Nya Markuz.se

31 jul
Nya Markuz.se
Nya Markuz.se

Nu har jag uppdaterat min hemsida. Äntligen säger jag.

Jag har gjort om layouten på hemsidan samt städat bort en massa information som var föråldrad. Har även uppdaterat med nya bilder på de flesta sidorna. Surfa runt och upptäck dom ”nya” sidorna.

Här finner du lite bilder och information om mig själv. Dansband och dansbandsmusik är lite av min hobby så det finns det en hel avdelning om där du kan ta del av en del information om just det.

Min andra hobby är bussar och spårtrafik som även det fått en egen avdelning här på hemsidan.

Missa inte heller mitt fotogalleri där det finns en hel del bilder att kika på.

Under fliken webbdesign finner du lite saker som portfolio där du kan se vilka hemsidor jag skapat samt lite annat grafiskt material jag skapat med hjälp av datorn.

Läs gärna min Blogg där jag skriver lite om vad jag varit med om samt lite andra tankar och funderingar kring mitt liv.

Skriv gärna i min gästbok innan du lämnar sidan. Hoppas du finner nöje med hemsidan,

Dagstur ner till Sjötorp och Mariestad

31 jul

Här om dagen tog jag mig en dagstur ner till Sjötorp och Mariestad. Bjuder er här på lite bilder från turen.

Sjötorp
Sjötorp
Turistbyrån i Sjötorp
Turistbyrån i Sjötorp
Blommor i Sjötorp
Blommor i Sjötorp

Sjötorp
Sjötorp

Efter det att jag traskat runt här lite köpt lite böcker och en trevlig mjukglass tog jag mig vidare till Lyrestad där jag tänkte inta min lunch. Ett underbart väder och trevlig väg på väg till Lyrestad. För er som inte vet så är detta ett litet samhälle som ligger vackert beläget vid Göta Kanal och bara en kort cykeltur från Vänern och Sjötorp.

Lyrestad
Lyrestad

Ett tips kan vara att besöka museet kallas Hamnmagasinet. Här fins diverse gamla saker som man samlat på sig. Gamla telefoner, en gammal haldelsbod gmla kläde,r, verktyg ja allt du kan tänka dig. Väl värt ett besök

Lyrestad Kyrka
Lyrestad Kyrka
Lyrestad
Lyrestad

Försökte hitta något trevligt matställe i Lyrestad förutom den lokala pizzerian. Hittade inget så jag beslöt mig för att dra vidare ner mot Mariestad. Pärlan vid vänern. Här besöktes Vands Bistro där en pastagratäng intogs med god aptit.

Pastagratäng
Pastagratäng

Efter maten så gic jag runt på stan och fotograferade en del av dom vackra delarna av Mariestad som jag tror kallas för Gamla Stan.

Stadsvy Mariestad
Stadsvy Mariestad
Stadsvy Mariestad
Stadsvy Mariestad
Stadsvy med Kyrkan Mariestad
Stadsvy med Kyrkan Mariestad

Sen gick jag ner till hamnen och tog mig en promenad ner till hamnen och kikade på båtfolk och andra trrevliga människor som turistade i Mariestad. Här i hamnen kan man bland annat äta, mat, glass färsk fisk m,m m,m

Hamnen i Mariestad
Hamnen i Mariestad
Blommor i Mariestad
Blommor i Mariestad

När jag blev mätt på Mariestad styrde vi kosan hemåt igen.

Wizex gjorde succé på torget i Filipstad

30 jul
Wizex i Filipstad
Wizex i Filipstad

Filibjurveckan i Filipstad och dans är ett lyckat kast. I år var det Wizex som stod för dansen. Och jag kan säga att det var längesen jag upplevt ett sådant genommusikaliskt och kompetent dansband.

Det hela började på eftermiddagen då broder och jag drog upp mot Filipstad i den blåa faran. Mycket trevligt väder och högsommarvärme bjöd vädergudarna på.

Vi gjorde en mellanlandning i Nykroppa för lite fotografering. Mer om detta med bilder kommer i en annat inlägg.

Landade runt 17.30 i Filipstad. Började med lite shopping. Det blev en fräck t-shirt på Tomas Kläder. Trots att staden inte är så stor så har man trots detta en hel del trevliga butiker och dessutom en galleri.

Efter detta gick vi fram till scenen och spanade in bandets soundcheck där bandet var i full färd med att ställa ljud. Förväntningarna växte i kapp med att klockan gick. För mig var det längesen jag hörde Wizex live.

Wizex i Filipstad
Wizex i Filipstad

Klockan 20.00 drog man i gång dansen och det var något tunnsått i början på golvet. Men efter ungefär 45 minuter spelande var torget fullt av dansglada människor. Kanske var det så att folk satt hemma i det fina vädret och grillade lite innan dom tog sig ner till torget och dansbanan.

Erik och Dan
Erik och Dan

Som jag skrev inledningsvis så var det längesen jag upplevt ett sådant genommusikaliskt och kompetent dansband. Wizex bjöd inte bara på en danskväll utan även på en show. Förutom att sjunga riktigt bra visade sig Anna Sköld och Thomas Lindberg vara två riktigt stora entertainers. Man hade inte tråkigt en enda sekund.
Jag kan ju berätta att jag varit på danskvällar där bandet stått och spelat av låtarna rätt upp och ner och väntat på att klockan skall gå så att dom får åka hem. Men det såg man inte tillstymmelse till här.

Anna och Thomas
Anna och Thomas

I Wizex har ju storheter som Kikki Danielsson, Lena Pålsson, Danne Stråhed, Charlotte Perelli och Paula Pennsäter lagt grunden till sina karriärer. Men nu är det Anna Sköld som är sångerska och till sin hjälp har hon bland annat Thomas Lindberg. Jag kan nästan inte finna ord för hur bra det är. Lägg där till Erik Iversens härliga skånska sång så har ni den ultimata danskvällen.

Allan och Tommy
Allan och Tommy

Låtmässigt var Wizex mycket grymma om man skall använda ett modernt uttryck. Man blandade friskt mellan gamla Wizexklassiker, nyare spår från de senaste plattorna och covers som man så klart arrangerat om i bästa Wizexanda. Kan påstå att det inte var en enda dålig låt på repertoaren.

