlström och Mats Larsson. På skivan medverkar många av finlands mest kända låtskrivare inom genren. Thomas Enroth, Bö Söderholm och Charles Plogman för att nämna några. Dragspelssmyckade ”Vägen till dig” och ”Glöm inte bort” hör till skivans absolut topplåtar även om det finns flera. ”Jag öppnar dörren” och ”Du och jag” från Finlands musiktävling ”Melodirazzian” finns båda med på skivan där jag gillar det förstnämnda lite mera.

På det stora hela låter det mycket mycket bra om bandet. Och vill ni ha något nytt med pigg mogen dansmusik ska ni absolut satsa på San Marino & Linda. För detta är riktigt bra. Starkt jobbat!

Dansbandskampen del 1

24 okt

Ska man skratta eller gråta som en vän skrev nyss på facebook. Ja efter inledningen av dansbandskampen kan man ju ställa sig fråga. Vissa band skulle inte ha släppts in i lokalen. Efter att ha hört kvällens kvaitéer i dansbandskampen hade ju till och med jag kunnat samla ihop ett gäng och ansökt som Mackanz.

Att mitt förhandstips gick åt pipsvängen är av mindre betydelse. Jag ska kanske inte skriva vilka jag hoppas på utan vilka jag tror ska gå vidare. För hade jag skrivit ut det hade jag haft full pott. Men nu blev det som det blev.

Date var med förra året och gjord då ett platt intryck. Mycket på grund av teknikstrul. Jag har sett Date live några gånger och dom har inte fallit mig i smaken även om dom är duktiga musiker och så. Men det dom gjorde i kväll gjorde att jag höll på att ramla av stolen. Date fick sin mycket efterlängtade och välförtjänta revansch. Det lät otroligt tajt och proffsigt. Det är ju så man längtar efter ett nytt album med date.

Shame Shame Shame. Otroligt bra och slog i underläge. Gjorde mycket bra i från sig i Ledinklassikern. Motsvarade helt mina förväntningar. Dom har sin egen stil och kör sin grej och det ska dom ha stort plus för. Har inte så mycket mer att tillägga, mer än jag tycker det är trist att dom åkte ur.

Dagens storsta skämt var Von Hofstenz som i och för sig körde sin grej och hade sin stil. Även om det lät valpigt och det vobblade rejält och lät väldigt otajt. Man kunde ju ha kommit överens om att spela samtidigt eller i alla fall starta samtidigt. Dock svängde det gott om saxen. Men dom bjöd på lite show och dom är säkert idoler på skolan där dom går. Men lite tur kanske dom kan få ett gigg som pausunderhållning på den lokala pizzerians karaokiekväll. Nu kan ju inte jag spela något instrument men helt omusikalsik är jag inte för det.

Ezzex som jag hoppats på hade lite oflyt med sin sångerska som hade ont i halsen vilket gjorde att det inte lät som det skulle. Trist för jag har hört på deras hemsida att dom kan bra mycket bättre än det som framfördes i tv. Men stå på er och fortsätt kämpa. Det kommer en tid för er med, och den är inte långt borta.

Hårdrock och dansband. Tja varför inte. Men på dans ska man ju kunna njuta av musiken, och jag kan berätta att jag nöjt inte en enda sekund av Black Ingvars. Även om det är proffsigt framfört så är det inte dansant och platsar inte på en dansbana. Det måste finnas en danstakt i det, och det tyckte jag att dom saknade tyvärr.

Har vi bara tre dansband?

24 okt

Den senaste tiden har jag ställt mig frågan om hur många duktiga dansban det finns i Sverige. Och har kommit fram till att det finns exakt 1248 stycken vetenskapligt bevisat duktiga dansband, resten är kattskit. Nä jag bara skojar med er. Men hur som helst massor med duktiga dansband. Många av dessa jobbar i det dolda och får knappt aldrig synas eller höras i media. Ska man tro vissa dansbandssajter och medier så är det bara Larz Kristerz, Scotts och Lasse Stefanz som är dom stora. Det är bara att kika på ur ofta dom varit med i media senaste tiden. Visst är det väl så att man måste ha lite stora gäng för att dra folk och att göra så att folk köper tiningar. Men jag undrar när man ska inse att det finns fler dansband att lyfta fram. Variation skadar ju inte. Men det kanske är farligt för mediafolket. Risken finns ju att det kan komma fram några nya band.

