Att bo eller inte bo i Karlstad

29 aug
Karlstad
Karlstad

Karlstad i mitt hjärta… Låt mig besjunga dig nu….

Ibland saknar man att bo i Karlstad. Men när man är på väg hem förstår man hur bra trots allt man har det i Kristinehamn.

”Mr Svensktoppen” är död

28 aug
Kent Finell. Foto: Foto: Jan Düsing
Kent Finell. Foto: Foto: Jan Düsing

Aftonblasdet rapporterar idag om att Radiojournalisten Kent Finell är död.

I söndags åkte han akut in på sjukhus med något som liknade lunginflammation – men såg ut att vara på bättringsvägen

– Men så ringde de från sjukhuset i natt och sa att hjärtat inte orkade mer, säger sambon Jahn Backström till tidningen.

Kent Finell blev 69 år.

Läs mer i dagens aftonbladet

Fred Perry T-Shirt

27 aug
Fred Perry T-Shirt
Fred Perry T-Shirt

Så här ser min Fred Perry t-shirt ut jag handlade tidigare i augusti.
Är den inte snygg så säg?

Niclas slutar i Saléns

26 aug
Niclas till vänster och Christoffer till höger. Foto: Markus Redman
Niclas till vänster och Christoffer till höger. Foto: Markus Redman

Trummisen Niclas Mörk tvingas sluta i Saléns. Detta efter att ta fått en handledsskada som gör att han inte kan spela trummor länge i den utsträckning han önskar. Mu man bakom trummorna blir Christoffer Olofsson som senast kommer från Lajbans och innan dess Donnez.

Vi önskar Christoffer lycka till i sitt nya band och önskar även Niclas lycka till med framtida projekt.

Öviksmaran lever vidare i Härnösand

26 aug
Parkenmaran 2013
Parkenmaran 2013

Då Örnsköldsvik Folkets Park sålts och inte längre kan inhysa arrangemanget har det varit oklart om maran kan leva vidare. Men nu har beskedet kommit att den lever vidade i andra lokaler och i annan stad. Det är Härnösands Dansbandsfestival i samarbete med Lejonsson som fått uppdraget att föra stafettpinnen vidare. Det blir dans till tre dansband varje kväll precis som tidigare.

Veckans dansband 35: Matz Rogers

26 aug
Matz Rogers
Matz Rogers

Denna veckas dansband finner vi ”Sagolika Sunne”. Ortens mest kända personer är nog författarna Selma Lagerlöf och Göran Tunström, Sven-Göran Eriksson, fotboll, Conny Evensson, ishockey och arie Robertson, skådespelare.

Här finns även Matz Rogers Orkester.

Orkesterverksamheten startade ca: 1975 – 76, men delar av dagens besättning började spela redan på 60-talet. Då spelades det Rock´n Roll & Popmusik. Orkestern åkte runt och spelade i mellansverige och i Norge, med en gammal Säfflebuss som turnébuss.

Efter 8 – 10 år började gänget splittras på grund av att många bildade familj, för att sedan väckas till liv av en gammal dragspelare vid namn Torsten Holmblad. Vid den tidpunkten kom även en trummis med namnet Matz Ellsberg in i bilden, och i samband med det kom det även till ett namnbyte. Efter en tid tillkom det en kille på klaviatur, Rickard Ivarsson samt en ny trummis, Lars Larsson, då Matz valde att satsa mera på Rally-Cross.

Någon gång runt 1985 – 86 kom Christer Persson med sin gitarr. Därefter gästspelade Peter Åhs på trummor, Thomas Ohlsson på gitarr, Jimmy Dahlman på trummor, Gunnar Svensson på dragspel, Maron Sandvik på trummor, Leif Cato på gitarr, Bertil Gullberg på dragspel, Mikael Blomqvist på trummor och Nisse Aurén på bas.

Matz Rogers
Matz Rogers

Orkestern betecknar sig som en jäkligt tokig dansorkester som kommer från Sunne i Fryksdalen som ligger i sagans och kulturens Värmland ca 7 mil norr om Karlstad. Precis som hos alla andra fryksdalingar så ligger humorn dem varmt om hjärtat och nära till hands.

Att ta det mesta med ett skratt, att berätta historier och lôva vad som helst, det är grabbarna gôrbra på. Under deras turnéer har man stor nytta av de fryksdalska egenskaperna.

Ambitionen är att alltid bjuda danspubliken på en bred och allsidig repertoar, allt från hederlig gammal Rock´n Roll till moderna låtar. Dessutom har man eget material som man alltid spelar helt live.

Bjuder er på ett smakprov. Hittade en klipp på tuben från 2011.

På Tunavallen

25 aug
Tunavallen Eskilstuna
Tunavallen Eskilstuna

Denna vy får jag när ja står på konstgräset till superarenan Tunavallen i Eskilstuna. Denna arena kallad ”Nya Tunavallen” byggdes på samma plats som den förra och invigdes i augusti 2002. Sedan 2008 är arenan utrustad med konstgräs, vilket möjliggör året runt-spel på arenan för fotbollsklubbarna i staden. Arenan har en publikkapacitet på 7 800 personer vid fotbollsarrangemang.

vad gör jag här då tänker ni? Jo jag ska bevittna ett möte mellan IFK Eskilstuna och IFK Ölme. Hoppas så klart på tre friska poäng för Ölmes del.