Wizex i Filipstad
Wizex i Filipstad

Så Wizex är ett band jag gärna upplever live igen och kan varmt rekommendera dig att göra det samma.

Under kvällen blev vi lite smått hungriga så det blev en lite korv och mos från Torggrillen som fick slinka ner. Smakade riktigt gott.

Vid midnatt hade sista dansen ebbat ut men publiken vill så klart ha mer vilket jag kan förstå. Då plockade man fram ett ess i rockärmen. Då det var massor av blandad publik i alla åldrar böjd man på ett medley med sköna sommarsånger som alla kunde sjunga med i. Sicket dtrag det blev på golvet och bland folket som stod utanför. Jag tror ingen kunde stå still.
Sedan blev det att tacka orkestern för en riktigt bra kväll, köpa deras nya skiva och sen i skta mak puttra hemåt till tonerna av Simsalabim.

Danspublik
Danspublik
Anna och Thomas
Anna och Thomas
Jag och Anna
Jag och Anna

Dates nya hemsida är en besvikelse

30 jul
Dates nya hemsida
Dates nya hemsida

Dates nya hemsida är en besvikelse. Turnéplan, Gästbok, Pressmaterial och bokningsinformation är allt som finns. Man undrar vart all historik om Date, information om medlemmarna, diskografi, bilderna från spelkvällarna har tagit vägen? Designen verkar lite smått klumpig. Hade gärna sett ett annat upplägg på hemsidan och mer information om bandet.

JVeckans dansband 31: Jánex från Korsholm i Finland.

30 jul
Jánex
Jánex

Nu har jag hittat en ”dansbandspärla” igen. Denna gången har jag gått över vattnet till landet i öster.
Dansbandet Jánex kommer från Korsholm i Finland. Jánex består utav fyra unga killar, som tänkte ta och fräscha upp dansbandsgenren. Med sin helt hemmasnickrade låt har dom tagit publiken med storm.
Lyssna och njut!

Sandins har släppt sig

28 jul
Sandins orkester
Sandins orkester

Nu har värmlänningarna Sandins nya skiva äntligen kommit ut. Skivan släpptes mitt under pågående dansbandsveckan i Malung. Plattan har fått titeln ”Drömmar, Kärlek och SMS”. Detta är en platta med både nyskrivet material och en hel del omtyckta låtar som bandet spelar ute live på dansbanorna.

Bjuder er nedan på låten ”Ett SMS till dig”

Kikki och Wizex till Pride

28 jul
Kikki och Wizex till Pride
Kikki och Wizex till Pride

Nu på tisdag 31/7 drar Stockholm Pride i gång. Detta är en glad festival för hbtq-personer och alla andra som gillar den kulturen. 2012 års festival pågår från 31 juli till 4 augusti.

Onsdag 1 Augusti uppträder Kikki Danielsson på festivalen. Hon gör det tillsammans med det
band som hon en gång spelade i, nämligen Wizex orkester.

Till Stockholm pirde säger Kikki Danielsson ”Jag ser fram emot att komma tillbaka till Stockholm Pride, Tantolunden och den sköna stämningen som alltid är där. Har många fina minnen därifrån och det ska bli mycket roligt att få komma dit ihop med Wizex”

På torsdagen har man den populära schlagerkvällen som i år gästas av förre detta Barbadossångaren Mattias Holmgren.

Dags igen för Melissa Williams magiska foxkväll.

26 jul
Melissas magiska foxkväll
Melissas magiska foxkväll

Som ni ser är det dags igen för Melissa Williams magiska foxkväll. Denna gång är det Oskars loge, ett ställe kanske mer känt som Lagårn i Skultuna som är platsen för detta. Detta ställe ligger norr om Västerås. sDet kommer bli en magisk kväll. Kvällens dresscode är vitt. Så klä upp dig i vitt och res dit. Allt behöver inte vara vitt.

Kika in på www.gavledans.se för mer info om bokning av mat m,m

Wizex besöker i kväll Filipstad

25 jul
Wizex
Wizex

Missa inte Wizex som i kväll uppträder på torget i Filipstad. Starten går klockan 20.00
Kom dit och lägg en sula på parketten. Fri entré är det också.

Fryksdalsdansen 2012 drar i gång

25 jul
Några av banden och artisterna under Fryksdalsdansen 2012
Några av banden och artisterna under Fryksdalsdansen 2012

Idag onsdagen 25 juli öppnas portarna till Årets stora dans- och nöjesfest i Värmland – Fryksdalsdansen i Sunne. Under fyra dagar kommer dansband att spela upp på två olika dansbanor i Sunne. Förutom detta blir det också shower, schlagertält, karaoke samt två olika diskotek. Med andra ord bör det finns något för dom flesta oavsett om man gillar dansband eller inte.

Programmet ser ut som följande:
Onsdag 25/7 Lasse Stefanz, Perikles, Casanovas, Show med Jerry Williams
Torsdag 26/7 Larz Kristerz, Blender, Highlights, Show med Youngblood
Fredag 27/7 Martinez, Date, Vagabond, Show med Thomas Dileva
Lördag 28/7 Fernandoz, Arvingarna, Scotts, Show med Björn Rosenström

Förändringar i Hedins

24 jul
2013 blir Hedins en trio Fotomontage: Markus
2013 blir Hedins en trio, Fotomontage: Markus

Hedins meddelar via sin facebooksida att man från och med hösten 2013 kommer spela som trio.

Efter flera år på vägarna med fullsatta spelplaner och tusentals mil i turnébussen, så har vi bestämt oss för att ta ett nytt steg för vår orkester skriver dom. Bandet kommer att sluta turnera som dansband i den formen man har idag.

Hedins snittar på c:a 150 jobb mer år med spelningar i hela norden. De långa resorna och turnéerna tar för mycket kraft och energi.
Därför kommer man från augusti 2013 att omformas till en trio. Man kommer att spela på trivseldanser, pro-danser, fester och sist men inte minst kryssningar. Bandet lovar att dom kommer ge allt sista år som bandet i sin nuvarande form.

Sista spelningen med Hedins som kvartett blir i Malung under dansbandsveckan 2013.

Bandet är just nu aktuella med en ny sommarsingel som man släppt tillsammans med Jenny Saléns orkester.
Releasen skedde under Malungs dansbandsvecka där man traditionsenligt spelade nonstop tillsammans på bana 1.