Nu finns det dock några som tagit fasta på detta. Nämligen dansbandskampen. Ett underbart program i det avseendet att föda fram nya band. När banden där pressenterades var det många band jag inte ens visste existerade. Så efter dansbandskamepn hoppas man få höra och se lite nya band där ute i etern.

Bio idag

24 okt
Bröllopsfotografen
Bröllopsfotografen

I dag ska jag på bio. Filmen som ska ses heter ”Bröllopsfotgrafen”. Den handlar om Robin som är bröllopsfotografen från hålan i Värmland. Han får uppdraget att plåta ett överklassbröllop i Djursholm. Han förälskar sig i brudens syster och försöker göra om sig för att passa in i den fina världen. För regi står Ulf Malmros. I rollerna syns baldn andra Tuva Novotny, Björn Starrin och Kjell Bergqvist.

Shame och Ezzex – Mackanz favoriter

23 okt
Shame - Publikfavoriter
Shame - Publikfavoriter

En spännande första omgång av dansbandskampen är i antågande. Och det är upplagt för stenhård kamp. Med nya regler kommer alla banden få det tuft att hänga kvar och skaffa sig publikstöd och guldstjärnor.

I ett Tidigare inläggg kan ni se mina kommentarer om kvällens band.

Jag hoppas på att Skåne tar dubbelvinst med Shame och Ezzex. Men Date är väl otroligt revanchsugna och är nog laddade ända från tårna. Får ungarna bestämma kanske Black Ingvars går vidare. Det beror på lite vilken outfit dom väljer.

Det är ju så att man lyssnar ju inte bara på kvalitén utan man ser ju också på framförandet. Även om det är en enorm skullnad från att vara där på plats mot att sitta hemma i tv-soffan. På plats får du ett annat ljud och du ser bandens förmåga på ett helt annat sätt.

Låtarna i Dansbandskampen 24/10

23 okt

Nu är det klart vilka låtar banden ska framföra på lördag i Dansbandskampen. momentet ”dansbandsklassikern” är utbytt . I år kommer man i stället att som andra låt framföra något från en känd artist som är gästjurymedlem. I första programmet är det Thomas Ledin.

Låtarna:
Band 1: Black Ingvars
Förstalåt: ”Leende guldbruna ögon”
Andralåt: ”Snart tystnar musiken”

Band 2: Von Hofstenz
Förstalåt: ”Till mitt eget Blue Hawaii”
Andralåt: ”Just nu”

Band 3: Date
Förstalåt: ”Till de ensamma””
Andralåt: ”Helt galen i dig”

Band 4: Ezzex
Förstalåt: ”Aldrig ska jag sluta älska dig”
Andralåt: ”I natt är jag din”

Band 5: Shame
Förstalåt: ”Hos dig är jag underbar”
Andralåt: ”Sensuella Isabella”

Gästjurymedlemmarna i Dansbandskampen

23 okt
Gästjurymedlemmar
Gästjurymedlemmar

Det finns en hel del nyheter i årets dansbandskamp. En nyhet är gästjyrymedlemmarna som kommer finnas med i varje program. Banden kommer då att tolka låtar av den artisten.

Följande artister kommer framledes vara gästjurymedlemmar.
Program 1 den 24 oktober – Tomas Ledin
Program 2 den 31 oktober – Måns Zelmerlöw
Program 3 den 7 november – Marko ”Markoolio” Lehtosalo
Program 4 den 14 november E.M.D. (Erik Segerstedt, Mattias Andréasson, Danny Saucedo)
Program 5 den 21 november – Nanne Grönvall
Program 6 den 28 november – Christian ”Kicken” Lundqvist och Jakob Samuel från The Poodles
Program 7 den 5 december – Barbro ”Lill-Babs” Svensson
Program 8 den 12 december – Christer Björkman

Nordinz på Tunet i Degerfors

22 okt

Nordinz
Nordinz

Så har man då varit och spanat in ”nya” Nordinz Orkester. Chriser Gryt har lämnat bandet då han hade svårt att kombinera spelandet med sitt ordinarie jobb. Ny man på dragspel, klaviatur och även sax finner vi Niclas Westling. En otroligt duktig kille och värdig ersättare till Grytan.