Ystad Dansparty 2013-09-07

25 aug
Ystad Dansparty 2013-09-07
Ystad Dansparty 2013-09-07

Efter vårens succé arrangeras det ett nytt dansparty till hösten igen.
Då med ninstopdans till Black jack och Scotts samt covermusik av bandet Stup.

Min outfit 120823

23 aug
Min outfit 120823
Min outfit 120823

Keps: New Era new York
T-Shirt: JC
Byxor: Humör
Skor: Emerica

Ljuvliga toner med Matz Rogers

21 aug
Dans till Matz Rogers
Dans till Matz Rogers

Just nu så njuter jag av ljuvliga toner med Matz Rogers. Moget till 100%
Började danskvällen med ”När ett hjärta har älskat”, ”Natten tänder sina ljus”; ”Harbour Lights” och ”Ljus och värme”. Alltid kul att höra på band man inte hör varje dag. Har även varit på studiebesök i deras nya fräcka buss.
Kommer så klart mer från denna kvällen på bloggen framöver.

Framed ersätter Casanovas

20 aug
Framed
Framed

Det blir Framed som ersätter Casanovas på Malmöfestivalen i kväll. Vadstenabandet får tyvärr ställa in spelningen på grund av sjukdom.

Micke Ahlgrens och Sandhem ställer in

19 aug
Micke Ahlgrens Orkester
Micke Ahlgrens Orkester

Tisdagens spelning i Sandhem med Micke Ahlgrens är inställd pga dålig publiktillströmning på tisdagarna. Trist när en dansarrangör försöker ge sig på nya grepp.

Micke Ahlgrens kommer därmed få ytterligare några dagars semester och startar istället upp på Skansen i Stockholm på lördag.

Veckans dansband 34: Leif-Tommys

18 aug
Leif-Tommys
Leif-Tommys

Denna veckan gör vi ett kort stopp i Härnösand som ligger placerat i härliga Ångermanland
Orten har ungefär 17 556 invånare. Kända personer med anknytning till Härnösand är bland andra; Gullan Bornemark, curlingspelaren Anette Norberg, stadsminister Thorbjörn Fälldin, sångaren Henrik Åberg och skådespelerskan Lena Endre.

Här i staden finns vi även veckans dansband vid namn Leif-Tommys. Numer en dansglad dansbandstrio.

Leif-Tommys Härnösand bildades i början på 60-talet, i början under namnet Tommys Orkester. De första årens spelningar säger Tommy med ett leende, drog vi nog mer ström än folk, plötsligt lossnade det och grabbarna fick åka ned till Stockholm och spela in en singelskiva, som på den tiden var något helt fantastiskt.

Leif-Tommys
Leif-Tommys

Karriären tog fart ordentligt och Tommys blev kompband år världsartister som Emil Ford och Larry Finnegan. På 70-talet började hela bandet med Sven-Erics från Hudiksvall, efter ca: sju år återvände Tommy Höglund hem till Härnösand och bildade Leffes Orkester som efter några år återigen bytte namn till nuvarande Leif-Tommys som idag består av: Kapellmästare Tommy Höglund, Thore Boström och Arne Bergström.

Denna trio från spelar mogen dansmusik. Speltillfällena är allt från motionsdanser, fester och bröllop till spelningar på folkets hus och parker med mera. Bandet spelar främst i Västerbotten, Jämtland, Härjedalen, Medelpad, Hälsingland och Gästrikland.

Utsikt från Karlsholme Folkets Park

17 aug
Utsikt från Karlsholme Folkets Park
Utsikt från Karlsholme Folkets Park

Inte varje dag man står på en dansbana och får denna utsikten. Befinner mig just nu på Karlsholme Folkets Park i Mariestad där det är ”Stora Folkparksdansen” Dans i dagarna tre till massor av bra dansband. Nu avslutar jag detta inlägg för nu börjar Blender spela bakom mig inne på jubileumsteatern

Svenska dansband får fart på norska dansfötter

16 aug
Dagfinns Dacing
Dagfinns Dacing

Många är dom svenska dansband som spelat i Norge. Speciellt under fredagsdansen på Dagfinns Dacing. Detta är ett dansställe som ligger utanför Oslo vid Groruds Samfunnshus. Här arrangerar Dagfinn och hans fru Bodil mycket populära danskvällar.

Hit strömmar folk om fredagarna för att dansa till svenska topporkestrar. Och det är just det som är lite speciellt. Till skillnad från en del andra norska dansställen har man här valt att nästan uteslutande engagera svenska topporkestrar som bjuder på varierande kvalitativ dansmusik. Detta med undantaget några enstaka kvällar då norska dansband gästar stället.