Publikrekord i Malung

22 jul
Danspublik under Malungs dansbandsvecka
Danspublik under Malungs dansbandsvecka

Det blev rekord i år med. Om än inte 55 000 som arrangörerna hoppats på. Svenska Dansbandsveckan i Malungs nya publikrekord blev 50.719 besökare och en ökning med 2.584 jämfört med 2011

Rapport från Malung del 4

22 jul

Siffror och åter siffror. Det är nästan som att det är stort fokus på att slå publikrekordet från förra året. Fredagen bjöd på 7200 dansare i parken. En ökning med 489 personer året innan.

Excess i Malung Foto: Excess.se
Excess i Malung Foto: Excess.se

Regn verkar ha varit ett stående inslag under dansbandsveckan. Men vad gör lite regn. Folk kommer ju ändå. Dansfolket är ett tåligt folk som inte gnäller för några droppar regn, även om det är trevligare med lite solsken.

Från scenen i Grönlandsparken bjöds det bland annat på dansshow med Tobias Wallin & Helena Fransson kända från Let´s Dance. En fröjd att se på bra dans.

I parken idag spelade flera yngre band som har framtiden framför sig. Excess, Framed, Pure Divine är några av dem. riktigt kul att man i år släppt in flera nya band. Men med tanke på att flera band lagt ner senaste tiden så har man ju varit tvungen att ta in nya band för att fylla upp alla platser.

Danspublik under Malungs dansbandsvecka
Danspublik under Malungs dansbandsvecka

Lördagen är tack och farväl dagen med stor grand finale både i Grönlandsparken och Orrskogen. Lördagen bjöd liksom onsdagen dansband från hela norden. Vi fann band andra. Finländska Tommys med Hans Martin, Ingemars från Norge och Blue Hawaii från Danmark. Lägg där till alla svenska band så förstår ni vilken mix det var. Mycket dansare även på lördagen. 7088 besökare och åter en ökning, denna gång med 901 personer.

Trots att vädergudarna inte kanske varit snälla alla dagar så tror jag och hoppas jag att både dansare och arrangörer kan se tillbaka på en trevlig vecka. Jag har hört folk som redan börjat sakna Malung och som laddar inför nästa år.

Rapport från Malung del 3

21 jul
Danspublik under Malungs dansbandsvecka
Danspublik under Malungs dansbandsvecka

Blir det rekord eller inte? Ja det kan man undra. Torsdagens siffra blev som är en minskning med 342 personer jämfört med tidigare år. Men nu skall man ju inte haka upp sig på siffror. En låt som nog skulle passa bra att sjunga är ”Im singing in the rain” eller varför inte Matz Bladhs gamla dänga ”Det faller ett regn”. Men vad gör det att det regnar när det är dansfest i Malung.

Från Drifters scenshow Foto: Danslogen/Youtube
Från Drifters scenshow Foto: Danslogen/Youtube

Torsdagen har de senaste åren bjudit på riktigt bra scenshow i Grönlandsparken. I år var det inget undantag. Både Drifters, Larz Kristerz och Donnez bjöd som vanligt på färgsprakande nummer.

Drifters har gjort det till en sport att på något sätt försöka överträffa sig själva varje år med sin scenshow. I år spelade man under namnet Ragglerz and the Brylerz. Alla killarna i bandet var som vanligt utklädda till kvinnor och Erica Sjöström var en man med stor mage. Man fick även se Erika imitera Jerry Williams och se Tur-Åke som Elvis. Jag tycker det är härligt att Drifters bjuda så på sig själva som dom gör. Sammanfattningsvis en makalös eftermiddag i Grönlandsparken.

Se ett inslag från showen nedan som danslogen.se filmat.

Även danskvällen i Malung rapporteras som mycket god med mycket glada dansare och god dansmusik

Källa: Danslogen.se

Highlights med ny cd-singel ”Tro på mig”

20 jul
Highlights släpper en ny cdsingel "Tro på mig"
Highlights släpper en ny cdsingel ”Tro på mig”

Highlights släpper en ny cd-singel inom kort i samarbete med Sweden songs och KA musik. ”Tro på mig” heter den och är skriven av Christian Lindholm, Michael Lindholm och Anders Nilsson. inom kort finns den också tillgänglig för på Itunes samt på Spotify.

Bloggtipset: Janders

20 jul
Janders orkester
Janders orkester

Janders är en av Norrlands äldsta orkestrar som man verkligen kan kalla för still going strong. 1965 såg orkestern sitt ljus i byn Karlsbäck, Bjurholms kommun i Västerbotten.

Janders blev väldigt fort populär i norrland under 70-talet med flera fina publikrekord som står sig än i dag! Idag utgår bandet från björkarnas stad Umeå och spelar i hela norrland med avstickare till Finland, Norge och danskryssbåtarna till Åland och Finland.

Idag består Janders av: Mattias Rehnberg, Peder Halläng, Christer Jonsson och Daniel Hörnell. Man spelar även i bland som trio på diverse pro och motionsdanser.

Vill man följa bandet skall man absolut åka ut och dansa till dem live men man kan även besöka deras fina blogg. ”Dansbandsbloggen” som det kallas ligger hos Västerbotten Kuriren.

I bloggen får man ta det av det mesta som rör orkesterns spelningar. Jag tycker det är intressant och välskrivet. Man bjuds på bilder både från och bakom scenen. Det är lagom mycket skrivet om varje turné vilket är ett stort plus. Det gör att man orkar läsa allt utan att det blir tröttsamt. I bland bjuds man även på en och annan video vilket är trevligt.

För att besöka bloggen kan du klicka här http://blogg.vk.se/dansbandsbloggen

Inte mera Jysk

19 jul
Inte mera Jysk
Inte mera Jysk

Behöver en byrå att ha lite kläder i. Åkte först till Mio här i stan utan att finna något som passade i pris. Åkte sedan vidare till Jysk här i Kristinehamn för att kika. Hittade en byrå som jag trodde på. Men skyltningen var urkass så jag blev förvirrad och gick och frågade om hjälp. En kille som inte verkade ha allt för stor koll kom och skulle hjälpa mig.

Frågade om dom hade den byrån jag ville ha. Ja men då får du den bara 41cm, bred. Nej sa jag: jag vill ha den så lång som den som står här är. Följde med han till kassan där kan knappade in printade ut en lapp på en byrå som såg helt annorlunda ut än den jag frågade om. Förklarade en gång till bad jag ville ha. Fick då svaret att jag var tvungen att bestämma mig eftersom dom stängt för 5 minuter sedan.