Detta var en tidig kvällsspelning så vi for i väg direkt efter jobbet med destination Degerfors. När vi kom fram var grabbarna i full gång med att rodda upp prylarna. Synd att man kom sent, då fick man ju inte hjälpa till :) Skämt å sido är det nog bäst att låta dom göra det själva som vet hur och var prylarna ska vara. Dansen började 18.00 och slutade 21.00

Nordinz
Nordinz

Nu hade man hört så mycket gott om Niclas så att det var kul att höra om han levde upp till alla förväntningar. Och visst gjorde han det. Under soundchecken frågade jag mig varför dom lagt hans sax högre än Görans. Men detta fixades till så att det blev jämnvikt. Man man säga att det var snudd på ståpäls när dom drog igång med Thorleifs ”Med dig vill jag leva”. Mäktigt med så mycket sax på en gång. Och då ställer man sig frågan. Kan det bli för mycket sax? Nej jag tror nog inte det. Så alla ärade dansband. Mer sax åt folket.

Det var kul att höra bandet nu då dom lyft sig en aning från förra gången vi såg dem. Och jag tror fortfarande att med mera tid och övning kan det bli något riktigt bra. Dom är på god väg. Och med den planerade full-cd:n i bagaget så kan det bli riktigt riktigt bra. Man får aldrig ge sig utan kämpa på.

Nordinz är ett fräscht mogenband som verkligen har kul på scenen. Så har ni tid och möjlighet åk och dansa till dem om dom är i närheten.
Bilder och videos kommer inom kort att publiceras på min hemsida samt i bloggen.

Nordinz
Nordinz

Kl 21.05 var så kvällen till ända efter ett extranummer. Då återstod lite gruppfotografering och sedan det som dansbandsmusker får betalt för. Nämligen att rodda. En kompis som är dansbandsmusiker sa att vi får betalt för att åka buss och packa. Spela, det gör jag bara för att det är så skoj. Och det kanske ligger någonting i det. Att spela i dansband är ju en livsstil. Mer om det kan du läsa om på dansbandshemsidorna på www.markuz.se

Orkesterbussar sökes

21 okt

Som rubriken lyder så söker jag bilder på orkesterbussar att berika min hemsida med. Jag har ett galleri på min hemsida med massor av orkesterfordon som består dels av bilder jag själv tagit och även bilder som jag fått av snälla dansband. Så har du några får du mer än gärna skicka om till mig på markusdansband@hotmail.com Som ett smakprov bjuder jag er på Jannez orkesterbuss som jag fann i Örebro i mitten av september.

Jannez orkesterbuss
Jannez orkesterbuss

Christina Lindberg med ny dubbel-cd

20 okt
Christina Lindberg med gitarren
Christina Lindberg med gitarren

Min stora ”dansbandsidol” Christina Lindberg fyller 25 år som skivartist. Nu ger hon ut en samlings-cd med dom bästa låtarna.

Sitt stora genombrott fick Christina Lindberg med duetten ”De sista ljuva åren” som hon gjorde tillsammans med Lasse Stefanz, en melodi som dellara flesta känner igen. Från 1985 till 2001 har Christina Lindberg haft 16 låtar på svensktoppen gjort countryshower, turnerat land och rike kring, gjort revy med Sten & Stanley och Mona Seilitz, deltagit i allsångskvällar med Lotta Engberg, figurerat som Kirre Kurre Ekorre i barnteaterföreställningen ”Svingelskogen” och startat upp en egen sångcoachingskola.
Med andra ord har hon hunnit med en hel del i sin karriär hittills

Tidigt foto av Christina Lindbergs Orkester
Tidigt foto av Christina Lindbergs Orkester

Jag har de flesta av hennes skivor här hemma både på vinyl och cd samt kasettband. Det jag gillar hos Christina är hennes sätt att sjunga på och att hon har en egen stil. Hon väljer att gå sina egna vägar med musiken vilket gör att hon inte låter som alla andra. Sen har jag en del videoinspelningar från diverse caféprogram som jag gärna kikar på. Jag minns när jag 1992 såg Christina Lindbergs orkester för första gången på Folkets Hus här i Kristinehamn. Det var stort. Året efter såg jag henne i Filipstad på nationaldagsdansen.

Christina Lindbergs senaste full-cd "Tills vägen tar slut"< Kommande albumet ”Mina ljuva år” är en blandning av härliga countrydoftande, medryckande klassiker blandat med traditionella dansbandslåtar. ”Mina ljuva år” innehåller totalt 40 spår med allt från ”De sista ljuva åren” med Lasse Stefanz till ”Sång för vind och regn” ”Cheerio”, ”Över en kopp i vår berså” och många, många fler odödliga hits. Dubbelalbumet innehåller även tre helt nyinspelade låtar; ”If you think you know how to love me” med Smokie, ”If I said you had a beautiful body” med Bellamy Brothers och ”Dust on the bottle” med Christopher Heino Lindberg samt en helt nyskriven låt ”Hold me” som är skriven av den danske producenten Knud Erik som till vardags håller till i countryns mecka; Nashville. Så med denna låtlistan kan det ju inte bli fel. Källa: Pressmeddelande

Startnummren i Dansbandskampen

20 okt

På lördag startar dansbandskampen i SVT. Så här kommer startordningen till lördagens program att se ut. Nedan finner du även de telefonnummer de olika banden har.