Sounders, Samzons, Bob Stevens, Sandins, Chiquita, Znits, Claes Lövgrens, Hedins, Matz Rogers och Canyons är bara några av de svenska dansbanden som får fart på dansgolvet på Grorud.

Att Grorud är populärt bland dansare och orkestrar verkar det inte gå att ta miste på. Arrangören Dagfinn har satt lite personlig prägel på stället.Till exempel handhälsar/kramar han samtliga besökare som kommer till hans ställe. Han är en riktig eldsjäl när det gäller dans.

2011 firade han 10 år med Dagfinns Dancing. Som en uppskattande gest till gästerna hade Dagfinn inför jubileumet låtit göra en jubileumsskiva som delades ut gratis till besökarna.

I år 2013 kör man på som vanligt med ”svenskeband” som en del kallar det. Flera ”nya” band som inte varit där tidigare har man låtit ge chansen att visa upp dig. Att flera band blir bokade igen på Grorud talar väl sitt tydliga språk över stället och deras popularitet.

Norske danseband på 60, 70 og 80 talet

16 aug
Norske danseband på 60, 70 og 80 tallet
Norske danseband på 60, 70 og 80 tallet

I Sverige finns det några böcker inom ämnet dansband och dansbandshistorik. Det finns även en hel del sajter på internet med arkiv och dansbandshistoria. SLBA statens ljud och bildarkiv har bland annat förteckning för samtliga utgivna skivor.

I vårt grannland Norge är inte detta tyvärr lika vanligt och välordnat. Att bevara dansbandskulturen är ju något som är en kulturgärning om något. Kanske har man fått inspiration från Sverige?
Man har i alla fall tagit fasta på detta och skapat en facebookgrupp i ämnet.

Norske danseband på 60, 70 og 80 talet är gruppen som behandlar norska dansbandsorkestrar under nyss nämnda tidsepok. Här läggs det inte foton, musik och historik om orkestrarna och dess medlemmar. Gruppen har idag 1 190 medlemmar. Nya inlägg tillkommer flera gånger i veckan med bilder, länkar med mera.
Så gillar du norsk dansbandshistoria rekommenderas ett besök och medlemskap i gruppen.

Holens skapade publikrekord

16 aug
Holens
Holens

Onsdagar har blivit synonymt med danskvällar i Degerforsparken. Lika självklart som det är med ärtsoppa och pannkakor på torsdagar för vissa. Jag tillhör inte den kategorin. Ärtsoppa går väl ann med inte pannkakor. Där går gränsen. Men nu ska det inte handla om mat utan om dansen till Holens orkester.

Karlskoga Busstation
Karlskoga Busstation

Jag tog bussen idag kl 15.00 mot Karlskoga. Väl framme där gick jag runt och kikade lite i affärer. Jag passade även på att affischerade om ”Stora Folkparksdansen” i Mariestad. Den går av stapeln i Mariestad till helgden den 16-18/8. Kikade på lite kläder men köpte inget. Konsumerade en glass. Sedan blev det buss för vidare färd mot Degerfors. Även i Degerfors kikade jag lite i butiker innan jag drog mig upp mot folkparken.

Holens in action
Holens in action

Kom fram till folkparken kvart över fem. Då var orkestern som består av Jerka Andersson på trummor och sång, Kent Holen på bas och sång, Monica Holen på gitarr, sax och sång samt Roger Wallman på dragspel, klaviatur i full färd med soundcheck. Degerfors är en liten knepig lokal att få till det perfekta ljudet sa Kent. Och jag har hört fler som tycker samma sak. Men tycker överlag att de flesta band som spelar här får till bra och behagligt ljud. Jag vet ju att detta med ljud är en halv vetenskap,

Många ville dansa till Holens
Många ville dansa till Holens

Runt klockan sex tog vi oss en fika uppe vid den fina serveringen. Riktigt skönt var det att sitta ute och bara njuta av det fina vädret som vädergudarna åter bjöd på. Det blev lite småprat med orkestern inför kommande samarbete och dom lite annat smått och gått. Arrangören Manne var som vanligt på toppenhumör trots att glömt bort vart affischerna han fick av Kent blivit av. Men vad gör det? Det skulle ju komma folk ändå. Och folk kom det i massor. Folk kom dit till parker på cyklar, i bilar och husbilar. Publikrekord blev denna kväll!! Inte alls illa. Jag trodde att Hedins rekord skulle vara svårslaget. Men icke!

Jerker från en kram av Manne
Jerker från en kram av Manne

Detta var inte vilket spelning som helst för vissa i bandet. Det var nämligen så att Jerka Andersson gick sta och fyllde 50 denna kväll. Tänker er att han spelade på sin 50-års dag. Det ska han ha en stor eloge för. Inte många som skulle göra det. Han blev så klart firad under kvällen med sång, presenter och hurrarop. Manne med personal klev upp i pausen och gav honom blommor, champagne. Även många dansare hade uppmärksammat hans stora dag och kom med blommor av allehanda slag.