Va??? Jaha sa jag. Då ber jag att få återkomma en dag då ni har tid sa jag och stövlade ut därifrån.

Lägesrapport från Malung Del 2

19 jul
Hans Östh i Bhonus / Fun fun fun
Hans Östh i Bhonus / Fun fun fun

Onsdagen. Dagen då en del flyr Malung eller helt enkelt struntar i att gå upp på dansen i Orrskogen för att det blir för mycket folk. en av anledningarna stavas Lasse Stefanz. I år hade man planerat att flytta Lasse Stefanz till en ny bana, något som inte föll bandet i smaken. Detta medförde att dom fick spela på bana 2 som dom gjort tidigare år tillsammans med Anne Nørdsti band.

Nästan 9000 inne på Orrskogen är inte dåligt. Närmare bestämt 8971 personer. Men frågan är hur trevligt det egentligen är med så mycket folk. Men jag måste ju erkänna att Kristianstadsgrabbarna kanske hade en liten del i att det blev rekord denna kvällen. Man kan ha många åsikter om bandet vilket många har dom man läser på danslogen.se Men dom drar folk till Malung i alla fall.

Men som tur är så är dom inte ensamma om att dra folk till Malung. Ett annat band som i våras kastade in handduken som dansband gästade Malung under onsdagen. Bandet jag snackar om heter Bhonus. Som traditionen bjuder blev det ett riktigt bra drag under The Beach Boys showen som går under namnet ”Fun Fun Fun”. Som vanligt helt makalöst enligt rapporterna. En sak är säker. Dessa grabbar levererar alltid.

Lägesrapport från Malung Del 1

18 jul
Orrskogenn i Malung
Orrskogenn i Malung

Malungs dansbandsvecka i är full gång. Det inledes i söndags med guldklavegalan som jag kommenterat i ett annat inlägg. Vädrets makter kunde man ro för och det blev ett sjuhelsikes regnoväder med tillhörande åska. Det medförde att radiosändningen från Malung avbröts och gjorde det tämligen ointressant för de som satt hemma på radion och lyssnade. Åskan slog till och med ner i en dansbana men ingen verkade ha kommit till skada. Men lagom till dansen så tittade solen fram. Blev enligt rapporter en trevlig kväll med 3719 besökare. En minskning med 83 från förra året.

Throleif Torstensson
Throleif Torstensson

8282 besökare och en ökning med 972 mot föregående år för man se som ett bra facit denna måndag. Det är ju även alltid på måndagen som man inviger Malungs dansbandsvecka i Malung. Detta görs traditionsenligt av självaste Thorleif Torstensson som med sitt band spelat varje år på dansbandsveckan sen starten 1986. Och frågan är om det var för sista gången Thorleif invigde veckan med tanke på att bandet läggs ner i höst. Men kanske kommer han tillbaka till Malung. Till Gula bladet (Dansbandsveckans egen nyhetstidning) säger Thorleif: ”Det här är årets höjdpunkt och Grönlandsparken är ett sådant ställe där jag skulle tänka mig att dyka upp igen någon gång”. Riktigt kul att man ökar på siffrorna redan från måndagen. Kanske inte så konstigt med tanke på att Sveriges största dansband spelar på måndagen. Jag syftar så klart på Thorleifs, Streaplers och Flamingokvintetten.

Sten och Alexander Nilsson
Sten och Alexander Nilsson

205 fler besökare än tisdagen förra året gör att man landar på 7429 personer. Man pratar redan nu i medierna om publikrekord för veckan. Man kalkylerar med 55 000 besökare i år. En siffra som inte är helt orealistisk. Men frågan jag ställer mig är hur mycket dansbandsveckan egentligen kan växa. Man får hoppas att dom inte växer ut ur Malung.

Något som är minst lika uppskattat som dansen i Orrskogen är uppträdandena i Grönlandsparken. Här ställer banden upp och ger sina fans gratisshower med spex, musik och allehanda bus. Några som bjöd på en riktig show var bland andra Sten & Stanley som bjöd på smakprov från sin jubileumsshow. Det blev även allsång till ja just det. ”Jag vill vara din Margareta”. Sten Nilsson slutar aldrig att förvåna publiken Förutom modevisningar och annat skoj uppträdde Jannez tillsammans med mina kompisar i Rent Drag Som avslutning på denna dag äntrade både Elisas och Perikles scenen. Jag tycker det är riktigt kul när banden bjuder på sig själva och gör detta. En del publik är sådan som kanske inte går ut på dans annars men som gillar detta med dansband och dansbandsmusik. Kul är det också med alla dessa band på
väg upp som får chansen att visa upp sig i Grönlandsparken.

Dansare i Malung
Dansare i Malung

Arvika here i am

17 jul
Arvika järnvägsstation
Arvika järnvägsstation

Vad gör man i Arvika en helt vanlig måndag? Det blev jag förstås nyfiken på och begav mig dit med Värmlandstrafik. Hade tidigare vunnit ett respass som gör att jag skulle få resa gratis i hela Värmland med Värmlandstrafik. Smart tänkte jag. Då kan jag ta bussen till Arvika. Men tji fick jag. Kikade i tidtabellen och fann bara en buss dit upp på förmiddagen som gjorde att jag skulle vara i Arvika vid lunchtid. Detta var inte okay tyckte jag. Tydligen vill man inte ha folk pendlades till Arvika med buss. Så det fick bli tåg. Dock gällde inte respasset på tåget så jag fick betala resan. Men det fick gå för denna gången.

Bild från tågfönstret
Bild från tågfönstret

Åkte med buss från Kristinehamn 08.07 och skulle sedan byta till tåg i Karlstad med avgångstid 09.01 varken en minut tidigare eller senare. Tåg jag skulle åka med hade några ungdomar smyckat med graffiti så hela ena sidan såg man inte ut genom. Men jag fick en bra fönsterplats ändå på andra sidan så man kunde se ut.