Band 1: Black Ingvars 099-320 01, 099-220 01
Band 2: Von Hofstenz 099-320 02, 099-220 02
Band 3: Date 099-32003, 099-220 03
Band 4: Ezzex 099-320 04, 099-220 04
Band 5: Shame 099-320 05 099-220 05

Band 1: Black Ingvars Skicka 01 till 72999 , Skicka 01 till 72211
Band 2: Von Hofstenz Skicka 02 till 72999, Skicka 02 till 72211
Band 3: Date Skicka 03 till 72999, Skicka 03 till 72211
Band 4: Ezzex Skicka 04 till 72999, Skicka 04 till 72211
Band 5: Shame Skicka 05 till 72999 Skicka 05 till 72211

Det första telefonnummret/smsnummret som du ser kostar 9:90 av det tillfaller Världens Barn-kampanjen netto 8:50 kr per samtal. De andra nummret som ståd kostar 3:60

Hösten i Kristinehamn

19 okt

Kära läsare av min blogg. Jag utlovade lite höstbilder får några dagar sedan. Här kommer tre smakprov. Fler kommer att dyka upp i mitt fotoalbum på www.markuz.se

Höstlöv på en gata i Kristinehamn
Höstlöv på en gata i Kristinehamn
Trädgårdsgatan i Höstskrud
Trädgårdsgatan i Höstskrud
Mina skor bland höstlöven
Mina skor bland höstlöven

Karlstadspan

19 okt

Karlstad
Karlstad

I bland för att inte säga ofta är det kul att ta lite udda och oväntade bilder från en stad man besöker. Bilden ovan är väl rätt så vanligt kanske. Men faktum är att just det där skulle kunna vara vart som helst i världen. Men nu är det som sagt tagen i Karlstad.

Under min vistelse där i söndags tog jag en rad skumma och ovanliga bilder som kommer dyka upp i mitt fotoalbum framöver. ”Svensson” skulle nog inte komma på att plåta trafikljus, stuprör, reklamaffischer i skyltfönster. Så lite udda är man kanske. När jag fått klartecken från mitt webbhotell att dom utökat mitt webbutrymme kommer det laddas upp en del av dessa bilder på min hemsida.

Karlstadshopping

19 okt

Jag var i Karlstad i söndags och shoppade lite. Fick då ett infall att prova rutiga brallor. Vette sjutton om det är något för mig. Men lite fräckt var det i alla fall. Så vi får väl se. Jag är ju absolut inte punkare eller så,långt därifrån men det var lite coolt i alla fall med rödrutigt. Tilläggas skall att jag inte köpt dem.

Rutiga röda jeans. Lite punkaktiga kanske?
Rutiga röda jeans. Lite punkaktiga kanske?

Där emot så fann jag två skjortor till bra priser på JC och Carlings. Jag köper ju för det mesta bara när det är rea. En för 99 kronor och en för 120 är helt okej priser om ni frågar mig. Ska fixa in bilder på den så småningom.

Carlings
Carlings

Larz Kristerz – Om du vill

18 okt
Larz Kristerz . Om du vill
Larz Kristerz . Om du vill

LARZ KRISTERZ – OM DU VILL
Betyg: 2
Skivbolag: Sony Music Entertainment
Antal låtar: 13
Totallängd: 42:45

Dom har gjort en repris på sitt förra album. Plankat en knippe kända låtar som man gjort om i diverse mer eller mindre lyckade versioner och blandat upp med några nya originallåtar. Nu är det ju i och för sig Larz Kristerz koncept detta med retrostilen. Men att ta kända låtar och göra om i nya versioner känns stundtals lite krystat. Hade man inte ork att leta originallåtar? Sen undrar man lite om dom inte hade råd med nya scenkläder till nya skivan för jag ser då ingen skillnad.

Säga vad man vill om Larz Kristerz men dom har i alla fall fått fart på dansbandsbranchen och fått ut folk till dansbanorna vilket sin tur genererat i nöjda arrangörer.