Dans till Holens
Dans till Holens

Likt en getingsvärm attackerade dansarna golvet när Jerka räknade in till första dansen. Så härligt att se. När Kent hälsar alla välkomna och frågar om publiken mår bra får han gensvar direkt. Dom fortsätter med låt två i dansen och publiken dansare vidare. Dom blandar friskt mellan foxtrot bugg och blandar upp det med pariserpolka, hambo, schottis, vals och tango. Valsen spelar dom traditionsenligt innan paus. Det är så roligt att se alla duktiga dansare som verkligen kan dansa gammalt. Önskade själv att man kunde några turer.

Jerka & Roger
Jerka & Roger
Monica & Roger
Monica & Roger

I pausen blev det goda mackor och läsk i serveringen. Mumsigt. Det är något speciellt att sitta ute och fika.

Efter pausen redovisade Manne publiksiffran och resultatet i dragningen av ny entrébiljett till kommande dans. Publikrekord. Inte alls illa. Men med detta vädret som var just denna kvällen så fanns ju alla förutsättningar. Och att det sen var Holens på scenen gjorde ju sitt till. Efter diverse extranumer var det så dags att tacka orkesern. Det blev lite fotografering av bandet med.

Kent och Monica
Kent och Monica

Sandins levererade igen – Vad är hemligheten?

14 aug
Degerfors Folkets Park
Degerfors Folkets Park

Stundens infall eller planerat? Kalla det vad ni vill. Jag ringde brorsan på eftermiddagen och frågade om han ville hänga på Degerforsparken där Sandins skulle spela sista onsdagen i juli. Ja varför inte fick jag till svar. Det hela resulterade att jag fick med mig hela familjen till vackra Degerforsparken. Det var ju i denna park som vi blev golvade förra året av Sandins orkester. Nu hade man ju bytt ut Frippe mot en kvinnlig fägring och skaffat en ny trummis. Så frågan var om dom kunde golva oss eller mej en andra gång.

Vi landade i Degerfors strax innan dansen skulle börja. Det var fullt av bilar i parken som bådade gott inför kvällen. Vi begav oss i sakta mak ner till nedre dansbanan där onsdagsdansen håller till. Det var lång kö för att betala in sig till dansbanan. Kul! Vart skulle detta sluta? Manne var som vanligt på strålande humör. Med ett sådant underbart väder kan han ju inte vara något annat. Han har hemlig kontakt med vädergudarna. Det kan jag intyga.

Kessy
Kessy

Sandins gör sig redo för att börja spela. Och redan efter några få ackord är golvet fullknökat. Med idel glada dansare. Sandins är ett band som hejdlöst bra. Man frågar sig lite vad dom har för ”hemligt recept”. ”Nya Sandins” är minst lika bra som föregående uppsättning.

Johnny och Daniel
Johnny och Daniel

Från och med våren har man fått sig en ljuvlig sångfågel i bandet i form av Kessy Iker. Hon är dotter till basisten Johnny Sandin. Och jag säger att det var på tiden att han släppte fram sin dotter som solist. Mer ännu mera rutin framöver kan detta bli något riktigt stort. Sverige har för lite dansbandssångerskor så det behövs verkligen nya guldkort som detta.

Danspublik på Sandins
Danspublik på Sandins

Att det var fullt på dansgolvet från första till sista dans tycke jag talar sitt tydliga språk om bandets popularitet och musikalitet i Degerforsparken. Jag kan nog säga att i mina öron och i många andras så spelade bandet inte en enda dålig låt på hela kvällen.

Simon och Mattias
Simon och Mattias

Det är just sådana här kvällen man aldrig vill ska ta slut. Men tyvärr är det ju så att allt har en ände. När dom sista tonerna klingat ut i Degerforsparken ville publiken ha mera. Det var bara för orkestern att hänga på sig instrumenten igen och bjuda på ett extranummer. Har lovat Sandins att vi snart ska ses igen.

Kessy och Simon
Kessy och Simon

Nytt på gång i bloggen

14 aug
Jag
Jag

Håll koll på min blogg. Inom kort kommer det flera reportage från olika danser som jag varit ute på. Samt nyheter om ett dansband från Trollhättan som nyss släppt en ny cd. Detta och mycket mer kommer framöver i bloggen.

Drifters premiär på Upperudslogen

13 aug
Drifters på Upperudslogen
Drifters på Upperudslogen

Den 27 augusti spelade Drifters för första gången på Upperudslogen. En kväll som jag länge sett fram emot. Drifters är ett av mina favoritband. Fast egentligen gillar jag alla band, bara dom spelar bra.

Denna kväll då Drifters spelade var vädergudarna verkligen på dansens sida. Varmt så in i baljan så man trodde man skulle tuppa av. Detta betyder mycket vatten under kvällen. På Upperudslogen har man en kran utanför kiosken där man bara kan hämta sig kallt vatten. Det var många som utnyttjade detta denna afton.

Danspublik till Drifters
Danspublik till Drifters

Det var första gången som Drifters och grabbarna besökte denna loge. Jag hade på förhand gett dom lite information om Upperudslogen. Vi anlände kvart i nio och det var redan fullt med bilar, husvagnar och husbilar på parkeringen. Vart ska detta sluta tänkte jag. Detta kommer att bli en kanonkväll tänkte jag. Det blev det också. Erica och grabbarna bjöd på massa godis från sin kommande platta som jag inhandlade. Mycket bra album.