Tåget som ungjävlarna klottrat ner
Tåget som ungjävlarna klottrat ner

Det är lite skönare med tåg på ett sätt då man kan röra sig och gå en runda. Det blev ett kort uppehåll i Kil. Denna lilla håla jag kommer att återvända till i eftermiddag. Kom att tänka på att dessa hålor som det bor folk i och där tåget stannar. Fagerås, Lene, Högboda, Edane är ställen som rusar förbi och som min hjärta hinner memorera.

09.42 anlände tåget Arvika Central med avstigning på höger sida i tågets färdriktning. Arvika visade sig från sin bästa sida med strålande sol och värme. Vad gör man då i Arvika tänkte jag?

Trefaldighetskyrkan
Trefaldighetskyrkan

Tog en promenad rätt upp förbi Torggatan och upp mot kyrkan. Trefaldighetskyrkan är församlingskyrka för Arvika Östra församling i Karlstads stift. Kyrkan uppfördes 1909-1911, arkitekt var Ivar Tengbom. Byggnadsstilen är en nationalromantisk blandstil med många stilar närvarande.

Bild från Trefaldighetskyrkan Foto lånat från Wikippedia
Bild från Trefaldighetskyrkan Foto lånat från Wikippedia

Efter ett besök i kyrkan tog jag mig en liten tur på stan för spana in shoppingutbudet i Arvikas butiker. Hittade några mysiga butiker som jag var inne och kikade i. Sko och väskbutiker. Oj. nu låter jag ju lite som en kärring. Men faktum är att jag behöver en ny väska då min axelremsväska gått sönder. Skor däremot behöver jag inte men det är kul att kika på ändå.

Biblioteket och Arvika Nyheter
Biblioteket och Arvika Nyheter

Tog sedan och begav mig till stadsbiblioteket i Arvika för att se hur det såg ut. Har ju aldrig varit där så det kunde vara kul att se hur det ser ut. Ljust luftigt och trevligt bibliotek måste jag säga. Passade på att läsa några inhemska tidskrifter för att se om det var något på gång som man inte kunde missa. Men det verkade inte vara det. Kom just då på att skall man få veta något får man nog fråga någon ortsbo som har mer koll än mig.

Sagt och gjort beslöt jag mig för att besöka en av stadens optiker för att få veta mera. Nu kanske ni undrar varför man går till optiker. Mest logiskt vore nog turistbyrån. Men trots att jag själv är värmlänning kan det ju i värsta fall uppstå problem med språket. Dom pratar ju inte riktigt som vi gör i Kristinehamn. Skämt å sido så ska jag berätta varför jag besökte en optiker.

Spec Savers i Arvika
Spec Savers i Arvika

Jo på denna optiker som ni ser på bilden ovan jobbar nämligen världens bästa Lotta. Alltså Liselotte som är en sådan där person som kan det mesta. Optiker eller optikerassistetn tror jag det heter, grafiker, bibliotekarie, författare, saxofonissa + en rad andra instrument. Dessutom sjunger hon riktigt bra med. Kalla henne allkonstnär så har man fått med allt. Dock är det en liten detalj som hon missat. Bor man i Värmland kan man ju inte hålla på något annat lag i Ishockey än just de som spelar i Löfbergs Lila Arena. Men det kan man ju ta eftersom allt det andra positiva väger upp så det gör inte så mycket.

Nåväl sagt och gjort så knatade jag in på optikern och ”våldgästade” henne. Gissa om hon blev glad. Frågade till slut Liselotte och hennes kollega vad kan skulle uppleva. Fick väl inga bra svar men det var trevligt ändå att slinka in och säga hej.

Buss nummer 52 mot Prästängen
Buss nummer 52 mot Prästängen

Men kom på en ide att busa lite och överraska Liselottes make Thomas som kör buss i Arvika. Sagt och gjort. Efter expertishjälp så begav mig mot Arvika busstation för att åka stadsbuss till Prästängen. Det som var bra vid busstationen var att man kunde gå upp för en trapp där man hade full koll på alla bussar som kom in utan att de som körde bussarna såg mig. Smart!

Tog upp mitt respass och knatade rakt in och bad om att få åka till Prästängen. Gissa om någon blev förvånad. Men trevligt var det att få se Präsängen och att snacka lite med Thomas. Och kul att få åka buss i Arvika. Nu gick det även upp ett litet ljus varför Liselotte ringt honom och frågat vilka linjer han skulle köra innan han skull gå av sitt pass.

Hamnen Arvika
Hamnen Arvika

Efter denna trevliga busstur med Thomas och Arvika bussbolag tog jag mig ner i hamnen. Just där nere stod jag och tog kort och kände något från himlen komma ner. Nej det var inte måsskit utan regn. Det kom en liten skur. Men jag tog skydd på ett krukmakeri. Kikade runt i dom små bodarna som fanns där. Tänkte äta lunch där med. Men backade när jag såg att en liten förrätt kostade nästan 130 kronor.

Dagens lunch
Dagens lunch

Så jag vandrade upp på stan igen och beslöt mig för att ta en pizza fast jag egentligen ville ha något annat. Det blev som sagt en pizza på Bristol Pizzera & Stekhouse. Den smakade helt okay.

Elis i Taserud har skaffat hund
Elis i Taserud har skaffat hund

På gatorna i Arvika kan man stöta på kändisar av allehanda slag. Den man jag stötte på var Elis. Alltså Elis Eriksson, som egentligen hette Elias Eriksson även känd som Elis i Taserud. Han var en möbelsnickare i Taserud. Han var en mycket sällskaplig och slagfärdig person och är huvudperson i en lång rad anekdoter som fortfarande 70 år efter hans bortgång berättas i Arvika-trakten. Nu hade han till och med gått och skaffat sig hund. Kan inte minnas att han hade det när jag gick i småskolan och läste om Arvika. Kan man tänka sig. Det är många i Arvika som verkar vara djurvänner.

Sågudden i Arvika
Sågudden i Arvika

Tog mig sedan efter lunchen en tur till Sågudden. Detta är ett friluftsmuseum med en samling genuina kulturmiljöer som ligger på en udde iinte långt från centrum. Men man kan ta sig dit med det lilla rundturståget. Där kan man se ett 20-tal museala byggnader från 1600 – 1800-talet, stora samlingar av allmogeföremål och en massa annat, alla unika och mycket sevärda ting och bygnader. På området finns också en fornlämning och café samt en massa djur.