Men nya plattan är lite för förutsägbar. Man vet ungefär hur det kommer att låta. Det låter ganska bra musikaliskt om Larz Kristerz.
Men det finns några få låtar som funkar att lyssna på. Nostalgin flödar i ”You Don’t Have To Say You Love Me” och det är skönt gung i ”Half A Boy Half A Man”. Detta kanske inte är den skivan jag prioriterar mest i samling.

X= Katastrof
1= Dålig
2= Skaplig
3 = Godkänd
4 = Mycket bra
5 = Mästerligt

Icaros – En gång till

18 okt

ICAROS – EN GÅNG TILL
Betyg: 5
Skivbolag: Icaros
Antal låtar: 15
Totallängd: ??:??

Icaros - En gång till
Icaros - En gång till

Det är mycket sällan som man hör ett deltidsband låtar så här bra på skiva. Jag vågar påstå att denna skivan kvalitetsmässigt står sig i klass med Lasse Stefanz, Christer Sjögren och Claes Lövgrens. Oftast gör man avkall på något men inte Icaros.

Bandet har funnits sedan 1977 och kommer från Linköpingstrakten. På sin hemsida skriver man att ”man spelar 100% live, alltså sequenserfritt, och att man i och med det upplever att spelglädjen blir större med det äkta soundet. Och det hörs verkligen på skivan att det finns spelglädje i bandet.

Det finns många låtar man känner igen på skivan. Det som är kul är att man lagt ner stor energi på att göra egna arrangemang till låtarna vilket ger nytt liv i dem. Anna-Lena Löfgrens ”Regniga natt” från 1962 är ett strålande exempel som jag tror skulle stått sig lätt i dansbandskampens moment att göra eget arr på en låt. Andra trevliga spår på skivan är inlednande ”Kärlek är inget spel”, ”Ingen annan”, ”Om du ber mig stanna kvar” och ”Cruisin’ on a Saturday night”.

Sångerskan Annelie Åkerlund har en behaglig röst att lyssna på. Hon är inte bara en duktig sångerska utan trakterar även trumpet. I låten som bär bandets namn ”Icaros” får hon briljera så att nästan ryser. Ett extra plus för att man har tre olika sångare totalt på skivan som på sitt lilla vis ger profil åt bandet och ”En gång till”.
Det är också kul att man tagit upp lite mer halvokända låtar som t,ex ”I en liten båt som gungar” som Streaplers spelade in 1978 på albumet ”Speed”

Trots att det är ett blandat låtval så håller skivan jämn klass både musiksliskt och tekniskt. Det finns ingenting att anmärka på mer än att jag på nästa skiva vill hör att man tar med två kanske tre egenskrivna låtar.

X= Katastrof
1= Dålig
2= Skaplig
3 = Godkänd
4 = Mycket bra
5 = Mästerligt

Mats Bergmans – Premiär

18 okt
Mats Bergmans - Premiär
Mats Bergmans - Premiär

MATS BERGMANS – PREMIÄR
Betyg: 4
Skivbolag: Warner Music Scandinavia
Antal låtar: 15
Totallängd: 37:05
Trots att man spelat som Mats Bergmans sedan 1987 och man släppt åtta skivor blir detta en slags premiär. Detta är första skivan med sångaren Linus Lindholm sedan Jonas avhopp i Augusti 2008. Många är dom som pratat om Mats Bergmans nytändning.

När jag lyssnar på plattan som fått titeln ”Premiär” hör jag ett nytt fräscht band med en Linus i toppform. Han har en personlig röst som ger ny fräschare mogen profil åt bandet. Det låter som alltid proffsigt och dansant om grabbarna. Linus sjunger på 10 av skivans 12 låtar. På det övriga två sjunger Mikael Eriksson, även han med en träffsäker och len röst som gjord för ballader. Som producent har man valt sin gamla trotjänare Lars-Åke Svantesson som producerat åtskilliga dansbandsskivor.

Dragspelskryddiga ”Här nere på jorden” öppnar plattan och ger direkt mersmak till fortsatt lyssning. Skivan är som helhet mycket jämn och jag tycker gott man kunnat varit kvar i studion för att komplettera med ytterligare två låtar.