Erica i Drifters
Erica i Drifters

Erica är en otrolig person som är mer än bara en dansbandssångerska. Hon tar sig verkligen tid med alla och är mån om att alla på dansgolvet ska må bra. Även dom andra bandet är underbara personer. Hela bandet brys sig verkligen om sina fans till det yttersta.

Så har vi kommit fram till paus. Finns det något trevligare än sitta ute i det fria och fika en varm sommarkväll och se solen sakta med säkert gå ner över Molkomssjön. Detta är verkligen livskvalité på hög nivå. Det kan nog inte bli så mycket bättre.

Anton och Ronny
Anton och Ronny

Efter pausen när bandet börjar spela får jag mig en pratstund med en av dansarna som var där. Han liksom jag lovordar Drifters och stället Upperudslogen. Han är ute en hel del i svängen så vi pratade om olika dansställen och orkestrar. Alltid lika trevligt att utbyta tankar, funderingar, upplevelser och erfarenheter med andra som är ute i svängen.

Tim och Stellan
Tim och Stellan

Så till slut var det så dags för Drifters att bjuda på sista dansen. Annette som har hand om maten och serveringen kom som vanligt med sin trevliga gästbok som orkestrarna så fint skriver i. Det måste vara riktigt kul att ha som minne. Efter att ha tackat av bandet var det bara att styra kosan hemåt.

Danspublik till Drifters
Danspublik till Drifters

Daniel lämnar Sandins

13 aug

Daniel - Saxofon, Klaviatur, Dragspel & Kör
Daniel – Saxofon, Klaviatur, Dragspel & Kör
aniel lämnar Sa

Sandins meddelar på sin facebooksidan att efter 14 år så har Daniel bestämt sig för en ny inrikting i sitt liv.

Sandinsvill rikta ett stort tack till Daniel för allt han har tillfört både på och utanför scenen under alla dessa år och
önskar honom all lycka till med studierna och sitt ”nya” liv.
Daniels sista jobb blir:
Fredag 16 augusti, Rättvik Folkets Park
Söndag 18 augusti, Viking Cinderella
Fredag 23 augusti, Urshult – Kärrasand
Lördag 24 augusti, Hjo – Torget

Vem som ersätter Daniel kommer vi att meddela senare

Sandins hemsida

Jontez ställer in

13 aug
Jontez anno 2013 Foto: Inge Isaksson
Jontez anno 2013 Foto: Inge Isaksson

Jontez skriver på sin Facebooksida att de tyvärr inte kan ta sig till Hågelbyparken i Tumba utanför Stockholm ikväll. Detta på grund av busshaveri.

Enligt samma information väljer då Hågelbyparken att ställa in dansen helt och hållet.

För er som är danssugna i Stockholm kan vi istället rekommendera Deléns som spelar på Skansen ikväll kl 20.00-23.00, Ett gäng unga killar som spelar fräsch mogen dansmusik.

Holens spelar på Ulvsättra loge i Järfälla, kl 19.00-22.00
Ett dansband som spelar mogen fin dansmusik med inslag av gammalt.

Veckans dansband 33: Barrabazz

12 aug
Barrabazz
Barrabazz

I dag har vi styrt kosan upp till Örnsköldsvik. Örnsköldsvik är en tätort i landskapet Ångermanland. Här bor ungefär 29000 invånare. Kända personer från stan är bland andra: Hockeyspelarna Peter Forsberg, Henrik och Daniel Sedin, Markus Näslund. Vattenskidåkerskan Jennifer Täfvander. Skådespelaren Staffan Götestam, Thor Görans orkester och så klart dansbandet BarraBazz.

BarraBazz duo består av Janne ”kläppen” Edlund och Lasse ”jonza” Jonsson.

Dessa två herrar har känt varandra sedan slutet på 80-talet då Norrländers och Lill-Nickes spelade NonStop-dans tillsammans på danspalatset Yesterday´s i Vallentuna. ”Kläppen” spelade då klaviatur och dragspel i Norrländers och ”jonza” sjöng och spelade saxofon, klaviatur och gitarr i Lill-Nickes.

1994 lades dock Lill-Nickes (eller Nickers som man bytt namn till), ner och ”jonza” började som sångare och saxofonist i Leif Norbergs ork. från Hudiksvall.

Barrabazz
Barrabazz Foto: Kurt Sundin

Åreft efter slutade ”kläppen” i Norrländers och startade duon Kläppen och Jag. De ersattes då av ”jonza” som hade en lärorik tid i Norrländers fram till slutet på -98 då han slutade för att studera.

1999 på hösten sattes fröet till BarraBazz vid en musikerträff på Gnistan i Ö-vik. ”Kläppen och ”jonza” började då diskutera förutsättningarna för den optimala ”dansbandsduon”.