Arvika Folkets Park
Arvika Folkets Park

Som ni alla vet så gillar jag ju detta med dans och dansbandsmusik och det som hör till. Så jag kikade på den besökskarta jag hade och knatade från Sågudden till Folkets Park i Arvika för att ta lite kort. Tyvärr var parken i likhet med flera andra parker stängd så man kunde inte komma in. Dom hade även kedjat och låst fast utpasseringen så att planka in gick inte då man skulle få planka ut med. Men efter lite trixande och letade i min dator så kan jag i bloggen presentera några foton.

Solviksvallen
Solviksvallen

I anslutning till parken hittade jag även Solviksvallen där man också utövar Kultur men av ett annat slag. Där spelar IK Arvika fotboll sina hemmamatcher. Riktigt kul att se fotbollsarenor med även om Folkparker slår lite lite högre.

Efter ett besök vid Parken och Solviksvallen skulle jag ta mig en promenad in till stan igen. Tänkte ha passat in så man kunde åkt med Linje 51 Ingesund från parken eller i närheten av den, men skippade det. Tog mig en promenad förbi Arvikaverken in till centrum igen. Kikade mer i lite affärer. Köpte två skivor på Bokia med Hasse Andersson plus några fina målade vykort från Arvika som jag tänkt rama in. Besökte även väskaffären igen men beslutade mig för att inte köpa någon väska.

Fågelmannen
Fågelmannen

Käkade sedan en glass tillsammans med fågelmannen. ”Fågelmannen”, är en man i fågelgestalt som symboliserar naturen. Statyn är skapad av konstnären Liss Eriksson, yngste sonen till Christian Eriksson och används ofta som symbol för Arvika. Statyn är placerad på torget mitt emot järnvägsstationen på torget.

Dagens Arvika outfit
Dagens Arvika outfit

Så här var jag klädd i Arvika. Jag visste inte hur varmt det skulle bli så det fick bli långa jeans.

Keps: Fishbone från new Yorker Örebro
Skjorta: This glory days från Carlings
Jeans: Dirty Money Scottish Check Jeans från Topstreetwear.
Skor: Från en outlet i Hagfors :)

Till slut blev de time för att ta avsked av Arvika och bege sig hemåt. Hade kikat och kom på att jag åker tåg till Kil och där byter tåg mot buss in till Karlstad. Allt får att få se så mycket som möjligt.

Jag i tåget på väg mot Kil
Jag i tåget på väg mot Kil

Tåget kom in till Kil c:a 17.05 och 17.20 skulle bussen avgå så detta skulle bli perfekt. Fick en liten stund över att fotografera lite i Kil. Fanns inte så mycket att plåta kring resecentrum. Så det fick bli några bussbilder i stället.

Buss och järnvägsstationen i Kil
Buss och järnvägsstationen i Kil

Landade i Karlstad sedan och gick runt där och tog lite kort innan jag tog mig till busstationen och åkte hem till Kristinehamn igen. Passade på att besöka Sandgrund som man förstört och gjort konsthall utav. Såg då att man rustat upp skyltarna Sandgrund men bytt färg från blått till orange. Vet ej om det blev något bättre för det. Lite konstigt tycker jag av karlstads Kommun att pressa in 30 miljoner i detta projekt samtidigt som man drar ner budgeten med 25 miljoner i handikappomsorgen. Mycket märkligt.

Karlstad
Karlstad

Hedins på Upperudslogen

17 jul
Hedins på Upperudslogen
Hedins på Upperudslogen

I lördags på Upperudslogen i Molkom rullade den blåa Hedinsbussen in på plan. Jag var så klart på plats med broder. Vädret var ganska skapligt för en logdans. Det kom några regndroppar på väg upp till Molkom men väl framme styrde orosmolnen bort från Nyheds hembygdsgård.

Stannade till innan logen och tog några underbara bilder på den storslagna naturen som finns här. Se bara själv på bilden ovan så förstår ni varför alla gillar att komma till Värmland och just Upperudslogen och spela. Då man på dansstället saknar duschmöjligheter är det många band som tar sig friheten att bada i sjön.

Jag i Molkom
Jag i Molkom

Hedins är ett band som kommer ur välkända Bengt Hedins orkester som numera är en duo under namnet Bengt hedin & Co
Bandet är idag fyra killar med glimten i ögat som levererar en dansant mogendans med Arne Bakkens sång i spetsen. Tack vare Connys Hedin är man idag ett av dom band som fortfarande har trumpet som blåsinstrument i sin sättning. Just trumpetlåtarna fick orkestern mycket applåder för och det kan jag förstå. Överlag är publiken duktig på att visa orkestern uppskattning för det som dom framför.

Hedins på Upperudslogen
Hedins på Upperudslogen

På vägen spekulerade jag och brorsan i hur mycket folk det skulle komma till dansen med tanke på att Malungs dansbandsvecka startar på söndagen. Det är alltid lite knepigt det där. Men vi är som vanligt optimistiska och hoppas på att så många som möjligt som är på väg upp till Malung stannar till för en danskväll förutom stamgästerna som man alltid har på logen. Med facit i hand kan vi ju säga att var lite mindre folk än vad det brukar vara på logen när Hedins spelar. Men en bit över 350 dansare är inte fy skam.

Conny och Robin
Conny och Robin

Hedins var somrigt klädda i vita jeans och härligt grönrutiga skjortor som såg mycket smakfullt. 21.00 sparkade man i gång danskvällen med den inledande melodin ”Seniorita”.
Det är en härlig känsla att se när bandet räknar in till första dansen och man ser folket strömma till på dansgolvet.

Det hela artade sig om vanligt här på Upperud att bli en fin kväll. Alla kvällar tenderar till att bli det. Och jag tror man har ett recept här som publiken gillar. Välspelande dansband som spelar genuin mogen dansbandsmusik för en nykter och städad publik. Det är så publiken bevisligen vill ha det då många återkommer vecka efter vecka.

Arne och Lasse
Arne och Lasse

Nedan finns lite filmer att kika på från kvällen. Filmande även denna gången på en gammeldanslåt med Hedins. En Schottis som heter Igelkottaskinnet. Jag har märkt att de flesta dansband har ungefär samma låter som man spelar. Låtar som t,ex Johan på Snibben Tivedhambo, Bränn-Pers vals och Drömmen om Elin. Riktigt fina låtar allihopa.