Till skillnad från tidigare recenerade Hedins så känns denna ännu mera heljuten trots samma poäng. Bland skivans hörvärda spår bör Åsa Karlström och Mats Larssons ”Kungen av sommaren” och Peter Grundströms fina översättning av Mark Knopflers ”Ticken to heaven” som på svenska blir ”Min väg genom livet”, ”Ett sårat hjärta”, ”Här nere på joden” nämnas

Lägg där till att man valt coverlåtar med omsorg. ”Dream lover” av Bobby Darin är ett strålande exempel liksom Teddy Thompsons ”In my arms”. Den sistnämnda med mycket gott trumpetspel. Med skivan premiär visar Mats Bergmans att man befäster en plats som ett av Sveriges mest populära mogendansband.

X= Katastrof
1= Dålig
2= Skaplig
3 = Godkänd
4 = Mycket bra
5 = Mästerligt

Hedins – Glöm inte bort

18 okt
Hedins - Glöm ej bort
Hedins - Glöm ej bort

HEDINS – GLÖM INTE BORT
Betyg: 4
Skivbolag: Warner Music Scandinavia
Antal låtar: 13
Totallängd: 42:15

Hedins öppnar starkt plattan med starka singelspåret ”Glöm inte bort” av den rosade låtskrivarduon Åsa Karlström och Mats Larsson som senare åren radat upp hits efter hits. Det för välarrangerat och snyggt förpackat på Hedins nya cd. Sångarna på skivan Arne Bakken och Lars Ingerstad har mycket behagliga mjuka röster att lyssna på. Conny Hedin sjunger och spelar gitarr i orkestern men även trumpet vilket han visar prov på i Dr Hooks ”I little bit more”.

Det är en härlig mix mellan gamla klassiker och helt nyskrivet material. Bland dom nyare spåren märks fartiga ”Bröder” och ”Jag vill ha mer” där det verkligen spritter i danstarmen. ”Vår kärlekshamn” och ”Låt mig skänka en melodi” är två låtar av det lugnare slaget. Bland klassikerna sticker Hootenanny singers låt ”Så länge du älskar är du ung” (med utmärkt sång av tidigare nämnda Lars Ingestad) ut mest på skivan och Arne Bakken får det att svänga gott om ”You can never can tell” även om den varit flitigt inspelade av flera band tidigare.

Kanske Hedins är mer vågade på nästa skiva då man väljer covers. Även om publiken vill känna igen sig. Sammanfattningsvis låter det tryggt och säkert om Hedins. Delar ut en stark 4 poängare.

X= Katastrof
1= Dålig
2= Skaplig
3 = Godkänd
4 = Mycket bra
5 = Mästerligt

Städmani och knallemarknad

15 okt

Kingen
Kingen

I går fick jag en städdille och rensade ur två garderober med olika prylar. Slängde bort en hel del som inte var något att ha. söndergångna skor, gamla kepsar som sett bättre dagar och gamla väskor. Nu blev det mer plats över att röra sig på. Helt underbart. Jag vet inte vad är, men ibland får man bara oplanerat ett ryck.

Tidigare på dagen hade jag varit nere på stan på knallemarknad. Det var vår sedvanliga höstmarknad som gick av stapeln. Den infaller alltid onsdagen helgen i oktober. Och på våren andra onsdagen i april är det vårmarknad. Det blev ”det gamla vanliga” som köptes. Cd-skivor, t-shirts och 2 kepsar. Skivorna bestod av Streaplers buggskiva och en cd med ”Kingen”. T-shirten och kepsarna kostade ”bara” 10:-/st så där gjorde jag ett riktigt fynd. Ska väl lite orda så mycket om motiven men kan säga att ”porn star” var ett vanligt förekommande ord på dem ;)

Sen kan jag berätta att det under några veckor kommer bli sparsmakat med nya bilder på hemsidan. Anledningen är den att jag i stort sett förbrukat hela mitt webbutrymme som jag har hos Box Hosting. Det är inte många MB kvar att spela på. Men dom kommer enligt vad supporten sa när jag ringde uppgradera alla konton inom kort så det var onödigt att köpa till utrymme när jag ändå kommer få mer utrymme per automatik.

Musiktipset: Stefan Sundström Och Carl-Einar Häckner – Barnatro

14 okt

Hallelulia vad denna är bra. Så bra att det platsar i min blogg. Jag hörde den första gången i Allsång på Skansen. Då tydligen många blivit upprörda och en del sa att dom skänadat en religös sång. Frågar ni mig tycker jag dom gör den i en häftig version. Lyssna, njut och stämm upp!