Man kom fram till att mångsidighet hos musikerna tillsammans med egna bakgrundsarrangemang skulle vara idealet. Detta reducerade antalet kandidater i omgivningen och killarna beslutade att göra ett försök tillsammans. Det man i dag kan konstatera att man hittade den optimala duon.

Man hade sin första spelning i januari år 2000 och sedan har det bara rullat på.

På skivfronten har man givit ut några skivor. 2005 kom skivan Som en virvelvind.
Några år senare kom skivan ”live 1”. ”Jag vill vandra vid din sida” är bandets senaste skiva.

Barrabazz
Barrabazz

Spelställena är allt från motionsdanser, pro-danser kvällsdanser på folkets hus, folkparker, danslogar från mellansverige och uppåt i landet. Trots att branschen stundtals är i gungning har duo mycket jobb.Man ligger på ungefär 120-140 jobb per år.

Bjuder er på två klipp. En låt live samt en intervju med Per Nyberg från Cinderella.

Just nu i Degerforsparken

7 aug
Holens in action
Holens in action

Befinner mig just nu i Degerforsparken där Holens spelar En toppenstämning med publikrekord. Vad mer kan man begära? Kommer så klart med utförligare reportage framöver.

På en tur till Västra Värmland

6 aug
Grums
Grums

Varje sommar brukar jag och min broder ge oss ut på en egen dagstur. I år gick turen till västra Värmland. Vi tog sikte på Årjäng och Töcksfors. Men som vanligt när vii är ute och kör så blev det inte raka spåret dit. Vi startade runt 08.30 från Lusasken. Vädret var toppenfint. Med lite härlig dansmusik i Streaplers såg vi fram emot en trevlig dag.

Första stoppet gjorde vi i Vålberg. Där skulle ivi försöka leta oss till Älvenäsparken för att fotografera lite. Älvenäs är ett tidigare brukssamhälle i Karlstads kommun, beläget vid Norsälvens mynning i norra delen av Vänern. Det räknas in i tätorten Vålberg. Samhället är beläget cirka 20 kilometer väster om Karlstad och cirka fem kilometer öster om Grums.

Älvenäsparken
Älvenäsparken

Efter att lite planlöst kryssat runt i samhället beslöt vi oss för att åka in till centrum och kika. Där stötte vi på Robert. En kille som är tokig i dansmusik och en hejare på dansgolvet. Han visste precis hur vi skulle åka. Så efter lite dansprat med honom styrde vi i väg och hittade till slut parken som var dålig skyltad. Det var en trevig liten park.

Efter detta stopp for vi sedan vidare mot Årjäng. Men innan dess så fann vi skylten till Liljedal där jag föreslog vi kunde åka ner och kika. Och det gjorde vi. På vägen dit passerade vi Eds kyrka som vi så klart stannade vid och fotograferade. Min broder gillar Kyrkor.

Liljedal
Liljedal

Väl framme i Liljedal så tog vi en fika vid festplatsen och båthamnen. Riktigt mysigt att fika där vid sjön. Det fläktade riktigt gott från sjön. Vi tog så klart lite fina kort här med.

Nu så var inne i bilen igen och sa att nu åker vi till Årjäng. Och vi kom nästan fram. För innan så upptäckte brorsan Långseruds Kyrka. Det blev ett stopp här med. På utvägen såg vi en mysig lanthandel som skulle få besök av oss. Vi har lite sugna på glass och dricka. ICA Nära Hillerströms visade sig vara en riktigt lite mysig butik. Det är viktigt att stödja desa små butiker så att dom överlever. Om an så bara köper en glasstrut och en sprite.

Årjängstravet blev nästa stopp på vår tripp. Här finns en välbesökt travmuseum för den intresserade. Vi nöjde oss med att ta lite kort på omgivningarna, entrén och travbanan. Kan vara kul att nån gång gå på trav. Men jag är inte alls så insatt som vissa andra är.

Årjäng
Årjäng

Till slut så styrde vi in mot Årjängs centrum. Där knallade vi runt och kikade i de olika butikerna som dom har. Det blev en mar här. En rackarns trevlig restaurang som bjöd på Pasta med fläskfilé. Det smakade mycket bra.

Där vi parkerade bilen såg vi det klassiska ”Årjängstrollet”. Det är en staty/byggnad som stod klar 7 maj 1972. Skapades efter en modell av konstnär Erik Hermansson. . Erik var också illustratör i Tore Skogmans bok Årjängstroll. Träarbetet är utfört av Gunnar Andersson. Detta speciella troll är 8 meter högt och har 3,5 meter i skonummer. Trollet stod mitt i Årjängs centrum, Sin nuvarande placering vid stora torg intill hotellet fick Trollet i samband med ombyggnation av Årjängs centrum 2008.

Jag i Kyrkan
Jag i Kyrkan

Vi travar vidare och går förbi Årjäng folkets hus och något skola för att besöka den fina kyrkan som jag hört skall finnas här. Det var öppen för besök så vi klev och kikade. Det var riktigt fin. Det infinner sig alltid en speciell stämning i kyrkor tycker jag.