Danspublik i Molkom
Danspublik i Molkom

Klockan rann i väg snabbt denna kväll och klockan blev 01.00 och det var så dags för orkestern att tacka för sig. Och ja visst det blev ett extranummer. Lars Ingerstad fick briljera med sin gitarr i guitarboogie till publikens förtjusning.

Årets skämt guldklavegalan

15 jul
Tomas Deütgen och Tony Irving
Tomas Deütgen och Tony Irving

Årets upplaga av det så kallade prestigefyllda priset Guldklaven blev lika spännande som att se färg torska. Det blev lika torrt och förutsägbart som jag anade att det skulle bli. Inga större överraskningar med andra ord.

Årets Dansband: Lasse Stefanz
Kommentar: Gäääääsp sömnigt och förutsägbart. Skulle kunna skriva så mycket med jag spar er det. Dansbandet med flest röstbenägna fans vinner. Så är det

Årets Låt: Vi lyfter igen – Zekes (Anna Kornelia Åberg, Rickard Carlsson, Henrik Sethsson)
Kommentar: Hade hoppats på Blender som hade en STARK låt med budskap. Men Zekes låt funkar den med i brist på annat. En klassiska dansbandsdänga med andra ord.

Årets Sångerska: Elisa Lundström, Elisa’s
Får väl ses som ok. Elisa har ju kämåta hårt för detta. Men hade hoppats på Lotta Olofsson som jag ringt och röstat på en hel del. Hade ju varit kul med ett namn man inte hör varje dag i dessa sammanhang. Och varför säkrade man sig inte Berth Idoffs till Malung. Ser nu att dom iofs spelar en hel vecka på Birka men dom hade ju idag till exempel kunnat spela i Malung.

Årets Sångare: Olle Jönsson, Lasse-Stefanz
Kommentar: Varför varför varför? Tror Deütgen och Olle har något ihop. Någon slags deal att alltid ser till att Olle blir nominerad eller LS. Instifta en kategori för lång och trogen tjänst så att han kan få sitt pris och ge det till någon ”nykomling” eller någon annan. Hade så klart hoppats på Andreas Olsson. Men med tanke på att det stod mellan Andreas, Olle och Sten så hade man på förhand räknat ut att hans chanser att vinna var minimala.

Årets Album: Från Älvdalen till Nashville, Larz Kristerz
Kommentar: Måste erkänna att albumet är riktigt bra även om det hade varit kul med förnyelse här med.

Årets Musiker: Anders Larsson, Streaplers
Ääääntligen en värdig vinnare. Från hela mitt hjärta riktar jag ett stort grattis!!!

Juryns Specialpris: Sten och Ebbe, Sten & Stanley
Oj oj oj vad förutsägbart. Kan tänka att man tänkte som så att om inte Sten blir årets sångare så ger vi specialpriset till Bröderna i stället. Lite kul att höra Sten hur man försökte låta överraskad.

Sveriges Radios Pris: Donnez
En överraskning till. Kul att det ungt band för en gångs skull fick ett pris. Här man måste man ha gått från listan med dom 5-6 banden som prenumererar på guldklavar. Riktigt kul att man äntligen premierat ett ungt band

Årets SKAP-stipendie: Thomas G:son
Kommentar: Han skriver bra låtar så det var nog ett bra val. Nästa år får vi hoppas på Åsa Karlström eller ”uppstickaren” Agneta Mårtensson eller varför inte Mona Gustafsson?

Vinnare i Guldklaven 2012
Vinnare i Guldklaven 2012

Lasse Sigfridsson med debutalbum

15 jul
Lasse Sigfridsson med ny cd
Lasse Sigfridsson med ny cd

Som bloggen rapporterade om i våras så slutade bröderna Sigfridssons i Lasse Stefanz. Att sluta med musik var inte aktuellt för brodern Lars. Nu kan vi berätta om att
han i september släpper en soloskiva på skivbolaget Atenzia Records.

Plattan kommer innehålla nyinspelningar på några av alla de låtar som Lasse sjungit på Lasse Stefanz skivor plus en del nyskrivet material. Materialet är sådant som fansen gillar samt en del av Lasses personliga favoriter.

Inspelningen sker i Emmy-studion i Kristianstad med duktiga Jörgen Andersson som producent. Skivan kommer även att innehålla en duett som Lasse valt att göra sin son, Emil Sigfridsson.

Källa: FJL

King Edwards med nytt album

15 jul
King Edwards med ny cd 2012
King Edwards med ny cd 2012

King Edwards är ett band som starkt är på frammatch.

Den 16/7 i Grönlandsparken Malung släpper King Edwards sin nya CD ”Här och nu”. Skivan innehåller 12st låtar + 2st bonusspår. 10st av låtarna är egna originallåtar som bandet själva komponerat.

Förra albumet ”Vågar du älska” från 2009 blev en stor succédebut för bandet.

Outfit 2012-07-14

15 jul
Outfit 2012-07-14
Outfit 2012-07-14

Skjorta: Carlings, This glory days
Jeans: Gulanstore, Gul & Blå
Skor: Din Sko

Hedins på Upperudslogen

12 jul
Hedins Orkester
Hedins Orkester

Missa inte Hedins orkester som på lördag gästar Upperudslogen i Molkom. Danstid är som vanligt 21.00 – 01.00
Väl mött till en trevlig danskväll. Vackert väder är beställt så det är bara att dyka upp.

Sandins i Degerforsparken

12 jul
Sandins Orkester
Sandins Orkester

Som en fortsättning på förra inlägget. Strax innan klockan 18.00 landade jag vid Medborgarplatsen i Degerfors med buss. Promenerade direkt upp till folkparken där Sandins var i fullfärd med att ha soundcheck. Träffade även Rolf från Strike Orkester som var där på semester. Riktigt kul att träffa trevligt dansbandsfolk.
Kommer framöver att skriva om Strike i min blogg så håll ögonen öppna.

Sandins spelar upp till dans
Sandins spelar upp till dans

Sist jag hörde Sandins var på biografen i Forshaga Folkets Hus för något år sedan där bandet repade in sig på ny sättning. Det låter riktigt bra om Sandins som spelar god härlig mogendans som verkar passa Degerfors publiken som handen i handsken.

Danspublik i Degerfors Folkets Park
Danspublik i Degerfors Folkets Park

Mycket folk har det kommit denna afton. Inte så konstigt kanske med tanke på det fina vädret. Arrangören Manfred kan verkligen flirta med vädergudarna.