På nedanstående länk finns en skivinspelning av samma låt.
http://www.youtube.com/watch?v=aRk7XjN1WpI
Låten finns förövrigt med på skivan En salig samling som Frälsningsarmen gav ut år 2000. På skivan fnns massor av våra mest älskade andliga sånger framförda av kända artister. Överskottet för skivan går till soppa för hemlösa. Så har ni inte köpt det så gör det. Den finns att köpa här i Frälsis webbshop

Dilpom och Lövtunn bit

13 okt

Lövtunn Bit
Lövtunn Bit

I dag har det varit ett strålande väder om än lite kallt. Men otroligt fina höstdagar. Tyvärr så glömde jag min kamera hemma så det blev inget dokumenterat, men hoppas det blir fler fina dagar så man får chansen att visa upp hur fin hösten är samt bevara fina minnen.

Dagens lunch blev en Findus färdigrätt. Lövtunn bit med potatiskroketter. Kanske inte det mest nyttigaste kanske men ändå. Läste innehållsdeklationen och där fanns mycket att läsa.
Ingredienser:
Potatis, gröna bönor, nötkött, vegetabilisk olja, griskött, stärkelse, salt, skummjölk, vitlök, bladkryddor (persilja, basilika), vinäger, paprika, kryddor, svartpepparextrakt, härdad vegetabilisk olja, druvsocker, jästextrakt, lökextrakt, stabiliseringsmedel E464, aromämnen och färgämnen (betakaroten). Salthalt: 1,0% 24% lövtunn bit, 23% nöt- och griskött. En portion (340 g) ger dig 80 g grönsaker. Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.

Näringsvärde per 100g:
Energi 780kJ/190kcal, Protein 5.5 g, Kolhydrat 12 g varav sockerarter 0.9 g, Fett 13 g varav mättat fett 5.1 g, Kostfibrer 2.5 g, Natrium 0.4 g, Vitamin C 4 mg

Nog om detta kanske. Gott var det i alla fall och lite godare blev det med lite bearnésås som egentligen inte ingår. Men som jag fixade till.

Diplom för engagemang i Frimärkets Dag 2009
Diplom för engagemang i Frimärkets Dag 2009

På kvällen han jag med två olika föreningsmöten som innebar två fikastunder. Första mötet var ett styrelsemöte för FUB Kristinehamn som jag är medlem i och det andra ett ”vanligt” medlemsmöte för Kristinehamns Filatelistförening. Blev så stolt i dag. Vi hade tipstävling med frimärksfrågor som var omöjliga att svara på om man inte är expert. Men dom till min förvåning när Roland som fixat tipstävlingen ropar fram mig som bäst vinnare med 6 rätt av 13. Då kan ni säkert räkna ut hur svåra frågorna var. Men att vara bäst kändes riktigt bra. Inte varje dag man får känna att man just är bäst. Dessutom delade ordföranden Bertil Augusson ut diplom till mig för engagemang i Frimärkets Dag 2009.

Och det är med dessa känslor som jag nu tänkte krypa ner i sängen och sova lite. I morgon onsdag är det knallemarknad här i stan. Får se vad jag hittar för skojsigt.

Dans i Slôttsbron

11 okt

Slottsbrons Folkets Hus
Slottsbrons Folkets Hus

Jag fick mail nyss om att det ska arrangeras söndagsdanser i Slottsbrons Folkets Hus bortanför Grums. Dena lilla metropol kanske mest kända för att Sven Ingvars hade sin absolut första spelning här i maj 1956. Nu 53 år senare är det dags för dans igen, dock inte till Sven Ingvars. Den 25/10 spelar dansbandskampaktuella Casanovas där mellan 18.00-22.00 och 21/3 nästa är Jannez inbokade.
Kul när små folkets hus och parker satasar och försöker blåsa nytt liv i dansverksamheterna.

Outfit 2009-10-11

11 okt

Outfit 11 Oktober
Outfit 11 Oktober

Keps: HM
Jacka: Jakefind Jeans
Jeans: Evisu
Skor: Etnies

Storfors Folkets hus med Christer Enghs

11 okt
Christer Enghs
Christer Enghs

Så var man hemma efter dansen med Christer Enghs i Storfors Folkets Hus. Det hela blev en mycket trivsam afton. Orkestern hade sedan sist jag såg dem bytt folk och hade nu en tjej som frontade. Halva reportaren bestod till större delen av schlagermusik. Eftersom jag tokälskar schlager var detta perfekt. ”Take me to your heaven”, ”Kärleken är”, ”Bang a boomerang”, ”För att du finns”, ”Emty Room”, ”Alla flickor”, ja listan kan göras hur lång som helst.