Töcksfors Shoppingcenter
Töcksfors Shoppingcenter

Efter att vi traskat runt en hel del kände vi oss nöjda med Årjäng. Då kom vi på idén med att kika till Töcksfors och deras shoppingcenter. Det ligger ju inte allt för långt bort. Sagt och gjort i kärran och så puttrade vi ännu mera väster ut. Här spenderade vi någon timme genom att kryssa runt i dom butiker som fanns här. Vi fastnade på sportshopen som hade halva priset i hela butiken inte illa. Jag tänkte shoppa lite mer än vad jag gjorde men kom snabbt fram till att behov inte bar lika stort som jag önskade så det blev en t-shirt från DC, en trackjacket från solid och ett par pumashorts. Shortsen kostade bara 50 lappen och passade perfekt eftersom vi bestämt oss för att bada och mina badkläder fanns hemmavid.

Sportshopen
Sportshopen

Innan vi for från Töcksfors så hittade ju brorsan så klart kyrkan i Töcksfors. En fin träkyrka som inte ligger så långt från Dalslands kanal. Plåtade den och lite kring kanalen.
När vi badat klart så for vi sedan mot Årjäng igen. Vi fick för oss att spana efter Holmedalsparken som inte alls ligger i samhället Holmedal som vi trodde. Efter lite vägledning så fann vi så på denna mysiga park belägen efter gamla Arvikavägen uppe i skogen.

Holmedalsparken
Holmedalsparken

Efter att ha legat i dvala i många ur väcktes Holmedalsparken till liv igen 1999. I år har parken funnits i 14 år. Holmedalsparken har anor från 30-talet och myllrade av liv en bit in på femtiotalet då intresset helt plötsligt dog. Det är ingen som riktigt vet varför.
Här blev det lite kort tagna. Gamla Folkparker ska man värna om.

Efter detta var vi tvungna bada innan det blev allt för sent. Vi hittade Järnsjöns camping där vi tog oss ett dopp. En riktigt mysig lite camping och badplats visade det sig vara. Kändes gott med ett dopp. Resan fortsatte mot Kristinehamn. Vi beräknande att vara hemma strax innan 21.00. Men det blev inte riktigt så.

ICA Sillerud
ICA Sillerud

Det gick lite snett när vi besökte Sillerud. Först stannade vi och tog kort vid ICA Sillerud.. Vi träffade även där butiksägaren Rikard Ohlin som vi pratade med. Riktigt trevligt. Sen besökte vi kyrkan på höjden och såg en underbart fin utsikt.

Efter detta åkte vi från kyrkan mot vad vi trodde var E18. Men i stället gled vi sakta med säkert allt söder över långt in i skogen. Vi tyckte till slut det var skumt att vi inte kom fram till E-18. Där jag kikade på karten hade vi kört helt åt skogen. Det började skymma mer och mer. Vi kollade kartan och skulle ta sikte på Svanskog.

Soledgång
Soledgång

Men det verkade var en evighet dit. Till slut mitt ute i skogen såg vi en skylt med Åmål Bengtsfors. Vi tog då sikte på Åmål. Till slut hamnade vi utanför Vårviks bygdegård. Vart har vi hamnat nu tänkte vi. Efter mer körning kom vi till slut äntligen fram en bit nedanför Säffle. Och när vi sedan styrde kosan vidare och när vi såg skyltarna med Karlstad blev vi lättade. Strax innan midnatt parkerade vi kärran här i Kristinehamn.

Nytt band Rivalerna

5 aug
Rivalerna
Rivalerna

Kul kul att dessa grabbar är på G igen. Det ser man ju fram emot.
Daniel Wahlström och Andreas Hedenskog med nytt band. Kan ju bli bra detta.
Hemsidan och lite annat smått och gott här på G hälsar grabbarna.

Veckans dansband 32: Farthållarna

5 aug
Farthållarna
Farthållarna

Bandet har funnits i ca 22 år och startades av Magnus och Göran. Första 5 åren hade MAN lite olika medlemmar beroende på vilka typer av spelningar vi fick. Under dom åren så började Farthållarna tycka att det skulle vara kul att prova på att satsa lite mer seriöst. Detta för att få en fast besättning och repertoar.

För drygt 17 år sedan kom basisten Jonnie Lundström med efter att tidigare ha hoppat in av och till i mån av tid. Samtidigt kom Åke Nilssom med efter att ha svarat på en annons som vi hade ute för att hitta en keyboardspelare.

Ett år senare kom till sist Hasse Frylmark med efter att ha vickat med oss vid ett tillfälle. I årsskiftet 2004/2005 firade orkestern 10-årsjubileum med nuvarande besättning. Under första åren repade vi seriöst och satte ihop vår repertoar som består av ganska många låtar vid det här laget eftersom vi regelbundet stoppar in nytt material.