Putte och Frippe
Putte och Frippe

Klockan närmade sig sju och publiken strömmar till. Till den lilla dansbanan i Degerfors kom denna kväll ungefär 220 personer vilket är en bra siffra där. Många stamgäster och en hel del nya ansikten observerade jag denna kväll.

Som jag skrev tidigare så bjöd Sandins på riktigt mogengodis. ett extra plus för att dom både har Sax och dragspel. Gammeldansen verkade dom sköta med den äran med tanke på ovationerna efteråt. Riktigt kul att höra.

Johnny Sandins anno 1994
Johnny Sandins anno 1994

Jag har följt Sandins eller Johnny Sandins som dom hette tidigare. Jag minns den första spelningen som jag upplevde med Johnny Sandins. Det var på Upperudslogen i Molkom nonstop med Perunes. Gissningsvis att det var runt 1994 nånstans där. Då hade man en kvinnlig saxofonissa i Liselotte Sivertsen som numera spelar i Perry band från Arvika. Det hänt lite med bandet sen dess. medlemmar har kommit och gått.

Sajmon och Johnny
Sajmon och Johnny

På det hela blev det en toppenfin kväll med våra värmländska dansbandshjältar. På slutet kom det fram en kille som sa att det var det bästa han upplevt på länge när det gäller dansbandsmusik. Det bevisar ju lite hur bra Sandins var. Efter lite eftersnack med bandet styrde vi hemåt Lusasken.

Bjuder er nedan på ett smakprov från bandets kommande platta.

Karlskoga Folkets Park

12 jul
Karlskoga Folkets Park
Karlskoga Folkets Park

I dag tog jag mig en tur till Karlskoga för lite shopping. Senare skulle det bli vidare färd mot Degerfors där Sandins orkester skulle spela upp på kvällen. Väl framme i Karlskoga fick jag en idé att spana in deras Folkets Park eller resterna av den i alla fall. Parken ödelades helt i en tragisk brand 2001. Så kvar fanns bara entrén vad jag kunde se.

Karlskoga Folkets Park
Karlskoga Folkets Park

Och det var inte så mycket att se egentligen. I Tidningen kunde man läsa. ” Klockan 20.05 fick räddningstjänsten ett larm om rök i Folkets park i centrala Karlskoga. Väl på plats kunde de konstatera att det brann i dansbanan. Serveringen och dansbanan brann ner, liksom ett kontorshus, och skogskyrkogården i närheten skadades lätt av branden.”.

En gammal bild från Karskoga Folkets Park
En gammal bild från Karskoga Folkets Park

Lite längre upp i skogen hittade jag Karlskoga IP. Där man enligt efterforskande av mig spelar baseball.

Karlskoga iP
Karlskoga iP

Efter en del fotograferade drog jag ner på stadens centrum för att kolla läget och se så att allt stod kvar. Kunde konstatera att det var sig likt. Gamla JC-lokalen höll man på att renovera så där händer det tydligen något spännande.

Hittade shoppinggalna mackan något då? Så värts shoppinggalen kanske jag inte är men det blev en jumpsuit som smög sig med hem. Det blev en otroligt snygg sådan i rött, blått och vitt. Kändes helt rätt att köpa en sådan när temperaturen ute visade + 22 grader. Hi hi. Lite kul måste man ju få ha.

Visst är den snygg?
Visst är den snygg?

Masade mig sedan till busstationen för att dra mig till Degerfors. Missade bussen med 2 minuter. Men behövde inte vänta speciellt länge innan nästa buss skulle avgå. Så lite frisk luft och en korv med bröd var inte fy skam.

Outfit 2012-07-11

11 jul
Outfit 2012-07-11
Outfit 2012-07-11

T-Shirt: Springfield
Jeans: Evisu
Skor: Jack´n Jones

Bobbarna på Upperudslogen

11 jul
Bob Stevens
Bob Stevens

Lördagskväll och dans på Upperudslogen till Skånska Bob Stevens står på menyn.
Bob Stevens är ett dansband från Skåne som bildades redan 1958. Bandet upphörde i slutet av 1970-talet för att sedan återuppstå 1987 i ny regi och nya medlemmar.
Man har gett ut flera fullängds-CD och en ny cd landade på skivdiskarna för bara några dagar sen. En av bandets populäraste låtar heter No more Boleros och Nyckeln till mitt hjärta.

Bob Stevens i Molkom
Bob Stevens i Molkom

Premiär för bandet på denna loge. Bob Stevens har inte spelar så mycket här uppåt så jag tycker det verkligen var på tiden att bandet blivit inbokade här i Värmland.
När vi närmade oss logen runt 20.40 var det en som vanligt en massa husvagnar, husbilar på plats.

Vi löste in oss och pratade med en del förväntansfulla dansare som undrade vad det skulle bli av kvällen. Kom att tänka på att Skånes dansbandsmaffia intagit Molkom denna säsong. Man ståtar med förutom Bob Stevens även med Stensons, Donnez, Claes Lövgrens och Hedins på scenen. Inte så konstigt med tanke på att några av våra mest populära mogenband vi har kommer från just Skåne.

Danspubliki Molkom
Danspubliki Molkom

Ungefär 270 personer hade letat sig till logen denna kväll. Jag hade trodde på fler dansare. Men nästa kväll kommer det nog att sprida sig till övriga vad folket som inte var där gick miste om. Men med tanke på att dom inte spelat så mycket i Värmland och att en del tyvärr är ”fega” för att prova nya band så får man vara nöjd.

Mats "Lillen" Kärlid och Calle Stenson
Mats ”Lillen” Kärlid och Calle Stenson

De dansare som vi pratade med under kvällen var lyriska över orkestern. Superlativen haglade. Och det verkade minst sagt vara ömsesidigt. Bob Stevens blandade friskt mellan egna låtar och ”gamla” kära låtar. Det var en fröjd för örat att lyssna på Bobbarnas musik. Mats Kärlids ljuva stämma, Calles gitarrlåtar och Mats och Calles underbara saxofonlåtar.

Mats och Micke
Mats och Micke

Sammanfattningsvis blev det en trevlig afton med mycket bra dansmusik.
Hoppas ett kärt återseende nästa är med Bob Stevens.