Det är en sådan här kväll man kommer på hur mycket otroligt bra dansanta schlagerlåtar som vi har. Resten av repertoaren bestod av gamla klassiker av Lotta Engerg, Vikingarna och Flamingo varvat med nyare dansbandshits. Bjuder er på två smakprov nedan.

Storfors Folkets Hus har en liten kvadratisk danslokal med mobil scen. Här är det dans varje söndag då Korpen Karlskoga hyr in sig och har dans kl 17.00 – 20.30 med program nedan.
11/10 Hilltons
18/10 Rolands
25/10 Junix
01/11 Cavalkad
08/11 Robins
15/11 Thorbjörns
22/11 Leijons
29/11 Leif Hermanssons
06/12 Pär Norlings
13/12 Stickan & Stefan
27/12 Svantes
8/11 Robins
15/11 Cavalkad
29/11 Leif Hermanssons
6/12 Pär Norlings

Melodifestivalfrossa del 1

10 okt

I kväll är det cider och frossa i melodifestivalen/eurovisionsfestivalen som gäller. Jisses vad mycket kul det finnas att kika på. Man kan ju bli nostalgisk för mindre. Så mycket minnen som kommer upp. Tänkte dela med mig av en del som jag gillar.

1. Börjar med min favorit från Norge. Året är 1990 och Kjetil Stokkan går ut och sjunger Brandenburger Tor. Låten hamnade på en hedrande (?) 21:a plats med blott åtta poäng. Stackars Norge. Men jag gillar låten. Som kuriosa kan nämnas att jag var på skolresa i Norge då låten var som mest poppis i Norge. Italien vann med Insieme 1992 / Toto Cutugno och Sverige hamnade på en 16:e plats med Som en vind med Edin-Ådahl.

2. 1982 var året då hon slog igenom med dunder och brak och tog hela Europa med storm. Tjejen jag snackar om heter Nicole Seibert. Blott 18 år vann hon hela festivalen då hon tävlade för Tyskland och framförde melodin ”Ein bißchen Frieden”. Efter vinsten sjöng Nicole den på fyra olika språk: tyska, engelska, franska och nederländska och släppte inspelningar på ytterligare fem språk i Europa: danska, italienska, tyska och kombinationer: tyska-engelska-nederländska och tyska-engelska-italienska. På svenska heter låten ”En liten fågel” och är skriven av Monica Forsberg. Men här ärade schlagervänner får ni originalet.

3. Kanske dags för en svensk låt. Och en tjej som tog mig med storm. En tjej som jag inte hört så mycket om innan hon deltog 1998 och sopade banan med övriga deltagare och vann. Denna numera countrybrutta från Ängelholm. Jill placerade sig på en 10:e plats 53 poäng.

4. Jag är svag för ballader. Och 1996 hade Norge en i mitt tycke storslagen Ballad. ”Bettan” tävlade då med ”I Evighet”. Mycket stark låt som påminner lite om Norge.

Dessa fyra bidrag får räcka för denna gången. Jag återkommer i mer schalagerfrossa någon annan gång.

P4 Dans om FUB-Danser

9 okt
FUB Loggo
FUB Loggo

På söndag kl 19.30-21.00 tycker jag att alla ska ta tillfället i akt och lyssna på programmet P4 Dans. Då kommer programmet att till större delen handla om FUB-danser. För er som inte har kunskapen så står FUB för ”Föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar”. Några gånger i månaden arrangerar FUB Stockholm länsdanser till både kända och okända orkestrar. Bland banden som spelat där kan nämnas Claes Lövgrens, Arvingarna, Nordbergs, Jannez och Elisabeth Lords. Och det är från en FUB-Dans då Larz Kristerz spelade som man kommer göra ett repotage om.

Fub Dans
Fub Dans

Jag kan intyga att det är en jättemysig stämning på dessa danser. Jag har glädjen att få vara med på flera av dessa danser då min bror arbetar som kontaktperson åt en tjej som sitter i rullstol. Riktigt skojigt detta.
Har snackat med flera av banden som spelar på ”FUB Danser” att publikstödet är enormt och att det är sällan som dom får den publikresponsen som dom får på dessa danser. Alla håller i gång på sitt lilla vis och dansar efter sina förutsättningar från första till sista dans.

Så gott folk missa inte att lyssna nu på söndag på SR P4 kl 19.30

Musiktipset: Mats Bergmans

9 okt

Musiktipset denna gången får bli en egenfilmad sak med Mats Bergmans ”Vem vet” heter låten. Och kolla på filmen hur skojfriska Mats Bergmans är på scen.