Farthållarna på scenen
Farthållarna på scenen

Bandet hade förmånen att få engagemang på Restaurang Playa del Sol på Gran Canaria under 4 säsonger vilket medförde mycket rutin inom denna roliga underhållningsbransch.
Farthållarna har haft mycket roligt under dessa år och det finns många härliga minnen som man skrattar åt så fort dom kommer på tal. Alla kanske inte lämpar sig för att berätta i detta reportage men om man engagerar Farthållarna så kanske man får ta del av ett och annat spelminnen.

Orkestern spelar dansvänliga coverlåtar från perioden 60-talet fram till nutid. T.ex. Sven-Ingvars, Smokie, Creedence, Shadows, Elvis m.m. samt även lite gammalt där så önskas. Spelställena är dansrestauranger, firmafester, födelsedagsfester, bröllop m.m. Enligt bandet har traditionell sättning d.v.s. trummor, bas, keyboard, gitarr och sång. En enorm styrka är att inget av det man spelar är förinspelat, utan allt framförs 100% live.

Farthållarna
Farthållarna

Orkestern består av:
Magnus Bergman, Sång, Gitarr
Göran Tjerneld Gitarr
Åke Nilsson Keyboard
Jonnie Lundström Bas
Hans Frylmark Sång, Trummor

Tommy Bergs bjöd på minnesvärt jubileum

4 aug
Tommy Bergs 45 år
Tommy Bergs 45 år

Den 20 juli var jag och min familj bjuder på releaseparty och 45-års jubileum med Tommy Bergs orkester på Upperudslogen i Molkom.

Tommy Bergs var ett av de band som regerade på dansbanorna under 70-talet och början av 80-talet i Sverige. Bandet turnerade land och rike runt och även runt om i norden. Dessutom gjorde de stor succé i Nygammalt och spelade förband till Bill Haley bara för att nämna några få andra saker.

Till jubileet i Molkom hade man bjudit in gamla medlemmar och annat folk som jobbat med orkestern under årets lopp. Det startade kl 18.00 med lite mingel och sedan blev det en mycket god smörgåstårta som man bjöd på. Riktigt smarrig sådan. Vid bordet blev det en hel del trevlig samtal, och man fick höra en hel del roliga anekdoter och turnéminnen från spelkvällar med Tommy Bergs.

Trevligt innan dansen
Trevligt innan dansen

Runt halv nio började dom första dansgästerna rulla in på Upperudslogen, och det började fyllas på mer och mer fram till klockan nio då dansen började. Då man saknade backdrop hade Tommy rotat fram en massa gamla affischer och annan kuriosa kring bandet. När bandet satt ann de första tonerna fylls dansgolvet i logen med dansglada personer som vill höra nostalgiska dansbandstoner.

Tommy Bergs
Tommy Bergs

Många av de dansare jag pratade med var alldeles lyriska över Tommy Bergs, danskvällen och den stämning som infann sig på logen. Många var dom som sa att det var som i gamla dar, Med på scenen fanns förutom Tommy Bergs själva fanns genommusikaliska Kenneth Herrgård med på scenen. Han har även varit med vid inspelningen av bandets jubileums platta.

Strax innan pausen tog man upp en gästartist på scenen i form av Sölve Berglund som i många år var med i Tommy Bergs. Han bjld på två låtar ”Kan man älska nån på avstånd” och ”Livet det har varit gott mot mig”. Han fick stora applåder vilket jag gott kan förstå. Det var mycket roligt att höra hans ljuva stämma igen. Sist jag hörde Sölve så sjöng han i Erik Lihms orkester.

Sölve Berglund
Sölve Berglund

Under kvällen bjöd man på nostalgi i överflöd. Flera härliga låtar som säkert många fick minnen av. ”Aja baja Anna-Maja”, ”Liten”, ”Annelie”, ”Gå inte nu”, ”Bara femton år”, ”Min gamla gula flygmaskin” och många andra goa 70-talare. Detta var verkligen en kväll man inte ville skulle ta slut. Men tyvärr blev det ju så. Efter stående ovationer som resulterade i extranummer var det så dags att tacka för oss och styra kosan hemåt. Tack Tommy Bergs för en oförglömligt jubileum och en trevlig afton.

Här fäöljer fler bilder från kvällen.

Tommy Bergs
Tommy Bergs
Tommy Bergs
Tommy Bergs
Danspublik till Tommy Bergs
Danspublik till Tommy Bergs
Gamla affischer
Gamla affischer

Magnus har slutat i Jontez

4 aug
Jontez anno 2013 Foto: Inge Isaksson
Jontez anno 2013 Foto: Inge Isaksson

Jontez meddelar via sin facebooksida att man gått ner på fyra medlemmar. Magnus Franzén har valt att sluta i bandet. Han gjorde sin sista spelning med bandet under dansveckan i Malung.

Så från och med spelningen den 8 Augusti på Köpmanberget Hudiksvall Kommer Jontez bestå av: Benny Hedlund, Ole Hansen, Håkan Nöjd och Jonathan Nöjd.

Tommys Bergs material

4 aug
Tommys Bergs material
Tommys Bergs material

Så här blev omslagen, korten och affischerna till Tommy Berrgs Orkester som firar 45 i år. Inte illa…. Grattis grabbar.